Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 21:56

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 42 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Problém 1PF 067 67
PříspěvekNapsal: 20 srp 2015 23:31 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Rozhodl jsem se pro opravu starých otcových reprobeden z důvodu že měly kvalitní zvuk (dle rodičů) nyní již takřka v konečném výsledku (stále mě čeká očištění a zakonzervování gumy na basových reproduktorech) se objevil pro mne nepěkný problém a nevím co s ním.
Při přehrávání například klavíru nebo hudby zaměřené ve středech dochází k rezonanci středového reproduktoru (ARZ 4608) na jedné z beden (jakoby bzučení) tento problém pomine po jemném přiložení prstu na membránu.
Prosil bych o pomoc v reprobednách jsou již nové vyhýbky (použity staré cívky zbytek vyměněn a znovu sestaven dle originálního schematu, samozřejmě použity jen kvalitní svitkové kondy) a pořídil jsem si zesilovač za nemalé peníze (entry level) zvuk beden až na tento problém je nádherný (hlavně bassy) například při poslechu AC/DC a podobně máte pocit jako by vám hráli v pokoji a nesrovnatelné se starou Sony věží (strašné reprobedny).
Tudíž budu velice vděčný když mi někdo pomůže, již řešení tohoto problému hledám týden a nic jsem nenašel.
Předem děkuji za odpovědi.

Velice se omlouvám pokud jsem toto téma špatně umístil, ale na zorientovaní se na fóru jsem vemeno.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Problém 1PF 067 67
PříspěvekNapsal: 21 srp 2015 00:31 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Zkus přehodit bedny mezi sebou. Pokud to dělá bedna, bude to nadále dělat ta samá. Pokud to začne dělat druhá bedna, je to v zesilovači nebo ve zdroji signálu (prstem zatlumíš všecko co ten střed hraje, takže to nemusí nutně vznikat zrovna v něm). Pokud to bude dělat pořád stejná bedna, zkus ještě přehodit mezi sebou ty střeďáky.
Jestli ten střed doopravdy zkresluje, bude to na jeho výměnu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 srp 2015 10:35 

Velmi dobře si prohlédni, zda není někde u ARZ 4608 po obvodu odlepený gumotextilní závěs od membrány, anebo od koše. U většiny kousků tohoto typu se to letech stane a repro pak drnčí. Pokud je závěs odlepený, lepím jej znovu lepidlem Tenyl. Často se u tohoto typu stárnutím závěs deformuje a tvrdne, takže repro pak drhne.
Holt je to jak zvukově, tak po stránce kvality provedení zcela nepovedený typ reproduktoru.
Ještě k samotným reprosoustavám: pořídil jsem si je nedávno jen ze zvědavosti a pro porovnání s jejími obdobami ARS 1038 a RS338. Z vyjmenovaných mají podle mě nejhorší zvukový projev - a to "díky" nepěkným, agresivním středům a výškám. Samozřejmě jsem nejdříve vyměnil ve výhybkách kondenzátory, které byly vzhledem ke stáří již mimo toleranci. Ony ty krabicáky, i když vypadají na pohled důvěryhodně, tak po proměření se mezi nimi nachází dosti vadných kousků.
Zvukový projev této reprosoustavy se hodně zlepšil, když jsem tam na zkoušku zabudoval mírně upravenou a rovněž repasovanou výhybku z ARS 330-04/8. Byl to ale jen experiment, protože reprosoustavy půjdou pryč v původním výrobním provedení.

Naposledy upravil elyt dne 15 pro 2015 18:32, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 srp 2015 16:58 

No takže jsem vyzkoušel přehození beden i samostatného reproduktoru a dělá to stále ten samý.
A také jsem četl že tento problém může způsobovat například změknutí závěsu, on totiž je ten závěs na první pohled světlejší než od toho druhého reproduktoru a je třeba pro jeho jemné zatlačení třeba méně síly než u toho tmavšího. Má tohle nějaký význam?
Jo a závěs samotný nikde odlepený není.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 srp 2015 17:43 
Moderátor

Změklý závěs by neměl mít velký vliv, ale mohla by být vytahaná středička - cívka pak není přesně svým středem mezi pólovými nástavci. Když položíš přes hrany koše pravítko, změř šuplerou jak hluboko je kopulka u jednoho a u druhého repráku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 srp 2015 18:32 

V nějakém vlákně jsem tady před časem porovnával několik kousků těchto repro, takže jen krátce: podle stavu závěsů jsou mezi nimi poslechově neskutečně velké rozdíly. Některé hrají více výšky, jiné by se daly pomalu použít jako středobasové a další hrály asi tak, jak by se očekávalo-přenášely středové pásmo. Zhruba je to tak, že správně hrály ty kusy, kde membrána nepoklesla ani nevystoupila ven vlivem stárnutí závěsu.
Chce to poslechnout několik kusů, porovnat a pak použít ten správný. Mi to nakonec vyšlo tak, že z osmi kusů vyhovovaly jen čtyři.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 srp 2015 13:19 

Omlouvám se že to tak trvalo.
No tak po přeměření ten co dělá problémy je o 1 milimetr hlouběji.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 srp 2015 15:03 

Pro upřesnění přívody jsou vytvarované dobře, dále reproduktor přiložením prstu neutlumím a vliv ve stylu že je zvuk čistý má přiložení pouze v pozici na okraji membrány na spodní hraně (mezi přívody) kdekoli jinde vede ke zhoršení kvality a většímu bzučení (nadměrné velmi jemné vibraci v mém případě).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 srp 2015 20:06 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Žeby to bylo rozstředěný?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 srp 2015 21:46 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Řeším podobný problém. Mám pár těhle střeďáků a jsou právě rozstředěné. Jenže jsem nějak nepřišel na způsob, jak středičku odlepit a zase přilepit... je tam strašně špatný přístup. Dělali jste to už někdy někdo?
A taky má každý jinak měkký závěs...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 srp 2015 00:25 

Já mám za to, že středička bude v pořádku a problémy vznikají deformací závěsu stárnutím. Pokud by bylo třeba nějak se dostat ke středičce, tak to vidím vzhledem ke zcela malým otvorům v koši jedině tak, že by se sundal gumotextilní závěs. Pak už by měl být ke středičce nějaký přístup. Závěs stejně bývá u většiny kusů po letech částečně odlepený, takže by měl jít sundat lehce.
Jinak reproduktorů tohoto typu se v inzerci vyskytuje hodně, ale jak vidíme ty velké rozdíly v přednesu jednotlivých kusů, tak by to chtělo zřejmě pouze osobní převzetí s vyzkoušením. Také zde je patrný trend nasazování nehorázných cen u některých již obecně známých prodejců tohoto zboží v inzerci.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 srp 2015 08:22 

U jednoho jsem zjistil, že je ok, tak jsem odlepené části závěsu přilepil zpátky. U druhého mi impedančka vůbec neudělala rezonanční vrchol... to by mohlo znamenat, že je problém ve středičce, ne?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 srp 2015 10:28 
Moderátor

To znamená, že je systém zaseklej a nekmitá vůbec.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 srp 2015 20:57 

Tak mám opraveno. Odlepil jsem závěs, ke středičce se potom šlo dostat a už je vše ok.
A opravdu je dost znát ta tuhost závěsu... ty dva kusy mají rezonančku každý o 80 Hz jinde.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 srp 2015 17:14 

No to je super, ale já nemám ani páru co mám po rozebrání reproduktoru dělat s tou středičkou :D . Nějaké foto by nebylo?? Nebo alespoň co jak mám udělat? Tohle dělám poprvé.

PS: Repas bassáku jde znát zvuk je podstatně lepší.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 srp 2015 17:51 

Škoda.. nenapadlo mně to vyfotit a teď už to mám zadělané. Musíš vystředit kmitací cívku (tedy pokud je středička v pořádku a pokud je reproduktor vůbec rozstředěný - ten můj byl). To už jsi někdy dělal?
Podívej se tady (jen prosím tě tu středičku neřezej, jde odlepit nitroředidlem a zpátky vše přilepit chemoprénem): http://www.elweb.cz/clanky.php?clanek=86

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 lis 2015 18:44 

Nakonec vyřešeno pro mne nejlepší cestou, a to nahrazením reproduktoru Visatonem W 100 S.
Rozdíl ve zvuku je ale při klasickém poslechu a když přihlédnu k tomu že na každé ucho slyším jinak jen minimální a reprobedna s tímto drobečkem má jemnější středy (né tak uřvané).
Klidně si mě ukamenujte za takovýto zásah, ale samozřejmě i dle mě by se toto vylepšení mělo poupravit aby se odlehčilo výškáči a posunout dělící frekvenci protože využití středů je jen jako pojivo na úseku cca 1000 - 1700 Hz což je u visatonu mrhání.
A výškáč není bůhví co a je v základu hnán až na hranice (dle mě a osobního poslechu).
Samozřejmě o úpravách můžu uvažovat až po dokončení TM3110 :evil:
Plus v budoucnu (cca max měsíc nahradím i druhý střed).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 lis 2015 21:01 

O náhradě ARZ 4608 Visatonem tady v nějakém vlákně psal Ciplox. Já jsem vyzkoušel úspěšně levnější řešení s polskými 12cm repro STX. Protože jsem nechtěl na čelní stěně reprosoustav provádět jakékoliv mechanické úpravy, umístil jsem nová repro do původních "kyblíků" od ARZ.
Repra STX mají vyšší citlivost než původní, takže byla mírně zatlumená děličem.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 lis 2015 22:15 

Mé provedení je taky s původním (kyblíkem) i když přišroubování je takové no né pod pravým úhlem ale dle mě a s tím že je to schované je to v pohodě.
https://goo.gl/photos/2NyyDG1xoERPsh4Z6

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 lis 2015 09:17 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
To STX taky nevypadá špatně.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 42 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]