Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 23:57

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 42 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Problém 1PF 067 67
PříspěvekNapsal: 15 pro 2015 17:41 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Tak mě napadá je možné změnou odporu 2,2 ve druhé verzi vyhýbky zesílit či zeslabit středové pásmo??? Nebo by to ovlivnilo soustavu negativně??

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 pro 2015 18:29 

Tato reprosoustava hrála podle mě nejhůře v porovnání se stejně osazenými reprosoustavami ARS1038, RS338. Jak jsem psal tady někde v úvodu, tak jsem vyzkoušel výhybku od reprosoustavy ARS 330-04/8 což přineslo dosti velké zlepšení. V této výhybce jsou ve středové a výškové větvi předřadné odpory 3R3 a 4R7 s jejichž velikostí jsem rovněž laboroval.
Po dalších experimentech jsem vrátil originální výhybku, odpor 2R2 ze středové větve přemístil do větve výškové, středové repro ARZ4608 upraveno pomocí repra STX(viz fota výše) a nyní se mi teprve jeví tato reprosoustava jako poslouchatelná.
Takže klidně se můžeš dát do experimentování s velikostí tohoto odporu. Konec konců když se podíváš na zapojení výhybky u RS338, tak tam je třístupňový útlum u středů i výšek už z výroby.
Samozřejmě i tady se našel v každé z výhybek zcela vadný krabicák, takže ty by se měly kontrolovat v první řadě.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 pro 2015 18:54 

Já mám vyhýbky komplet po repasu (komplet nové kondy) jen když porovnávám ty dvě bedny (jednu v origo stavu a druhou s visatonem) tak ta s visatonem má středy hodě utlumené.Poznat to jde hlavně na klasice a samotné výšky se dají, jen je nesmím odpálit, protože právě vůči středům jsou dost nahlas a při zesílení přijde tón třeba houslí a málem bylo vystaráno.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 pro 2015 20:58 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
JindraS píše:
jen je nesmím odpálit, protože právě vůči středům jsou dost nahlas

To je nesmysl.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 pro 2015 22:16 

Myšleno poslechově, protože při poslouchání určitých skladeb je zvuk dosti tichý tudíž zesílím (hlavně pokud se jedná o středy které jsou tiché kvůli menší citlivosti visatonů) a pokud mi tam zahrajou dlouhý tón například housle tak již minule jsem skákal po zesilovači protože zvuk co vyluzovaly výšky moc příjemný nebyl a nebylo to moc daleko od odpálení. Tím pádem bych rád dorovnal teď naopak moc utlumené středy (které zároveň mají čistší a příjemnější zvuk) s výškami. Tudíž poškození myšleno nadměrným zesílením mnou samým.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 pro 2015 22:38 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Ty výšky samozřejmě kvílý, protože:
1. ARV360x je blbej
2. Výhybka je blbá

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 pro 2015 00:10 
Moderátor

To je celý blbě. Bedny nemají hrát výšky a středy, ani míň středů, ani víc středů. Bedny mají hrát muziku, aniž bys cokoli jako výšky a středy vůbec rozlišoval. Pokud vadí větší hlasitost, je to blbě. Ty repráky prostě stojí za prd a nic se s tím vykouzlit nedá. To je jako máchat zkažený maso v octě aby nesmrdělo. Čerstvý už stejně nebude. Dobrý bedny snesou i hodně velkou hlasitost aniž by to bylo jakkoli nepříjemné.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 pro 2015 08:42 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Mnohokrát se tady opakovalo, že pouhá výměna repro bez nové výhybky nevede k dobrým výsledkům. Ona ta původní sestava nebyla příliš dobrá, ale bylo to alespoň nějak odměřený a sladěný. Výměnou repro se to celý rozhodí už úplně. Stejně i zátlumy odporama - oni přitlumí celý pásmo, co přenáší reproduktor, ale nijak něřeší ty zásadní problémy. Vysvětlím:
Reproduktor má dle děličky přenášet pásmo dejme tomu 3,5-20 kHz. Jenomže jeho charakteristika nebude rovná a mezi 5 a 10 kHz bude 5dB převýšení. Takový výškáč bude dost nepříjemně uječený a ostrý. Mnoho lidí si pak řekne, že ten výškáč hraje nahlas a bude stačit zatlumit odporovým děličem s útlumem 5dB. Jenže stane se to, že tím děličem shodíme celé přenášené pásmo (přenášené pásmo výškačem pochopitelně). Takže pásmo 5-10 kHz bude sice v optimální úrovni, zato kmitočty pod ním a nad ním budou -5dB pod ní. Místo hrbu jsme vyrobili díry.
Podobně je potřeba si to uvědomit u výměny reproduktoru. Charakteristiky dvou různých reproduktorů jsou různé a pokud je výhybka optimalizovaná pro jeden typ s nějakou frekvenční charkou, nemůže tam jiný typ s jinou charkou fungovat. Opět se stane, že někde vyrobíme hrby a někde díry. Vím, takhle to celý vypadá jako neřešitelný problém...
Mám starý bedny a chci z nich udělat lepší: Po změně osazení musím udělat i novou výhybku. Pokud to neumím, dám to někomu udělat. Zvednou se pochopitelně náklady. Pak si musím rozmyslet, zda tu starou bednu raději nenechat v původním stavu jako historickou záležitost a raději si nepostavit bedny úplně nový, nebo nezakoupit něco vyhovujícího.
Všechny tyhle experimenty s výměnou repro a odporama jsou sice hezká zábava, ale objektivně slušně hrající věc z toho nikdy nevznikne.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 pro 2015 15:21 

Tak po zkoušení, s tím že byl odpor 2,2 nahrazen 1,5 poté 1 a nakonec bez jsem došel k tomu že slyšitelný rozdíl tam není a řekl bych že to bylo horší než originál 2,2 takže nic no.
Když už jsem byl vevnitř tak spoje co se mi nelíbily jsem přepájel a konečně udělal pěkné těsnění na ARNku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 pro 2015 15:32 

A jinak pro Unicorna s tím že to co jsi napsal chápu a stále je třeba si uvědomit že se mi tu na jiné výhybky peníze ani kondy a cívky neválí + v okolí Ostravy neznám nikoho kdo by to byl schopen odměřit. Jediné co mám jsou nějaké odpory a s tím že jsem vyplácl nemalé peníze za TM3110 a stále nemám hotovo (musím udělat bednu= jet do Frýdku-Místku do Dřevotrastu a tam koupit multiplex cca 18,2 nebo jak to je což mě vyjde už tak asi 2500 a pak to nesmím zprasit při nařezávání), takže další větší investice do PF nepřipadá momentálně v úvahu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 pro 2015 16:21 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
A nebylo by v takovém případě vhodnější opravit bedny do původního stavu, než experimentovat s novým osazením?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 pro 2015 16:25 

Sehnat nový střed není tak lehké a hlavně takový aby byl stejný, protože se po letech hodně rozjíždějí a dopasovat pak dva k sobě je pro mne větší oříšek.
Jinak když porovnám tak při tichém poslechu je na tom líp ARZ, ale pokud jedu dost vysoko tak visaton zní líp (nepřeřve zbytek bedny :lol: ).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 pro 2015 16:48 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Když se chce, tak jde všechno. Kdyby ses byl zeptal, tak tady mám páry ARZ 4608 od funglovek, přes jeté s estetickými vadami až po repráky bez kýblů, které někdo používal jako středobasy v dvoupásmech 2.1 systému, všechno ovšem funkční, nerozstředěné. Já jsem ti to ovšem ani nenabízel, když jsem viděl, že jsi do jedné bedny dal Visaton a v druhé jsi nechal ARZ se zdůvodněním, že stejně slyšíš každým uchem jinak.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 pro 2015 17:33 

:D tak ano samozřejmě to jde a s tím co máš by to bylo i jednoduché.
Já stejně tichý poslech nepoužívám (na to mám sluchátka) a při větším zesílení hraje lépe Visaton, ale pokud budeš mít tuhle zásobu až dám dohromady TM3110 tak PFka budu dávat do obýváku a tam bych asi volil ARZ. To však rozhodne až matka (co se jí bude poslechově více zamlouvat).
Já osobně vidím zápory a výhody u obou verzí.
Doposud nebyly finance na druhý Visaton (to je důvod poslouchání tohoto mrzáka) což se změnilo a jde jen o to pro co se rozhodnout.
Jinak ohledně uší to není až tak moc rozdíl na jedno slyším více nízké kmitočty a na druhé ne (když se na to nesoustředím tak si toho ani nevšímám), důvodem byl nejspíše dřívější zásah lékaře (uvolnění tlaku skrz bubínek) kvůli zánětu.
Poslech dvou rozdílných beden mi přímo nevadí, protože prostor pokoje je pro to skoro až vhodný a ani jednu bednu nemám v ose se mnou. Prakticky sedím mezi nimi a bedny míří za mě a v daném prostoru tvoří perfektní pokrytí (rozdíl jde postřehnout jen pokud hraje pouze jedna nebo druhá).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2016 14:42 

Takže konečně v čase volna jsem kuchnul to ARZ 4608 a po neskutečně otravném rozlepení jsem zjistil že menší požár cca 5 let dříve způsobil nehoráznou korozi magnetu. Tu jsem obrousil a vyfoukal kompresorem.
Potřeboval bych vědět jak a čím to slepit. Mám doma chemoprén, ale s tím že se dle návodu nechá zavadnout a poté se jen přitiskne, tak bych ARZtko už nedostředil. Takže pokud máte jiný postup s chemoprénem sem s ním :D .
Jinak musel jsem kvůli přístupu ke středičce odlepit závěs od membrány a taky nevím čím to slepit. :?:
Mám dělat něco se zbytky lepidla na membráně a závěsu?? (ohavná černá hmota)

Vím že tohle nepatří tak úplně k předchozímu tématu, ale vyskytla se mi taková věc že u těchto PF sem již dříve ošetřoval basáky pomocí acetonu a silikonového oleje (prosím neopakujte že aceton nestačí atd. vše jsem již četl :) ) oba byly podajné, ovšem nyní jsem se dostal k regumu a c6000 a s tím že jeden repro ztuhl, tak jsem se rozhodl pro omlazovací proces.
Ztuhlý repro po očištění vůbec nesál regum po cca 12 hodinách se ho většina vsákla popřípadě odpařila a repro je stále dost tuhý, takže jsem jej znova natřel a čekám co se bude dít.
To co je mi divné je, že druhý je velmi měkký, při doteku neklade takřka žádný odpor a po očištění dokonce i velmi rychle saje regum :shock: . Tudíž nevím jestli je to normální a zda se to poté s tou tuhostí basáků nějak dorovná. :?:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2016 16:05 
Moderátor

Podstatné není jak je ta guma pocitově měkká nebo tvrdá, ale jenom to, aby nebyla ztvrdlá tak, že by zásadně měnila TS parametry repráku. Větší podíl na celkové poddajnosti systému má pak středička a ve správně velké uzavřené bedně se budou nakonec oba dva s největší pravděpodobností chovat dost podobně.
Magnety lepit dvousložkovým lepidlem a do zatvrdnutí zafixovat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2016 17:18 

Ok zkusím se poohlédnout po netěsnostech v bedně :D .
Ten magnet jsem nerozebíral, pouze jsem smirkovým papírem vybrousil rez z drážky v magnetu. (magnet lepit nepotřebuji)
Potřebuji trošku ucelenou radu co čím lepit :D

Ten měkký basák po regumu trošku nabyl na tuhosti.
Stalo se vám někdy že se vám regum dostal na membránu? Co jste s tím dělali?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2016 19:33 

Na lepení závěsu k membráně, anebo ke koši u rozlepených ARZ4604/8 (což je velmi častý jev) se mi plně osvědčilo lepidlo z drogerie zn. Tenyl. Stačí to chvíli po obvodu přihlazovat a pak už dobře drží samo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 úno 2016 19:32 

ARZtko jsem nakonec celé slepil chemoprenem a po zkoušce zda jsem jej správně vystředil i hrál.
Jak dlouho bude držet pohromadě středička s košem nevím :| , ale závěs samotný bude držet 100%, takže čas ukáže co odejde dřív.
Dnes to nechám proschnout přes noc a zítra odzkouším přímo v bedně.

Basáky nasály co šlo po dobu cca 2 dní,oba dostaly takový světlý nádech (barva). Setřel jsem zbytky regumu a po odpaření do sucha jsem oba potřel silikonovým olejem Silkal od coyote.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 úno 2016 13:32 

Poslušně hlásím že reproduktor hraje stejně jako ten druhý a oprava funguje perfektně :D

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 42 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]