Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 08:40

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 83 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: CATH Acoustic AS90 - úprava
PříspěvekNapsal: 11 zář 2015 10:02 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Pixxel píše:
Může mít vyplnění bedny až takový vliv na reprodukci?

Co myslíš - proč by se tam jinak dávalo?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2015 10:11 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Špatně jsem to napsal. Účel to tam jistě má, to je mi jasné. Překvapilo mě však, jaký rozdíl to udělá, když tam dám něco jiného z jiného materiálu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2015 12:16 
Moderátor

Tlumení má každopádně vliv na chování pouze toho repráku, který je přímo navázaný na ten vytlumený prostor. To znamená basáku nebo středobasu. Pokud se zdá, že se tlumením změnily výšky a středy, je to jen změnou vzájemného poměru vůči tomu co hraje bas nebo středobas.

1) Tlumení omezuje stojaté vlny. Ty jsou dány rozměry bedny a rychlostí zvuku a jsou proto většinou ve stovkách Hz.
2) Tlumení omezuje odrazy od stěn, hlavně od zadní. Jde zase o stovky Hz
3) Tlumení zásadně mění výsledný činitel jakosti - ovlivňuje chování repráku a bedny kolem rezonance a na nejhlubších kmitočtech - proto je důležité i subwooferu, kde by se zdálo že body 1 a 2 nemají valný význam.

Bublinková fólie je zajímavý materiál, ale pouze nová a měkká - vydrží dva tři roky, ztvrdne a je tam jen ke škodě. Začne to pak dunět (v podstatě to zmenší objem bedny) a ječet (vznikne odrazná plocha hned za membránou basáku). A to se ještě znásobí tou pseudovýhybkou, která pustí do basáku i to co nemá.
Jinak je vhodnější originální tlumící rouno, vatelín, doslouživší deka z dutého vlákna nebo jiné podobné materiály. Do velkých beden používám zmuchlanou geotextilii. Množství a rozmístění je potřeba odzkoušet, hlavně basreflex je na to citlivý. U uzavřené bedny s tímhle reprákem je většinou nejvhodnější vyplnit rovnoměrně celý objem. Jen zlehka, ne že to tam našlapeš jak prádlo do malého kufru.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2015 14:25 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
A pak stejně dojde k tomu, že bez slušné výhybky, která zabezpečí řádné navázání repro po stránce kmitočtové a fázové charakteristiky, se stejně neobejde.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 zář 2015 12:03 

Zdarec hoši,

trochu jsem se nudil přes víkend a proměřil jsem si LIMPem impedanční charku všech tří repráků. To jsem hodil do lspCADu a trochu jsem šteloval a šteloval až mi vyšlo následující.
Vím, že tam nemám frekvenční charky ale ty snad časem budou. Doma jsem našel nějaký lepší mikrofon, tak to zkusím skrz něj nějak proměřit až bude časoprostor.
Mohli by jste mi prosím říci, co je tam očividně špatného na této teoreticky navrhnuté výhybce? Přecijen moc o tom ještě nevím:/

Jinak všechny podklady k tomto jsou zde

Díky

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 zář 2015 12:06 
Moderátor

Špatně je na tom pořád totéž: Vůbec to nebere v úvahu co se z těch repráků ve skutečnosti ozývá.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 zář 2015 12:56 

Ahoj,

potřeboval bych trochu poradit. Zkoušel jsem přijít na to jak měřit frekvenční (amplitudovou) charakteristiku daných reproduktorů. Bohužel jsem nikde nenašel nějaký pěkný návod co je k tomu třeba a jak na to. Je mi jasné, že potřebuju mikrofon, zvukovu, Steps ale stále mi není jasné jak a co tlačit do daného repráku, jaký signál, odkud a přes co. Pokud to dobře chápu tak potřebuju změřit frekvenční charku pro každý měnič zvlášť, nejlépe v samotné bedně. Pokud je to pravda, tak se to nedá měřit společně s defaultní výhybkou a musí se udělat nějaký ochranný obvod pro daný měnič.
Na měření impedance měničů jsem na netu našel pěkný návod co a jak, kdo a s kým a nebyl problém sehnat součástky a vytvořit cosik a pak měřit. Bohužel mi k tomuto kroku chybí informace a tak jsem Vás chtěl poprosit zda by někdo nevypustil své know-how jak to celé udělat.
Vím, že kdybych to dal někomu zkušenému do ruky, tak by to bylo rychle a dobře všechno provedené ale teď se mi trochu zkomplikoval život a budu mít nyní relativně hodně volného času, který bych chtěl smysluplně využít abych se něčemu zajímavému naučil. Sedět celé dny u televize, když příjdu z práce, mě opravdu nebaví:).

Díky za Vaše rady

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 zář 2015 15:32 
Řádný člen

Steps nepotřebuješ, tím se měří zkreslení...potřebuješ ARTA nebo Holmimpulse. Oba tyhle programy měří formou impulzní odezvy a pouštějí do reproduktorů širokospektrální šum, nebo sweepovaný sinus. Takže na výstup zvukovky se připojí zesilovač, do zesilovače reproduktor. Mikrofon do mikrofonního předzesilovače (potřeba fantomového zdroje pro elektret) a z předzesilovače do vstupu zvukovky. Na mixovacím systému v op. systému se jako vstup zvolí "Line In". Spustí se Arta, bedna se postaví před mikrák, klikne se na červený trojúhelníček nahoře na liště, pak tlačítko "record"...zašumí to, zobrazí se impluzka, ta se ořízne (ohraničí začátek a konec aby se eliminovaly odrazy), klikne se na tlačítko FR s obrázkem grafu a arta z impulzní odezvy vytvoří frekvenční charku.
Je jasný, že tohleto je hodně zjednodušený. Tímhle postupem ještě nelze dostat data použitelná pro LspCad nebo Xover. Pro ARTA lze však stáhnout na netu podrobný návod na použití - samosebou in English.
K programu Holmipulse je celkem dobrý návod v diskusním fóru na Audiowebu.
Jo a žádný ochranný obvody nepotřebuješ.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 zář 2015 16:38 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Taký krásny návod len tak ako odpoveď na otázku je tu veľmi nezvyklý a nanajvýš vzácny takže si to silno váž :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 zář 2015 09:29 

Ahoj hoši,

TheLastUnicorn: díky moc za pěkné shrnutí, konečně jsem to trochu pochopil. Zkusím tento týden vše potřebně sehnat a pak zkusím něco naměřit.

Díky

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 zář 2015 12:13 

Zdarec,

asi mě budete mít za blba (což ostatně jsem:D) ale chci si to ještě všechno pro jistotu ujasnit.
Pokud chci měřit pouze frekvenční charku jenom a pouze basáku, tak to můžu změřit tak jako jsem to naznačil na obrázku?

To by znamenalo, že výstup ze zvukovky přivedu na 2x3W malinkatý zesilovač (pokud nebude stačit tak mám ještě možnost si vypůjčit obdobný zesilovač na tištáku 2x10W, popřípadě mám v záloze nekompletní zesilovač 2x20W co jsem dělal kdysik na střední) a výstup ze zesilovače přivedu na svorky přímo na reproduktorový měnič, který bude umevněn v ozvučnici (tak jak je to naznačeno v obrázku, bez připojené výhybky a dalších reproměničů). Na druhé straně budu mít kalibrační mikrofon Audyssey a ten zapojený přímo do vstupu zvukovky (mikrofonní preamp je v plánu a pro seznámení se s měřením snad nebude třeba, na finální měření určitě použiji).

Hlavně si nejsem jist tím připojením na "reproduktor". Pokud chci měřit celé reprobedny se všemi reproměniči jak hraje tak je jasné, že se vstup do bedny zapojí přes výhybku a já změřím jak celá reprobedna hraje. Pokud ale chci změřit frekvenční charku pouze třeba bassáku, tak musím všechny ostatní reproměniče odpojit a vyrušit i výhybku abych byl schopen měřit v celém frekvenčním spektru.

Pokud se pletu, tak mě prosím opravte. Nerad bych něco podělal a odpálil:)

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 zář 2015 17:43 
Řádný člen

V podstatě to máš všechno správně. Teď už zbývá jen si to zkusit a dostat z toho něco, co by mohlo odpovídat realitě. Až ty naměřený charky budou mít hlavu a patu, pak přistoupíme k druhýmu kroku a to je dvoukanálový měření. Abys měl správně změřenou i fázovou charku a tím pádem relevantní údaje k nakrmení simulačního softu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 zář 2015 19:28 

Tak jsem dneska naměřil frekvenční charakteristiky všech tří repráků v Holmíku. Dělal jsem podle návodu z audiowebu. Pokud srovnám charakteristiku středového repráku s ofic charkou od výrobce tak to docela sedí (přibližně). Když se na to kouknou Vaše zkušené oči, je tam něco špatného?

Díky

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 zář 2015 19:52 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Koukam na ty mereni, je to jeste dost rozhazene u stredu a vysky, ale tezko takto rict. Mer ze vzdalenosti asi 1m, osa mereni uprostred mezi stropem a podlahou, tzn si ty bedny podloz jak bude treba. Kolem beden a mikrofonu by melo byt volno, abys nechytal zbytecne brzo odrazy. Mel by ses dostat na okno asi 4ms. Ted jak na to koukam mas okno moc kratke, roztahni si a zazoomuj impulsku, mozna to orezavas oknem moc brzo.
Jeste mrkni na REW, me se v nem dela zdaleka nejlip. Artu a Holm jsem zkousel.
Jake planujes delici frekvence? Cim nizsi deleni, tim delsi okno budes potrebovat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 zář 2015 20:20 
Řádný člen

Moc tam toho nenaplánuje...s ARZ360x se níž, než k cca 1,2kHz jít nedá a výš, než za 5kHz to taky nemá smysl. Takže ty 4ms by mu na to stačily...akorát pokud bude chtít kompenzovat bafflestep, bylo by vhodný tam připojit nearfield basáku...aby měl alespoň tam tu charku kompletní.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 zář 2015 12:18 

Dělící frekvence jsem plánoval přiblížně od 1,5kHz až 2kHz a pak něco právě okolo 5kHz. Tohle jsem vyvodil z ofic frekvenky od středového repráku.

Jinak jsem udělal ještě frekvenční charku celé bedny s výhybkou a tlumením uvnitř ozvučnice. Jde z toho něco vypozorovat? Popřípadě jaký krok mám udělat nyní? Co by jste doporučili?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 zář 2015 12:21 
Řádný člen

Jo, mezi 600Hz a 2kHz máš první 10dB převýšení (absence kompenzace bafflestepu, takže bedna v prostoru nebasuje), od 4kHz je druhý 10dB převýšení, takže bedna je uječená a usyčená...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 zář 2015 16:05 

Pokud to chápu dobře, tak proměřím bedny, navrhnu výhybku, vytvořím výhybku a pak znova proměřím bedny s novou výhybkou. Podle toho jestli tam bude v basové části nějaké převýšení a bedny nebudou bassovat dostatečně, tak se uchýlím ke kompenzaci bafflestepu tím, že změním hodnotu cívky ve větvi pro bassák čímž by mělo dojít k poklesu daného převýšení a trochu utlumím citlivost středového a výškového reproduktoru.

Pokud to shrnu, mám naměřené impedančky ke všem třem reproměničům, vím jak naměřit frekvenční charky. Co mi ještě vše chybí k tomu abych mohl relativně dobře nasimulovat výhybku? Napadá mě fázová charakteristika...to co mi změřil Holmík není správné?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 zář 2015 16:32 

Kraj: ČR - Jihomoravský
V podstate to pises spravne (tzn mozna to uz mas, pozor ale na podminku v bode 3), takze spis doplnim:
1. Zmerit impedance vsech repro v bedne
2. Umisti mikrofon do referencni osy (vetsinou mezi stred a vysku) asi 1m od bedny.
3. Zmer frekvencku vyskac, stred, basak, pozor - nehybej s bednou ani mikrofonem. Takto budes mit v merenych datech uz pravnou vzajemnou fazi.
4. Pokud chces merit horizontaly, tak natacej bednu a postupne takto zmeris vsechny repra.
5. Stejne tak vertikaly
6. U Holmu se obejdes bez dvoukanaloveho mereni, viz navod od Mabata na Audiowebu.
7. Zmer jeste NF stredaku a basu a napoj to na FF mereni.

Takto ziskac sadu mereni potrebnou pro simulaci vyhybky. Pro zacatek je to dost slozity, takze se s tim budes muset poprat postupne. Plus nemusis merit hned vsechno, zacni tim ze to promeris v ose a zkusis odsimulovat.
Bafflestep kompenzujes civkou pred basakem, uvidis jak ti to bude vychazet, kazdopadne pokud bedna nebude v rohu tak kompenzovat budes muset.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 zář 2015 16:39 
Řádný člen

Pokud máš všechno správně naměřeno, udéláš kompenzaci bafflestepu dle libosti už v první simulaci. Tam uvidíš sám, jak se Ti to bude hýbat.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 83 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]