Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 04:00

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 287 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Levné regálové repro k AVR Sony str 870 qs
PříspěvekNapsal: 25 bře 2015 20:55 

Kraj: ČR - Zlínský
ok....tady vám nemůžu vzdorovat, pádž tomu nerozumím...ty KLPISCHE poslechnu a uvidím, pak bych chtěl zkusit nejlépe ty TOTEMy, VMA...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 bře 2015 23:24 

tak jsem dnes poslechnul KLIPSCH RB-81 (http://www.klipsch.com/rb-81-ii-bookshelf-speaker) v jiném hifistudiu, ne na mém avr, měli to napichlé na zesilovač yamaha (model nevím) a zvuk byl velice příjemný, ale toto už je cenově (16 tis. Kč) někde jinde, je to pořádná regálovka s 20 cm středobasem...ale 16 tis. Kč se mi zato nechce dávat...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 dub 2015 22:04 

tak jsem dnes byl v otrokovickém hifistudiu poslechnout ty Klipsche R-15M na mém AVR a musím říct, že to bylo příjemné poslouchání, nato jak jsou ty repráčky malé, tak mě mile překvapily...až nečekaně...ovšem po připojení subu REL T-7 to bylo (pro mne) dokonalé....:) ikdyž tento SB stojí nějakých 24 tis. Kč, což nedám....základní model Tzero (http://rel.net/products/serie-t/t-zero/) je za 11 tis. a to už bych zvažoval....tak jsem silně nahlodanej....:) SB REL byl silně doporučen, díky tomu že je připojen k zesilovači přímo na reprosvorky (možnost i klasicky cinchem), čímž je eliminováno fázové zkreslení signálu přiváděného do subwooferu. Tuto možnost zapojení SB prý žádná jiná značka nenabízí....Tzn. 17 tis (6 repro, 11 základní SB REL) a měl bych fajný (pro mne) zvuk...
Ovšem pokud mi tady napíšete, že je to kravina (což mi asi napíšete...:), že lepší můžu mít za míň...tak sem stím...a konkrétně prosím :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 dub 2015 22:25 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Hlavně je příšerně nesmyslný kec o té eliminaci fázového zkreslení...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 dub 2015 22:55 

a pročpak je to kec?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 dub 2015 23:20 
Řádný člen

Příloha:
3426-YST-SW320b.jpg

Nemíním tu psát rozsáhlé teoretické rozbory. Buď si o tom něco nastuduj nebo mi věř nebo mi nevěř.
Zatím jen tolik, že možnost připojení subwooferu na výstupní reprosvorky je celkem běžná a tudíž v této věci pan Procházka na že kecá ale přímo lže (na obrázku připojovací pole subhoferu Yamaha YST-SW 320).

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 dub 2015 07:14 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Připojení na reprosvorky zesilovače je NAPROSTO standardní způsob připojování JAKÉHOKOLI, byť i laciného a podprůměrného subwooferu. Fázové zkreslení je taky nesmysl.
Pan Procházka je vojebávák a lhář, který zneužívá neznalosti a důvěřivosti zákazníků.
Jsem ochoten mu to říct i do očí a před svědky.
Nekoupil bych od něho NIC, ani kdyby mi to nabízel nejlevněji ze všech (což je ovšem utopie).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 dub 2015 07:44 

no jsem laik, jak říkám, ale třeba JAMO má jen cinch (http://www.cptpraha.cz/cs/jamo-j-10-sub-d60), KLIPSCH má taky jen cinch (http://www.klipsch.com/R-10SW/details)...takže je víc SB které zvládnou odebírat signál přímo z reproterminálů zesilovače?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 dub 2015 08:13 
Řádný člen

Neříkej "JAMO má jen cinch", když chceš říct "Tohleto JAMO má jen cinch". Mmch., zrovna JAMO kdysi vyrábělo a prodávalo dělič pro připojení jencinchového subwooferu k reprovýstupům.
Příloha:
subwoofer-aktywny-jamo-s_1529-1.jpg~320x480.jpg

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 dub 2015 08:45 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Hmmm...eliminace fázovýho zkreslení...zajímavé. Problém je akorát v tom, že lineární neinvertující zesilovač jaksi s fází moc nehýbe. Zato frekvenční filtry jsou na tom úplně opačně. To by musel být subwoofer bez jakýkoli výhybky, aby byl fázové lineární, navíc by musel být umístněn tak, aby jel přesně ve fázi se satelity, což se předpokládám nepovede...
Proč asi bývá na SW ten regulátor fázového posunu?
Pan Procházka je básničkář, který svoje lži a domněnky podstrkuje důvěřivým laikům.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 dub 2015 08:59 

ok takže stačí dokoupit jakýkoliv sub a dosáhnu "stejného" výsledku? Jsem opravdu laik, tak mě omluvte....takže je u toho RELu ten signálový kabel k ničemu?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 dub 2015 09:08 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Přesně tak.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 dub 2015 09:28 
Moderátor

nomadm píše:
no jsem laik, jak říkám, ale třeba JAMO má jen cinch (http://www.cptpraha.cz/cs/jamo-j-10-sub-d60), KLIPSCH má taky jen cinch (http://www.klipsch.com/R-10SW/details)...takže je víc SB které zvládnou odebírat signál přímo z reproterminálů zesilovače?

To je jednoduché. To neznamená, že to jako značka nedělají. Jsou to suby zjednodušené na minimum a tudíž výrobně levnější, protože většina lidí si je beztak připojuje jenom k AV receiveru (který má vždy linkový subwooferový výstup). Každý slušný sub (bavíme se o subwooferu, ne o miniprdítku) má možnost připojení na reprovýstupy. Prostě proto aby sis to mohl připojit k jakémukoli stereozesilovači (který zpravidla linkový výstup pro sub nemá).
Jak říkám, je to jen a pouze manipulace s informacemi. Věřím, že pan Procházka se chová důvěryhodně. On jinak nemůže, pokud chce žít z kšeftu. Chápu to. My z kšeftu nežijeme, tak ti nebudeme radit co je pro nás výhodné, ale co je pravda - ale to celá pravda. Ne jenom část.

Je to podobné jako reklama na Duracell: "Vydrží déle než obyčejné zinkouhlíkové baterie." Samozřejmě že vydrží. Stejně jako jakákoli alkalická baterie jakékoli jiné značky.

Ještě jedna zajímavost. Koukněte se pořádně na zadní panel obou subů z těchhle dvou odkazů (se sporem jako takovým to nesouvisí). Nepodařilo se mi najít jiný rozdíl než v brandu a typu... Nemá to náhodou shodná střeva?
Příloha:
R-10SW.jpg

Příloha:
j10sub-4.jpg

Naposledy upravil ransom dne 02 dub 2015 09:43, celkově upraveno 2

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 dub 2015 09:41 

A doporucite tedy nejaky sub, nebo je to jedno? Nebudou treba ty moc levne rezonovat a dunet? Zn REL ma dobre reference i na webu pro stereoposlech... je fakt ze nemusim mit na SB 4 vrstvy klavirniho laku, coz cenu urtcite navysuje, ikdyz zpracovani ma REL zrejme vyborne..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 dub 2015 09:43 

U toho jama a klipsche to tak zrejme bude, protoze dnes je to vpodstate jedna firma...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 dub 2015 09:48 
Moderátor

Průser je, že doporučit se dá pouze slyšené osobně. Technické parametry neřeknou vůbec, ale vůbec nic o tom, jak pečlivě je sub doopravdy udělaný. Pokud ale nejsi extrémně náročný, zvol si velikost (dejme tomu 10") a vezmi cokoli se ti líbí. Jak vidíš na obrázcích nahoře, všechno to padá z jedné fabriky v Číně pod různými značkami... Náročnějšímu doporučím jedině domadělku kde jednoznačně víš co máš, nebo vyšší řadu nějaké rozumné značky. Možná že by posloužil i 10" aktivní sub od Dexonu, pokud ho ještě někde mají. Nemám Dexon rád, ale aspoň to nebude naprostá sračka.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 dub 2015 12:11 

No ten Dexon vychazi cenove stejne jako ten zakladni REL tzero, cca 10tis, je fakt ze ten dexon ma 10" basak, kdezto rel ma jen 6,5"...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 dub 2015 13:03 
Moderátor

6,5" není sub. To je prdítko pod počítačový stolek. Sub musí velikostí odpovídat bednám ke kterým je zamýšlený. Ve tvém případě je absolutní minimum 8", optimum právě těch 10". Víc naopak nemá smysl. Nějaký 12" nebo ještě větší je už zase spíš k bednám kolem 30 litrů nebo ještě větším.

Uvědom si, že původní význam slova subwoofer znamená subbasový reprák přidaný pod běžné basové repráky. To znamená reprák, který se přidá k normálním bednám schopným samostatného života, aby doplnil jen tu úplně nejspodnější část basového pásma. Dnes se tak ale běžně označuje i reprák, který supluje veškeré basy (u laciných domácích kin nebo PC sestav s malinkatými satelity). To ale se slušným poslechem nemá lautr nic společného. Malý sub je schopen účinně zahrát vyšší basy (kolem 100Hz), které ale k regálovkám přidávat nepotřebuješ - to si ty regálovky odehrajou samy a mnohem líp. Naopak nezvládne účinně doplnit ty nejhlubší basy (pod 50Hz), které u regálovek budou chybět. Takže je tam potom vlastně k ničemu. Subwoofer na rozdíl od obecně vžité představy není na to, aby bylo basů "hodně", ale aby tam byly "všechny".

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 dub 2015 15:58 

A ty 8" a 10" sb jiz ty nejspodnejsi basy zvladnou? Ted jeste zvazuji ty regalovky od Klipsche...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 dub 2015 17:34 
Moderátor

Ano, s omezením dosažitelné hlasitosti (hlavně u 8") a pod podmínkou, že je celý subwoofer správně akusticky vyladěný. Se vhodným 8" ve správně naladěném basreflexu při správném objemu se dá dole dosáhnout někam ke 35Hz. Podmínkou je aby takový sub měl ve své výbavě strmý subsonický filtr a odřízl všechno pod tím. Omezuje tě pak ale výkon, jaký do repráku lze na tak nízkém kmitočtu narvat a není to rozhodně použitelné na koncertní hlasitost ve velké místnosti. Nemá to nic společného s "wattama" repráku, ale s tím, jak bude v důsledku mechanicky namáhaný. Protože ty nižší frekvence se musejí dotáhnout ekvalizérem nebo nějakým DSP efektem. A neznamená to automaticky, že to dokáže jakýkoli tovární 8" sub na který si ukážeš. Pouze že to je technicky možné. S 10" se téhož výsledku dosáhne snáz a s menším riskováním.
Frekvenční rozsahy u takových menších subů, které výrobci někdy uvádějí třeba i od 20Hz výš, jsou holou utopií (tady se Jamo i Klipsch s rozsahem od 32Hz pro 10" zdají vcelku uvěřitelní). Navíc se k tomu připočítává omezení dané velikostí běžné obytné místnosti. Takže pokud jsem odhadl správně tvoje podmínky a požadavky, platí co jsem napsal nahoře. 10" by mělo být takové rozumné optimum. 8" spíš nouzovka a pokud bude dobrý, nebude levnější než 10".
Podstatná je ale ještě jedna důležitá věc: Jak subwoofer správně navázat na zbytek ozvučení. V jeho výbavě by neměla chybět přeladitelná výhybka (tu má nejspíš každý), ale taky třeba plynulé ladění fáze, protože pouhé přepínání 0/180° často nestačí. Pak je zajímavé vědět jakou má výhybka strmost a jak je laděný subsonický filtr - často se tohle ale nedozvíš a přitom jsou to mnohem, mnohem důležitější údaje než že to má basreflex a spoustu wattů.

Pořád tu ale hraje roli fakt, že toto všechno jsou jen obecné informace. Jak s konkrétním reprákem v konkrétním subu naloží konkrétní výrobce, to ti nikdo neřekne předem. Výrobci hrají na prvotní efekt, protože málokdo poslouchá bednu den co den půl roku než se ji rozhodne koupit. Takže se komerční výrobky často dělají úmyslně špatně - protože "hodně basů" na první poslech zaujme nejvíc lidí. Většina spořebních beden (ale i řada komerčních subwooferů) má proto špatnou volbou objemu v kombinaci s nadladěným basreflexem část basového pásma zvýrazněnou. Basreflex je dost delikátní záležitost, pokud má pracovat správně. Nevhodně použitý nadělá víc škody než užitku. Jediná rada je poslouchat, poslouchat a zase poslouchat. A mít ke srovnání něco opravdu dobrého, osvědčeného a doporučeného někým opravdu nezávislým (to jest ani prodejcem, ani výrobcem, ani časopisem Stereo&Video). Střídat subwoofery narychlo v poslechovce není dost možné, protože jeho správné nastavení vzhledem ke zbytku sestavy je dost pracná a časově náročná záležitost. Není možné prostě jen přepnout z jednoho na druhý, neřkuli ještě při současném střídání různých beden.
Možná chvíli počkej, jestli se tu neobjeví někdo s nějakou konkrétní zkušeností. Já sub doma mám, ale to je unikátní domadělka ušitá na míru mým osobním potřebám. Továrními jsem se nikdy dopodrobna nezaobíral.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 287 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]