TheLastUnicorn píše:
... na střední elektroprůmce bylo důležitější všechno možný, než elektronika ...
To teď tak bohužel je. Je jen málo výjimek z tohoto pravidla. Já měl třeba za mlada veliké štěstí na SPŠE v Pardubicích (1966 - 1970), což tehdy byla (nevím, jak dnes) fakt dobrá škola a elektronika tam byla na úrovni. Navíc tehdy ještě byla mikroelektronika v začátcích, takže se diskrétní polovodiče braly z gruntu, učili nás i spoustu znalostí i z elektrotechnologie s důrazem na elekromateriály atd.
A to vše bylo i ve škole podpořeno spoustou hodin praktických laborek. Takže se něco naučili i ti, co moc sami nebastlili. A naopak - ti, co bastlili hodně, věděli dost.
Dnes se na to už bohužel ve středním školství srašně sere. Každej je samej manager atd. A přesně jak říkáš, je tam spousta všeobecných předmětů atd. Takže odbornost se musí dohnat doma nebo smůla.
Já jsem po mnoha letech přesvědčil svého syna na pražskou elektroprůmku v P10 - V úžlabině, kde v rámci dne otevřených dveří mi po mnoha debatách s profesory jejich úroveň přišla dobrá, skoro jako ti pardubičtí. Ale například ta hodinová dotace laborek už byla nic moc ... a taky se to poznalo.
BTW: vejška nikoho prakticky rozumět obvodům nenaučí ... Tam to funguje opačně. Kdo už znalosti měl, ten ty následné detailní teorie lépe pochopil. A pak mu bylo víc věcí jasnějších. Měl na čem stavět. A kdo přišel ze střední školy typu průmka (a kde na to nekašlali), ten byl navíc ve výhodě třeba proti gymplákům.
Ale všechny je sestřelili bastlíři. Neboli - dobrá průmka = OK, dobrá průmka + bastlení = super. A jinak zbývá jen bastlení "ve vlastní režii".
A tudíž - jak píše Petr i Majo, bez bastlení není nic. Nicméně z mého úhlu pohledu si myslím, že jakýs takýs teoretický základ by si každý měl i třeba sám absolvovat. Dnes, kdy je spousta zdrojů na WEBu, to není takový problém.
A pak studovat dým ....