Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 00:50

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 83 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: CATH Acoustic AS90 - úprava
PříspěvekNapsal: 31 srp 2015 10:01 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Zdravím všechny,

Vlastním reproduktory CATH Acoustic AS90 což se po složitém googlování vykrystalizovalo asi jako kopie beden TESLA ARS 9218 (nebo ARS 9228). Jsou to "třípásmovky" bez bassreflexu.
Patřím mezi ty příznivce, kteří nepotřebují mít doma tu nejlepší reprosoustavu ale ty, kteří mají doma něco co hraje docela dobře a chtějí si danou věc vytunit k dosažení lepších výsledků.

Se zvukem jsem celkem spokojený, ale chtěl bych z beden dostat co nejvíc, co jde za co nejméně peněz. Už jsem trochu pročítal fóra a dočetl jsem se něco o tom, že je třeba vyměnit výškáč a trochu popravit předek, projekt T-365 atd.

Můj problém je, že tyto bedny svými rozměry přesně padnou do mé obývací skříně a měnit je za nějaké jiné repro moc nechci, když tyhle hrají relativně obstojně. Právě proto bych chtěl z těchhle beden dostat co nejvíce.

Už jsem měl tu tendenci bedny rozdělat a kouknout dovnitř, výhybka úsměvná...repro celkem fajn ale zdá se mi, že středotonové repráčky jakoby moc nehrály alespoň v porovnání s bassákem či výškáčem.

Chtěl jsem se zeptat, zda jdou tyhle reprobedny něčím vylepšit? Jestli by nepomohla pouhá výměna výhybky (jsem si schopný si výhybku udělat sám pokud bych k tomu měl schéma atd.), popřípadě s výměnou nějakého reproduktoru v bedně apod.
Co se týče mechanických uprav bedny či výhybky, tak to jsem si schopen jako kutil udělat sám, problém je ten, že se moc nevyznám jaký reproduktor proč a jak, k tomu vypočíst výhybku... v tomhle se vůbec nechytám.

Myslíte, že by mělo smysl či význam vůbec upravovat? Pomohlo by to kvalitě zvuku? Nerad bych bedny rozkuchal s tím, že to ve výsledku bude k ničemu.

Díky za rady

Jinak používám zmíněné CATH Acoustic AS90, AV receiver Onkyo TX-NR414 skrz Schaffner FN2090-10-06, kabeláž dvojlinka 2x4mm2 11AWG.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: CATH Acoustic AS90 - úprava
PříspěvekNapsal: 31 srp 2015 10:30 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Já myslím, že v Tvém případě by přestavba na T-365 byla asi nejrozumnější, když nechceš měnit za jiné repro...
Určitě by to pomohlo hodně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 srp 2015 10:55 

No nyní mám v těch bednách totok. Je z toho někdo moudrý o jaké repra se jedná?

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 srp 2015 11:28 
Řádný člen

Kraj: SR - Banskobystrický
Ahoj pod nalepkou na vyskaci je urcite este originalna nalepka tesla arv 3608. Razitko na basaku a stredaku sa pod nalepkou nachadza tiez. Teda mas tam arn 5608 (resp. 5688- pretoze su lakovane). Dalej arz 3608- ale tiez lakovane. Tiez mam tuto kombinaciu a tiez mi presne pasuje do nabytku. Narozdiel od vacsej kombinacie s arn 6608 su tieto mensie stastnejsie riesenie az na vyhybku... tuto navrhnut na novo je sice mozne,ale bude mierne zlozitejsia a teda bude aj nieco stat ( navrh plus suciastky). Niektorym majitelom tychto bedni by sa cena za novu vyhybku vyrovn ala nakupnej cene bedni. Takze ak ich mas za hubicku a nieco si ochotny investovat cesta na zlepsenie by mozno bola.

Naposledy upravil Mikrolux dne 31 srp 2015 15:45, celkově upraveno 2

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 srp 2015 11:51 

Díky moc za reakce.

Bedny mám po rodičích, kteří je snad nikdy nikdá nepoužívali, takže je mám zadarmo:).

Chápu to dobře a stačilo by vyměnit pouze výhybku anebo by to obnášelo i výměnu některých reproduktorů?
Kolik stojí takový návrh výhybky a součástky? Většinu součástek včetně plošného spoje atd bych si zajistil zadarmo v práci a sestavení výhybky podle návrhu bych si udělal sám (takové věci mě baví a mám to jako koníček). Nejvíc čeho bych se bál je výměna reproduktoru, která by se neobešla bez zásahu do samotné bedny ale i to bych snad nějakým způsobem zvládl (dělal jsem už náročnější home projekty ale těm jsem trochu rozumněl:D).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 srp 2015 12:07 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Jestli se ti zvuk líbí, je to nejspíš tím, že jsi asi nikdy neslyšel bedny které hrají dobře. Tyhle to ale nejsou v žádném případě. Měl bys proto nejprve obrazit pár míst, kde se to dá poslechnout, porovnat a rozhodnout se, jestli do toho jdeš nebo jestli ti to je jedno. To je totiž ta nejdůležitější investice do začátku.

Předělávat něco polovičatě nemá smysl, to by bylo mrhání časem a prostředky. Možnosti jsou tedy takové:
1) Nechat to hrát tak jak to hraje. V tom případě bych doporučil pouze vyměnit bipolární kondenzátory za svitkové a bublinkovou fólii za nějaký normální tlumící materiál.
2) Přestavba. Tam nejde jen o výhybku. U laděného projektu se musí dodržet komplet přesné zapojení výhybky zároveň s přesně předepsaným osazením reproduktory a jejich přesným rozmístěním. To by tady znamenalo shánět jako výšku ARV167, předelávat celý předek a ještě asi vyměnit lakovaný střeďák za nelakovaný. Pokud připočtu, že i basák je jiného provedení a nebylo by to tudíž úplně ono (i když použít by šel), skoro to nedává smysl.
3) Odladění na míru. Na to bys musel najít buď nějakého filantropa nebo někoho kdo to udělá za úplatu. S ohledem na použité repráky (hlavně výšku) to nebude úplně extra, ale rozhodně se to posune o dva levely výš.
4) Postavit si úplně nové bedny podle nějakého osvědčeného projektu a až tě tyhle přestanou bavit, poslat je do světa.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 srp 2015 12:43 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Pixxel: Pokud mi to dopravíš, tak Ti to změřím a navrhnu výhybku...ale přimlouval bych se k výměně výšky...třeba za Visaton SC10, nebo Monacor DT-99. Muselo by se samozřejmě vyrobit mezikruží, páč to debilní ARV má až 120mm faceplate...monacor a visaton kolem 100mm.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 srp 2015 12:53 

ransome, díky ti za vyčerpávající odpověď.

Je to tak jak píšeš. Asi nejlepší co jsem slyšel je to co mám a to co má brácha. Vlastní nějakou sestavu Jamo s 626 (úplně přesný typ neznám).

1) Tenhle bod je snadno realizovatelný. Bude mít i takto malý zásah nějaký pozitivní vliv na kvalitu reprodukce?
2) Tímhle bodem si moje nadšení do nějakých větších úprav srazil na nulu :). Když to tak vezmu tak máš asi pravdu, cena 2x výškáče 700,-, cena za středy okolo 1000 za dva kusy. Výhybka a další věci by cenu přestavby poslala hodně nahoru, takže asi od toho upustím.
3)Tím odladěním na míru myslíš, upravení/vytvoření výhybky pro dané reproduktory? Pokud ano, tak by mělo stačit udělat návrh výhybky a pak to složit. Moc se v tom ještě nevyznám ale na návrhy výhybek by mohl existovat nějaký prográmek, či návod co a jak a to by nemuselo být až tak složité(ale asi se teď pletu:D ).
4) Postavit si své vlastní bedny by bylo moc fajn ale vzhledem k nábytku v obývacím pokoji by to nebylo realizovatelné. Leda bych vyhodil ten starý kvalitní nábytek z masívu k popelnici a kupil něco od švédů:)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 srp 2015 13:23 

TheLastUnicorn: jak tak z tvého příspěvku čtu tak navrhnout výhybku nebude jen tak, když se cosik musí měřit:). No kolik by takový návrh výhybky koštoval? Cena dvou nových výšek by se pohybovala okolo 1000kč plus nějaké úpravy bedny. Jak budu mít čas tak minimálně vyzkouším vyměnit ty kondíky a kouknu se trochu na teoretické základy o výhybkách:)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 srp 2015 13:43 
Řádný člen

Tak ty kondensátory (výmena starých za nové) by nejak extra draho nevyšli. Zlepšenie zvuku síce bude asi minimálne. Čo sa ale zlepší a dosiahne je, že ty staré kondy pri vyschnutí elektrolytu alebo velkom zvode ohrozujú prevádzku streďáku a výšky. Môžu ich poslať aj do kytek ( nedostatočne odfiltruje/ prepustí nízke kmitočty). Takže kondy by som odporučil vymeniť v prvom kole. Ak už tie staré su nevyhovujúce, môžu aj ovplyvňovať zvuk k horšiemu.
Teda urobiť všetko dľa bodu 1 a nazdar...alebo
keby si šiel do bodu 3, tak by som sa vedel podielať na nakladoch pre ochotného ladiče s tebou. Pan ladič to umí, ale nemá rád arv3608, ale možno by sa nechal prehovoriť ;)
Stale by ale bolo nutne doriešiť dopravu jedné bedny k ladiči.
Pravdou ale zostáva fakt, že ak už sa má investovat do ladenia novej výhybky tak asi naozaj s lepším výškačom (já by som tam tie ARV ale klidne nechal ).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 srp 2015 15:19 
Řádný člen

Jako mně je to jedno, klidně se tam můžou ty ARV3608 nechat...výměnu výšky jen považuju za vhodnou (ne však nutnou), páč po výměně výhybky to bude pořád asi nejslabší místo a zvukově neadekvátní k ARZ3608, která kupodivu není relativně vůbec špatná. SC10N nebo DT-99 by k tomu zbytku byl solidní partner a jako celek by to mohlo hrát velmi dobře.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 srp 2015 15:23 
Řádný člen

Keby malo dôjsť na ladenie či už pre zadavatela témy, alebo eventuelne pre mňa (pretože mám ty bedny tiež ) tak kde by sa musela doručiť bedňa? Trenčín?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 srp 2015 15:28 

No já budu muset tak či tak prvně vyměnit ty kondíky, pač se mi nelíbí ty moje středy pač se mi zdá jako by skoro vůbec nehrály oproti bassu nebo výšce. Doufám, že je nemám odpálené tím, že ty kondíky za tu dobu chcíply. Pokud by byly středy v pytli tak by to pak chtělo celou přestavbu čehož se bojím.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 srp 2015 15:33 
Řádný člen

Tie streďáky môžeš orientačne zmerať ohmetrom. Mali by vykazovať 7-8 ohm. Minimálne jeden prívod ( žlutej) k nemu ale musíš odletovať (letovať šikovne- zbytočne to neprehrievať). Ja mám osadené ARZ v nelakovanej verzii a ty lakované tu mám v šuflíku...takže keby náhodou... vedel by som sa ich zbaviť (na aukre, alebo bazoši som tiež zazrel lakovane verzie ARZ).

Naposledy upravil Mikrolux dne 31 srp 2015 16:30, celkově upraveno 2

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 srp 2015 15:38 

Ok, díky. Uvidím jak to proměřím. blbé je že na to tento týden nebudu mít prostor pač jedu služebně do konce týdne pryč, tak snad příští týden to všechno rozseknu.

Každopádně hoši díky moc

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 srp 2015 16:48 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Pixxel píše:
Postavit si své vlastní bedny by bylo moc fajn ale vzhledem k nábytku v obývacím pokoji by to nebylo realizovatelné.

A to jako proč? Design se dá vždycky udělat podle svého. Tahleta věc z fóliované dřevotřísky se ti k masivu hodí?

Pixxel píše:
blbé je že na to tento týden nebudu mít prostor

Taková věc potřebuje uzrát v horizontu měsíců.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 srp 2015 17:51 
Řádný člen

Mikrolux: Jasne, Trenčín.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 srp 2015 19:34 
Řádný člen

jinak CATH AS90 = ARS 9218. Malé rozdiely tam samozrejme sú. Spomínaný lak na membránach a jedna anfas deska naviac- takovej dekor (LuKyss ich uz niekde spominal a je tu aj fotka) Obvykle černa kalota výšky. Máme tu na fore aj takmer rovnaku temu a problem s ARS9228 a tiež 9238. Všetky menované majú totiž rovnakú výhybku a osadenie stredo-výšok.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 zář 2015 09:27 

Ahoj,

po dlouhé době jsem rozdělal jednu z beden a vyfotil jsem tu slavnou výhybku a zkusil jsem to překreslit.
U výšky a bassu to vypadá na 6dB/oct strmost. U středového jsem celý zmatený. Buď jsem to překreslil špatně nebo to vypadá na nějaký maglajz zapojení 12dB/oct strmosti (odpory místo tlumivek?...OMG).

Dalo by se pro to udělat něco více než jen výměna kondíků?

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 zář 2015 09:36 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Stred má tiež útlm 6dB/Okt len jeden kondík tam slúži ako dolná priepusť a druhý ako horná priepusť. Tie odpory sú tam na zatlmenie toho streďáku, inak by bol moc hlasný oproti basáku a výške.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 83 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]