Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 21:56

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Trojpásmo rt-25s60-803 - 902-4315 - 2x 5dr61044
PříspěvekNapsal: 15 led 2015 23:54 

Kraj: SR - Bratislavský
K výškaču ktorý som mal mi The Last Unicorn poradil (a za čo som mu vďačný) meniče pre stredy a basy. Takže bedňa má byť osadená nasledovne:
1 ks http://www.bsacoustic.sk/vysokotonove-r ... 25s60-803/
1 ks http://www.bsacoustic.sk/stredotonove-r ... /902-4315/
2 ks http://www.bsacoustic.sk/hlbokotonove-r ... /5dr61044/

Objem uzavretej ozvučnice je približne 60 litrov, po odrátaní kýblika streďáku a výhybky mierne klesne. Na stavbu bedne mienim využiť zvyšky MDF 22mm ktorá mi ostala po stavbe Totem 100 s dokúpením materiálu pre predné a zadné čelá.

Dnes prišli zvyšné reproduktory, premeral som ich v LIMPe a skúsil niečo nasimulovať. Je to iba taký prvý návrh. Prosím o skritizovanie a rady ako to upraviť, ako vidíte viem o tom veľmi málo. Výhybka je zatiaľ v štádiu návrhu a prešla základným ladením zo strany programu. Ozvučnica je čo sa rozmerov týka už asi hotová, neviem na základe čoho presne určiť vzdialenosti reprákov, je možné s nimi ešte hýbať v rámci predného čela.

Ak by niekto mal záujem, tu sú výsledky merania:
https://drive.google.com/file/d/0B-uGqW ... sp=sharing

Dokumentácia predbežného návrhu je tu:
https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing

Podľa grafov vidím (možno mylne) potenciálne problémy pri celkovej impedančnej záťaži na zosilňovač (s čím asi veľa nespravím lebo streďák je 4 Ohmový) a fáze pri prechode z basov na stredy. Nechcel som basy deliť už nižšie, mám obavy či by to streďák zvládal. Program mal tendenciu deliť to nižšie, čomu som pevným nastavením low-passu na basovej sekcii zabránil. Prosím neukameňujte ma za použite Boxsimu, iný soft nemám. Bedne nerobím pre seba, iba sa snažím pomôcť niekomu inému a cením si vašich rád. Ďakujem.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Trojpásmo rt-25s60-803 - 902-4315 - 2x 5dr61044
PříspěvekNapsal: 16 led 2015 00:54 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Nuž, čo k tomu dodať...výber meničov v poriadku, ozvučnica v poriadku....no návrh výhybky v poriadku nebude. Necelých 2,5 ohmu okolo 1,5kHz je dosť veľký prehrešok a dosť zosilňovačom by sa to práve páčiť nemuselo. Že tie priebehy z boxsimu budú dosť vzdialené od reality je jasné...ale to už asi vieš.
Ak Ťa sústavy bavia, je načase investovať 30€ do meracieho mikrofónu a okre LIMPU sa naučiť pracovať aj v ARTA alebo Holmimpulse a následne Xover alebo LspCAD. Inak budeme zbytočne debatovať okolo toho, ako tie charky vyzerajú.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 led 2015 12:44 

Merací mikrofón musí byť nejaký špeciálny? Mám totiž dosť mikrofónov k dispozícii ktoré sa používajú na ozvučovanie nástrojov a spevov. Ak správne chápem tak sa merá už v hotovej ozvučnici, tá zatiaľ ešte nie je. Nemám ani vhodný priestor čo sa akustiky týka. Na tie programy sa kuknem keď budem doma, možno niečo nájdem. Díky za rady.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 led 2015 15:46 
Řádný člen

http://eshop.prodance.cz/m1/d-95976/
Dynamické mikrofóny na tento účel nie sú vhodné...kondenzátorový by ušiel, ak je známa frekvenčná charakteristika konkrétneho kusu.
Tento megaton je za 22€ aj s kalibračnou krivkou a v BA si ho môžeš vyzdvihnúť osobne bez toho, aby si platil poštu. Zvukovú kartu vybavenú LINE IN vstupom asi máš (keď používaš LIMP) a ešte to bude chcieť postaviť jednoduchý preamp pre kondenzátorový mikrofón - súčiastky vyjdu tak do 5€. Za 30€ máš základnú výbavu k meraniu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 led 2015 20:14 

Díky za info, je to zaujímavé. Nejaké kondenzátorové mikrofóny sú tu tiež, aj pulty ktoré majú k nim preamp (ak by to malo zmysel použiť). Len neviem či sú známe kalibračné krivky. Možno sa v budúcnosti k tomu dostanem, teraz to nemá prioritu. V každom prípade díky za info a rady.

Zmenil som výhybku a zmenšil som objem na asi 53 litrov po odrátaní kýbliku a objemu výhybky. Je mi jasné že tie grafy z BoxSimu sú iba približné, som si toho plne vedomý. Hádam je to lepšie než vôbec nič, resp. to ako to robiť úplne bez toho softu (a ako to chcel ten pre koho tie bedne budú). Výhybky sa vyrobia podľa toho čo vyšlo a keď to bude hotové tak sa to môže niekde akusticky premerať, reku čo z toho lezie. Možno to nebude hi-fi ako sa patrí, ale určite lepšie než to čo dotyčný mal doteraz a čo a ako chcel robiť. Návrhu bední sa nemienim ďalej venovať, toto bola výnimka a tie bedne ani nie sú pre mňa. Ja som spokojný s bedničkami Totem 100. Beriem to tak že som sa niečo nové naučil a v prípade že by som sa tomu chcel venovať tak viem čo ďalej. Možno časom. Ďakujem za cenné rady a komentáre!

Aktualizovaná dokumentácia je stále na rovnakom linku ak by chcel niekto kuknúť. Impedančná záťaž na zosilňovač neklesne pod 4 Ohmy a aj fázy sú zladené. Krivku frequency response je nutné brať s veľkou dávkou rezervy a v podstate je orientačná. Ak by výškač moc kričal tak sa bude dolaďovať podľa ucha.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 led 2015 22:03 
Řádný člen

Fázy určite zladené nebudú, pretože ten soft navrhuje bez niektorých docela zásadných informácii, frekvenčná charka je naozaj len orientačná a merať taký výsledok po funuse, keď sa nasype XY peňazí do výhybiek (a málo to nebude), ktoré už asi nebude možné jednoducho skorigovať, je somarina. Nuž ale keď to tak dotyčnému vyhovuje, mne to môže byť putna...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 led 2015 18:35 

Dotyčný to nerieši, ja som ho iba informoval ako by sa to malo robiť správne. A vôbec od začiatku som mu vravel aby spravil Totem TWR. Ale nechce tlakový výškač a použiť chcel tie ktoré už sú. Pôvodne chcel recyklovať aj ARN226 ale to som mu vzhľadom k stavu závesov vyhovoril. Výhybka na toto trojpásmo nebude drahá lebo je nutné kúpiť iba jeden odpor a jeden kondík, zvyšok sme našli a premerali (aj keď teda radšej by som tam videl lepšie kondíky ako bipoláry, ale mne to môže byť jedno). Cievky tiež boli, tri zodpovedajú schéme, štvrtá bola 0,5 mH miesto 0,55 mH, tak som dal podľa toho prepočítať zvyšok, do výpočtov som nahádzal aj namerané odpory cievok. Ostáva spraviť 5,73 mH / 1,4Ω na basovú sekciu, neviem či máme dosť drôtu lebo ak má byť vzduchová tak bude obrovská. Hodnoty kondíkov ani odporov sa po optimalizácii už nemenili. Ozvučnice sú v štádiu riešenia, čakám na odpovede stolárov. Keď budú tak sa skúšobne spraví jedna výhybka, osadí sa to a vypočuje.

Pri dnešnej príležitosti som si našiel aj súčiastky na kombináciu ARN5604 + ARV161 pre ladenú výhybku od gozda. Miesto cievky 1,2 mH dám 1,13 mH (také boli), 0,35 mH som našiel presne (odpor cievok schéma nerieši). Aj kondíky a odpory sa nejaké našli, niečo málo sa dokúpi.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 led 2015 19:30 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
1) ARN 226 je reproduktor tisíc a jednej nevýhody ale v živote som nepočul, že by mal problém so závesmi - what's the fuck?
2) Ty si nič nemeral ale už máš hotové výhybky? Zvláštny postup, zvláštny.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 led 2015 19:36 

1) Dva majú roztrhané závesy - teda diery v nich. Sú mechanicky poškodené. Neviem ako sa to stalo, možno po tých bedniach lozili mačky.
2) Nie, výhybky hotové nie sú, iba je premeraná väčšina súčiastok. Simulácia je iba na základe impedančnej krivky a je tiež iba orientačná. Myslím že stále lepšie než nič, resp. než to čo a ako chcel robiť...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 led 2015 22:06 
Řádný člen

kompozit píše:
what's the fuck?

A tebe ľudia hovoria grammar nazi? Hanba ti!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 led 2015 11:19 

No ja by som to rád premeral aj v ozvučnici (aj keď dotyčnému je to jedno), ale hlavný problém je absencia vhodného priestoru a ani neviem ako na to (aj keby som všetko k tomu mal). Zmerať impedančnú krivku je oproti tomu brnkačka kde môžem spraviť menej potenciálnych chýb. Navyše mi chýbajú aj praktické vedomosti, napr. ako zmerať basáky - sú spolu v jednej ozvučnici, či by sa merali naraz alebo ako, keď sa jeden skúša a druhým by to hýbalo naprázdno, to by tiež muselo ovplyvniť výsledky merania.

Ak je niekto z BA ochotný to premerať keď budú hotové ozvučnice tak by to možno stálo za to sa s tým "trápiť" ďalej, aj keď je to iba jednorázová žáležitosť a neplánujem sa tomu venovať v budúcnosti. Výhybky vyrobené ešte nie sú, iba sa vytriedili súčiastky ktoré sa doma našli. Samozrejme je mi jasné že také meranie by nebolo zadarmo. A kým nebudú ozvučnice tak je to stále predčasné. Ale tak nahodím to sem ako dotaz, reku či sa niekto ozve.

Naposledy upravil dopravopat dne 21 led 2015 11:31, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 led 2015 11:27 
Řádný člen

Zajacopavúk: He? Čo to má s grammar nazi?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 led 2015 12:38 
Řádný člen

Nekorektnú gramatiku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 led 2015 17:33 
Řádný člen

To je úplne korektná hovorová gramatika.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 led 2015 22:52 

Nikto z BA kto by to vedel premerať? Hrubá stavba bední je hotová. Akurát je nutné ešte skosiť hrany ručnou frézou. Meniče sa posnuli o 2 cm vyššie na želanie majiteľa. Pri zmene "common outer housing" som si všimol preklep, skosenie hrán som omylom dal 5 cm miesto 0,5 cm, pomýlil som si jednotky. :lol: Trošku to ovplyvnilo "acousitic pressure level" a celkovo rozvlnilo priebeh streďáku. Už viem prečo väčšina hifi bední má skosené hrany, resp. sa smerom k stredovému a výškovému meniču zužuje. Aj tak sú tie charky iba orientačné, to vieme. Nuž, nič lepšie mi neostáva, na meranie mikrofónom si netrúfam, navyše niet kde.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 úno 2015 19:32 

Ozvučnice sú hotové, nalakované. Stále nikto kto by bol ochotný to premerať mikrofónom a pomôcť pri návrhu výhybky?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 úno 2015 20:21 
Řádný člen

Kraj: SR - Košický
dopravopat a prečo sa nedohodneš s TLU? Zaplatíš, ale budeš mať istotu...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 úno 2015 01:33 

Dopadlo to tak že som majiteľovi povedal nech si robí čo chce. Mal všetok nutný hardvér, aj som mu ho pozapájal a otestoval. Stačilo kúpiť mikrofón za 25€ s kalibráciou a začať sa hrať. Skúšal som systém s mikrofónom JTS NX9 lebo bol po ruke, niečo to meralo a vyzeralo to OK, ale bez kalibrácie nebol zmysel s tým čokoľvek robiť.

Ale on nie, začal podľa nejakého vlastného výpočtu vyrábať výhybku 2. rádu. Aj si ju vyrobil a podľa očakávania to bola katastrofa, ani neviem akú mala impedanciu, ale zosík mu vraj vypínal s nápisom "PROTECT". Čo som mu ináč vravel od začiatku že takto sa to nerobí ale že ja 1. nemám na to čas a za 2. necítim sa na to lebo jediné čo mám načítané je nejaká teória ale praktické skúsenosti mi chýbajú. On ma presviedčal že sú zlé repráky a že ten streďák nepasuje a bla bla bla... To ma nasralo a aj keď som už nechcel nič robiť, predsa som sa tomu začal venovať. Nemyslím si že by mi tu niekto úmyselne dával zlé rady a bolo mi jasné že výhybka nie je dobrá (ani tá čo mi vyšla z BoxSimu). Majiteľ nebol ochotný zaplatiť za seriózne meranie.

Takže sa použila výhybka podľa toho čo mi vyšlo v BoxSime (nakoniec súčiastky okrem najväčšej cievky na basák boli), aj keď vieme že to rozhodne nie je ideálne. Hralo to o niečo lepšie, len slabé basy, čo ma vôbec neprekvapuje. Nasledovalo "uchometrické" ladenie. Basy a výšky boli rýchlo odladené k spokojnosti ale stredy rozhodne nie. Nižšie stredy chýbali, vyššie kričali, celé to znelo ako z kýbla. Nasledovali reči majiteľa že to je určite zlým streďákom, čo som odmietal. Pomáhal som si grafom "Electric frequency response" v BoxSime a simulovaným priebehom impedancie. "Žonglovaním" so súčiastkami a priebežným počúvaním rôznej hudby (akustická gitara, klavír, hardrock, blues) sa skúšali iné hodnoty niektorých kondíkov a odporov. Výsledná výhybka je v aktualizovanej dokumentácii:

Samozrejme frekvenčnú charku je nutné brať nie ako orientačnú, ale vyslovene dezorientačnú, lebo bedňa hrá určite lepšie než by človek podľa grafu súdil. Program aspoň adekvátne vypočítal priebeh impedancie, ktorého najnižšia hodnota je približne 5 ohmov, čo potvrdilo meranie finálnej verzie v LIMPe. Pri "uchometrickom ladení", ak to tak možno nazvať, som priniesol jednu bedničku Totem 100 ako referenčnú čo dosť pomohlo.

S výsledným zvukom som spokojný, aj keď teda určite to nebude hifi v pravom slova zmysle podľa štandardov mnohých skutočných hifistov na týchto stránkach. Musím povedať že zvukovo ma tie bedne prekvapili v dobrom, samozrejme až po úpravách vo výhybke na základe uší a priebežnej simulácie elektrickej frekvenčnej charky v BoxSime, lebo tá jediná snáď aspoň ako-tak niečo použiteľné ukazuje. Samozrejme BoxSim vie improtnúť aj namerané frekvenčné charky reprákov, ale to je teraz už jedno.

Bedne sú vo väčšej miestnosti ako moje Totem 100, asi meter od zadnej steny v priestore, pravá asi meter od steny, ľavá asi 30 cm. Konštatujem že zvukovo sa mi to páči viac než Totem 100 v mojej izbe. Ale či to bude bedňami alebo priestorom už povedať neviem. Bedne sú kŕmené zosíkom Marantz PM 360 ktorý má päťpásmový ekvalizér, ale hrajú vyrovnane aj so všetkými pásmami na 0, čo ma teší.

Ďakujem raz za rady ktoré som tu dostal, alebo aj našiel pri čítaní iných stránok. Na záver spomeniem rozpočet, ktorý bol asi 150 € na obe bedne lebo sa podarilo zužitkovať veľa vecí ktoré boli. Keby sa malo všetko kupovať tak by cena bola vyššia, asi 300 € za pár (odhad).

Obe bedničky hrajú naozaj obstojne a počul som veľa horších sústav než tieto, pričom boli aj za viac než 300 € (čo by bola asi cena keby sa to robilo celé od nuly, samozrejme veci ako cievky počítam vyrobené doma, takže iba cena drôtu).

Ak je niekto z BA ochotný ich akusticky zmerať tak by som mal záujem, už len zo zvedavosti čo som podľa uší spáchal. Majiteľ bední je spokojný a šťastný a ja tiež lebo aj podľa mňa to hrá dobre a vzhľadom k podmienkam v ktorých to vznikalo je to priam zázrak.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 úno 2015 10:47 
Řádný člen

Takže z toho vyplývajú tri veci:
1. Bedne nebasovali a kričali, pretože boxsim nevie, čo je bafflestep...teda znížená citlivosť bední o približne 6dB pod kmitočtom, kde bedňa prestáva vyžarovať do 2pí

2. Názorná úkážka, že skutočne slušná výhybka sa dá urobiť len na základe meraní...programy ako Boxsim sú len slabá náhrada a vzorčekové výhybky sú už úplne nepoužiteľné. Blbá výhybka pochová aj sebalepší reproduktor. Naopak dobrý výhybka urobí aj z priemerných reprákov nadpriemerne hrajúcu vec.

3. Majiteľ tých bední by sa mal nad sebou zamyslieť. :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 úno 2015 21:41 

1. Je to tak.
2. Myslím že je to slušné aj teraz, len to stálo plno času a premýšľania. Samozrejme moje subjektívne pocity musí potvrdiť meranie. Mám ešte predstavu ako výhybku upraviť ak by charka nebola vyrovnaná (meniť hodnoty odporov resp. dvoch kondíkov).
3. Som mu to povedal (dnes pri pive).

Po vypočutí nejakej hudby a najmä dvoch koncertov z Royal Albert Hall (dnes Cream z roku 2005 a včera Concert for George z roku 2002) musím povedať že tie bedne hrajú ešte lepšie než Totem 100 ktoré mám, najmä stredné pásmo je "čistejšie". Som prekvapený ako sa podarilo vyladiť výhybku podľa ucha (však ma to aj stálo plno času a experimentovania). Ekvalizér na zosíku bol pri počúvaní (aj koncertov z RAH) v oboch prípadoch vypnutý a úroveň hlasistosti vyššia než bežná (pre väčšinu ľudí). Niekedy musím priamo porovnať s Totem 100 v tej izbe na tom istom zosíku, len sa mi ich nechce prenášať.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]