Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 21:02

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Vyosený magnet? ARN226
PříspěvekNapsal: 18 pro 2015 19:20 

Kraj: jiný stát a kraj
Ahojte, pred pár mesiacmi som kúpil tento basák od CZ firmy. Keďže som práve prerábal ozvučnice nechal som ho ležať. Časom som sa dočítal. že je dobré na ARN226-05 pridať magnety čo by malo zvýšiť jeho vlastnosti.

Keď už som sa do toho púšťal až teraz a prirovnával som ho všimol som si, že magnet na novom ARN226 je vysosený od stredu. Na foto je to vidieť. Podľa môjho hrubého merania je vyosený asi o 1,5mm. Čo si o tom myslíte?
Ďakujem!

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Vyosený magnet? ARN226
PříspěvekNapsal: 18 pro 2015 20:07 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
1) Ten posunutý magnet nic podstatného neznamená. Podstatné je, že jsou vzájemně vystředěné pólové nástavce a cívka. Jinak to je kosmetická vada (a ostuda pro nepečlivého výrobce).
2) Přidáním magnetu vznikne poněkud jiný reprák (o něco citlivější, s nižším Qts), což se musí brát v úvahu při návrhu ozvučnice a výhybky. U těchto to konkrétně znamená menší uzavřenou, nebo ne příliš velkou a správně vyladěnou basreflexovou ozvučnici. Po úpravě je potřeba změřit u repráku TS parametry a vycházet z nich.
Jako kompenzační magnet se používá feritový prstenec cca stejných rozměrů jako vlastní magnet repráku, přiložený k původnímu magnetu stejným pólem. To znamená, že má zpočátku snahu se odpuzovat a chytne se až po přitištění k pólovému nástavci. Stačí ho přilepit na celé ploše kvalitním epoxidem. Nafocené to mám tuhle:
http://ransom.rajce.idnes.cz/T-365_8_BR/

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2015 20:25 

potom si ma upokojil, repro je pripravené ozvučnica aj výhybka by mali byť v poriadku, magnety mám pripravené lepidlo tiež.Ako si zaistil aby sa prilepil presne?
Magnet je takmer presne taký istý ako pôvodný.
Zaujímavé je, že keď ho priložím tak, aby sa odpudzoval odpudzuje sa po celý čas aj keď ho už priložím na plochu. možno trochu sila povolí ale stále sa odpudzuje.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2015 20:32 
Moderátor

castaway píše:
ozvučnica aj výhybka by mali byť v poriadku

Tím bych si právě nebyl úplně jistý. V originálním stavu ten reprák patří do uzavřené ozvučnice kolem 35 litrů, do basreflexu se nehodí vůbec. Po přidání magnetu vychází většinou do uzavřenky cca 20l, nebo do basreflexu kolem 35-40l laděného podle skutečných TS parametrů. Ty ale nezjistíš jinak než změřením po přidání magnetu.
Pokud nejde o subwoofer, výhybka musí být rovněž odměřená pro konkrétní už upravený reprák, respektive pro jeho kombinaci se zbytkem sestavy. Jinak je to střílení naslepo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2015 20:44 

ozvučnica je uzavretá 30l, repráky sú vyrátané, vyladené dokonca aj odmerané (vďaka TheLastUnicorn)

výšky:Monacor DT-28N
stredy:ARO667
bas:ARN664

chcem vymeniť bass bohužiaľ mám len ARN226/5 takže im chcem pomôcť pridaním magnetov. Viem, ARN226 sa ARN664 nevyrovnajú.

Ako si teda zaistil prestnosť? alebo je to od oka? :)

EDIT:
po dokončení aktualizujem pôvodný príspevok kde som to riešil.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2015 20:48 
Moderátor

A to je právě to: Jestli TLU měřil výhybku, přidáním magnetu ji rozhodíš. Muselo by se to měřit znovu.
V 30l closed bude ten reprák po přidání magnetu hrát spíš hůře jak před tím, ne lépe. Jak jsem psal, vznikne tak odlišný reprák.

Přesnost? Prostě jsem tam ty magnety nalepil tak aby lícovaly s tím původním. U ARN568 je pólový nástavec jen asi o 2mm menší než magnet. Proto na něj kompenzační magnet i líp chytne. Jinak ho stačí přitlačit a zafixovat proti posunutí než lepidlo zatvrdne.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2015 21:03 

Práve ich počúvam jednu bedňu s ARN226 druhú s ARN664 a rozdiel tam nepočujem. Nehovorím, že tam nie je len som na to príliš amatér.

ja to predsalen risknem, keďže mi to sám TLU poradil (keď už som tam fakt chcel dať tieto).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 pro 2015 07:44 
Moderátor

ARN226 v tovární podobě se tomu ARN664 podobá dost, pokud jde o použití ve trojpásmu. Přidání magnetu ho posune kvalitativně trochu výš. Ale mám dobrý důvod se domnívat, že ti TLU neradil upravovat ho právě pro záměnu s ARN664 v už odladěné soustavě s hotovou ozvučnicí. Lepší totiž nemusí nutně znamenat vhodnější. Sám jsem si těch repráků několik tunil, měřil a simuloval a tak vím, co to udělá. V uzavřence 30l to ztratí na nejnižších basech a směrem ke středu to o cca 2dB zvýrazní.
Proč se na to nezeptat přímo Unicorna?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 pro 2015 11:06 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Bylo to tak, že když už v tom projektu použít ARN226, tak ideálně model 07, nebo 03,05 s přidaným magnetem. Všechno to o tom spodku je samozřejmě pravda, klíčová ale zde byla citlivost. Oproti ARN226-05 je ARN664 o víc, než 3dB citlivější (90dB oproti necelým 87dB). Aby se to nějak dohnalo, je vhodné citlivost ARN226 zvednout. Taky je pravda, že Qes je u ARN226-05 cca 0,7 a u ARN664 cca 0,55. Mám tedy za to, že přidaný magnet posune 226-05 k 664 blíž jak po stránce citlivosti, tak po stránce TS parametrů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 pro 2015 12:00 

Nespýtať priamo jeho preto, že už mi na to raz odpovedal a myslím že už ma má dosť :D

Mám ARN664 mám ARN226 bez magnetov a mám aj magnety.. pridám na jednu 226 magnet a budem počúvať rozdiel 226s magnetom vs 226 bez a uvidím. Ten magnet urvem hocikedy ak sa mi niečo nebude páčiť. Beriem na vedomie oba názory a viem si vyskúšať vlastne všetky možnosti, keď už som kúpil aj tie magnety (neboli drahé ale tá doprava na SVK.. :) ). Myslím, že som urobil všetko pre to aby to hralo dobre a dal som aj na rady iných tak to nebude inak ani teraz.

Osobitne ďakujem TheLastUnicorn bez teba by to skončilo niekde úplne mimo ak vôbec skončilo. Všetko je vlastne hotové už to len testujem a lepím magnety 8-)

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 pro 2015 13:16 
Moderátor

Tak tohle slovo tedy rozporovat nebudu. Já nevěděl, že to tak máte už domluvený. Sorry.
A že ses nepochlubil že ladíš takovou sestavu? Inspirace v ARS944? A jak dopadlo to koaxiální uspořádání?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 pro 2015 13:20 
Řádný člen

Ale pochlubil...jen to nějak upadlo do zapomění...
viewtopic.php?f=9&t=6124&hilit=ARS944

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 pro 2015 19:59 

album s foto zo stavby ak by to niekomu niekedy pomohlo/zaujimalo.

https://goo.gl/photos/riyFf1MptZjy2d9k9

Chcel som pôvodne nafarbiť na čierno aj membrány ARO veľa som o tom čítal ale príliš sa toho bojím, že ich pokazím a budem musieť zháňať iné a zase do toho dávať peniaze..

Ak bude čas do niečoho sa chcem pustiť ale od nuly dám to narezať stolárovi možno nejaké stĺpové. Najdem nejaký overený úspešný návod s vyrátanou(zmeranou) výhybkou, reprákmi ktoré sa dajú v pohode zohnať aj dnes a tak aby všetko bolo jasné hneď o začiatku.

Toto vzniklo tak, že som chcel aby boli krajšie a postupne som sa dostal k veľkým výdavkom ktoré som ani nečakal, narátalo sa to a teraz viem, že to bola chyba renovovať staré 30 ročné tesly :cry: . Veľa ľudí mi to aj hovorilo ale práce už boli začaté. Dokonca som volal s úplne neznámim stolárom ktorý mi veľmi ochotne poradil čo s odlúpnutou dýhou (tiež sa chytal za hlavu prečo som nezačal od nuly a nenarezal nové dosky). V tej chvíli sa mi oprava zdala lepšia cesta ako komplet stavať nové. Za tú cenu by som už celkom fajn aj kúpil ale chcel som sa zabaviť a niečo nové naučiť a to sa teda podarilo. Nabudúce spravím veľa vecí inak toto bolo veľa tmelenia brusenia kupovania všetkého možného a výsledok aj tak nie je profi - mal som veľké oči..
Je to hotové tak ako to je a na domáce občasné počúvanie je to dobré. Hrá to super, lepšie ako pred tým možno placebo možno to robia tie bennic kondiky, nová výhybka a noví výškáč od monacor. Stará výhybka bola doslova na rozpade kondíky boli rozbité. Nabudúce by som chcel niečo stĺpové do domáceho kina/obývačky.

PS: Ešte som zisťoval pôvod tých repro, slúžili v kine na postranné ozvučovanie ako sukundárne možno zadné (neviem) kde pracoval otec môjho otca, ten ich doniesol môjmu otcovi on ich trochu dal do poriadku a teraz som ich poriadil ja..takže môžu mať kľudne 30-40 rokov. napriek tomu hrajú veľmi dobre.

PS2: veľké ďakujem pre TheLastUnicorn za neoceniteľnú pomoc :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 pro 2015 20:12 
Moderátor

Tím asi prošel každý z nás - snaha za každou cenu zachránit a inovovat něco, co nemá potenciál. Ale i tak je to pěkný projekt. Ber to jako zkušenost.

Tie membrány nefarbi.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 pro 2015 13:58 
Řádný člen

castaway: Teraz som sa ešte raz vracal k simulácii tej ARS944, keďže sa mi na na tej schéme niečo nezdalo - konkrétne polarita výšky. A zdalo sa mi dobre, pretože som zle prekreslil schému z LspCadu. Konkrétne ide o polaritu výšky. Oproti stredu má byť v opačnej polarite. Tak si tú polaritu na výškači prosím Ťa prehoď. Ospravedlňujem sa za chybu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 pro 2015 14:10 

ďakujem, že si mi dal vedieť prehodím to! BTW ak tam dám ARN226 tiež ho musím dať opačne ale na to som prišiel.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 pro 2015 14:54 
Řádný člen

No to je možné...každopádne je treba sa riadiť skutočným + pólom, nielen farebnou značkou. ARN664 a 665 totiž mávali bodku na skutočnom - póle. Na schéme výhybky však treba pripojiť reproduktor podľa jeho skutočnej polarity.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 pro 2015 15:24 

Basáky som dal tak aby ich vytláčalo smerom von z bedni pri pripojiní batérky.
Výšky sú mi už jasné treba prehodiť polaritu.
Stredy som sa riadil farebnou značkou priamo na repro, nič lepšie ma nenapadlo. je to tak správne?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 pro 2015 16:02 
Řádný člen

Asi to dobre nemáš...Takže:
1. Over si, kde je skutočne + pól každého reproduktora. U DT-28N to bude sedieť s tým, čo uvádza Monacor. U ARN226 bude tiež červená bodka alebo teda + sedieť so skutočným plusom. No u ARN664 (665) alebo ARN667 to však už zďaleka také jednoznačné nie je. Tam si to baterkou over. Pri pripojení + pólu batérie ku skutočnému + pólu repráku by mala ísť membrána von.
2. pripojenie basáku: skutočný + pól basáku je spojený s "kostrou" výhybky
3. pripojenie streďáku: skutočný + pól streďáku je spojený s "+" vetvou výhybky
4.pripojenie výšky: skutočný + pól výšky je spojený s "kostrou" výhybky
Takisto je možnosť urobiť to celé naopak. Každopádne ide o to, že streďák je oproti výške a basu pripojený s opačnou polaritou. Môže to byť teda štýlom +-+ alebo -+- (ako je to na schéme).

Ak to takto nemáš, tak si to poprehadzuj. Inak budeš mať pootáčané fázy. Kam idú membrány po pripojení baterky na vstup výhybky je jedno. Podstatné je len to, aby boli obe sústavy pripojené zhodne.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 pro 2015 21:19 
Řádný člen

Kraj: SR - Košický
castaway, pekné, mám rád, ak na ozvučniciach je v takomto prípade "cítiť" ich vek, dušu... Je to ako s rekonštrukciou starej stavby. Sám má za sebou jednu vážnu rekonštrukciu...
Akurát terminál by som dal iný...

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]