Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 00:54

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 83 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: CATH Acoustic AS90 - úprava
PříspěvekNapsal: 07 zář 2015 11:21 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Ta napodobenina výhybky je tu notoricky známá a občas používaná jako výstražný příklad. Odpory u středu jsou 4R7, ne 4K7. Respektive jestli tam máš opravdu 4K7, pak je jasné proč střeďák nehraje. Ale podle mého jsi to jen špatně přečetl.
Ty bipoláry je nutno vyměnit. Za prvé se bipoláry do středové a výškové větve nehodí. A za druhé je tenhle typ proslulý tolerancemi kapacity i přes 100%.
Neclovek: Kondík nemůže sloužit jednou jako horní a podruhé jako dolní propust. Respektive kondík sám o sobě není propust. Myslíš to sice dobře, ale napsal jsi blbost.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 zář 2015 11:53 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Příloha:
Eta (2).JPG
Tady je schema této výhybky, kterou ETA použila ve vícero modelech svých reprosoustav.
Měl jsem kdysi větší variantu těchto reprosoustav od ETY, se dvěma basovými repro. Po nějaké době jsem si pořídil bedny větší a tyhle šly na prodej. Kupec si přivezl pro porovnání svá repra Technics a po prvním poslechu ETY bral, protože i s touto primitivní, stále kritizovanou výhybkou, zněly daleko lépe než jeho zcela nevýrazně a ploše hrající Japonci. Holt jednooký je mezi slepými králem.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 zář 2015 12:46 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Já bych tam ty bipoláry neměnil...k čemu? Hrát to bude na hovno tak, nebo tak. Jsou to imho vyhozený peníze. Vždyť ty hodnoty součástek jsou tam napasovány jen odhadem... :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 zář 2015 13:05 
Řádný člen

Kraj: SR - Banskobystrický
Hodlám dopravit bednu i s osazením Unicornovi na ladenie novej vexle ( ješte ale nedohodnuto) . Výhybku sestavím a muzu pak dát vedet kolik to koštovalo (materiál/ladenie) a pak uvidíš či je to pre teba taky prijatelný. Určite to ale cele nejakej ten mesic ešte potrvá...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 zář 2015 14:51 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Mikrolux: Nepatrí to síce k meritu diskusie a budem zase obvinený z toho, že som grammar-nazi ale nemohol by si si vybrať jeden komunikačný jazyk z možností čeština - slovenčina a nepoužívať husákovčinu - babištinu?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 zář 2015 14:54 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Já si toho teda všimnu vždy až, když na to upozorníš... jinak si furt myslím, že čtu slovenštinu :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 zář 2015 19:02 
Moderátor

laminat píše:
nepoužívať husákovčinu - babištinu?

Furt lepší než porevoluční hatmatilka novopečených "noukoment" politiků, kterou tenkrát Lou Fanánek Hagen trefně pojmenoval Engeleš.

Ty bipoláry: Mám doma krabici těchhle modrých TF (nepoužitých) od 1u0 do 330u. Hodnoty přes 10uF sedí přesně. Nad 47u to má přijatelné tolerance do minusu. Hodnoty pod 8u2 jsou ale všechny do jednoho větší a odchylka rapidně roste směrem k menším jmenovitým hodnotám. 2u2 mají ve skutečnosti až 4,5 uF. 1u5 jsou od 2,2 do 3,2 uF. Rekordmanem je kondenzátor 2u7 s kapacitou 7,7uF. Takže ta výměna už proto. Výškáč by totiž z toho nášupu nemusel být vyloženě nadšený.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 zář 2015 20:06 

TFka k výškáču!? :shock:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 zář 2015 20:22 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Teď si asi udělám ostudu. Já tyhle výškáče dříve provozoval s ARN6608 bez jakékoliv výhybky - zapojené na přímo k nějakému lacinému zesilovači. Pravda, jeden to nevydržel, ale druhý mám v šuplíku a je OK. A tenkrát se mi zdálo, jak to krásně hraje... :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 zář 2015 22:55 
Řádný člen

Zorg: Já vím, bipolár do cesty před výšku nepatří. Když se dělá nová soustava. Ale u stávající soustavy může být třeba ten bipolár součást ladění (tím samozřejmě nemyslím tenhleten paskvil - to neladil pochopitelně nikdo) a s jeho nárustem odporu nad kmitočty 5kHz se mohlo při návrhu počítat. Po výměně za svitek se pak může "zvednout ocas" na charce. Platí to ale samozřejmě pro kondy v dobré kondici a normální toleranci...ne jako TF-ka...6M8, co mám doma mají 9M5.

Ransom: 4M5 ještě nebude pro ARV3608 nebezpečných...ale jinak samozřejmě souhlasím, že ty teslácký kondy nízkých hodnot jsou totálně ujetý.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 zář 2015 08:02 

Tak svitkáče daných hodnot mám objednané a snad dojdou ještě tento týden. Zkusím prvně předělat vyměnit bipoláry za svitkáče pouze v jedné bedně a pak to porovnat s druhou bednou jestli se něco změnilo.
Jestli to bude hrát jinak, tak to asi bude stejný placebo efekt, jako když jsem dal před receiver filtr Schaffner FN 2090:)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 zář 2015 08:58 
Řádný člen

Ono to asi bude hrát jinak, ale dobře ne.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 zář 2015 15:43 
Řádný člen

Inak ak poznáte nemecké bedne PILOT ( svojho casu za 300-1000 DM dľa modelu), tak tie obsahujú všade tiež bipolárne kondy Wego Elko glatt. V tej dobe sa to mám pocit osádzalo všade...a dokonca aj kondy malej kapacity nielen tie kde boli 10ky mikro.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 zář 2015 16:07 
Řádný člen

Vo veľkej časti produkcie bední od značiek ako ITT až niekam po B&W sa bežne osádzali bipoláry aj do výškovej sekcie. Je to proste lacnejšie. Nakúpiš si celú radu od jedného výrobcu, dostaneš to za drobné a máš vystarané. Dovnútra bedne nikto nevidí. Dnes sa do väčšiny áut (dokonca aj Porsche) montuje hliníková kabeláž. A nikto sa nad tým nepozastavuje, že do 5 rokov budú s tými plečkami problémy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 zář 2015 11:31 

Zdar hoši,

poslední dva dny si trochu hraji a zjišťuji co a jak s prográmkem LspCAD ale chybí mi nějaké údaje k těm mým reproduktorům v těch mých bednách. Našel jsem pouze TS parametry k repru ARN 5688 ale k těm zbylým dvoum 00nic:/.
Impedanční a frekvenční charky by se taky bodli:).
Jde mi o to, že bych si pro radost chtěl navrhnout výhybku sám a pak i jednu pro test sám sestavit. Vím, že je to vyhazování peněz a ztráta času ale chtěl bych se něco nového naučit. A takové zkušenosti se mi budou hodit pokud bych v budoucnu si chtěl postavit nějaké své vlastní bedny.

Díky za každou radu:)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 zář 2015 11:36 
Moderátor

Jenomže takhle korektní výhybka nevznikne. Z LSP vyleze na základě několika elektrických parametrů jen mírná úprava výhybky vypočtené. Vůbec to nebere v úvahu akustickou stranu repráků, což je právě to úplně nejdůležitější.

TheLastUnicorn píše:
Dnes sa do väčšiny áut (dokonca aj Porsche) montuje hliníková kabeláž.

Tak to jsem zatím ještě nezaregistroval kromě snad hliníkového lana ke startéru...?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 zář 2015 12:20 

Takže kdybych si ty repráky odmeřil a zjistil jejich impedanční charku (což bych si v práci snad podle nějakého návodu změřil), tak by mi to stačilo k odsimulování? Nebo je tam ještě důležité proměřit nějaké další parametry...?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 zář 2015 14:07 
Řádný člen

No je tam toho viac čo treba odmerať. Dôležitá je aj samotná metodika merania, použitý HW a hlavne skúsenosti, aby si vedel namerané data správne interpretovať (resp odhaliť chybne namerané ). Je to beh na dlhšiu trať než by sa na prvý pohľad zdalo. Ak nemáš v pláne bastliť aj ďalšie bedne a tie AS90 budú pre teba konečná ( na nejakú dobu), tak by som tým poveril rovno skúseného ladiča.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 zář 2015 14:57 
Moderátor

Psal jsem, že to musí být odměřené na akustické straně. To jest přesný zvukový obraz každého repráku, včetně vlivu ozvučnice a vzájemného rozmístění. Musí být mikrofonem naměřené amplitudové a fázové charakteristiky v řadě směrů, zkreslení (pro správnou volbu dělicích kmitočtů), impedanční charakteristiky včetně fáze. To všechno se pak naláduje do simulačního programu a tak dlouho se veksluje se zapojením a hodnotami součástí ve výhybce, až nasimulované chování celé soustavy (zase amplitudové a fázové charakteristiky v několika směrech od osy) vypadá tak jak má. Bez toho jsi stále na úrovni nějaké té univerzální nazdařbůh nastřelené výhybky se všemi nešvary. Třeba špatné fázové navázání mezi sousedními pásmy působí protivný poslech i když se vše ostatní zdá v pořádku. Bedny co hrají blbě mimo osu se dají poslouchat jen z jednoho úhlu a to ještě jen venku (v místnosti je potřeba co největší podobnost charakteristik v co nejširším úhlu od osy). Větší a těžko jinak zjistitelné nerovnosti na amplitudové charakteristice přebarvují zásadně zvuk. Proto mohou i laciné domadělky hrát líp než mnohem dražší tovární bedny - je jim totiž věnováno mnohem více péče v té nejdůležitější oblasti, kterou je vypiplaná výhybka.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2015 08:17 

Tak jsem včera konečně zkusil vyměnit ty bipoláry za ty svitkové v jedné bedně a výsledkem jsou namožené záda a popálený palec od páječky:).
No, vzal jsem obě bedny a připojil jsem obě na levý kanál a pomocí přepínačů jsem je přepínal abych dokázal rychle porovnat zvuk obou beden. Upravoval jsem jenom jednu bednu, druhá bedna byla referenční. Jakmile jsem měl obě bedny vedle sebe, tak jsem si pustil hudbu, kterou dobře znám a porovnal obě bedny jestli hrají stejně. No přibližně stejně hrály.
Pak jsem se dal na samotné přepájení kondenzátorů. Všechny bipoláry jsem vyměnil za ekvivalent svitku. Jelikož si rád hraji, tak jsem vzal ještě svitkáče pro druhou bednu a zkoušel jsem je přikládat na různá místa v obvodu a poslouchal jak se zvuk mění. No nakonec jsem tam ještě dva svitkáče připájel navíc stím, že se mi zdálo, že se zvuk změnil k lepšímu. Nu dal jsem výhybku zpátky dovnitř, vyplnil jsem bednu místo igelitu nějakou tkaninou podobné jako duté vlákno a repro taky zpátky na místo. Zvuk se změnil a výšky hrály hlasitěji a lépe ale vše na úkor ostatních reproduktorů. Tož všechno zpět a kondíky, které jsem tam dal navíc jsem odpájel a nechal jenom svitkáče a znovu dal bednu dokupy abych poslech výsledek. Šlo slyšet že výšky byly čitelnější ale na úkor hloubky zvuku oproti referenční bedně. Tož jsem s tím špekulovat a postupně jsem napajoval zpátky bipoláry až jsem je měl všechny zpátky ale zvuk pořád takový nějaký divný. Tož už jsem nevěděl co může být špatně a napadlo mě ještě tam hodit zpátky tu bublinkovou folii co tam byla a ejhle, zvuk byl zase stejný jako před tím.
Může mít vyplnění bedny až takový vliv na reprodukci? Dneska si stím ještě pohraju a zkusím tam narvat zpátky ty svítkáče ale nechám tam tu bublinkatou folii.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 83 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]