Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 22:09

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Co do koupelny? Tesla ARS 820 nebo SinusTec ?
PříspěvekNapsal: 17 bře 2015 03:58 

Kraj: ČR - Liberecký
Ahoj,

rád bych Vás poprosil o radu s celkem nestandartní instalací reproduktorů do koupelny. Je pravda, že se částečně díky možnostem a částečně díky mojí neochotě dělat ústupky v designu, v této zbastlené instalaci kloubí hodně nedostatků a hlavně z akustického pohledu je vše proti logice. Přesto však prosím o radu a nakopnutí správným směrem. Naopak ty, co by mě hned chtěli kamenovat, poprosím, ať raději již nečtou dále. :)

Zadání je následovné: Chtěl bych si do koupelny pořídit nějakou muziku a nechci aby byla vidět. Asi nemá smysl popisovat, kam to dát nechci, nebo nemůžu, protože už jsem to zvážil několikrát a vyšlo mi vždy jedno a to samé. Jediná možnost pro mě je umístit reproduktory do závěsné skříňky pro umyvadlo. Až doposud by to nemuselo být tak nelogické, ale jediná varianta, která přichází v úvahu je namontovat reproduktory do spodku skříňky - tedy do dna. Jak jsem uvedl, skříňka je závěsná a její dno bude cca 25 cm nad podlahou. Reproduktory by tak tedy hrály shora dolů - jakoby do podlahy. Je možné, že při umístění reproduktorů do přední části dna dojde od podlahy k nějakému odrazu a zvuk bude částečně směřován od skříňky šikmo nahoru a tolik se mezi skříňkou a plovoucí podlahou nebude "mlátit", ale asi to velkej vliv mít nebude. Je naprosto jasný, že asi veškerá prostorovost tím bude v háji a vynikne spousta dalších neduhů, ale s tím prostě počítám. Nakonec v autech jsou reproduktory nacpaný taky dole u nohou a lidi se s tím většinou taky smíří. Teď jde spíš o to, co s tím dál a co osadit za malý peníz. Napájet to budu zesilovačem Yamaha YDA148, což je sice asi zase další pitomost, ale z těch maličkatých zesiků, který se dají dobře schovat je to dle recenzí odkaz zde: http://club.dx.com/reviews/93121?sort=2&page=4 asi to nejlepší a navíc za pár korun. Poslouchat to budu hlavně z vany - tzn., že reproduktory budou zhruba 50cm pod výškou ucha (ale to už je při takto zbastleným umístění asi jedno) a na vzdálenost cca 2m. Koupelna má asi 6m² -14m³.

Původně jsem chtěl do skříňky namontovat nějaký vyloženě levný repro do auta a tak jsem vyzkoušel nějaký 16cm od JVC. Netuším proč, ale přestože JVC má v některejch mikrosystémech docela slušnej zvuk i s menšíma repro, tohle byla naprostá katastrofa. Nemastný, neslaný a navíc bez jakýhokoli basovýho základu. Zkoušel jsem je pokusně v různejch velikostech ozvučnic ale nic nepomohlo. Vůbec to nešlo srovnat se 16cm SinusLive, (asi 15 let starý komponentní reproduktory), se kterejma jsem to přímo porovnával. Je pravda, že SinusLive byly kus poctivýho železa (cca kg/1ks) a JVC vážily sotva polovinu. Každopádně se ale potvrdilo, že i při zcela mizerným umístění má pořád ještě smysl alespoň trochu koukat na kvalitu.

A tím se konečně dostávám k "jádru pudla" co tam osadit. Vzhledem k poměrně slušnejm zkušenostem se SinusLive bych zvažoval i levnější SinusTec odkaz zde: http://www.revilohifi.cz/reproduktory-d ... t-165.html Celý komplet - tzn. 2x středobas, 2x výška a 2x výhybka se nechá pořídit do 1000Kč, což je asi tak maximum, co jsem do toho ochotnej dát. Sice jsem je neslyšel, ale recenze, kterou jsem četl nebyla špatná a příbuznost se SinusLive by snad určitou kvalitu taky potvrzovala.

Jako druhou možnost bych viděl nějaký starý Tesly (ARS 820, 914, 824 atd.). Tzn. rozebrat, vykuchat a osadit do dna skříňky. O Teslách tu toho bylo napsáno poměrně dost a je pravda, že v koupelně, kde budu poslouchat opravdu klidnou tichou muziku, by nemusely hrát špatně. Výhoda je, že velikost ozvučnice (prostor dvojitého dna skříňky) si mohu v rozmezí 8-20 litrů pro každý reproduktor zatím ještě bez problémů naplánovat. Co jsem se zde dočetl, pro ARN 567, 5604 atp. by bylo nejvhodnějších asi nějakých 12litrů. Pro Sinus Tec opravdu jen předpokládám spíše těch maximálních 20 litrů.

Tak jak tu všichni píšou, Tesly mají detailnější a méně únavný přednes, který se asi pro plánovanou klidnou relaxaci a tichý poslech v koupelně hodí více. Na druhou stranu u SinusTeců bych asi trošku mohl omezit mizerný umístění reproduktorů správnějším nasměrováním malinkých výškáčů. Samozřejmě bych asi mohl něco podobnýho udělat i u Tesly, ale použití originálních výškáčů nepřipadá v úvahu. Znamenalo by to tedy dokoupit nějaké takovéto malé výškáče - odkaz zde: http://www.tipa.eu/cz/reproduktor-auto-py-t59/d-121966/ a připojit je buď místo původních ARV-ček, nebo je jen navíc přidat spolu s dodaným kondenzátorem napřímo. Po pravdě dělat nějakou změnu výhybky se mi opravdu moc nechce. Nakolik ovšem při takto špatným umístěním reproduktorů dokáže přidání takovéhoto malého výškáče do lepší pozice něco vylepšit a jaký by to mělo smysl netuším. V autech to nějak funguje, ta by snad mohlo i tady.

U SinusTeců je pro koupelnu výhoda, že jsou plastové, ale ani u Tesel bych se papíru až tak moc neobával. Koupelna bude mít kvalitní odsávání a reproduktory budou z hlediska umístění celkem kryté. Nevím, ale možná by to šlo ještě vylepšit nějakým dodatečným lakováním.

V případě, že mi doporučíte s ničím nelaborovat a použít ty SinusTec, je vše jasné. Pokud ovšem doporučíte Tesly, zajímalo by mě, jak velký rozdíl mezi nimi je. Pokud jsem to pochopil správně nejlepší jsou ARS 820, dále jejich nástupce ARS 914 a potom ARS 824 spolu s 1PF06762. 824-ky a 1PF-ky jsou asi horší díky novějším basákům ARN 5604, ale proč je rozdíl mezi 820 a 914 netuším. Že by byly mezi všemi soustavami i další rozdíly v použitých výhybkách? Ještě další možností by byly ARS 9104. Mají sice papírově nejhorší rozsah, ale vzhledem ke shodnému osazení ARN 5604 předpokládám, že je to dáno hlavně velikostí ozvučnice. O kolik jsou však v praxi horší výšky nemám ánung. Pokud mi tedy budete doporučovat Tesly, budu rád i za Vaše názory na velikost rozdílu kvality mezi výše uvedenými soustavami a doporučení ideální velikosti ozvučnice pro mou variantu.

Díky moc všem za jakékoli rady.

Ahoj Pavel

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Co do koupelny? Tesla ARS 820 nebo SinusTec ?
PříspěvekNapsal: 17 bře 2015 10:13 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Já si myslím, že takovéhle umístění spolehlivě zvukově zabije jakékoli bedny a jak to bude hrát ti nikdo předem nepoví. Takže sice chápu tvé požadavky i důvody a oceňuju obšírný rozbor, ale není k tomu moc co říct. Snad jen to, že zvuk se roztluče do mnoha odrazů už nad 500Hz, takže dolaďování přidanými výškáči nedává smysl.
.
Rozdíly mezi zmíněnými Teslami jsou ve výhybkách, protože to je právě výhybka, která naprosto zásadně určuje u jakýchkoli repráků konečný výsledek. Ty vyjmenované Tesly nejsou nijak zázračné. Jsou to ale jediná tuzemská dvoupásma, ze kterých se dá něco vykřesat aby to vyloženě nesralo. Jinak existují podstatně lepší repráky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 bře 2015 16:51 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Nestihol som preštudovať detailne taký obsiahly elaborát, ale dúfam, že som to pochopil správne. Aby sa vopred zabránilo škodám, mal by som 2 základné pripomienky:

1) "namontovat reproduktory do spodku skříňky - tedy do dna ... skříňka je závěsná a její dno bude cca 25 cm nad podlahou. Reproduktory by tak tedy hrály shora dolů - jakoby do podlahy."
Tesla ARN 567, ani 5604 nie sú konštruované na takéto umiestnenie. Nesmú byť umiestnené magnetom hore, ani dolu. Časom by sa totiž kmitací systém vychýlil smerom von alebo dnu a mohlo by prísť aj k ďalším mechanickým poškodeniam.

2) Spomínané reproduktory Tesla nie sú vhodné ani na umiestnenie do vlhkého prostredia, čo teda kúpeľňa rozhodne je. Kombinácia nevhodnej polohy a vlhkosti by bola pre ne vraždená.

Celkovo - vo vykachličkovanej malej kúpeľni budú akékoľvek bedne hrať ako v tuneli. Tam asi veľmi nemá zmysel snažiť sa o nejaké Hifi. Okrem toho si nemyslím, že ARS 820 a novšie 914 by boli najlepšie dvojpásma. Jediný rozdiel medzi nimi je ARN 567 u 820 a ARN 565 / 5604 u 914, inak sú prakticky totožné.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 bře 2015 04:34 

Kraj: ČR - Liberecký
Ahoj,

Díky moc všem za názory. Musím přiznat, že jsem ani nevěděl, že některé reproduktory nesmějí být v horizontální poloze. Tím je to s Teslou prakticky vyřešený. Nakonec - pokud tak jako tak detailnost zvuku bude s tímto umístěním na nic, můžu bejt klidnej, že jsem o nic nepřišel a dám přednost plastovejm SinusTecům. Na jinejch komponentních reproduktorech - který mám k dispozici ještě předem odzkouším, jestli samostatný umístění vejškáčů něčemu pomůže a pokud ne objednám klidně nekomponentní.

Díky a ahoj

Pavel

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 bře 2015 08:24 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Podívej se po reprácích pro zástavbu do podhledů. Ty jsou dělané právě na tu polohu i do vlhka. Dělají se i dvoupásmové. Mívá je Dexon, myslím že i Tipa nebo Hadex, vyskytují se u obchodníků co inzerují na Aukru.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]