Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 20:08

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3884 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111 ... 195  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Na čem momentálně pracujete
PříspěvekNapsal: 06 srp 2015 20:25 

Pěkné. Ten grill to troku kazí. Myslím kvalitativně. Vzhledově asi ne.
Pokud to i prodáváš, tak by to vadit nemělo.
Co že hned po dodělání prodáváš? (Zdá se, že mě bude čekat se stejným reproduktorem v podobné ozvučnici stejný osud) :-)

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 srp 2015 07:13 

Kraj: SR - Košický
Ten gril sa mi tam nepáči a lepšie by bolo sito cez cele čelo no kvôli jednému boxu sa mi neoplatí kupovať celu tabulu. Dokonca som dlho premýšľal či dat rohové kryty na box. Dnes by som to spravil ináč - v zadu ukos pre kolečka, predok nie rovný ale do oblá a BR za sitom.

Ináč sa ale myslím stavba celkom podarila box je celkom tuhý a ľahký - bez problémou to nosím sám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 srp 2015 18:16 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Já pořád vymýšlel jak efektivně přepínat několik párů repráků při různém zkoušení, předvádění a porovnávání. Požadavky byly praktické:
1) Přepínání čtyřech párů většinou postačí.
2) Protože se budou přepínat bedny u jednoho zesilovače, vyhoví jednopólové přepínání.
4) Přepínání musí být mžikové.
5) Nesmí jít připojit dva páry současně a to ani na okamžik.
6) Musí být možnost okamžitě přepnout ze kteréhokoli páru na kterýkoli jiný.
7) Musí být jasně vidět, který pár beden je v provozu.

Normálně bych to řešil vačkovým přepínačem VS16, který se dá vyskládat do libovolné sestavy. Tam by ale nebyla možnost požadovaná v bodě 6. Přepínač Isostat se vzájemnou aretací sekcí by to zvládl, ale za jedno je poněkud mrňavý a za druhé je u něj pořád možnost zatlačit víc tlačítek naráz.

Vyhrabal jsem na dílně pár čtyřpólových relé v paticích s kontakty 250V/6A AC. Původně jsem myslel, že k ovládání dočasně znárodním použitý miniaturní PLC DL-05, co nám leží ve skládku na polici. Jenomže ono se může časem stát, že ho bude potřeba někam použít a bez něj by mi to bylo k prdu. Dnes ráno jsem se v něčem vrtal a při tom mě napadlo, jak to udělat s klasickou relátkovou logikou. Honem jsem si to načrtnul, po práci jsem si to na dílně zbastlil na vrabčí hnízdo a chodí to přesně podle mých představ.
Tři čtyřpólová relé (K1 - K3), čtyři dvojpólová tlačítka (S1 -S4), čtyři kontrolky (H1 - H4). Zapojení v duchu klasické elektrikařiny (provedení zatím ne, ale přijde to vydrátovat do krabice s terminály). Po zapnutí napájení je vždy navolený výstup 1. Stiskem libovolného tlačítka lze přepnout na daný výstup, stav je signalizovaný odpovídající kontrolkou. Signál je směrovaný přepínacími kontakty, čímž je důsledně dodržen i požadavek 5. Zapojení je debilovzdorné v tom smyslu, že stiskem více tlačítek najednou se nic nezkazí. Relátka mám aktuálně na 230VAC. To možná vypadá nebezpečně, ale není. Mezi sousedními kontakty je zaručená izolační pevnost. Spotřeba je několik miliampér, střídavá relé svižněji odpadají než stejnosměrná s rekuperační diodou a méně ruší než stejnosměrná bez diody. Zapojení ale může chodit na jakékoli napětí (s odpovídajícími relé). Jediné co je tedy v tomto případě potřeba dodržet je provedení propojů s ohledem na dobré oddělení ovládacích a signálových vodičů. V extrémním případě je možné použít šest relé dvoupólových: Tři na vytvoření sekvence a ke každému paralelně další, odděleně umístěné, pro přepínání signálu. Tak paranoidní ale zatím nejsem.
Příloha:
Přepínač repro.jpg

Příloha:
Přepínač.jpg

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 srp 2015 20:28 
Řádný člen

Kraj:
Fakt moc dobrý.Jako dělané pro pořádnou poslechovku..... ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 srp 2015 20:39 

Kraj: ČR - Jihomoravský
To teda. Asi i tak nějak tuším na co se to využije :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 srp 2015 17:38 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Když jsme v bývalým zaměstnání přijímali elektrotechnika, tak jsem mu vždycky dal udělat "obvod latch/unlatch (neboli samodržka s vypnutím) s relé"...pokud to nebyl schopný udělat, tak jsem řekl, že ho nechci. Co tím chci říct? Že ransom by prošel bez problémů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 srp 2015 18:12 
Moderátor

A teď si představ, že znám osobně elektro projektanta s kulatým razítkem a § 10, který nedovede správně nakreslit zapojení proudovýho chrániče, podpěťovky nebo právě dvojtlačítka. Vždycky když nám dělá na něco projekt, musím mu to nejdřív nakreslit.

A na čem dělám: Rozhodil jsem dvě AUJčka - tímto rovněž velké díky Neclovekovi za zprostředkování koupě za pár drobných.
Příloha:
AUJrozb.jpg

Výstupáky poslouží jako zdroj drátu a sloupků pro tlumivky s jádrem.
Zbytek co je na obrázku použiju pro rychlovýrobu stabilizovaného zdroje 2x30V/3A a zesilovače na dílnu. K tomu poslouží původní rámy (doplněné plechovými/plastovými kryty), síťová trafa a chladiče, do zdroje půjdou i KDčka. Kondenzátory TC937a nebývají vždycky OK, nicméně pokud některé projdou přísným testem, použijí se právě do zdroje.
Jako zesilovač poslouží sprostý modul z Číny. Sondoval jsem po lidech nějaké zkušenosti, nikdo z dotázaných mi to nerozmlouval a sám se domnívám, že na rambajz při práci by to mohlo vyhovět.

AUJčko mi tu leží ještě jedno - patří Kemovi a jednou z něho snad uděláme zesilovač podle Sinclaira.

EDIT:
TC937a prošly v sobotu testem. Dva kusy v růžové fólii byly kaput a putovaly do koše. Zbylých šest je v naprostém pořádku. Na 50V se naformovaly do deseti sekund, ESR pod 0,1 Ohm a kapacity od 5,2 do 6,3 mF.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 srp 2015 15:25 

Kraj: SR - Bratislavský
Potreboval by som nejako rozumne rozmiestniť tlmivky na doske. Jedná sa o 3-pásmovú výhybku. Cievka k basovému, sériová a paralelná cievka k stredovému a paralelná k vysokotónovému reproduktoru.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 srp 2015 15:32 

Na stojáka do lepidla ne-e? :-D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 srp 2015 16:02 

Zatiaľ sú všetky možnosti otvorené.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 srp 2015 16:40 
Řádný člen

Nejako takto...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 srp 2015 18:20 
Moderátor

Před časem jsem si rozházel po stole hromadu tlumivek a měřáky a hrál si s tím. Ortodoxní mě budou křižovat, ale budu i nadále tvrdit co jsem na základě teorie o něco méně směle tvrdil už dřív: U vzduchových tlumivek je to prakticky jedno, pokud je nenalepíte zrovna čely na sebe. A i potom je vzájemná indukčnost docela malá. Tlumivka na I-jádře by neměla čumět čelem jádra přímo na osu sousední tlumivky a neměla by být hned vedle ní druhá tlumivka tak aby byly jejich osy rovnoběžné. U tlumivek na transformátorovém jádře je to pak šumafuk.
Uvědomte si, že opravdu těsná vazba dvou vinutí nastane jedině v případě že obě mají společné jádro. Už několikacentimetrová mezera zmenší vazbu natolik, že je sice měřitelná, ale z hlediska vzájemného ovlivnění pásem ve výhybce naprosto bezvýznamná. Vazba pak klesá se třetí mocninou vzdálenosti.

Vyzkoušet si to rozmístění ostatně není žádný problém: Zapojte si jednu vzduchovou tlumivku do série s rezistorem 3R9 až 6R8 a připojte na výstup zesilovače. Druhou vzduchovou tlumivku připojte paralelně k širokopásmovému reproduktoru a zkuste s ní pohybovat kolem té první. I při přiložení dvou stejných vzduchových tlumivek 2mH přímo čely na sebe získáte na té druhé signál sice krásně slyšitelný, ale zeslabený o nějakých 40dB...
Ideální je když má zesilovač přepínání na dva páry beden - můžete si naindukované zvuky porovnat s těmi, co jdou přímo z repráků.

TLU: To je dno od šuplete, ne? Já si na to kupuju v Hornbachu prokladový 8mm sololit. Za 30Kč v rozměru europalety.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 srp 2015 18:44 

Také jsem to měřil, a došel jsem k takovým výsledkům. Ale ten "červíček" udělat to co nejlépe člověku nedá. Jeden "malér" tady, další támhle, tam, a ještě "tady", no a už to prostě není dobrá bedýnka, a součet průšvihů se projevit může.
Úprava polohy cívek je bez investic, tak proč to neudělat lepší a zadarmo...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 srp 2015 19:03 
Moderátor

Jasněže, pokud to chce člověk mít dokonalý po všech stránkách, není problém. Ale abych uklidnil ty zbytečně vyplašené ,říkám jen že rozstrkat tlumivky naležato do rohů desky bohatě stačí a víc nemá smysl to prožívat. Tlumivka naležato se každopádně dá nejlíp zafixovat proti vyrachtání a utržení.
No a odzkoušet si to rozmístění pomocí repráčku zvládne myslím každý.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 srp 2015 19:24 
Řádný člen

Některé věci (hlavně ty nejméně podstatné) se často až příliš prožívají a naproti tomu to důležitý se často zanedbává. Příkladem je, když někdo špatně hrající bednu (zejména pro výběr osazení a výhybku) uvnitř překábluje 4mm2 kabelama, do blbě navržený výhybky drahý nasází mundorfy...a skutočnou příčinu špatného zvuku prostě odignoruje.
ransom: Nevím, z čeho ta bídná 5,5mm překližka byla, ale na tento účel stačí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 srp 2015 20:36 

Sháním slušný děrovaný plech (Rv, kulaté díry do 5mm, tloušťka 2mm, v nouzi 1,5mm, průchodnost 50%+). Nevěřil bych, že je to tak těžké a náročné, takovou věc sehnat. Nejvíc se přiblížili ve weststeelu. Za jeden kus 510x550mm si řekli 1850Kč bez DPH, pošty a balného. Kde je ten smajlík s vyskleným úsměvem? :-D

To si snad koupím plný plech a na stojanovce to díru po díře vyvrtám, nebo nevím. Vždyť to tam snad jen pro mě ani nevyráběj, abych platil setup supermoderní raznice nebo CNC. Prostě jen pákovkama šmik šmik...

Kdyby někdo věděl o levnější možnosti, dejte prosím vědět...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 srp 2015 21:54 
Moderátor

A ty nevíš že děrovaný plech je třikrát dražší než plný?

Včera mi přišla ta odkazovaná věc s TDA8950. Je to srandovně malý a nechce se mi věřit, že tohleto má udělat 2x100W. Chladič je jak krabička od sirek. Jako bonus jsou tam kondenzátory 3900uF místo 3300.
Dnes jsem to jen na fofr zkusil připojit na malý trafo, nejdřív na 2x18VAC a pak na 2x28,5VAC. Dost mě překvapilo, že se neozvala rána a nezačmoudilo se, ale ta SMD štěnice opravdu snese katalogový napětí a dokonce přitom hraje (na filtraci bylo celkem 81,2V). Nechápu. Někdy pozítří budu mít čas zkusit to na dílně s definitivním trafem z AUJčka a nahlas.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 srp 2015 22:12 

Však dřív nebo později ta rána přijde. 100W "PMPO" na 20ms není problém.
Jo, dírky jsou drahý. Možná by vyšlo levněji, koupit je zvlášť :-D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 srp 2015 00:03 
Řádný člen

Ransom, nezabúdaj, že ak to buchne, je tu pre teba tvoj dobrý kamarád refund. Ja som sa s ním za minulý týždeň kamarátil asi 3 krát. Číňan spraví pre dobrý feedback naozaj hocičo...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 srp 2015 06:36 
Moderátor

Inu, uvidíme.
Petr: On ten šváb má udělat 150W sinus trvale.
Dumám o tom, že budu během zkoušení aspoň sledovat teplotu filtračních kondenzátorů. Přeci jen 350kHz je 350kHz. Asi pak na ně nalepím snímač, až to bude v krabičce. A navzdory obrovské účinnosti pak sundám ten chladič, přišroubuju to na měděnou šínku a vytáhnu teplo na něco většího.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3884 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111 ... 195  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]