Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 05:30

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: stavba comba pro el. kytaru
PříspěvekNapsal: 10 zář 2015 19:13 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
hezký den
Kamarád mě poprosil o stavbu bedny pro elektrickou kytaru, chce se mi do toho ale vůbec nevím od čeho se odpíchnout, resp. nevím jak má vypadat přizpůsobovací předzesilovač nebo něco tak. opravdu nevím. koncák bude A2030v.
je mi jasné že bude potřeba nějaký předzesilovač ale jak ho vyrobit/zapojit?
co takové kombo by mělo obsahovat za funkce, korekce, jednoduché efekty?
nevím ani co potřebujete vědět k nějakému rozumnému závěru takže co bude třeba tak změřím, nedopátrali jsme se totiž typu ani značky kytary. Za každou radu díky.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: stavba comba pro el. kytaru
PříspěvekNapsal: 11 zář 2015 09:22 

Kraj: SR - Bratislavský
Venouš, to jsi celý ty. Jdeš po detailech a neuvedeš na jaký účel má bedna sloužit. Napiš, kde se bude používať- pokoj, zkušebna, koncerty ... Nejdůležitější je z pohledu výsledku použitý reproduktor. Zesilovač by měl mít vícepásmový korektor, ne jen basy, výšky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2015 12:54 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Chtěl jsem napsat totéž. Žádné vstupní informace.
Předem jen tolik, že 15W zesilovač je použitelný leda na cvičení v obýváku a to jen ve spojení s co nejcitlivějším reproduktorem. Na to jsem nějaké kombo už dělal. Protože kamarád používal poměrně slušnou multiefektovou krabičku, obešlo se to jen s vypínačem a Vohulmě - vše ostatní obstaral parametrický ekvalizér v multiefektu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 zář 2015 22:04 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
to že vy takové věci znáte roky, desetiletí, naspaměť není samozřejmostí že to ví i ostatní lidé, já třeba nevím co bych měl vědět a myslím si že jsem dost srozumitelně napsal že co budeme potřebovat k vyřešení problému tak zjistím. Odpovím tedy na první otázku, bude se hrát/cvičit v obýváku/pokoji, bedna je taková ta otevřená se čtyřmi are668 takže ta celkem vyhovuje. a pokud nebude vyhovovat tak silnější zesilovač s ARM9404 stačit bude.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 zář 2015 08:03 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Začněmež tímto:
Kombo nebo jakékoli ozvučení hudebního nástroje není určeno k věrné reprodukci nahrané hudby, ale k jejímu dotvoření. U kytary je součástí řetězce kytara - efektové zařízení - zesilovač - reprák, přičemž každá z těch věcí zvuk nějak upravuje, zkresluje a dobarvuje. Možnost těch úprav zvuku musí být co nejširší, aby si mohl kytarista hrát s čudlíkama tak dlouho, až se mu zvuk líbí.
Repráky se používají už s nějakým typickým kytarovým projevem. Kytarový Celestion asi shánět nebudeš. Podle mé zkušenosti tyhle širokopásma vyhoví dobře, budou mít ale ostřejší zvuk. Na druhou stranu jich je trochu škoda - jsou poměrně vzácná. 8 Ω ti nedovolí dostat z té 2030 plný výkon, protože čtyři 8 Ω repráky se dají zapojit jedině na výsledek 2, 8, nebo 32 Ω.

Zbytek v podstatě vychází z toho co jsem napsal nahoře. Hraní se zvukem znamená, že buď kytarista použije multiefekt nebo řadu samostatných krabiček a kombo se pak stará už jen o zesílení, nebo se dá část těch věcí vestavit do komba. V úvahu připadá dejme tomu jednoduchý vícepásmový ekvalizér - jená se o cílené prznění zvuku, tak nemusí být vyloženě HiFi. Může se vestavět jednoduché digitální echo/hall, protože se dá pořídit za pár šestáků. Může se tam klidně dát nějaký booster nebo dokonce kytarový syntetizér, tady bych ale varoval, protože v tomhle ohledu je lépe spolehnout se na osvědčené profi výrobky a taky se takové věci vestavují do pedálů kvůli ovládání při hře. Jiná možnost je použít PC a muzikantskou externí zvukovku - veškeré úpravy zvuku pak obstará software.
Pokud to shrnu: Udělal bych to co nejjednodušší, maximálně s pětipásmovým ekvalizérem a zbytek bych se snažil řešit po cestě mezi kytarou a kombem. Kdo to myslí s hraním vážně, měl by tak jako tak zainvestovat dvě tisícovky do nějakého použitého multiefektu, který obstará vše potřebné. Žádný zvláštní předzesilovač pak v kombu není potřeba.
http://www.music-city.cz/kytary/efekty- ... GwodnuYLOQ

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 zář 2015 10:51 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Ze zkušeností ti řeknu, že pokud bych už něco měl do komba něco dalšího vestavět, tak maximálně ten hall na zvětšení prostoru, ale nic víc. Ostatní už je praktičtější v jednoduchých pedálových krabičkách. Multiefekty určitě ne- čím víc možností, a ještě přes nějaké menu, displejů, vnořených menu, tím složitější ovládání, a než na tom člověk něco nastaví, přejde ho chuť. Skutečně použitelné a rozumně nastavitelné multiefekty sice jsou, ale stojí několikanásobek toho, co to kombo, ne dva litry. Takže vše s rozumem, aby to pak bylo prakticky použitelný.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]