Dopadlo to tak že som majiteľovi povedal nech si robí čo chce. Mal všetok nutný hardvér, aj som mu ho pozapájal a otestoval. Stačilo kúpiť mikrofón za 25€ s kalibráciou a začať sa hrať. Skúšal som systém s mikrofónom JTS NX9 lebo bol po ruke, niečo to meralo a vyzeralo to OK, ale bez kalibrácie nebol zmysel s tým čokoľvek robiť.
Ale on nie, začal podľa nejakého vlastného výpočtu vyrábať výhybku 2. rádu. Aj si ju vyrobil a podľa očakávania to bola katastrofa, ani neviem akú mala impedanciu, ale zosík mu vraj vypínal s nápisom "PROTECT". Čo som mu ináč vravel od začiatku že takto sa to nerobí ale že ja 1. nemám na to čas a za 2. necítim sa na to lebo jediné čo mám načítané je nejaká teória ale praktické skúsenosti mi chýbajú. On ma presviedčal že sú zlé repráky a že ten streďák nepasuje a bla bla bla... To ma nasralo a aj keď som už nechcel nič robiť, predsa som sa tomu začal venovať. Nemyslím si že by mi tu niekto úmyselne dával zlé rady a bolo mi jasné že výhybka nie je dobrá (ani tá čo mi vyšla z BoxSimu). Majiteľ nebol ochotný zaplatiť za seriózne meranie.
Takže sa použila výhybka podľa toho čo mi vyšlo v BoxSime (nakoniec súčiastky okrem najväčšej cievky na basák boli), aj keď vieme že to rozhodne nie je ideálne. Hralo to o niečo lepšie, len slabé basy, čo ma vôbec neprekvapuje. Nasledovalo "uchometrické" ladenie. Basy a výšky boli rýchlo odladené k spokojnosti ale stredy rozhodne nie. Nižšie stredy chýbali, vyššie kričali, celé to znelo ako z kýbla. Nasledovali reči majiteľa že to je určite zlým streďákom, čo som odmietal. Pomáhal som si grafom "Electric frequency response" v BoxSime a simulovaným priebehom impedancie. "Žonglovaním" so súčiastkami a priebežným počúvaním rôznej hudby (akustická gitara, klavír, hardrock, blues) sa skúšali iné hodnoty niektorých kondíkov a odporov. Výsledná výhybka je v aktualizovanej dokumentácii:
https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharingSamozrejme frekvenčnú charku je nutné brať nie ako orientačnú, ale vyslovene dezorientačnú, lebo bedňa hrá určite lepšie než by človek podľa grafu súdil. Program aspoň adekvátne vypočítal priebeh impedancie, ktorého najnižšia hodnota je približne 5 ohmov, čo potvrdilo meranie finálnej verzie v LIMPe. Pri "uchometrickom ladení", ak to tak možno nazvať, som priniesol jednu bedničku Totem 100 ako referenčnú čo dosť pomohlo.
S výsledným zvukom som spokojný, aj keď teda určite to nebude hifi v pravom slova zmysle podľa štandardov mnohých skutočných hifistov na týchto stránkach. Musím povedať že zvukovo ma tie bedne prekvapili v dobrom, samozrejme až po úpravách vo výhybke na základe uší a priebežnej simulácie elektrickej frekvenčnej charky v BoxSime, lebo tá jediná snáď aspoň ako-tak niečo použiteľné ukazuje. Samozrejme BoxSim vie improtnúť aj namerané frekvenčné charky reprákov, ale to je teraz už jedno.
Bedne sú vo väčšej miestnosti ako moje Totem 100, asi meter od zadnej steny v priestore, pravá asi meter od steny, ľavá asi 30 cm. Konštatujem že zvukovo sa mi to páči viac než Totem 100 v mojej izbe. Ale či to bude bedňami alebo priestorom už povedať neviem. Bedne sú kŕmené zosíkom Marantz PM 360 ktorý má päťpásmový ekvalizér, ale hrajú vyrovnane aj so všetkými pásmami na 0, čo ma teší.
Ďakujem raz za rady ktoré som tu dostal, alebo aj našiel pri čítaní iných stránok. Na záver spomeniem rozpočet, ktorý bol asi 150 € na obe bedne lebo sa podarilo zužitkovať veľa vecí ktoré boli. Keby sa malo všetko kupovať tak by cena bola vyššia, asi 300 € za pár (odhad).
Obe bedničky hrajú naozaj obstojne a počul som veľa horších sústav než tieto, pričom boli aj za viac než 300 € (čo by bola asi cena keby sa to robilo celé od nuly, samozrejme veci ako cievky počítam vyrobené doma, takže iba cena drôtu).
Ak je niekto z BA ochotný ich akusticky zmerať tak by som mal záujem, už len zo zvedavosti čo som podľa uší spáchal. Majiteľ bední je spokojný a šťastný a ja tiež lebo aj podľa mňa to hrá dobre a vzhľadom k podmienkam v ktorých to vznikalo je to priam zázrak.