Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 23:55

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: repro nehraje, jak má
PříspěvekNapsal: 14 led 2015 22:43 

Kraj: ČR - Jihočeský
Vážení,
mám od roku 97 reprosoustavy od jednoho malého výrobce. Bohužel se odstěhoval a firmu ukončil, takže nevím jak řešit následující problém. Bedny jsou dobré. Jenže před časem odešel jeden z reproduktorů (nějaký ARN - basy). Nechal jsem to vyměnit, ale při pozorném poslechu se mi zdálo, že jedna reprobedna nehraje na 100%. Vyzkoušel jsem různé nahrávky a vypadá to, že nehrají v té bedně pořádně basy. Rozdíl mezi oběma bednami se objeví, když měním balance na zesilovači. Zatímco pravá hraje pěkně dynamicky a měkce, v druhé jsou basy slabší. Při hlasitém poslechu si toho těžko všimnu, basy se hůř lokalizují a jejich reprodukci částečně "nahradí" ta zdravá, ale odděleně to je znát. Že by ten nový reproduktor byl jako na potvoru vadný hned při nákupu , se mi nezdá pravděpodobné.
Takže vás chci poprosit o názor, kde by mohla být chyba. Může to dělat výhybka? Jenže která její část. Vyschlý kondenzátor se tady na fóru skloňuje dost často, jenže já tomu nerozumím. Vím jen, že jednu část spektra filtrují cívky a jinou kondenzátory a já nevím kterou. Přeci jen mám přes 30 let od matury a už si tu fyziku fakt nepamatuji.
Přemýšlím o tom, jestli vadný reproduktor neodpálil nějakou součástku ve výhybce nebo naopak jestli ho neodpálila vadná součástka. Myslím, že někdo, kdo tomu rozumí by to opravil a nemusím hned bedny vyhodit. Poraďte, prosím. Honza

Bedny jsou dvouapůlpásmové - 2x ten ARN 180 mm, bas, střed/bas, 1x výškový 25 mm, doporučený výkon zesilovače 30-150 W, kabely - značku nevím, ale jsou dobré, zesilovač DENON PMA-425R (100W)

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: repro nehraje, jak má
PříspěvekNapsal: 15 led 2015 00:16 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Zkoušels přehodit bedny mezi sebou? (aby se eliminovala případná chyba na straně zesilovače). Nejjednodušší je pokud zesilovač má přepínání na dva páry repráků. Což ten tvůj má. Jednu bednu připoj na jeden (třeba pravý) výstup A, druhou na stejný výstup B a přepínej mezi nimi (A-B). Točením stereováhy doleva-doprava nic nezjistíš.

Pokud to je opravdu v bednách, mohly nastat asi tak tyhle možnosti:
-Výměna poškozeného repráku za jiný typ, respektive za reprák s jinou impedancí
-Při výměně repráku jeho nechtěné přepólování
-Vadná součást ve výhybce
-Odešel další reprák (vadná výhybka ti ale basák neodpálí).

To ale těžko identifikuješ bez základní výbavy a trochy znalostí. Nenapadá mě ale kdo by tady bydlel poblíž...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 led 2015 00:52 

Díky za rady. Asi to bude v té bedně, po prohození LxP to tak vypadá. Já vím, na dálku se to těžko řeší, ale aspoň teď vím, že se basák těžko odpálí vadnou součástkou na výhybce.
Ještě zkusím přeměřit i kabely mezi CD atd. a zesilovačem, abych vyloučil úplně všechno.
Počkám ještě, jestli někdo ještě doplní nějaký názor.
Jo,ještě něco. Ten reprák mi měnil chlápek, který měl servis TV, videí atd. Umí to, jenže teď už se tyhle věci neopravují, ale zahazují a tak firmu zrušil, veškerého servisního vybavení se zbavil a už to nedělá, takže tam už bohužel mám smůlu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 led 2015 18:11 

Kraj: ČR - Liberecký
Myslím, že jestli je každý reprák jiný, i když typ zůstal, je tam možných víc věcí. Já bych vždycky vyměnil pár. Ne jeden kus. Tam může být jiná membrána, závěs, kmitačka atd, a pak je ještě jedna věc, jestli to není rozehraný...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 led 2015 15:27 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Začal bych kontrolou fáze u toho měněného repráku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 led 2015 20:15 
Moderátor

Aby to neznělo tak odborně: Připoj bednu na tužkovou baterii. Oba basáky by se měly pohnout. Je jedno jestli ven nebo dovnitř, ale oba stejně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 led 2015 21:37 

Díky ransome (něvlezáj ubjot). Konečně jsem našel čas si s tím pohrát podle Tvých rad. Překontroloval jsem všechno - kabely CD (tuner)-zesilovač, prohodil a zaměnil jsem je, abych vyloučil už samotný vadný zdroj signálu jdoucího do zesilovače, pak jsem bedny měnil P x L, zapojil jsem je střídavě na vstupy A a B na zesilovači, pouštěl jsem hodně nabasované nahrávky, pak zase něco, kde se ukáží výšky (třeba cinkání hodin nebo peněz na Dark Side of the Moon - ten kovový zvuk musí znít), pak jsem zkoušel různé akustické nahrávky (hlavně housle) na pozadí basů atd. Docela jsem si s tím vyhrál. A výsledek? Hraje to dobře. Takže závěr. Vypadá to na studený spoj v té podezřelé reprobedně. Jak jsem s ní pochodoval po obýváku jako se sochou Moai, asi se v ní hnulo svědomí nebo spíš nějaký spoj a najednou to šlo. Troufnul jsem si vymontovat reproterminál s výhybkou a mám podezření na jeden letovací bod, kde se mi zdá, že ta kapka cínu spíš drží na kusu kalafuny, než aby byla pěkně rozlitá po tištěném spoji. Je to právě na basové sekci). Zkusím na to sáhnout páječkou, až si ji přivezu z chalupy a uvidíme. Je to na místě, kde je destička připájená na takových těch šroubech, ke kterým se zvenku montují kabely. Mělo by to logiku. Vibrace hýbají trochu s destičkou a spoj je pak namáhaný následkem čehož se uvolní. Samozřejmě bych nepřišel na vadnou součástku nebo na jiné místo a pouhý vizuální pohled také není směroplatný, ale tak nějak se tím utěšuji, že by to mohlo být ono. Bedna totiž dneska po zatřesení hrála úplně čistě a to i při totálně minimální slyšitelné hlasitosti, kdy jsem strkal ucho před membránu a slyšet bylo všechno ze všech tří repráků.
Takže. Ještě jednou díky za rady.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 led 2015 21:51 
Moderátor

Může být. Jestli je studeňák v cestě k dolnímu ze dvou basáků (k tomu, co hraje jen spodek), výsledkem bude mírný pokles na basech, ale ne jejich úplné zmizení.
Pokud je studeňák v cestě k tomu druhému, basy to rovněž zatlumí, ale navíc rapidně poklesne i střední pásmo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 led 2015 23:47 

Ano, je to přesně tak. Výhybka má dvě desky a podezřelé místo je na té spodní, která má na starosti spodní basák. Je to tak, jak píšeš. Zvuk při výpadku měl zatlumené basy, ale ne úplně.
Jo a ještě jsem si dneska vzpomněl, že po přivezení bedny od toho známého, který mi měnil ten ARN, jsem měl dojem, že to hrálo dobře a až za nějakou dobu ne. Takže úvaha o studeňáku nabírala reálnější rozměry.
Měl jsem ještě jednu variantu pro experimentování - vyndat v terminálu můstky mezi konektory - jako při bi-wiringu apod. Pak by se to na basech projevilo asi znatelně, jenže po "rozehrání" bedny to ztratilo smysl. Teď si budu držet palce, aby to bylo ono a oprava by tak byla snadná bez shánění servisu. Našel jsem na netu nějakou firmu v Brně, hmmm z ČB docela z ruky.
Konečně si pustím v plné parádě dárek z vánoc - Endless River od PF.
Takže díky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 led 2015 15:31 
Moderátor

Jenom pro úplnost. Vzácně se ještě může stát toto:
1) Zkratovaný kondenzátor v basové větvi výhybky. U 2,5 pásma by to mělo na zvuk podobný efekt, navíc by to ale mohlo (nemuselo) přetěžovat zesilovač a ten by při větší hlasitosti začal protestovat. Nestává se to často, ale na 100% se to vyloučit nedá. Neznám zapojení tvých beden, většinou ve větvi dolního basáku alespoň jeden kondenzátor je. U horního basáku bude určitě (pokud to není nějaký vojeb).
2) Někdy se najde reprák, který má špatně nakontaktovanou cívku. Takový chvíli hraje, jindy vynechává, nebo se ozve třeba po zatlačení na membránu. Opravuje se to blbě, ale je tam vysoká šance na úspěch.
Nejlepší situace by byl každopádně ten studeňák po cestě, to stačí propájet a nazdar.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]