Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 20:58

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Monacor Menhir
PříspěvekNapsal: 08 led 2016 16:01 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Ja jsem uz takhle skepticky temer ke kazde komerci a jejich zboznovani, alespon v jeste zaplatitelne kategorii. Cest vyjimkam.

K tomu bafflestepu, predpokladam ze to maji zmereny a napojeny dobre. Jestli sedi SPL, tak po spravne korekci by vysledna citlivost byla kolem 90dB, a to uz by bylo rozumnejsi cislo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2016 16:31 

Kraj: ČR - Ústecký
Vysvětlí mě někdo pojem bafflestep, jako o co jde?

Já chápu, že komerční výrobek má být levný ve výrobě a drahý v prodeji. Chápal bych to, kdyby se jednalo o hotovky, ale zde jde o volnou stavebnici. Takže Monacor potřebuje prodat hlavně měniče, tak potom nechápu proč doprasí i návrh bedny. Mi neříkejte že to tam nikdo neměří, neposlouchá, netestuje. To jako ty návrhy střílej od boku, a tak jak to po prvé vyšlo, tak to nechají a bokem někdo udělá jakože vyhýbku? Přece i je to stojí čas a námahu, tak mě nejde do hlavy, proč to neudělají rozumně. Další věc - chápal bych že se v tom katalogu najde jedna-dvě věci, který by povedený třeba nebyly, ale že ba naopak tam neni povedenýho vůbec nic :?: :?: :?:

Kocour píše:
"Pekny". Nekompenzovany bafflestep, a ten desetipalec deleny na asi 2kHz.

jestli se neplatu tak je tam dvanácka - o to asi možná ještě huř že?

Jinak jestli žádnej komerční výrobce nedělá nic pořádně a poctivě, tak bychom si asi měli doma postavit i vlastní zesilovače, CD přehrávače, TV atd. protože vše co dělá velký komerční výrobce je ojebávka...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2016 17:02 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Nekompenzovany bafflestep je ten pokles smerem od stredu k basum, ac se to nezda tak je to nejakych 6dB, coz i sedi s teorii. Radi pouzivaji takove meritko grafu, ze to pak neprasti uplne do oci.
JJ 12", jeste hur. Chtelo by to vetsi WG a delit niz.
Treba Menhir S uz vypada rozumneji:
http://www.hifitest.de/test/bildergaler ... s_8753/5#b

Vsechno z katalogu nebude spatne, jen by mohli uvadet i aspon nejake charakteristiky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2016 17:32 
Zabanovaný

Kraj: ČR - Zlínský
zas máš větší citlivost...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2016 18:04 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Bafflestep je jev, při kterém se akusticky projeví umístění (basového) repráku v přední stěně ozvučnice. Její rozměry (hlavně šířka) určují kmitočet, nad kterým reprák vyzařuje do poloprostoru. Pod tímhle kmitočtem je už energie vyzářená do celého prostoru a tak pod ním dojde ke snížení citlivosti repráku o 4-6dB - záleží ještě na vzdálenosti od podlah, od stěn a podobně. Dochází k tomu cca pod 300-100Hz (podle rozměrů ozvučnice). Soustava pak "nebasuje" tak jak by s daným reprákem mohla a měla.
Pokud k tomu přičteme, že vzorečková výhybka nekoriguje další nerovnosti - třeba převýšení, které má většina basáků směrem ke středům, vychází z toho takové věci jako kmitočtová charakteristika v pásmu 8dB. Přitom s odladěnou výhybkou se i s lacinými repráky dá dostat třeba do 3dB.
Každá větší nerovnost docela zásadně mění zabarvení zvuku. Frekvenční charakteristika přitom není to jediné co určuje jak budou bedny hrát (pak by se to dalo dohánět ekvalizérem, i když dost složitě a stejně by se to neobešlo bez měření mikrofoem). Záleží na tom, v jaké vzájemné fázi se reálně potkají repráky okolo dělícího kmitočtu, kdy část rozsahu hrají společně. A na tom, jak se tyhle jevy mění s odklonem od osy (protože poslechu se neúčastní pouze přímý zvuk). Tyhle věci jsou známé už dávno, to není žádná latina současných hifistů.

Nedělej si iluze, s ojebanými výhybkami dodává stavebnice a návody kdekdo, i ty tvoje Dexony byly navrhované stejně. Ono to většině lidí stačí a ty kdo nemají srovnání to někdy i nadchne. Průser je, když pak někde zaslechneš něco na první poslech výrazně lepšího a nemůžeš přijít na to čím to je, že se ti to doma furt nějak nezdá.

U zesilovačů je ten poměr přeci jen lepší a pořád se vyrábí řada dobrých věcí. Ale za jedno i tam člověk musí vědět o co jde a mít nějakou zkušenost s posloucháním (aby nenaletěl žvanilům), a za druhé dobrý zesilovač něco stojí a na tom se nic změnit nedá. Relativně draho vyjde i dobrá domadělka (jenom pěkná hliníková kisna přijde třebas na desítku).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2016 23:22 

Kraj: ČR - Ústecký
ransom:
díky za plnohodnotné vysvětlení jevu bafflestep, kdyby se věci na které se ptám vždy popsaly takto, tak bych se tu ještě něco i naučil ;)

Neříkám že ty moje Dexony jsou top! Když porovnám s Tapcama, tak rozdíl je samozřejmě dost slyšitelný. Na druhou stranu to neni zase až takovej průser. Slyšel jsem hodně horší věcí ;)

Myslíš že by i těm mím dexonům pomohla lépe odleděná vyhýbka? Když i ta je podle tebe na nic? Stavěl jsem do nich tu která je zde u projektu (tu "odladěnou", ne tu ekonomickou,která je vypsaná pod ni):
http://www.dexon.cz/clanky/konstrukce-prakticke-navody-a-projekty/reprosoustava-hifi-regalova-s-reproduktorem-irb-20-100-01-8.html

Myslím si že ale ano, chybějí mi při poslechu trochu středy. Krom toho mám ozvučnici větší a to +- 38l. Jiné rozměry, přední rozmístění reprodutorů a basreflexu. Už asi jenom to, že mám basreflex umístěn až nad výškou bude dělat dost velký rozdíl při měření a naladění vyhýbky ... neměl by někdo z Vás zájem to třeba změřit? Docela by mě zajímalo, jak by to v grafech hrálo ... v podstatě se jedná o unikát...

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]