Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 01:02

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Ztvrdlý papírový závěs?
PříspěvekNapsal: 12 úno 2016 20:01 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Zdravím,

mám tu dva reproduktory ARO669 a dva ARE667. Všechny by měly mít fs 60-90 Hz, ale změřil jsem u všech cca 110... Zdá se mi, že papírový závěs je docela tvrdý.
Může i papírový závěs časem tvrdnout? Existuje nějaký postup na obnovu pružnosti? Našel jsem postupy pro gumový závěs, ale pro papírový ne...

Díky za případné rady :)
H.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Ztvrdlý papírový závěs?
PříspěvekNapsal: 12 úno 2016 22:06 
Řádný člen

Kraj: SR - Banskobystrický
Akú farbu majú tie ARE? Nie som si úplne istý, ale 60 až 110 Hz mohla byť aj štandardná udávaná tolerancia Fres aj v katalógoch tesla. Najstaršie kusy zo šedou farbou koša sa tým 60Hz budú asi blížiť viac. Novšie modré a čierne prevedenia zase tak ako uvádzaš. Potom ešte záleží či sú to nerozohrané uloženky, alebo dlhodobo hrané kusy. Na novších prevedeniach sa tiež ešte môže vyskytovať určitá tenká vrstva priesvitného tlmiaceho laku, ktorý tiež môže prispieť k menšej poddajnosti závesu a tým pádom vyššej Fres.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 úno 2016 22:13 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Ta FS je úplně normální.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 úno 2016 22:26 

ARE jsou právě nejstarší, s šedobílým košem a oranžovými vrchlíky, tak tam mě to udivuje víc. ARO jsou novější modré.
Mám tu víc repro a u některých jsou ty závěsy o dost měkčí... Jde vidět že to něčím natírali, patrně pro zvýšení pružnosti, možná ten nátěr časem zatuhl?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 úno 2016 10:41 

Tak jsem podle rady jednoho kolegy zkoušel jeden ARE "rozehrát", pustil jsem do něj 20 Hz (aby to neotravovalo) při příkonu 2,5 W. Večer měl změřenou fs 111,5 Hz, nechal jsem to jet přes noc, teďka má 96,5 Hz. Je to docela velkej rozdíl, ale furt mimo toleranci...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 úno 2016 11:00 
Řádný člen

Kraj: SR - Banskobystrický
Ja osobne niekedy "rozcvičujem" kmitací systém aj ručne. A to tak, že opatrne cvičím s membránou do krajných polôh. Čiže zatlačím membránu maximálne čo pustí smerom dnu a následne vytlačím aj smerom do von. V krajných polohách chvíľu zotrvám. S citom a pomaly, tlačím pri strede membrány. Veľmi to ale neodporúčam, ľahko sa môže stať že sa poškodí membrána. Ale napr. basové repro sa takto dajú cvičiť takmer bez ohrozenia systému (slúži dobre na overenie chodu- napr pri kúpe starších repro) Ovšem papier ARE je oveľa zraniteľnejší.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 úno 2016 11:04 
Řádný člen

Imho to nemá význam, lebo mne sa to vždy po čase vrátilo späť.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 úno 2016 16:40 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
já bych to tak nechal protože u těchto reproduktorů je lepší když mají tvrdší závěs ony ty reproduktory stejně nemusí hrát hlubší tóny je to prostě širokopásmo nebo když už tak středotón, navíc když mu rozehrajete závěsy tak papírové vlnky začnou ve větší výchylce šumět (a při ještě větší nepříjemně zkreslovat ale to už je něco jiného) což je pak noční můra při takovém poslechu. já třeba osobně na svých bednách kde mám 4x ARO689 budu vrchní závěs natírat tlumícím lakem aby zase ztuhly, protože pak mají lepší, důraznější zvuk. Toť můj názor

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 úno 2016 21:21 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Ciwe, člověk, který tuzí rádio ze smeťáku, slyší šumění papírových vlnek reproduktorů, které uštval. Nejvyšší čas přejít na highendforum, ni, venouši?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 úno 2016 22:55 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Já včera psal a nějako mi to neodešlo: 110Hz je naprosto normální rezonance u širokopásma s lehkou membránou a tuhým závěsem. Je to tak v pořádku.

Laminat: Jenomže na echtovní hájhent by musel Venouš místo laku na parkety používat pravý šelak z červce rozpuštěný v pálence z mandlí a nanášený štětcem ze srsti hranostaje.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 úno 2016 15:05 
Řádný člen

Já už jsem se kdysi zmínil, že venouš je pravděpodobně reinkarnací strýce Františka, tudíž se asi snaží dosáhnout hájendového výsledku pomocí laku na parkety:
"Podoben středověkému alchymistovi pachtil se za přeludem, padal a zase se zvedal, jenže na konci jeho cesty nezářil kámen mudrců, nýbrž univerzální mýdlo. Mýdlo, vyrobené z bezcenného svinstva nepatrnými výrobními náklady, ale výsledek: skvost. Na oltář tohoto svého snu kladl strýc František oběti v podobě nejrůznějších zranění a popálenin, vysypaných oken v laboratoři a nebezpečných nehod v továrně."

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 úno 2016 18:27 

OK dobrá v pohodě pokud teda hraní si s rádiem ze smeťáku není normální v tom případě si jdu střílet do žíly pervitin, šňupat kokain atd. atd. čuuus... je mi líto lidí keří nechápou srandu recesi a zapálení do oboru....

do píči tak snad jste dospělí a taky jste nějak začínali, měli z čehokoliv radost když to fungovalo.
tak kurva asi když nemám prachy tak se snažím kvalitního výsledku jakkoliv dosáhnout bohužel opět jsem si myslel že se tu s někerýma pude normálně pobavit a že někdo mou píli ač to není bůhvíjaký kvalitní výsledek v případě rádia ocení, ne místo toho jsem si opět přečetl, stupidní, arogantní a hloupé příspěvky otrlých jedinců kteří vlezli peněžními příspěvkami adminům do zadku jejich příspěvky taky porušují pravidla... no nic už to tu stojí jen za vyliždíru. no jo no chceš li s vlky býti, musíš s nimi výti. stejně se mi teď všichni vysmějete tak hurá do toho ;)

naaasraaat

Naposledy upravil venouš dne 15 úno 2016 18:38, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 úno 2016 18:36 
Řádný člen

Zas si to tak neber...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 úno 2016 18:39 

beru si to tak bo mě to furt nebaví číst....

dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola dokola

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 úno 2016 18:49 
Řádný člen

Neber všechno tak vážně nebo ti praskne žilka.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 úno 2016 19:19 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Obrázek

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]