Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 00:16

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Bedny s ARN738
PříspěvekNapsal: 23 pro 2009 20:44 

Ahoj
Dostal jsem dva repráky ARN738 v dobrém stavu. Napadlo mě z nich udělat bedny, abych se něco naučil :) Reprosoustava bude třípásmová, basový reprák bude výše zmíněný ARN738, středy asi ARX150-08, nebo pokud seženu ARO6608 a výšky ARV089. Co na to řikáte? Je vhodná tato volba repráků?
Jaké by jste volili dělící kmitočty? Já bych dal 500Hz a 3KHz, nevím jakou frekvenční charakteristiku má ten ARN738, ale hraje dost nízko. Výhybka by byla 12dB/oct. někde tu mam v knížkách výpočet pro ně, nebo tu mam i nějaké programy do pc.
Ozvučnice by byla samozřejmě uzavřená o objemu cca 40L a jako tlumení bych použil klasický vatelín. Bedna by měla být z 18mm dřevotřísky, možná ještě nějaké výztuhy.

Vím, že se moc nevyplácí tam dávat takové staré repráky, když už není za ně nějaká náhrada a ani se nedají opravit, ale já to zkusím, jde mi spíš o to se na tom něco naučit za málo peněz...

Děkuji Vám za rady a přeji všem Šťasné a Veselé

//admin - přesunuto do HIFI sekce.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Bedny s ARN738
PříspěvekNapsal: 23 pro 2009 21:07 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Zdar,

no ARN738 sú veľmi slušné basáky. Ak máš fakt dobrý zosilňovač, tak im daj kľudne 50 litrov uzavrenku. Stredy by mohli byť tie 6608čky, tie hrajú celkom dobre. A ako výškáč by som dal ARV078, ten je asi naj kalota TVM. Alebo nejaký monacor... Nech to nieje zas až tak smerové, predsalen 089tka mimo osi nehrá. Na basáku prečisti záves podľa návodu tu na stránkach. Potom bude basovať. Chcelo by to zmerať a odladiť výhybku, to by bolo potom maso.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 pro 2009 21:13 

ok, takže mam brát ty ARO6608? Byly by dva v dobrym stavu za 300Kč...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 pro 2009 22:58 

Martinekk píše:
Zdar,

no ARN738 sú veľmi slušné basáky. Ak máš fakt dobrý zosilňovač, tak im daj kľudne 50 litrov uzavrenku. Stredy by mohli byť tie 6608čky, tie hrajú celkom dobre. A ako výškáč by som dal ARV078, ten je asi naj kalota TVM. Alebo nejaký monacor... Nech to nieje zas až tak smerové, predsalen 089tka mimo osi nehrá. Na basáku prečisti záves podľa návodu tu na stránkach. Potom bude basovať. Chcelo by to zmerať a odladiť výhybku, to by bolo potom maso.

U toho vejškáče jsem se spletl, mělo bejt původně ARV078, ale nevim, proč jsem napsal ARV 089...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 pro 2009 23:50 
Řádný člen

Kraj:
Jo to klidně půjde dohromady i když zrovna ta 078 k 6608 poněkud natěsno. Už si s někým domluvený na měření a odladění výhybek? Nepředpokládám že bys byl schopný to udělat sám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 pro 2009 00:08 

ok, vemu dyžtak ty 6608. Na měření a odladění výhybek domluvený s nikým nejsem, nemam ani s kym by jsme to odladili. Možná se známým, nebo jedině sám s nějakou literaturou a uchem :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 pro 2009 03:57 
Řádný člen

Kraj:
Tak se to dneska už nedělá. Dneska se naprosto samozřejmě měří a simuluje protože to není problém.
A stejně bych tam dal nějakou vejšku která je primárně určená na nižší dělení. ono se to ve výsledku bude dělit na skoro stejném kmitočtu jako by to byla sestava s kvalitním 6,5ů středobasem (kvůli velikosti, vlastnostem a směrovce toho ARO).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 pro 2009 11:31 

aha a co bys navrhoval za vejšky od tesly? Oni tam toho nemaj co by se do těch beden hodilo... A co třeba zvolit dělící kmitočet na nějaký 4kHz? Ten ARO má psáný frekvenční rozsah do 10kHz, ale nevim jak vypadá frekvenční charakteristika, abych to podle toho mohl vhodně podělit...
Koukal jsem na fekvenční charku toho ARV078 a vypadá to, že by od těch 3kHz mohl už slušně hrát. Nevim, nemam s tim zatím moc zkušeností, proto se ptám...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 pro 2009 17:10 

A co řikáte ARV-089-00/8 když už to tu padlo? Možná by byl vzhledově hezčí v bedně než 078, ale parametrově asi moc ne... Koukal jsem a jejich předchůdci ARV168 se dávali do beden 1PF 067 08. Navíc citlivost těch ARV 078 je 88dB, natož citlivost 089 je 91dB. Ted sem zmaten co tam dát...
Zkoušel jsem jen tak narychlo spočítat výhybku, použil jsem program hellish, je to hodně jednoduchý program na výpočet výhybek, tak nevim jak hodně se tomu dá věřit. Nicméně výsledky jsou v příloze níže.

//edit: koukam, že jsem zapomněl přimalovat ke střeďáku dělič pro snížení citlivosti asi o 5dB...

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 led 2010 17:17 

Tak jsem nakonec sehnal ARV 168. Akorát v jednom cosi chrastí, jako by byla kapka cínu v koši. Na zvuk by to nemuselo mít vliv, ale štve mě to, snad to nebude tolik vadit, ikdyž.....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 led 2010 18:26 
Řádný člen

Kraj:
No to asi bude vadit. Nejdřív bych vyřešil tento problém než bych se pouštěl dál.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 led 2010 18:45 

A kruci :( Myslíte, že bych zvládl odlepit membránu, vyházet ten bordel a zase ji zalepit? Nebo je to lepší dát někomušikovnějšímu do rukou?

//edit: mam nápad, vyndam ty gumovou zátku, jak je u přívodů ke kmitačce a zkusim to vyklepat

//edit2: OPRAVENO :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 led 2010 03:42 
Řádný člen

Kraj:
No vida. Nevyklepal si kus cívky? :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 led 2010 13:56 

Ne, byla to nějaká maličká podložka, která byla z jedný strany jakoby uštípnutá, takže v tesle mohla někde odletět a spadnout zrovna do mého repráku :) Jinak jsem zkoušel jak hrajou a jsou OK.

Takže mam už všechny repráky pohromadě a jde se na projektování bedny :)

Jinak profesor mi poradil, at dam jako tlumení plata od vajíček a přes to vatelín. Je to prý nejlepší tlumení, pokud teda nechci kupovat drahou tlumící výplň s jehlanama. Podle mě je v tom něco pravdy, ale možná to ani nebude potřeba a navíc je to "opičárna", to si radši koupim tu výplň...

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 led 2010 15:17 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Všetky sú čierne, ako im to pohromade krásne ladí... Čo si sa rozhodol z nich spraviť? 1PF 067 08 alebo nejaké očakávané nóvum?
Akurát mám doma ARV 161, v ktorom tiež niečo chrastí - a je to skorodovaný nit, ktorým je ku košu prichytená doska s pájkovacími očkami. Zlomil sa na dve časti, vnútorná samozrejme zostala vnútri a keďže sa tým pádom celá doska z koša vyrútila, musel som ju prilepiť :roll: . Ale vyberať to zvnútra nemienim, aj tak to má zrejme väčší priemer ako tie otvory pre prívody a von to teda nedostanem. Zvuku to nemá ako vadiť, jedine že by som pri hraní celou bedňou poriadne triasol... :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 led 2010 20:30 

Tak jsem si tak nějak nakreslil obrázek, jak by měly bedny vypadat. Po odečtení výztuh, magnetů a ozvučnice pro středák vychází objem něco přes 45l, což mi přijde akorát pro ten basák... Bedny budou vyrobeny z MDF desky o síle 22mm, spoje budou provedené natupo a budou tam dvě, až tři výztuhy. Tlumení dám asi klasický vatelín, ještě přemýšlím ještě nad platama od vajíček :D

A ted ještě nějaké otázky:
Při výpočtech vzdálenosti reproduktorů jsem narazil na menší problém.

-Rozteč mezi středovým a basovým reproduktorem by měla být 1/4 vlnové délky na dělícím kmitočtu. Takto navržené mi vychází dělící kmitočet asi 320Hz, oproti navrhovaných 500Hz.

-Rozteč mezi středovým a vysokotónovým reproduktorem by měla být 5/4 vlnové délky na dělícím kmitočtu. Takto navržené mi vychází dělící kmitočet asi 2.5kHz, což je docela rodíl oproti navrhovaným 4kHz...

Takže si ted nevim rady co stim dělat, mezeru mezi reprákama mam 25mm, možná bych ji mohl zmenšit na nějakých 15-20mm, ale to stejně moc nepomůže. Když bych to tak nechal, tak by se bedny mohly chovat více směrově ne? Budu muset asi udělat nějaký kompromis, a to dát dělící kmitočty tak na 400Hz a 3kHz, což ale asi nebude to pravé ořechové, i když by to ale možná šlo...

Tady je návrh bedny: http://i302.photobucket.com/albums/nn11 ... g_5978.jpg

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 led 2010 10:32 
Řádný člen

Kraj:
Mezery mezi reproduktory udělej co nejmenší, speciálně mezi středy a výškami. Dělící kmitočet 2,5-3KHz je OK protože jinak už ten 8" širokáč bude nehezky směrovat. Sice pak naroste poněkud zkreslení toho výškáče, tomu by se skutečně líbila vyšší dělička ale zvládne to a myslím že to je menší zlo. Řešením by bylo použití moderního vhodného výškáče ale to ty asi nechceš. Děličku na basech můžeš dát klidně vyšší i když je to poněkud v rozporu s tebou vypočítanými hodnotami. Důležité pak bude to seriozně sladit, tam už se s výpočty nevystačíš a bude muset nastoupit měření. Ty basáky bych ti doporučil ošetřit, velice jim to pomůže. A je to udělat ještě před finálním návrhem bedny.

Na ty plata se vykašli. To nemá valný smysl. A už vůbec ne uvnitř beden. Mě vyhovuje vrstvené tlumení - už jsem to tu psal asi 2x v jiných threadech. Pokud tě netrápí objem a můžeš si dovolit větší bedny můžeš zkusit tlumení kmitacími panely opět v kombinaci s vrstveným tlumením, jen rozložení vrstev bude jiné. To bychom kdyžtak probrali až by ses rozhodl.

Hrany těch beden zaobli a nebo alespoň sraž kvůli difrakcím, repráky bude třeba zapustit (zafrézováním). Je znát že se to snažíš udělat pořádně tak ať to máš se vším všudy. Držím palce ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 led 2010 22:10 

Jo ty basáky ošetřím, ted jsem scháněl regum, ale nikde ho neměli, tak mi táta dal takovej silikonovej olejíček s parafínem, je to prý perfektní na gumy, takže bych to s tim mohl zkusit a změřim výsledky.

Jinak v truhlařině nejsem žádnej borec, zeptam se ve škole, jestli bych si to nemohl udělat v truhlárně, protože nářadí doma jaksi nepostačuje. Repráky pokud to pude budu chtít určitě zapustit, musim se zeptat, jestli mě k tomu všemu pustí a naučí, potom by to bylo perfektní. Už jsem domluvenej, že si tam budu dělat plechovou bednu na zesilovač a na gramofon, takže reprobedny bych si tam teoreticky udělat mohl...

K tomu tlumení
Přemýšlel jsem o různých tlumících materiálech, vatelín je spíš pro ty obyčejnější bedny, někomu se osvědčily starý svetry, někomu skelná vata a někomu ovčí vlna... Budu to muset vyzkoušet, co bude lepší, nebo bych zkusil to vrstvené tlumení, akorát nevim, z jakých materiálů a jak rozmístěných by se to mělo skládat.

Jinak ted pojedu na hory, tak si to necham vše projít hlavou a po horách si necham nařezat desky, koupim vruty, herkules atd. a půjde se pomalu na stavbu beden. Ještě musím namotat tlumivky a sehnat kondenzátory. Podle mě postačí starší TC205, nebo novější z ostravy, které prodává snad ges, nebo dexon.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 led 2010 03:04 
Řádný člen

Kraj:
Jak chceš motat tlumivky když ještě vůbec nevíš jakou mají mít hodnotu protože nevíš jak bude vypadat schema? To nemůžeš mít protože ty bedny ještě nemáš a tak si je nemohl změřit.
ten parafinový olejíček ti neudělá totéž co ten Regum. Zpočátku to bude O ale po uplynutí nějakého času se parametry opět zhorší. Vyzkoušeno. Ten Regum tam není ani tak na změkčení jako spíš na stabilizaci dosažených parametrů. Ale stejně sám o sobě ti nepomůže, kouzlo tkví v celé procedůře.

Nezapomeň dostatečně srazit a nebo zaoblit hrany těch beden!

TC205 budou vyhovující.

Ty chceš řezat desky? A víš vůbec jaká ta bedna má mít parametry?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 led 2010 09:05 

ok, tak já ten regum zkusim někde sehnat.

Ty tlumivky budu motat až bude bedna hotová, jenom si ted budu připravovat materiál, aby vypadalo, že něco dělam :)

Jinak ty desky mi asi nařeže rovnou hornbach, bude to tak nějak přesně a nemusim se stim prdět doma, nebo ve škole.

Jinak to zaoblení hran má nějaký funkční význam, nebo spíš estetický?

Děkuji zatim za rady, ted jedu na hory, takže budeme mít ode mě na týden pokoj :)

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]