Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 21:45

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: domácí Hi-Fi s klasikou
PříspěvekNapsal: 31 pro 2009 14:54 

Pročetl jsem celý link „Společný projekt pro začátečníky“, nevypadá že by došlo k nějaké absolutní shodě. Taky se připojím se svou vidinou pro domácí HiFi ;)
Za vyhraněného hifistu se nepovažuji a nezapojuji se do odborných debat ohledně kdejaké nuance co se TOP zvuku týká. A kdoví jestli mám na to uši, tedy certifikát na ně určitě nemám.
Nejsem zastáncem „gumáků“, potažmo nízkoúčinných reproduktorů. Je samozřejmostí otázka vkusu každého z nás, já se pohybuji spoustu let dá se říci jen v profireprácích. Občas se namanu u některého z kamarádů, kteří mají i slušné HiFi bedny. Vždy mi to zacvičí se sluchem – mázlé spodky, jakoby nekonkrétní sound – tak mám zdeformovaný sluch :roll: . Dle mého názoru by se účinnost beden měla pohybovat okolo 95 – 97dB.

Tak, abych se dostal k tomu co chci sdělit; vyjma výškových reproduktorů nemíním investovat do dalších reproduktorů, pouze využití domácích zásob.
V PA používám EVM-18B a další náhradní chci využit do domácího HiFi. Jsou výborné, rychlé, vysoká účinnost. Pro doma bude nutno očesat objem, nebude potřeba enormního výkonu.
Další basové kandidáty 15“, které mám na skladě nebudu zmiňovat a rovnou přejdu ke středovým reproduktorům.
JBL-E120 na hifi by byl masakr a špatně by se to dusilo. Mám ale v krabicích nevyužité čtyři kousky Eminence Gamma 10-A. Jednu dobu jsem je používal v baskytarovém boxu 4x10, ale zvuk mi vadil – příliš zajížděl do středů, spíš vhodný pro basisty-slapisty, takže jsem je před pěti lety odložil ad acta.. Gamma 10-A má 97dB, chodí od 60Hz do 5kHz. Má to sice hrb někde v oblasti 2kHz a od 3,5kHz charakteristika už hodně padá dolů. Takže tam se mi jeví vhodné dělení pásma pro výšky, které ale žádné vhodné nemám, mimo Fane HF-250 a nezbytných všude přítomných piezo… :|
Představu mám následující:
Obrázek
Tuto vizi mám několik roků, ne že bych něco takového nutně potřeboval, ale zesilovačů i HiFi, mám nadělaných tolik, že to chce v konstrukční práci nějakou změnu.

Pro doplnění, že jen zbůhdarma nefantazíruji, uvádím co kde mám:
Ve své pracovně poslouchám přes univerzální bedny DX-2222 – 2x12+2x piezo v bedně. Za ty roky co je mám jsem si na oný specifický zvuk zvykl.
Obrázek Obrázek
Dole v elektrodílně poslouchám přes 70-litrové bedny se základem ARO835. Mám je už 35 roků, jsou škaredé ale hrají výborně.
Obrázek
V jiném pokoji mám sloupky s ARO666, které jsem stavil asi před 15ti roky
Obrázek Obrázek
..a k tomu jako subwoofer využívám Peavey TNT-115, nebo TNT-130. Má to v sobě možnost nastavení elektronické vyhýbky v rozsahu 50 až 150Hz. Celkově má sestava bytelný pevný zvuk, dělící frekvenci ladím na 110Hz
Obrázek

PS. ..mám rád „velký zvuk“, žádná šumitka… :o :D

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: domácí Hi-Fi s klasikou
PříspěvekNapsal: 31 pro 2009 16:08 

Kraj: ČR - Středočeský
Betaron píše:
Nejsem zastáncem „gumáků“, potažmo nízkoúčinných reproduktorů. Je samozřejmostí otázka vkusu každého z nás, já se pohybuji spoustu let dá se říci jen v profireprácích. Občas se namanu u některého z kamarádů, kteří mají i slušné HiFi bedny. Vždy mi to zacvičí se sluchem – mázlé spodky, jakoby nekonkrétní sound – tak mám zdeformovaný sluch :roll: . Dle mého názoru by se účinnost beden měla pohybovat okolo 95 – 97dB.

S tímto musím s Tebou naprosto souhlasit, jsem na tom tak nějak stejně, jen se profi vzhledem k mému věku nepohybuji tak dlouho.

Chystám se na něco podobného, mám 2pásmo osazené RCF LF12G301 + BC DE250 + A9090, ale chybí mi aktivně dělený spodek. Takže mám v plánu udělat nové budky a to 3pásmo v poloaktivu.
LF12G301 se osvědčili, takže je použiji znovu, chci to to udělat trošku exotičtější než obyčejný bassreflex, nejpíš bude v hornflexu nebo něco na způsob TML či tapped horn. Podle prvního nástřelu simulace vypadá ten hornflex docela dobře. Na výškách asi nechám DE250 s A9090. Na středy ještě úplně nevím, v úvahu padla i ta Gamma 10, ale moc se mi u ní nelíbí ta vysoká Q (i když ono to asi u střeďáku, co bude v uzavřence nevadí že má vyšší Q) a na frekvenčku jsem nekoukal, nejspíš tam dám 8" od RCF a to MB8G201, frekvenčka vyrovnaná a hraje i celkem nízko.

Tobě bych doporučil použít nějakou lepší výšku než Selenium, určitě tam dej nějaké B&C, alespoň DE10, lépe DE12. Na HM 25-25 pasovat nebude, jedině přes redukci ale nevím jestli je to zrovna vhodná kombinace... Na doma se hodí waveguide tedy A9090 nebo biradní horny. Nicméně DE12 na ME15 (dnes ME20, je malinko jiná ale prakticky stejná) hraje moc pěkně, mám tuhle kombinaci v PA satelitech a i na doma je zvukově super a neřekl bych že waveguide je nějak znatelně lepší. Ale určitě bych na doma nedával nějak moc velké horny.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 led 2010 18:55 
Řádný člen

Betarone, to bude slušná zvěř na doma s tou osmnáctkou :P Když už jsi tu bednu takhle namaloval, nechtěl by jsi to pojmout v podobném stylu? 18" v bedně a zbytek do desky? Dohromady s B&C DE250 + A9090 by to i dizajnově bylo IMHO pěkný.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 led 2010 11:03 

Bravo jungliste, už se ti to tam v pokojíčku hezky rýsuje.. :o
S umístěním výškového reproduktoru do desky určitě uvažuji, se středovým mě něco takového nenapadlo. Pořád mám zažité, že i střeďák má být alespoň v minimálním uzavřeném objemu. Navíc chci bas od středu dělit co nejníže – 200Hz ?. O vyhybce jsem ještě nepřemýšlel.
Díval jsem se na driver BC DE250 a hornu ME10, popř. ME20, sice drahé na doma ale budiž. Budu potřebovat asi nižší dělení pásma mezi středem a výškou z důvodu hrbu u Gammy na 2kHz.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 led 2010 12:48 

DE250 hraje hezky, já je mám doma taky, v podstatě ať tam dáš cokoliv od DE12 výš, tak neuděláš chybu. ME10 je příliš malá a nedostaneš dělící frekvenci pod 2,5kHz. Minimálně ME20 pak už záleží na konkrétní kombinaci horna-driver kde až to půjde dělit. Ten hrb u té Gammy si myslím že půjde srovnat.
Těch 200Hz bych viděl jako maximum.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 led 2010 23:23 
Řádný člen

Kraj:
Já už jsem se se svým ne čistě HiFi projektem pochlubil vedle v projektu s vintage ale dám to i sem:
http://www6.picfront.org/picture/zYM8qK ... g/big2.jpg

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 led 2010 11:25 

Thalesi (či Thalete), velmi pěkný projekt a inspirativní, kdepak máš zveřejněn celkový popis?
ARO835 stará dobrá klasika. Předpokládám, že ARO667 původní není. Kdysi jsi se mě na ně vyptával, že?
ARO835 jsem kupovával - blahé paměti za 400,-Kčs. Dnes mám v původním stavu jen dva kusy, ty v dílenských bednách. Ostatní už po předělávkách...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 led 2010 16:50 
Řádný člen

Betarone, kéž by se mi to v pokojíčku takhle rýsovalo, byl bych spokojenej ;) Fotky jsou z projektu od lampizatora: http://www.lampizator.eu/SPEAKERS/PROJE ... 20P21.html On ale řeší i basy jako open. Věřím, že by Gamma 200Hz v desce zvládla.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 led 2010 08:50 
Řádný člen

Kraj:
Betarone sháněl jsem se po ARO666 ale to bylo do předělávky ARS848. No už je to pasé.

V tom projektu nejsou ARO667 protože se mi při ladění jaké bude použito zde nelíbí. Ještě váhám nad osazením středů ale pravděpodobně to bude buď ARO689 a nebo ARO6804. Mám oba a každý má své plusy a mínusy. ARO6804 by mohl mít o něco nižší zkreslení rotože má membránu z jiné papíroviny ale zase má oproti těm ARO835 poněkud jiný charater zvuku a při raw testu se chovaly trochu divně v otevřené ozvučnici a bude třeba to výhybkou dobře ukočírovat což je právě to čeho se bojím. ARO689 k těm 835 sednou akusticky naprosto perfektně ale pořád mě láká to prostě zkusit s těma 6804 a když by se to zvládlo tak vytřískat z toho ještě víc. Výška by mohla být pravděpodobně Hi-Vi TN25 protože jí mám ale bojím se že to nepobere co se citlivosti týče. uvidíme až co řekne měření. Kdyby to neklaplo musel bych je vyměnit za citlivější Monacor DT-28N ale ten se mi až tak nelíbí. Nevím jestli by to nebylo z bláta do louže. Každopádně vím že optimálně by to mělo být řešené poněkud jinak ale myslím že katastrofa to také nebude.
Ale zpět k popisu. Počítám s tím že bedny budou aktivní. Basy budou dělené aktivně, 2x836 6ohm verze paralelně a bude je pohánět zesilovač s LM12CLK. To je dost robustní Io především pro průmyslové použití - ne nějaká prskavka. Není moc rychlý ale na basy to nevadí a 3ohm zátěž by měl zvládnout bez problému. Je dost drahý (v GM 1200Kč) ale koupil jsem je za pár šupů ze zrušené výroby v jednom podniku. Trafko mám, kondy mám a jeden zkušební modul na chladiči už je skoro hotový - chybí zapájet už jen fastony takže pohoda. Středovýšky ještě nevím co bude pohánět - je to otevřené. Každopádně středy a výšky bych rád dělil klasicky pasivně. To umístění výšek tam kde jsou má dva důvody: estetickou protože se mi to tak spolu s tím černým vrškem tak líbí a také proto že ty bedny mají záklon a jejich nižším umístěním se pokouším přiblížit optimální směrovce v cílovém poslechovém místě, resp v obou místech. Není to opět optimální, je to kompromis ale nic lepšího jsem už nevymyslel aniž by to nemělo zas jiné mouchy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 led 2010 12:00 
Řádný člen

Thales: Myslím Ondro, že to máš dobře promyšlený. Určitě to bude zajímavá bedna. Mohl by sis založit zvláštní dred, jak se to postupně rodí, jak měříš a tak ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 led 2010 12:09 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
No konečně další vlákno o pořádných bednách na doma ;) a ne pořád jen chrastíka s 8"... Myslim že 18" už by bylo i pro mě na doma trošku moc, ty dva 15" docela stačí, ale teda zase se mám kde inspirovat (ne co okopírovat), jak pokračovat dál s mým projektem s ARA 390 v sousedním vláknu. Nicméně nejspíš stejně zůstanu u klasických sloupů, nějak mě styl "dole basbedna, zbytek do fošny z ponku", jak kdyby chyblo matroše, moc nezaujal.

Ostatní: Denon DVD 3910, TU-1500AE, DCD 715, DRM 540, Dual CT 1462

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 led 2010 12:38 
Řádný člen

Viper: já ten endorfín nepostoval jako dizajnovej výstřelek, ale jako možnou alternativu. Navíc má deska i svoje výhody. Necítím se ale být sto rozumovat o open baffle a dipól konstrukcích. Snad by mohli utrousit nějakou větu Thales s Jardou. Už jsem to psal mockrát. Hodně mě ovlivnily Jaroušovi NoBoxy. Ikdyž je tenkrát ještě neměl dotažený do úplnýho konce s Audaxem nahoře. Rád na ten poslech vzpomínám, a je to IMHO cesta. Aspoň pro mě 8-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 led 2010 07:47 
Řádný člen

Kraj:
Však já začnu psát o tom projektu ale teď by ten thread byl dlouho mrtvý, visí to na $$ stejně jako mé ostatní projektíky. Ale pak s tím už snad pohnu.

Ohledně OB - já se k tomu tak nějak cyklicky vracím protože na tom zvuku něco je ale vždy to to bylo jak koukat do jiného světa klíčovou dirkou. Pravda, tohle není nikterak dokonalé ale přeci jen je to už nějaký lehký posun vpřed, tak jsem si to kdysi naplánoval tak už to dotáhnu, uvidím co mi to udělá s místností atd - beru to jako zkušební vzorek, něco se na tom možná naučím a třeba mě to bude inspirovat k nějakému lepšímu a finančně náročnějšímu projektu v budoucnosti. Velmi se mi líbil projekt "Poor Man's R909" na Audiowebu protože tak nějak odpovídá tomu jak bych si to představoval. Až na to rozmístění které mi nevyhovuje (potřebuju záklon a současně aby mi to nemířilo někam moc nahoru což si protiřečí, proto ten výškáč tam kde je). Bohužel jsem sociál a tak stavím z toho na co mám, resp. co můžu mít. Škoda jen že tam nemůžu použít Tesla výšku abych mohl pak tvrdit že "Takhle hraje Tesla". Bohužel jediný výškáč který byl zajímavý je ART481 a ten tam nejde protože vyžaduje vysokou děličku takže mimo osu by to bylo v háji. Nicméně vymyslel jsem že by ta černá část mohla být oddělitelná - masivní deska na drážku a eventuálně bych jí později vyměnil až budou lepší měniče ale je to zas zbytečná komplikace. Asi se na to vykašlu.

Jardo neměl si v pazourech ten DT-28N? Nebo nevíš o někom kdo měl? Co si o něm myslíš?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 led 2010 21:53 

Díval jsem se na vhodné kandidáty výškových driverů, z nichž bych některý mohl použít.
Již výše zmiňovaný B&C DE 250-8 / 108dB / 60W / 1-18kHz, stojí u prodance 2.072Kč plus zvukovod ME 20 415Kč. Suma sumarum 5 tisíc. No docela dost.

Pak jsem měl už kdysi dříve vytipovanou pro boxy DX-2222 - Beymu SMC 1030 / 268x110mm / 35W / 104dB / 1-20kHz, u Dexonu stojí 1.750Kč. Za dva kousky by to bylo 3,5 tis., což je ucházející. I vzhledem k vyššímu kmitočtovému dosahu a taky si myslím, že přiměřeně nižší účinnost by mohla být méně agresivní ve výškách.

U Dexonů mě ještě upoutal driver BRT 25/50/01,8 – 50W / 101dB / 1.2-20kHz, jehož cena je 1.400Kč. K tomu některou hornu např. BRX 25/02 – 1.0kHz / 179x179mm, která stojí 295Kč. To by bylo celkem za 3,4 tis.

No, abych ještě nezapomněl na Selenium D220Ti za 1006Kč a příslušnou hornu HM 2525 za 531Kč

Co na to odborníci?

PS. Na co mám v prvním příspěvku zvěčnělý tak veliký nárys soustavy? Vždyť je to jen taková fantasmagorie…. ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 led 2010 22:26 

Thales: DT-25N a DT-28N, hodně mne zklamaly, není to ono...upřímně se ti tam ani designově nehodí, to už jsme spolu kdysi řešili.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2010 01:04 
Řádný člen

Kraj:
Jardo víš o něčem rozumném co je designově podobné? Mě se ten design líbí a rád bych tam něco takového hranatého.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2010 18:30 

Takže drivery od Beymy jsou nic moc, hrají dost ostře. Driveru od Dexonu bych se vyhnul velkým obloukem. Selenia mají takový nakřáplý zvuk.
Zůstaň u B&C ty jsou také nejvíc "hifi", klidně DE12, stojí kolem tisícovky a odvede nejlepší práci než ostatní jmenované.
Ještě by jsi mohl pouvažovat o použití waveguidu A9090 s DE12, případně DE180.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2010 12:21 

Martine, zvukovod Megaton A9090 mi není příliš sympatický, je to otázka subjektivního dojmu. Jak bych to asi nejlépe vystihl – aby v ovučnici bylo i něco jiného, než všechno kulaté. Budu tedy volit čtverec, nebo obdélník zvukovodu.
Protože jsem se za svou bastlířskou praxi o vyhýbky pro domácí HiFi nikdy speciálně nezajímal, zajímal by mne názor kolegů, jaké dělící frekvence by volili pro mou v úvodu uvedenou kombinaci s 18" basem. A od toho se bude odvíjet volba výšek, které objednám. :?:
Ještě ke zvuku výškových reproduktorů – ostrý, nakřáplý, řezavý apod.; ono tak říkajíc každý upřednostňuje víceméně svůj projekt, který má odzkoušený, a především uši si už na něco navyknou, mozek pak registruje nějakou konstantu.. ;)

..a ještě k těm různým výškovým driverům od Dexonů; to jsou s nimi obecně tak špatné zkušenosti??

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2010 13:55 

A9090 je vhodná do menších prostor, tedy i domu, stejně i tak biradní horny, nicméně i u CD horen nevidím problém pro použití domů, pokud to není nějaká velikánská horna. Ke zvuku těch driverů: shrnul jsem poznatky která jsem nasbíral sám a od ostatních lidí. Dexonu bych prostě nevěřil, od BC máš o nějaký dvě stovky levnější DE12, který určitě bude lepší. Asi skoro každý kdo s profi výškama dělá Ti doporučí B&C.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2010 17:50 

Dexon si dělá špatnou vizitku nesladěnými reproduktory. Zní to jak z pr***, a proto si pak všichni s osobními zkušenostmi myslí, že to jsou špatné reproduktory. Nakonec je jedno jaké prvočinitele a jak dobré jsou tam montované. Výsledek stojí vždycky za prd, a pravděpodobnost špatných komponent je i vzhledem k ceně a parametrům veliká.

B&C s mylarovou membránou hrajou moc pěkně. "středně ostře", a hodně detailně. DE12,DE16/160 podle mě ideální volba v případě PA driverů na domácí poslech. Tedy můžu jen potvrdit Martinova slova.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]