Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 18:00

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Stavba zesilovače
PříspěvekNapsal: 23 bře 2015 00:27 

Kraj: ČR - Středočeský
Zdravim, kdyz uz jsme u toho skladani totemu, co si myslite o postaveni i zesilovace?

Kód:
http://www.digilidi.cz/pa03-stavba-zesilovace-pro-zacatecniky

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Projekt TOTEM 100 a T100-B
PříspěvekNapsal: 23 bře 2015 08:35 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Stavět zesilovač s LM4780 s rozpočtem přes 4000 plus další 2000 za skříňku je nesmysl. Za ty prachy už dostaneš slušný použitý zesilovač střední třídy. Vyplatí se to u něčeho výrazně lepšího a výkonnějšího. Nějaké to DPA, 2x200W Leach, Aldax SPV250 a podobně. Cena sice vyšší, ale hodnota nesrovnatelně vyšší.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 bře 2015 11:32 
Řádný člen

Kraj: ČR - Jihomoravský
ransom píše:
Stavět zesilovač s LM4780 s rozpočtem přes 4000 plus další 2000 za skříňku je nesmysl. Za ty prachy už dostaneš slušný použitý zesilovač střední třídy. Vyplatí se to u něčeho výrazně lepšího a výkonnějšího. Nějaké to DPA, 2x200W Leach, Aldax SPV250 a podobně. Cena sice vyšší, ale hodnota nesrovnatelně vyšší.

Na první pohled dobrá rada.Ale...Starší přístroj potřebuje vždy kompletní prohlídku,na ní se vždy něco objeví
co je třeba vyměnit,třeba ´´pro každý případ´´.Např.kondenzátory.A je třeba vše proměřit a vše nově nastavit.A tady už začíná být rada drahá,protože, když to neumím sám a nemám k tomu přístroje,třeba generátor.Musím to zadat někomu co to ´´umí´´ a to většinou něco stojí+ nové kvalitní součástky.A teď si vybrat....
Sám jsem šel touto cestou a koupil ´´vypálený´´ zesík,kde se měnilo téměř vše,takže mám do důchodu pokoj.
Ale to lítání kolem toho...Nevím zda bych to chtěl znovu absolvovat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 bře 2015 13:49 
Moderátor

Já bych to tak nedramatizoval. Celá preventivní údržba se dá udělat za litr. Nehledě na to, že na stavbu potřebuješ taky výbavu a znalosti. Většina lidí, co se pustí do stavby naslepo, narazí na nějakou drobnost přes kterou se nedostanou a která výsledek zkazí. To za jedno. A pak je tu otázka elektrické a požární bezpečnosti takových samodělek. To za druhé. Zesilovač na úrovni té samodělky z odkazu pořídíš včetně servisu za 3-5k.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 bře 2015 15:35 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Já dal do repasu Luxmana cca 60€ v dílech. V podstatě se jednalo o všechny kondenzátory, přičemž největší položkou byly filtrační kýble (2x22G/63V). Jenže kdybych stavěl zesilovač podobného výkonu (kolem 2x100W), tak bych takový kýble musel koupit stejně. Kdybych si spočítal, na kolik vyjde stavba zesilovače podobný kvality, tak se pořád oplatí koupit jetýho luxe a těch pár věcí tam vyměnit/opravit/nastavit. Při stavbě totiž třeba taky umět seřídit klidový proud, navíc je potřeba umět udělat země a náklady? To nejsou jen plošák a trafo, jak si mnoho lidí myslí. Je to mnoho drobností, jako šrouby, terminály, konektory, koflíky a hromada další bižuterie, kterou pokud člověk chce mít kvalitní, tak jen do ní zahučí dvojku. Hezká krabice (třeba modushop) s chladičem tky vyjde na 3,5 litru. Takže až to všechno sečteme, opravdu se nevyplatí tam strkat něco jako LM4780, protože ten modul je jen zlomkem nákladů. No a k tomu ještě desítky hodin práce...
Takže pokud bych od píky stavěl zesilovač na doma, taky bych šel až do něčeho, jako je Hypa nebo DPA. Jinak si zase raději koupím nějaký starší stroj vyšších řad.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 bře 2015 15:54 
Řádný člen

Vám se to dobře řekne,protože jste takříkajíc v obraze.Jenže já jakožto neznalý laik,když to strčím do servisu,
tak nemám žádnou záruku a ani nepoznám,co mi tam nastrkaj za pajcy o dalším nemluvě.Z Aldaxu aspoň vím co
v stavebnici mám a můžu si zabastlit a ta radost když z toho něco leze(zvuky)...nebo něco hoří či smrdí!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 bře 2015 16:46 
Moderátor

Jasně, i tak se dá. Pouze jsem poukázal na výhody/nevýhody a rizika.
Eště se zeptám: Dovedeš provést síťovou část (vypínač, pojistku, přívodní kabel, softstart, vnitřní kabeláž až po primár trafa) tak, aby vyhovovala předpisům pro elektrický spotřebič II. třídy a prokázat to přiloženým napětím 2,5kV?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 bře 2015 17:30 
Řádný člen

Á už je to tady.Něco takového jsem čekal.Pokud budu kupovat zmíněné součásti ve správných prodejnách,tak bych měl mít záruku,že zkoušku vydrží.A jako osoba poučená dle ČSN bych to i zapojil,ale pristroj´´Vyděržaj pianěr´´ bohužel nevlastním.Že bych to v práci připojil na 25kV?(smajlík č.5)
Nejsme už nějak daleko od Totemů?Já aspoň 15km.Odcházím na noční,sedět na 4x750Vss.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 bře 2015 08:12 
Moderátor

Hele, kolega... Tak proč se bojíš opravy zesilovače? Jakpak to má potom jeden poznat?

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Stavba zesilovače
PříspěvekNapsal: 24 bře 2015 08:19 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Přesunuto a vytvořeno nové témátko. Teď můžete propírat zesíky jak chcete ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 bře 2015 09:25 
Řádný člen

A safra!Eště že nám nedal Lukyss ban.
Kolega jsem jen zdánlivě.Stavím pouze stavebnice. Jen jsem se chtěl trochu vžít do Ivoriho.Pokud postaví to co měl na mysli,stejně u toho nezůstane a už chycen drábkem bastlení bude chtít víc a už se poveze...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 bře 2015 10:41 
Moderátor

Proč ban? Prostě jsme uhnuli od topicu. To je tady na denním pořádku. Lukyssovi jsem se už omluvil.

Že s tím ještě otravuju: Ono nejde ani tak o materiál, jako o používání bužírek, návleček na kontakty, izolačních podložek a krytek u všeho co je živé. Jinak stačí málo a máš fázi na kostře. Na tom odkazu si to zdá se stavitel usnadnil vynecháním vypínače, tak dejme tomu. Ty kablíky ovinuté izolačkou už se mi tolik nelíbí (určitě víme oba jak to bude vypadat za půl roku provozu a jak za dva roky). No ale pokud tam bude vypínač, místo visícího kabelu přívodka a dejme tomu deska softstartu, začíná to být zajímavější.
Je zajímavé, kolik lidí se stará o to aby měli prodlužovák s přepěťovkou (naprosto k ničemu, pokud nejsou přepěťovky v celé síti), ale takováhle věc je nijak nevzrušuje.
Není v tom nic osobního. Prostě jenom varuju, aby tuhle část kutění nikdo nepodceňoval. Jak to udělat prakticky, od toho jsou třeba fóra.

Podle napěťových úrovní soudím... Trakce?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 bře 2015 14:19 
Řádný člen

Je to tak jak říkáš.Dneska se nedávaj vypínače ani na běžné spotřebiče.Po vánocích jsem si koupil nejmenovaný
televizor zn.BFLMPSVZ a ejhle,bez vypínače.Furt svítí.Což nemám rád,ale tahat to porád ze zásuvky se mi nechce.Asi dám na šňůru vypinač.
Napadá mne ,že bys mohl na toto téma něco polopatickýho napsat,třeba i s fotkama a dát to na ´´začátečníky´´ .
mohli by se poučit i pokročilejší.Něco ´´jak to udělat a čeho se vyvarovat´´. Nebo aspoň odkazy.
K poslední větě:jo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 bře 2015 16:18 
Moderátor

Cožpak o to, něco by se snad dalo napsat i možná nafotit. Poměrně obšírný článek kolem bezpečnosti amatérkých výrobků byl otištěný v AR někdy v polovině 80. let. Co tam bylo, je ve své podstatě platné dodnes. Jsou tam jen dva problémy: Zvážit kolik informací vlastně takový bastlíř ke svému životu potřebuje - aby tam nebylo moc nadbytečné teorie a jiného balastu. Protože koho zajímají čísla nějakých norem, grafy a tabulky? A potom ten větší problém: Jestli to někoho vůbec zajímá.
Vezmi si třeba jen tohle: Koupíš si v obchodě homologovanou (a tudíž bezpečnou) prodlužovačku s pětizásuvkou a vypínačem. Dvakrát cvakneš vypínačem, udělá to PINK!, po obýváku se ti rozletí kousky barevného plexiskla plus pár pružinek a z vypínače na tebe koukají kontakty pod napětím. Budeš po tomhle ještě vůbec uvažovat o tom, že bys v zesilovači navlíknul na přívody k vypínači nějaké bužírky?

Ale musím uznat, že to úplně blbej nápad není.

Naposledy upravil ransom dne 25 bře 2015 16:29, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 bře 2015 16:23 

Mě by to třeba zajímalo. Ale chápu, že by s tím asi bylo dost práce...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 bře 2015 16:41 
Moderátor

Zrovna kvůli tobě to psát nemusím. Co bych smolil po večerech měsíc, to ti ukážu za půl hodiny in natura.

Naposledy upravil ransom dne 25 bře 2015 21:56, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 bře 2015 17:10 

To je jasný no :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 bře 2015 21:21 

Kraj: ČR - Středočeský
Diky, udelal jsem si obrazek :) .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 bře 2015 22:22 
Řádný člen

Ransome,mise splněna!Aspoň co se týče Ivory-áče.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]