Zbyl mi dnes ždibec času a manželka už nějakou dobu protestovala proti barikádě na šicím stroji. Tak jsem zprovoznil překážející příšeru ze dvou AUJ637, abych ji mohl ráno odlifrovat do práce.
Příšera je hnusná zvenku i zevnitř. Jak jsem si předsevzal, veškeré náklady nepřesáhly pětikilo včetně ochranného obvodu. To znamená, že všechno co jsem přidával k recyklátu ze dvou AUJ je slátané ze zbytků, odřezků a odpadu. Tfujtajxl. Váží to přes 11 kil.
Od zítřka začne v práci zkušební provoz, ale nevím, kolik času budu teď dělat venku a kdy zůstanu na dílně.
Popis přestavby od Sinclaira je známý, takže jen pár postřehů:
- Hraje to na první poslech slušně. Bavíme se o kvazikomplementáru, takže slušně je myšleno v rámci omezení konstrukce. DPA to není a Federman už vůbec ne.
- Pokud chcete hnusný zesilovač na rambajz a nemáte zrovna AUJ pohozený doma nebo od někoho za odvoz, opravdu důkladně zvažte jestli se zrovna tahle cesta vyplatí. Pokud nemáte jako já bohaté zdroje všelijakého konstrukčního šrotu a drobné služby grátis (v mém případě laser a prášková lakovna), vyjde vás to dráž.
- Je s tím fůra práce a musí se to opravdu rozebrat do posledního šroubku. Jak vypadaly třeba izolační podložky pod KD-čkama, to jsem už na fotkách ukazoval.
- To co vznikne, bude robustní a prakticky nezničitelný zesilovač na týrání někde v klubovně, u grilu, na dílně. Na doma to ale moc není, protože:
- Původní síťové trafo má ukrutné rozptylové pole. Při správně vedené kabeláži se nikam nic moc neindukuje, rozhodně ne tolik, aby to na výstupu rušilo. Vzniká ale jiná potíž: Jakmile se pokusíte příšeru zadeklovat ocelovými plechy, všechno začne neodstranitelně drnčet jak vibrátor na tvárnice.
- Zbývá tedy použít dekl z izolantu nebo z hliníku. Že pak je příšera špatně odstíněná proti vnějším polím, to zase tolik nevadí. Horší je ale únik silného magnetického pole ven. Zapomeňte na to, že byste kolem (nebo nedejbože přímo na příšeru) nastavěli další elektroniku. Ano, dal by se použít toroid, ale to je v tomto případě nesmyslná investice.
- S ohledem na povahu a použitelnost příšery je naprosto nezbytná ochrana výstupu proti SS napětí. Možná to kontrastuje s deklarovanou nezničitelností. Ale kdyby se nějakou svinskou náhodou přeci jen něco stalo, rozhodně bych to reprákům nezáviděl.
Proč jsem do toho šel, to fakt nevím. Zesilovačů mám několik. Ale prostě jsem si to chtěl zkusit.
V tomhle stadiu chybí už jen předělat usměrňovač pro budíky z nepájivky na malou desku a vymyslet nějaký masivní knoflík ke hlasitosti. Jinak hotovo.
Příloha:
AUJ.jpg