Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 17:09

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 56 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: PC monitory
PříspěvekNapsal: 02 led 2016 13:27 

Kraj: ČR - Zlínský
Všechny vás zdravím a zároveň tímto prosím o radu.Před nedávnem jsem synovi postavil pasivní BR repro k pc,osazené širokopásmovým Monacorem SPX 32 M.

Příloha:
IMG_20160102_1052533.jpg

Zvuk z těchto prcků mě tak nadchnul,že jsem se rozhodl postavit něco podobného i pro sebe.Ovšem s tím,že bych chtěl prubnout nějaký "lepší" měnič.V ještě pro mě přijatelné cenové kategorii jsem našel todle - Tang Band W4-1337SDF, VISATON B 80 8 OHM, FOSTEX FE103En.
Tímto bych vás chtěl poprosit o radu,do kterého repráčku jít,určitě jste se s něma už setkali.Případně doporučte jiný fullrange do max velikosti 4 inch.Bedýnky budou BR,krmím to tímdle - Scythe SDA-1100 Kama Bay AMP Kro,
http://www.scythe-eu.com/en/products/au ... p-kro.html
Předem děkuju za připomínky a zaroveň všem přeju pěkný nový rok.P

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Naposledy upravil z.i.ll dne 02 led 2016 19:13, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: PC monitor
PříspěvekNapsal: 02 led 2016 14:19 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Já bych šel spíš do (stejně velkého) poctivého dvoupásmového řešení. Širokopásmo je i u PC pořád dost omezující.
Ale tyhle bedýnky fakt paráda!

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: PC monitory
PříspěvekNapsal: 07 led 2016 09:11 

Zdravím a dík za reakci,i když si dovolím lehce oponovat.U PC,primárně určeného na hraní online FPS,je použití širokopásma naopak přínosem,čistý a přesný zvuk,to je velké plus.Občasné sledování filmů též není problém,a i muzika je bezproblémová.Samozřejmě na fajnový poslech mého milovaného rocku a metálku,mám jiný aparátek vedle v pokoji.
No a repro na novou stavbu už sem si vybral,nakonec vyhrál TB W4-1320SIF
http://www.tb-speaker.com/en/products/detail/169 , už ke mě cestuje z Holandska.

Jen bych měl ještě dotaz na ransoma : na webu jsem narazil na dva online softíky na výpočet objemu ozvučnice a velikosti BR nátrubku:
http://elweb.cz/kalkulator.php?obvod=10
a
http://procry.j-hradec.cz/reprojs/repro.htm
Oba jsou fajn,dá se na ně spolehnou? Ten druhý ještě navíc upozorňuje na V max,která by prý neměla být vyšší jak 10 m/s.Co tato hodnota,a její překročení může spáchat? Je to velký problém?
Zdravím a jdu spát,právě mi skončil cyklus nočních směn.P

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2016 10:18 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
z.i.ll píše:
U PC,primárně určeného na hraní online FPS,je použití širokopásma naopak přínosem,čistý a přesný zvuk,to je velké plus.

Nevím, jak mám pochopit tohle souvětí. Vícepásmová soustava neprodukuje "čistý a přesný zvuk"? Já bych řekl, že přes několik mých pokusů se širokopásmy (od tesly až po fostex) je to právě naopak. Širokopásmo kreslí naspodu jak prase (přitom nějaký extra spodky stejně nehraje), navrchu to taky nehrá nic moc a některé ty šíra jsou tak blbý, že je nejde použít ani jako rozumný střed. Je to věc buď pro nadšence (kteří ale používají šíra trochu jiné kategorie), nebo nouzové řešení, kde nároky na kvalitu jsou minimální...nebo se prostě někdo nechce zaobírat výhybkama.
Btw. - támhlety simulační programy neznám, já používám ověřený WinISD. Co se týče rychlosti proudění vzduchu v BR nátrubku - kritická hodnota je spíš 25-30m/s, kdy může dojít k tomu, že bassreflex začne funět nebo vydávat jiný pazvuky (dá se omezit zaoblenými konci). Záleží samozřejmě na frekvenci (a výkonu). Pokud se překračuje 25m/s na frekvenci 60Hz při výkonu 2W, je to samozřejmě velmi špatně. Pokud se to překročí na 20Hz při výkonu 50W, nic se neděje.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2016 13:45 
Moderátor

O těch širokopásmech to je taková pověra, která plyne ze špatné interpretace nějaké špatné zkušenosti. Pravda je že širokopásmo hraje příjemněji než blbě udělaná vícepásmová soustava - a těch je naprostá většina, včetně relativně drahých značkových. Proti těm hraje příjemněji, bez jejich typických nectností ale pořád ne dobře.
Pár fandů do širokopásmové reprodukce co jsem měl tu čest poznat, většinou jako spouštěcí mechanizmus uváděli zklamání z nějakých doma dělaných Monologů, továrních AQ a podobně. Pak tedy opravdu není divu. Ve skutečnosti ale dá dobře udělané dvoj nebo trojpásmo sebelepšímu širokopásmu na frak. A to i u takovýchhle budek k PC. Jenom je nutné kápnout na korektně udělanou konstrukci. Čistokrevný 4" basáček a nějaká 3/4" textilní kalota plus patřičně odladěná výhybka...
To samozřejmě neber jako nátlak. A i to šíro ti bude hrát samozřejmě líp než nějaký vojebaný dvoupásmový Geniusy, Trusty nebo Logitechy ve "dřevěných" budkách.

Naposledy upravil ransom dne 07 led 2016 14:01, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2016 13:59 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Ono také když se podíváme na ty nejlepší "širokopásmové" konstrukce, tak zjistíme, že jsou stejně dole doplněné nějakým tučným basákem, nahoř supertweeterem, takže sa vlastně jedná o třípásmo s extrémně umístěnými dělicími kmitočty. Navíc pak takový širokáč stojí takových peněz, že se za to pořídí normální a dobré dvou- nebo třípásmo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2016 16:28 

Zdravím a děkuji za reakce.
Jejda,mi ale dáváte,hehe. Ale přesně jste na to kápli,jednoduchost konstrukce a výroby širokopásmových bedýnek v domácích podmínkách,neřešit problematiku vyhýbek (čímž netvrdím,že se do toho někdy nepustím,momentálně by mě ponořit se do této problematiky stálo spoustu času,kterého moc nemám),zklamání ze spousty standartních PC reprosetů (i dražších),mě přivedla k tomuto řešení.Ale přesto je výsledek takový,že hravě předčí právě ty origo PC repráky a to o dost.
Proto mé momentální nadšení pro tuto variantu reprodukce zvuku z PC.
Nějaké šikovné 2 pásmové minibedýnky mě hodně lákají (jak je popisuje ransom),jen bych musel narazit na nějaký hotový a ověřený projektík.Zatím se mi to nepovedlo,ale hledám dál,klidně doporučte.
Momentálně dávám dokupy matroš a návrh konstrukce na ten TB W4 1320SIF,špekuluju nad tvarem BR (klasický kulatý,nebo štěrbina),časem se snad pustím i do něčeho složitějšího.
Přeju pěkný den,P

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2016 17:12 
Moderátor

Štěrbina je trochu problematická. Proč:
Basreflex je citlivý na přesné naladění. Podladěný ztrácí efekt, nadladěný otravně bučí. Výpočet podle katalogových parametrů je pouze orientační, vždycky je potřeba vyjít z reálných hodnot získaných měřením a po osazení (a někdy rozehrání repráku) ještě případně basreflex upravit. A to se u štěrbiny dost blbě dělá. Znamenalo by to nejprve vyzkoušet provizorní ozvučnici a dodělat ji definitivně až po vychytání. Nebo přesně zopakovat již osvědčený projekt. Trubka se proti tomu dá kdykoli uříznout, dolepit nebo prostě vyměnit.
U PC je předpoklad, že bedýnky nebudou úplně u zdi, tak bych byl pro umístění BR zezadu.
Vzato čistě podle katalogových údajů vypadá ten repráček parádně v objemu 4l s basreflexem laděným na 80Hz. Skutečnost ale může být dost odlišná a většinou nevýhodně - to jest že většina (hlavně levnějších) repráků je méně vhodná do BR než podle katalogu, a někdy není vhodná vůbec.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2016 19:16 

Zdravím,
přesně nad tímto teďka dumám,štěrbina je fajn,ale její otestování a naladění je komplikovanější,trubka je holt trubka,ufiknout nebo vyměnit se dá vždycky,že.
A tak mě napadá,kdysi sem viděl nějaké BR nátrubky,viz foto,které se rozšiřovaly směrem ven,tak pro výpočet jeho ladění je důležitý který průměr,předpokládám,že ten menší (uvnitř bedny),že to nejužší místo bude pro proudění a výpočet délky nátrubku limitující.
Příloha:
BR-45TR.jpg

Jinak ten TB vypadá papírově opravdu fajn,bednu mám napočítanou na 4,316 l a ladění na 79 Hz,uvidíme jak to dopadne.
Zdarec,P

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2016 23:07 

ransom píše:
Čistokrevný 4" basáček a nějaká 3/4" textilní kalota plus patřičně odladěná výhybka...

Ransom, na takom práve pracujem...ako som spomenul v pokeci, tak 4" Zetag + 0,75" Vifa (Mirage). Merať to bude TLU a ak by bol záujem a po dohode s Majom, to bude pravdepodobne free low cost projekt. V týchto dňoch dýhujem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2016 00:24 

To zní zajímavě,i já bych měl o tento projekt zájem.P

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2016 00:29 
Moderátor

To bude zajímavé. Zetagy v tomhle provedení jsem slyšel (ty větší) a líbilo. Tenhle 4" Majo chválil (v podobném projektu i jako střed). A Vifu znám odjinud. Jakpak to bude velké?

Ten kónický nátrubek s proměnným průřezem se bude blbě počítat úplně na přesno. Hrubě se dá vycházet ze střední plochy průřezu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2016 00:42 

Šírka 15cm, výška 26cm, hĺbka 28cm, štrbinový BR ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2016 00:53 
Moderátor

To už je docela macek na hloubku. Kolem 7 litrů?
Ačkoli - viděl jsem u jednoho počítače postavené PA kompakty a vedle 18" sub. A Task má myslím u monitoru kiňáky...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2016 00:57 

ransom: jasné,rovná trubice je rozumnější,poznačeno

penjo: sákryš,to je přesně moje míra,škoda,že se to tu neobjevilo dřív,ale proč nevybavit celou rodinu novýma bedýnkama,hehe

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2016 01:11 
Moderátor

To pak dopadá tak, že jsou dvoje bedýnky v ložnici, dvoje v kuchyni, dvoje v obýváku (plus subwoofer) a jedny v koupelně (víc místností doma nemám) a ty nejlepší v práci na dílně. Další jsou zapůjčené u příbuzných nebo rozdané kamarádům. A ze zvědavosti se to postupně obměňuje.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2016 01:30 

Hehe,to přesně znám,já to tak mám s PCčkama,v ložnici mám momentálně 3 funkční,2 polorozdělané,v obýváku 2 funkční a ve skříňkách matroš asi tak na 2-3 další,na půdě je jedna místnost zaházená celá.A to nemluvím o těch, co sem napakoval mladému do pokoje a o těch,co mám nachystané pro vnuky,che.Je to boj,ale furt so objevují nové chladiče,či zajímavé skříně,které je potřeba otestovat a tak,no nepusť se do toho.P

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2016 10:09 

Ten objem (do 7L) je len kvôli tomu BR taký veľký. Uzavrenky by boli mali tak 3-4L.
Ale kedže som Majovi povedal, že ja neviem robiť maličké bedničky, tak radšej spravím komplikovanejšie s BR, ale zato o niečo väčšie :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2016 11:01 

Kraj: ČR - Olomoucký
z.i.ll píše:
Zvuk z těchto prcků mě tak nadchnul

To si dovedu představit, měl jsem podobný dojmy, když jsem před lety zbastlil toto.
Máš to moc pěkný!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2016 16:30 

Koukám,že je to téměř totožné,jen měnič je jiný.A stále ještě slouží?P

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 56 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]