Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 18:00

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 41 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: NC440 modifikace
PříspěvekNapsal: 28 úno 2015 23:52 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
To asi může dosvědčit i kemo s hyperlehoučkým Dualem CS 620 ode mne. Ono to hlavně chce umět.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 bře 2015 19:02 

Kraj: ČR - Liberecký
Ne, ne, ten gramofon je špatně. Motorek neodpružený, je tam navíc tak nešťastně, že to nespáchám ani dodatečně. Rameno uložené v plastové konstrukci, na plastové ose, mechanický antiskating, který i při nastavení na minimum táhne rameno ven z talíře. Předělal jsem stroboskop na diody, celý to přestříkal, protože škrábance, vyčistil, transplantoval headshell, teď musím dát nový káble do ramene, protože to někdo vyrval i částečně s nimi. Bylo mi ho líto, koupil jsem ho za pár korun na aukru původně kvůli víku. Ale má dobrý, masivní hliníkový talíř. Včera jsem koupil na Aukru další dvě víka, vypadá to že z Tesly NC450. Tak budu kutit. Mám tu starý Dual, je to vlastně mám pocit gramec k minisystémům, takže mi poslouží jako základ, celkem vzato je tam hliníkový talíř, i když lehký, přepínání otáček je změnou otáček motorku, ne mechanicky, a dole v papundeklovém dnu jsou dvě díry, pomocí odporových trimrů se dají nastavovat otáčky, takže to celý překopu, bude i stroboskop. Zbytek nestojí za nic. Plastové rameno s kusem zalisovaného olova jakožto závaží, uložené ve vyvrtaných dírách na kusu drátu. Koupil jsem to za pade, je tady bazar, kam vozí věci sesbírané v D od kontejnerů. Tak něco pořeším.

Naposledy upravil stiglitz dne 01 bře 2015 19:12, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 bře 2015 19:12 

laminat: takže tohle je blbě? https://www.youtube.com/watch?v=eIBtZR941Yw

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 bře 2015 19:42 
Řádný člen

Samozřejmě, že je to blbě. Nejlepší je to, že tam nejprve na obrázcích správně ukazuje, jak vzniká dostředivá sila v drážce a pak to šteluje na hladké desce. Obecně: Nastavení antiskatingu na hladké desce je tak o třetinu až polovinu podkompenzované (podle toho, zda je hrot kuželový, eliptický nebo ještě sofistikovanějšího tvaru. Já osobně nastavuji antiskating zcela prostě tak, že vezmu starou mono desku - mám tady Mou vlast s Ančerlem - a šteluji antiskating tak, aby zvuk šel přesně z prostředka, neputoval a při přepínání přepínače mono/stereo na zesilovači vykazoval co nejmenší změny.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 bře 2015 20:28 

No jasně, to už jsem četl taky, mono desku mám, myslím Kryla, nebo něco, takže nevhodně nastavený antiskating mono deska odhalí, můžu se spolehnout?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 bře 2015 21:47 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Normálně se to dělá kontrolou signálu monofonní měřící desky pomocí dvoukanálového osciloskopu. Podstatné je ale porovnání signálů obou kanálů na shodu, takže to jde i uchem. Deska musí být monofonní s hloubkovým záznamem. Stranový záznam by stereofonní přenoska sejmula s jedním kanálem přefázovaným, ale takovou kuriozitu s mikrodrážkou asi běžně nepotkáš (já ji v ruce měl).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 bře 2015 23:20 

Ještě, pánové, jestli budete vědět. Jaký má smysl když pohlédnu na uložení ramene, většinou je pootočené, ale jsou případy, i u drahých ramének, že uložení je v pravém úhlu. Jaký to má význam?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2015 00:19 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Šikmé uložení bývá proto, aby při zvedání/pokládání přenosky nedocházelo k odklánění osy hrotu od svislého směru (u zahnutého ramene by docházelo k jejímu natáčení podle podélné osy). Stačí si s ramenem zahýbat nahoru-dolů a uvidíš to. Tam kde je rameno výškově nastavitelné to není třeba - při použití jakkoli vysoké přenosky se nastaví výška uložení tak, že po dosednutí do drážky je rameno vodorovně. O jiné příčině nevím, ale tahle je jasná. Pěkně to je vidět u starých chassis s krystalovou přenoskou, kde se s ramenem moc nesrali. Po zvednutí nahoru je přenoska vytočená hrotem směrem ven.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 bře 2015 12:33 

Takže při konstrukci diy ramene není tento úhel kritický? Přiznám na rovinu, jde mi vlastně asi o ten vzhled, i když se budu držet naměřených hodnot. Mám tu například HC58, s rovným ramenem, kde je to uloženo stejně. Stějně je to i u jiných strojů s rovnými rameny, ještě musím zjistit, jaký význam má to posuvné závaží vůči ose ramene, protože pakliže by tímto způsobem měla být vyrovnána torze, byla by ryska tak, vzhledem k zahnutému headshellu že by k překrytí došlo při poloze závaží vůči ose ramene ven, od talíře. Ale tady to je naopak. Odpověď mi dá - a nebo nedá - skleněný talíř, kdy na něj položím přenosku a budu posouvat to závaží. Ale je to i na jiných gramofonech, uvidím.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 bře 2015 00:37 

Malý hup. Víte někdo, co se nastavuje na stupnici vpravo, otočným knoflíkem vpravo na uložení ramene? http://aukro.cz/dual-622-spickovy-vinta ... 45722.html

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 bře 2015 09:18 

Kraj: SR - Bratislavský
Opakované prehrávanie.
Pomerne slušný odborný rozbor vlastností prenoskových ramienok je v časopise HaZ v číslach 7, 8 a 9 1967.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 bře 2015 10:59 
Řádný člen

Xeon_sk: Tak to prr. Opakované prehrávanie sa prepína tým gombíkom s polohami 1 a nekonečno.
stiglitz: Svislá síla na hrot. Tenhle gramofon má dynamicky vyvážené rameno, takže závažím na trubce se pouze vyváží rameno do rovnováhy a pak tím zmiňovaným knoflíkem se nastaví přítlak. Výsledkem je, že gramofon bezproblémově hraje třeba i ve svislé poloze nebo vzhůtu nohama, použiješ-li clamp, není citlivý na přesné vyvážení do vodorovna etc.
Ale pozor na ten gramofon, nemá klasické půlpalcové uchycení vložky! Vzhledem k tomu, že adaptér "261 865 Umrüstsatz K" na půlpalec už neseženeš (resp. se prodává asi tak za cenu dvou-tří gramofonů, jsi buď odkázán na TKS vložky, dělané speciálně pro Dual, nebo na výměnu headshellu!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 bře 2015 11:12 

Děkuji moc za info, nevím, jestli je to k něčemu dobré, ale fakt mi to vrtalo hlavou, všechno je zřejmé, toto nikoliv. Děkuji. Ne, do tohoto gramofonu nejdu. Já jen tak ze všech možných stran zase probírám svou vlastní konstrukci, a nevím, jestli na to mám. Vím že jsou vlákna, která to řeší, třeba na Hi-Fi názorech, nebo Slovanetu, ale tam se nezabývají konstrukcí vlastního ramene, tam většinou jde o transplantované věci. Řeší se tam ložisko talíře, nevhodnost videohlavy, která mne taky napadla, tak mám doma dvě z videorekordérů, které jsem sebral u kontejnerů, ale po tom co jsem tam prostudoval je nepoužiji. Ale jsou tam ložiska, která by se v konstrukci vlastního ramene použít dala. Čtyři malá ložiska. Proč bych nezvládnul vyrobit rameno? Mám se čeho chytit, mám tu tři gramofony, mám šablony pro nastavení, tak proč ne?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 bře 2015 11:33 

Laminat: Já myslel ten kovrtlík 1 a 8. Nenapadlo mi, že niekomu unikol význam nastavovania zvislej sily.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 bře 2015 13:27 

Tak já jsem to nikdy nestudoval, protože takto vyspělý stroj jsem neměl v rukách, nevlastnil, a tím že jsem doposud nastavil přítlak, respektive váhu na hrot to pro mne skončilo. Já nejsem člověk, který by do hifi cpal tisíce, ale bastlím si pro radost. Koupím v bazáči vrak, opravím ho, nebo taky ne, protože na to třeba nestačím znalostmi, nebo vybavením. Před chvílí jsem odtamtud přivezl Marantz CD46 a deck Fisher CR-W9020. CD nečte, jak jinak, a hlučně zavírá šuplík. Fisher přehrává jenom deck 2., jednička nejede, až to budu mít na stole, uvidím. Zatím to dám do depozitu, protože mne to nesejří, dal jsem za každý z těchto strojů 25kč, slovy dvacetpět, čili pade. To jsou dvě piva. Je ale fakt, že je to z D od kontejnerů, i když oba jsou opticky v dobrém stavu, čelní panely bez poškození, stopy po nožičkách na krytech, přirozeně s několika škrábanci, ale to jsem odbočil.
Takže význam nastavování svislé síly jsem aktuálně pobral, když někdo něco doplní, budu rád. Primárně toto vlákno je o gramofonu, nechtěl jsem zakládat nové.
Něco k rameni? Viz můj předchozí příspěvek...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 bře 2015 14:25 

Pokud se týká ramene, tak já jsem jedno vyráběl, tedy nechal jsem si vyrobit díly v Meoptě Bratislava a pak jsem to zkompletizoval. Kdybys chtěl výkresovou dokumentaci tak mám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 bře 2015 16:07 

Díky moc za nabídku, budu vést v patrnosti. Sonduji do budoucna, aktuálně sedím u Fonicy, kterou zmiňuji výše, rameno je překabelované, zkratovací kleště venku, oddělil jsem obě země, které měli poláci spojené i se zemí přístroje a ramene v gramci přímo, a chystám se pájet. To až budu mít z krku, bude zase víc místa v dílničce. Pak jsem slíbil poličku, a mám pár neodkladných dalších věcí, kouknu na to později. Ale díky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 bře 2015 19:42 

Kraj: ČR - Jihomoravský
stiglitz:
Koukej, jestli na to máš, nebo nemáš, o tom vůbec nepřemýšlej- to jsou kacířský myšlenky, který brzdí pokrok ;) Prostě se do toho pusť a hotovo. Pokud máš dost vypěstovanou manuální zručnost a víš, jak co má fungovat, musí se to podařit. I doma bez dílny se dá vyrobit velmi kvalitní rameno. Stačí k tomu karbonová punčocha, laminovací pryskyřice, troška trubkovýho hliníku a miniaturní kuličkový ložiska. Nebo třeba rameno Schroeder nepotřebuje ani ty ložiska. Možností je spousta.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 bře 2015 20:19 

Ááá, sagitarius! Hele, teď dodělávám ten plasťák, Fonicu, takže jsem pohořel na nefunkčním zvedáčku, laminat píše, že to je licenční Thorens. Jo, věřím, ale děs. Thorens jsem nikdy neměl, ale tohle aktuálně vázne na zvedáčku, a Tesla má alespoň rameno na hrotech. Tady jsou čtyři kuličky v plastu na každý straně a humpolácký šrouby z boků, celý se to kroutí, a pne.
Ale tichý, to on je. Zítra pokračuju, dám sem pak fotky. Musím to nějak rozchodit, celý to rameno a vypínání a spouštění si dělá, co chce. Dal jsem tam přenosku Dual239, nic hodnotnějšího nemá smysl.
Přesnější název bych měl - volně na motivy Thorens.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 bře 2015 21:56 

Kraj: ČR - Jihomoravský
No díky těmhle problémům jsem už dávno upustil od zprovozňování těhle "komerček", protože stejně tam musíš polovinu věcí udělat jinak, když chceš, aby to za něco stálo. Raději začít celej vlastní projekt. Hlavně člověk nesmí bejt moc hrrrr. Já se připravuju třeba i dva roky, než začnu fyzickou stavbu. Hledám možnosti shánění materiálů, možnosti případnýho opracování (třeba soustružníka na talíř atp.), plánuju, měním plány a tak dál, až si myslím, že by to šlo, JDU DO TOHO :D A můžu ti říct, že tímhle postupem se dílo vždy podaří. Nesmí tě holt něco překvapit uprostřed práce, takže vše řádně promyslet dopředu.
Já bych si moc rád hodně ulehčil (hlavně ve shánení "subdodavatelů") pořízením miniaturního stolního soustruhu, protože s ním pak můžu "chrlit" špičkový ramena skoro sériově- hodně o tom přemýšlím, protože už jedno solidní rameno na kšeft by mi ten soustruh zaplatilo.
Hlavní je skloubit kvalitu/funkčnost a vzhled, protože 1% lidí kupuje kvalitu, 99% lidí kupuje vzhled. A já jsem mimo toleranci- chci oboje :mrgreen:

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 41 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]