Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 01:49

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 58 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Úprava dvoupásma, TVM ARN-188 + Monacor SPX-31M
PříspěvekNapsal: 09 led 2015 09:51 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Nabírák: Ne...slušný bedny pod cenu Totemů nejdou. Když to budou malý budky, nedostaneš se pod T-70...když větší, nedostaneš se pod T-100.
I stavba TM265 nebo TM280 vyjde na cca 3 litry s tím, že si člověk všechno udělá sám. Pokud by se prodávali jako hotové, taky by cenově nešly pod cenu T-70...a pokračovat lze donekonečna.
Když mi ty bedny nějak dopravíš, tak Ti to změřím.

ransom: S tím SPH-30X to taky nebude znít špatně. Bude to sice víc směrovat a přijde se o nejvyšší frekvence (i když třeba ARV161 na tom líp nebude), ale ve středním pásmu to bude podle mě hrát o dost líp, než s kalotou a dělením někde na 2-2,5k. A ten kevlarový širokáček od Monacoru je moc dobrý. Když se rozbíhal projekt modifikace výhybky pro 1PF06708, byl tenhle SPH30X jedním z kandidátů na výškové repro místo ARV161.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 led 2015 00:07 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Aby si někdo nemyslel, že jsem na to zapoměl...

Děkuju TheLastUnicorn, uvidíme po tom, co to dodělám. Sic to k tobě nebude daleko, ale možná se najde někdo z Brna, nebo okolí.

Zkusil jsem něco navrhnout, deska je 36mm MDF, otvory jsem vzal z webu. Akorát u toho Monacoru si nejsem jistý, zda tvořít to hranaté zahloubení, nebo to nechat kulaté.

Všiml jsem si, že v některých stavbách doporučují udělat úkos za středovým repro, takže je to tak v pořádku?

Jo a rozteč mezi repro je ok nebo ne? Teoreticky můžu jít až na kontakt. Teď to vychází tak, že přesně mezi nima bude příčka tvořící komoru pro ten Monacor.

Příloha:
predni deska.jpg

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 led 2015 14:16 
Řádný člen

1. Vzhledem k dělící frekvenci nejsou repra od sebe daleko. Když se Ti to takhle líbí, kdlidně to tak nech
2. 36mm přední stěna je u takhle malý bedny naprosto zbytečná. Použij 18mm mdf a nebudeš ani muset řešit zadní vybrání otvoru pro šíro - stačí, když to pak trochu srazíš pilníkem. Pokud dáš 36mm stěnu, budeš tam mít tunel jako prase a s tím už bude třeba něco dělat.
3. Pro komoru pro monacor postačí i 2-3L objemu. ARN-ku dej klidně 25L.
4. Zapouštět ten ušatý monacor bude vyžadovat výrobu šablony a vzhledem k jeho koši z tenkýho plechu to bude mít jen minimální přínos. Tady defacto nemusíš zapouštět nic, ale když to uděláš, bude to esteticky lepší.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 led 2015 22:01 

Ha, ještě jednou, dvakrát změním konstrukci a zbude mě dost desek na celou bednu :)
No nevadí, dnes jsem se stavil v marketu a nechal jsem si uřezat nové desky a k tomu rovnou i na subwoofer.

Komora pro Monaroc 2,5l rozumím. Zkusim si udělat to zapuštění na nějakém cvičném kusu, až ty repro dojdou, pak se rozhodnu, zda jo, nebo ne.

U ARN je to jasné, tam se to udělat musí.

Zatím děkuju!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 led 2015 23:57 
Řádný člen

U ARN se to právěže dělat nemusí vůbec, protože na děličce 800Hz se Ti prostě difrakce od okraje repráku neuplatní. Proto jsem Ti taky napsal, že tady vlastně nemusíš zapouštět vůbec nic - pokud Ti to esteticky nevadí. Jednoznačně ale sraz hrany přední stěny (nebo ještě lépe zaoblení)...stačí vrchní hrana a boční pro prvních 20cm shora dolů. :)
Obrázek

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 led 2015 23:26 

Děkuju za obrázek, nechám se inspirovat.

Dnes jsem se k tomu dostal a chtěl jsem do toho říznout, ale zjistil jsem, že bedna je dělaná z lisovaného papíru, nebo z MDF. Nevím, nerozeznám to. V čem je ale větší problém je to, že přední stěna je z 12mm a boční jenom z 10mm desek.

Opravdu nevím, zda do toho jít :?: Když už jsem se rozhodnul pro lepší repro a odladění výhybky, tak ať se to udělá na poprvé pořádě ne? Nestavím reprobedny každý měsíc že?

Bohužel to zase o trochu prodraží cenu stavby, ale teď už je pozdě couvnout. Monacor už jsou na cestě.

Měl bych ještě jednu otázku. Ten širokopásmový repro by měl být v cca výšce uší tj. 105cm?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 led 2015 10:50 
Řádný člen

Tak záleží na tom, jak vysoko máš uši, když sedíš...není to vždycky přesně 105cm. :D Taky záleží, jak se to bude měřit a ladit. Ne vždy se to dělá na poslechovou osu v ose výškáče. Může tobýt vrchní hrana výšky, spodní hrana výška...střed mezi basákem a výškou...prostě záleží, kde se to při měření zvolí.
Souhlasím, že když už to děláš, tak udělej i slušný skelety...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 led 2015 23:35 

OK, tak udělám rovnou celý skelet.
Co tohle?
2l komora pro široko
25l komora pro ARN, uprostřed dělená výztuhou
za širokem je "kapsička" 100x200x100mm kam by se mohla dát výhybka ;)

Příloha:
predni deska3.jpg

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 led 2015 04:39 
Řádný člen

Jsem si toho tady všiml až dnes...
Ale jo, proč ne...nevypadá to zle.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 úno 2015 19:12 

Ahoj všem,

tak jsem se konečně dostal k tomu, začít na tom dělat. Nějaké desky jsem měl nařezané z marketu, něco z předchozích dvou verzí 8-)

Sedlo to na sebe pěkně max +-1mm. Zadní stěna se musí ještě doříznout.
Pořád jsem si hrál s rozměrama, počítal čisté objemy a musím říct, že s tímhle jsem spokojený.

Co mě ale zajímá, mám nějak řešit ten prostor mezi komorou pro střeďák a výhybku?
Příloha:
bedna.JPG

Jo a repro už mám taky doma, akorát až když jsem ho vytáhnul z krabičky, tak jsem si uvědomil, jaký je ten Monacor prcek. Zase co by člověk nechtěl za ty prachy že ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 úno 2015 20:05 
Řádný člen

Kvalita reproduktoru se neměří podle jeho rozměrů. :lol: Navíc tam potřebuješ právě takovýho prcka, jinak se můžeš s nějakýma vejškama rozloučit. Doporučil jsem Ti ho záměrně...velká mambrána by začala směrovat až moc brzo.
Prostor mezi těma komorama nemusíš řešit vůbec.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 bře 2015 09:04 

Ahoj,

tak jsem se po dlouhé době zase dostal k tomu, něco málo na tom udělat. Akorát v tom nejlepším mě došel tmel :?

Nicméně mám jeden rychlý dotaz, jak moc mám vyplnit vatou ty komory (i komoru pro široko)? Natlačit to spíše k zadní stěně, nebo rovnoměrně v celém objemu?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 bře 2015 16:42 
Řádný člen

Rovnoměrně v celém objemu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 dub 2015 07:33 

Další malý pokrok. Zapůjčil jsem si horní frézku a přes speciální parketový příparavek (made in doma) vykroužil díry do čelního překrytí. Sedlo to tam jak prdel na hrnec. Tyto čelní desky jsem nalepil na bedny a teď to nechám zatížené par dní uležet a pak už jen srazím hrany. A už (skoro) hotovo...
Příloha:
DSC02740.JPG
Příloha:
DSC02739.JPG
Příloha:
DSC02737.JPG
Příloha:
DSC02736.JPG
Příloha:
DSC02735.JPG

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 kvě 2015 21:44 

Tak a bedny jsou (skoro) hotové. Pro teď budou bez povrchovky, protože ještě sám nevím co se mě bude líbit. Nechám je teď trochu rozehrát (mám tam ty původní 400Hz vyhybky) a pak to odvezu na odladění, ale i tak je to super.

Příloha:
Copy of DSC02858.JPG

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 kvě 2015 01:43 
Řádný člen

Na můj vkus jsou ty repráky hrozně daleko od sebe.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 kvě 2015 08:31 

Je pravda, že se mohli dát víc k sobě (to ARN víc nahoru), ale teď je to takové "designově čisté". Prostě jen čelní deska a v tom dva samostané repro. Jsem před tím seděl jedno odpoledne a rychle se na to zvykne. Navíc i kdyby ne, tak co teď udělám že? ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 kvě 2015 20:25 
Řádný člen

No teď už nic...hlavně, když je to širokopásmo tak blbě umístěné. Ze tří stran stejná vzdálenost. :lol:

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 58 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]