Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 11:15

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Phil jones aparát na basu s 5 palc. repr - dělaj i PA a Hifi
PříspěvekNapsal: 10 pro 2009 09:47 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Zdravím vás,

momentálně jsem si vybíral malý basový aparát a natrefil jsem náhodou na firmu Phil Jones, která zbořila moje dosavadní představy o zreprodukování nízkých kmitočtů měniči o velké ploše membrány (myslel jsem si, že to jediné je pravé). Tyhle aparáty používají 5 palce :lol: repráky s hliníkovou membránou a 4 palcovou :o cívkou... Hraje to úžasně čistě - jen ta cena:)
tu je odkaz: http://www.philjonespuresound.com Napište mi nějakej názor.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Phil jones aparát na basu s 5 palc. repr - dělaj i PA a Hifi
PříspěvekNapsal: 10 pro 2009 11:25 

Tak ty 5" ti hrajou spíše rychlejší a středovější bass.Ale pod to bych dal ještě 15" prave na ty hutne basy.Co jsem zvučil kapely tak to tak ma hodně bass kytaristu.
firmu Phil Jones neznám.Ale stálo by to zato

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Phil jones aparát na basu s 5 palc. repr - dělaj i PA a Hifi
PříspěvekNapsal: 10 pro 2009 16:58 

Vlastně jde spíše o objem, ale u basových aparátů není tak důležitý, jak by sis mohl myslet, obecně se pro basu hodí středovější basáky, jestli má Xmax 2,5 nebo 5 je většinou buřta a nakonec stejně může hrát lépe ten s menší výchylkou. Osobně se mi u baskytary líbí pěkně podané pásmo někde mezi 250 - 600 Hz, ale spodky a výšky tam musí být taky. Samozřejmě každý má jiný ideál a například jazzový nebo swingový basák bude mít jiný vkus a jiné nároky (i co se týče akustického výkonu na nízkých frekvencích) než basskytarista v grindové kapele. Ze začátku mě dost udivovalo, jak různí baskytaristé mají různé zvuky, teď už se nad podivně nastavenými ekvalizéry a korekcemi ani nepozastavuji, když mi to leze krkem, řeknu mu, ať se na podiu ztiší a dokroutím jim to na mixu 8-)

Jinak aparát si hlavně poslechni a pořádně si na něj zahraj, nejlépe přes svůj nástroj, pro koupi se rozhodni až podle zvuku, to je to prioritní, doporučení ostatních ber jako doplněk, na údaj o frekvenčním rozsahu od výrobce nehleď vůbec, ten nevypovídá o ničem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 pro 2009 22:16 

Kraj: SR - Košický
Podobné zostavy satelit a suubas ma mackie. v satelite su 48" basaky a v subbase 4 10" mbasaky s klasickou papierovou membrénou a asi 3" cievkami. Argumentujú tým že 4 10" majú väčšiu plochu membrány než jeden 18", pritom su rýchlejšie a produkujú presnejší bas z menším dozvukom... no môže na tom byť voľačo pravdy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 pro 2009 07:51 

Nejdrsnější na tom je, že jsem si to zkoušel a takhle hlubokej tón jsem v životě u basy neslyšel (takže to, že jde od 30 Hz rovně asi nekecaj..), A můžu potvrdit, že tam byly právě i ty nuace, které dělají nástroj živým. Prostě zkrátka a dobře ten aparát zahraje každý nástroj jinak a s velkou razancí. Já půjdu pro začátek do sestavy s 8 repráky a snad to bude stačit (98 dB Wm).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 pro 2009 12:12 

Vikhore musíš specifikovat, co hraješ za muziku; tvrdá, decentní, pop, rock, folk atd… :?:
Před několika lety se na PJB objevila mohutná propagace revolučního řešení, prostě marketingové žvásty. Myslím si že bublina pomalu splaskla.
Měl jsem na testy zapůjčené: Phil Jones Bass SIX-PACK a Phil Jones Bass BRIEFCASE, dvě hodiny na podiu, jen jsem přehazoval baskytary – Yamaha TRB1005, Ibanez PB BL700, Cort B4 Fretless - z jednoho do druhého a naopak.
Tato komba mě příliš nenadchla, nehodí se do hlučné, tvrdé muziky oplývající mnoha obdélníky od kytar. Dle mého náhledu budou dobré do akusticky laděné muziky, např. pro kontrabas, nebo pro kavárenskou kapelu. Mají pěkné kulaté, sametové spodky. Ale na můj vkus je to bída, baskytara musí spolehlivě prolézat kapelou. Charakter basového zvuku je jiný, než u standardních nástrojových boxů. A co víc, i spoluhráči zaregistrovali, že baskytara je jakoby tupější a méně čitelná. :!:

Pokud se podíváme na strukturu konstrukce v boxu, je to něco podobného jako řešení péáčkových subů. U PJB jsou taky labyrintem natlačené, nepřirozeně posílené (!) spodní frekvence z maličkých reproduktorů! A to není zrovna
nejvhodnější pro zvuk nástrojových aparatur baskytary. Zkrátka řečeno, fyzikální zákony neošidíme a stejně pořád vychází nejlépe starý, dobrý přímovyzařující reproduktor s basreflexem ve správné bedně s dostatečnou litráží.

…ale je to věc názoru, na mě nedej, hraji na baskytaru po štacích „pouze“ 35 let… :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 pro 2009 15:46 

Kraj: ČR - Středočeský
Sice to moc nerozumím, nicméně mám z toho podobný pocit jako Betaron. Skoro bych spíš řekl že je to takový hifistický...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 pro 2009 14:15 

Taktiez sa priklanam k Betaronovi a tiez by ma zaujimali tie citlivosti 98 az 103dB/2,83.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 pro 2009 09:17 

Ale jo,

na všechno je potřeba se dívat komplexně. Tyhle malé aparáty, o kterých byla řeč se opravdu nehodí k nařvaným obdélníkům od kytar (to je jako bych použil 2 x 10 reprák proti dvěma 4 x 12 kytaristum). Já hraju v poměrně obyčejné bigbeatové kapele a nijak se mi nechce ten zvuk škatulkovat. Na ven nebo velké prostory si beru bednu s 2 x 15 tesla ARO9408. Pohřbilo to zvukem nejeden slavný aparát... No a k tomu Philu Jonesovi - netvrdim tu nic o zázračnosti (nemám potřebu dělat reklamu), ale srovnávat malá komba s velkým aparátem se prostě nedá. Kdybych si postavil jejich stack s 32 repráky, tak asi málo co bude mít šanci. Jinak ty malé boxy s 4 repráky jsou myšlené jako malý přenosný apec do malého klubu a studia.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 pro 2009 14:07 

Zkoušel jsem zatím box Piranha 4 B (4 pětipalce) ve zkušebně. Hrál jsem na 5 strunného Fender jazzbasse. Krmil jsem to zesilovačem Hartke 3500 a prosadilo se to moc dobře. Zkrátka byl slyšet kov strun a dřevo baskytary. S tímhle "prckem" jsem začal mít problémy až když oba kytaristi hrající přes 12 palce ohulili svoje 100W lampové hlavy na max. Začala padat omítka ze stropu a já jsem zaregistroval, že překryli moje spodní frekvence. Krom toho mě z trochu rozbolela hlava a mé kolegy též.Nicméně basa byla pořád čitelná (furt jsem věděl a slyšel, co hraju). Myslím, že kominace těchto dvou boxů mě do klubu bude bohatě stačit... (4 ohmy, 800W, 98dB SPL 1watt).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 pro 2009 23:39 

Kraj: SR - Žilinský
neviem ale či by tá "bednička" bola dobre počuteľná aj na otvorenom stagi....tam 4x10" má problem basovať a zvyčajne sme hadzali pod ňu ešte 15ku...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 pro 2009 08:16 

Jasně,

tuhle bednu mám jenom dovnitř. Na ven mám 2 x 15 tesla ARO 9408 :))

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]