Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 23:54

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: g 25 FFL + Beyma 10"AG/N + RFT L3702
PříspěvekNapsal: 27 pro 2014 06:15 

Kraj: ČR - Olomoucký
Dobrý den, prosím o radu v otázce jež bude následovat po trochu obsáhlejším úvodu do situace :)
U PC sem měl nějakou starou 2.1 sestavu za pár stovek a doma se mi válelo toto:
1x RFT L 3702 (8 Ohm, 80W)- zapuštěno do dřevotřískové desky,
1x Beyma 10" AG/N (100 W RMS, 8 Ω, 97 dB, 60 – 17 000 Hz, )
dvoupásmová stavebnice RS 128 - 2 bedny o objemu 10l s repro ARV 3608 (10w, 8 Ohm) a ARN 5608 A (8 Ohm, 15W).

Zakoupil jsem tedy za něco přes tisícovku dvoukanálový low-end zesilovač AQ M2 (2x 50W, 4-16 Ohm).

Připojení Beyma AG/N volně loženého v dřevěné míse a RFT L 3702 strčeného do otevřených dvířek starého kredence co mám v pokoji znamenalo radikální zlepšení mého posluchačského prožitku.

celá stavebnice RS 128 mi zněla hrozně, rozhodl jsem se ji vůbec nezapojovat.

Dalším krokem bylo zbouchání bassreflexové bedny pro RFT L 3702 (smrkové prkno z hobymarketu a pár šroubů)

K vánocům sem nyní dostal 2x výškáče Visaton g 25 FFL. Nahradil jsem jimi ARV 3608 ve stavebnici. V jedné bedně jsem nechal zapojené ARN 5608, z druhé jsem identické repro vyndal a místo něj zapojil širokopásmý střed Beyma 10" AG/N. Tento je stále umístěn v dřevěné míse (tedy místo stavebnicovou bednu), nyní však překryté krabicí od pizzy, do níž je vyříznut kruhový otvor a v něm repro zapuštěno.

Do jednoho kanálu zesilovače mám zapojeny obě bedny ze stavebnice (v jedné je díra po vyndané ARN 5608 a tímto otvorem vyvedeny kablíky připojené ke externímu pizza-repro Beyma).

Do druhého mám zapojenu bednu s RFT (neobsahuje žádnou výhybku ani nic podobného - jen repro a dřevěný obal..

Prosím o značnou dávku shovívavosti, i přes moji absenci základní orientace v problematice nahlížím zběsilost celého řešení.

Můj první dotaz zní: nemusím se bát zničení výškáčů Visaton G 25 FFL? (usoudil jsem že výhybka která ochránila ARV 3608 ochrání i tyto, ale pro nejistotu držím volume v rozmezí 0-20%)

Rád bych postupem dílčích upgradů - kdy se budu zbavovat jen toho co bylo na začátku zdarma k dispozici jednou dopracoval k použitelné HIFI sestavě, nejspíše 3pásmové. Idea dalšího postupu je taková že do stávající stavebnicové bedny časem zabuduji nějaké středy vhodné do kombinace s G 25 FFL a beyma půjde pryč. Pak bych asi vyměnil výhybku ve stavebnici za vhodnější. Pak umístění výšek a středů do nové bedny, která již bude vybrána s ohledem na to, že posledním krokem je její osazení bassovými repro a zbavení se bedny s RFT.
Někdy mezitím přijde taky nový zesilovač a úplně nakonec nějaká externí zvuková karta.

Prosím o konfrontaci nastíněných fantazií realitou a návrh jak nejlépe vyjít z tohoto podivného kočkopsa a dostat se k něčemu racionálnějšímu za pomoci dílčích na sebe navazujících kroků.

Poslouchám hlavně ambient, IDM, folk, různé field recordings, moderní vážnou hudbu, punk.

Moc díky.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: g 25 FFL + Beyma 10"AG/N + RFT L3702
PříspěvekNapsal: 27 pro 2014 08:38 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Sice naprosto chápu tvoje pohnutky (začínal jsem před třiceti lety podobně), leč tudy nevede absolutně žádná cesta, jedině drogový trip s veškerými následky v závěru.
Buď si nech poradit něco kloudného, nebo pokračuj v nabraném směru sám a bez rad.

Taky to myslím patří do jiné rubriky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 pro 2014 12:37 

Pardon, nevěděl jsem jestli zařadit do začátečnické sekce PA nebo HIFI a špatné pochopil tuto kategorii.

Rád si nechám poradit, proto to sem píšu. Vím že nevím co činím :)

Už sem došel k tomu že ta širokopásmová beyma je mi tam k ničemu. Takže aktuálně mám dvě bedny osazené G 25 ffl + ARN 5608 jako satelity na stole u PC a jednu bednu (43x50*40cm) s RFT L 370 na zemi.

A ty satelity nejsou o vnitřním objemu 10L jak jsem původně uváděl, ale cca. 16l (25*39*17cm).

Především nevím jaká je tam výhybka a mám obavu abych ty výškáče neodpálil.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2014 13:05 
Řádný člen

Kraj: SR - Banskobystrický
Tak mrkni dnu, čekni hodnoty R, L, C výhybky a napiš sem (odfoť) . Zrovna o to Visatoní Géčko by som sa neobával... nemá cievku na papieri ale na hliníku plus ferrofluid.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 led 2015 16:17 

Diky za ochotu. Trochu mi to trvalo ale snad se neceho dobereme
Hadam ze R je odpor, C je kapacita (predpokladam ze kondenzatoru - ale kdybych mel vysvetlit co to vlastne kondenzator je, nedopadlo by to dobre), L sem vygoogloval ze je indukcnost ale zatim netusim co to znamena

Příloha:
vyhybka.jpg

vpravo na fotce, ty stribrne valecky, to budou hadam 2 kondenzatory, - jeden ma na sobe napsano "TESLA TE 991 5uF 250V L-S9" Druhy je otoceny tak ze vidim jen spodni dva radky textu: "5uF 250V L-S9" nicmene asi bude zcela identicky, stejne tak treti kondenzator umisteny nasikmo ve stredu spodni casti vyhybky. Modra vec nad tretim kondenzatorem je izolaci prekryt ctvtry kondenzator - opet rozlustim jen spodni dva radky ktere jsou identicke jako u predchozich.

ze vseho uvedeneho teda vyvozuju ze jsou tam ctyri kondenzatory, kazdy s kapacitou 5 mikrofaradů, vice nevim

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 led 2015 23:01 
Řádný člen

Kraj: SR - Banskobystrický
L sem vygoogloval ze je indukcnost ale zatim netusim co to znamena

Je to cívka a zapamatuj si, že: Cívka jako dívka, nejprv napĚtí a pak proud ;)

To je vyhybka tej stavebnice RS128? Nebola k tomu schema?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 led 2015 22:30 

Ano, to je vyhybka z te stavebnice. Bohuzel k ni nemam jakoukoliv dokumentaci.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 led 2015 00:15 

ransom píše:
Buď si nech poradit něco kloudného, nebo pokračuj v nabraném směru sám a bez rad.

zatím pokračuji v nabraném směru, neb se žádná rada, která by mne vyvedla z temnoty neobjevila ;-)

Východisko: Primárně mi jde o poslech hudby z PC, sluchátka pro mne nejsou řešením a 90% veškeré hudby posouchám ze Spotify (320kbps Ogg Vorbis stream). To co mam nad disku je zpravidla v horší kvalitě. Místnost je v panelákovém pokoji cca. 4x3,6m.

Nechci naráz zaplatit 20tisíc za hotové vyhovující řešení, ale klidně postupně vydám to samé i když mezistavy nemusí být ideálním využítím a sladěním aktuálně vlastněných komponent, ale cílený tvar by měl být nějak rozumný.

Řekněme že uvažuju 2 pásmovou sestavu (eventuelně 2.1 sestavu) s G 25 ffl + něco místo arn 5608 a rozhodoval bych se například mezi visatonem AL 170, nebo monacorem SPH-170. Co má větší smysl v kontextu toho, že do celkové výbavy včetně zesilovače bych nechtěl nasypat více než řekněme těch 20 tisíc?

Třeba mi řeknete, že: -dát 5tisíc za dva visatoní středobasy je zbytečné, protože se zesilovačem pod 20 tisíc neuslyším oproti SPH-170 žádný rozdíl.
-že pokud nekoupím slušnej DAC převodník, tak je jedno jestli mam zesilovač za 5 nebo za 40 tisíc protože interní zvukovka rušená nekvalitním zdrojem a grafickou kartou v sousedním slotu smaže veškerý rozdíl.
-že abych se dostal k něčemu trošičku lepšímu, než jsou aktivní bedny za 5tis s jackem zasunutym do stavající integrované zvukovky, tak potřebuju zesilovač za 15 tis. a k tomu zvukovku za 5 atd....

Zvažoval jsem zakoupení secondhandové interní zvukovy Juli@ (cca. 2tisíce) a nevím při jaké kvalitě zesilovače a repra poznám rozdíl oproti té integrovné. Nebo je lépe pořídit méně kvalitní externí USB zvukovku? (ve stejné ceně např. SOUND BLASTER X-FI HD CUBE). Následně bych zvažoval nový zesilovač (kolem 10tis. starší bazarový?). V jakém kroku by bylo vhodné řešit novou bednu a výhybku nevím.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 led 2015 13:45 
Moderátor

Východiskem by měly být bedny, ty dělají na zvuku nejvíc. Takže tam by bylo potřeba zainvestovat velkoryse, jinak tě to bude časem srát a předělává/mění se to nejhůř. Ostatní (zesilovač, převodník) se pak dá vylepšovat podle potřeby. Nemá smysl namlouvat si, že posloucháš "jen" Spotify. Ona to zas taková tragédie není a dobrou aparaturu to zaslouží.

Začal bych ale z opačného konce: RFT L3702 jako sub je docela úlet. To je jen velký širokopásmo s Fs kolem 50-60Hz dobrý tak na kytaru. Kdyby to byl moderní PA reprák, úbytek na spodku se mu bez problémů vnutí ekvalizací a výkonem. Tenhle to ale nesnese.
Jestli myslíš vážně sestavu 2.1 místo velkých beden, pak tam potřebuješ dospělý subwoofer a ne takovouhle s odpuštěním pitomost. Pak ale nastane ten problém, že slušný sub sestavu dost prodraží a levný bude leda pro parádu. Takže jestli nebude vhodnější sáhnout po 2.0 s většími bednami (8-10").

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 led 2015 14:55 

Díky za radu. Asi bych začal s 2pásmem, s tím že bych klidně nějaké ty basy na spodku oželel, s výhledem že sub jednou pořídím zvlášť. Předpokládám že 2/1 kanálové zesilovače nejsou nějak výrazně dražší a nepatří mezi nedostatkové zboží.

Přemýšlím teda o tom nechat si vyrobit z MDF desky toto:
http://www.visaton.de/en/bauvorschlaege ... index.html
nebo toto:
je to adekvátní řešení?

Rozumím tomu správně, že hlavní rozdíl mezi dvěma odkazovanýma budkama bude v tom, že ta menší nebude mít tak výrazné basy?

Rozumím že obdobné ale větší repro - např AL 200 bude v basech AL 170 překonávat, ale bude ten rozdíl výrazný, pokud uvažujeme že půjde o nearfield poslech u PC v malé místnosti v paneláku při spíše nižší hlasitosti?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 led 2015 21:09 
Moderátor

xnedved píše:
Předpokládám že 2/1 kanálové zesilovače nejsou nějak výrazně dražší a nepatří mezi nedostatkové zboží.

No nevím, nevím. Máš na mysli zesilovač jako hi-fi komponent? Nebo stavebnici? Konfigurace 2.1 je běžná u mkrosystémů. Tam to ale jakž takž funguje jen s originálními repráky a kvalita je veskrze bídná. Zesilovač 2.1 si nevzpomínám že bych nějaký viděl kromě stavebnic a modulů pro bastlíře, ovšem úroveň taky bídná.
Nejvhodnější je použít klasický stereo zesilovač - nemusí být zrovna high-end, ale ať to zase není nějaká superlaciná napodobenina. Ten bude budit bedýnky celým pásmem. Z výstupu pro repráky se pak odbočí k aktivnímu subu, který přidá opravdu jen to, co už bedýnky neodehrají. To ale znamená aby v subu byl slušný subfiltr, jinak to pořádně nenavážeš. A taky aby nějaký základ basů odehrály bedýnky samy o sobě. Řešení s výhybkou kolem 150Hz, jak se dělá u levných kin a PC sestav je dost nešťastné a navíc pokud by mělo správně chodit, jeho odladění by bylo stejně složité jako odladění vícepásmové bedny. S tím, že by se to muselo měřit a ladit v konkrétním prostoru. Pokud se tohle podcení, vždycky tam bude něco chybět nebo přebývat (to druhé je protivnější).
xnedved píše:
Rozumím tomu správně, že hlavní rozdíl mezi dvěma odkazovanýma budkama bude v tom, že ta menší nebude mít tak výrazné basy?

To bude jen jeden z rozdílů. Já ty repráky neznám, můžu ale hádat, že ty menší budou hrát trochu líp ve středu pásma - nástroje, vokál, řeč. Rozdíl na basech nebude v jejich množství ale v jejich spektru - větší reprák snáz dosáhne k nižším tónům a líp zvládne basový základ při větší hlasitosti. Právě tak když uděláš správně vyladěnou bednu s 8" reprákem - basů zase nebude "víc", ale zahraje to ještě hloub a ve větší místnosti bez protestů dosáhneš ještě vyšší hlasitosti. Naopak ale větší reprák začne ztrácet drajv směrem ke středům, takže se pak nad něj dává jiná výška, která to už začne přebírat za něj (podívej se třeba na Totem 100). Je to zjednodušené, ale snad to teď nevadí.

Je dobré se taky nesoustředit na to, jak to budeš poslouchat "většinou". Pokud budeš rok poslouchat jenom potichu z metru a jednou jedinkrát si pak budeš chtít odsednout a vosolit to, pak to celé musíš koncipovat na vosolení. Asi tak jako si člověk nekoupí malý auto proto, že většinou nevozí velký věci, ale proto, že je vůbec nikdy vozit nebude (což je rozdíl).

Naposledy upravil ransom dne 15 led 2015 00:31, celkově upraveno 2

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 led 2015 23:59 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Když se tady spomenul Monacor SPH-170...tak s ním budu teď jednu soustavu dělat. Je to velmi příjemný a povedený reprák za celekm rozumný peníz, co umí jít na 6,5" překvapivě hluboko. Potřebuje ale poměrně velkou ozvučnici - 20L closed, nebo 30L bassreflex.
Výškáč ale budu dávat jiný, než spomínaný Visaton:
http://www.bsacoustic.cz/high-end-repro ... 25s60-803/

Jinak podepisuju, co napsal ransom.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 led 2015 22:53 

Jeste jednou diky za predesle odpovedi.

Pokud vyjde zitrejsi planovany nakup bazarových AL 130, tak se pustim do tohoto:

Ma smysl k tomu uvazovat Monacor SPH-315 jako sub?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 led 2015 23:42 

ransom píše:
Nejvhodnější je použít klasický stereo zesilovač - nemusí být zrovna high-end, ale ať to zase není nějaká superlaciná napodobenina. Ten bude budit bedýnky celým pásmem. Z výstupu pro repráky se pak odbočí k aktivnímu subu, který přidá opravdu jen to, co už bedýnky neodehrají.

rozumím tomu takto správně? (že je odbočka z výstupu zvukovky)

...................................................................................................
[zvuková karta]==\=======[2kanál. zesilovač]==\=======[satelit]........
.......................
\\...................................\\..............................
........................
\\===[aktivní SUB]................\\======[satelit]........

Zesilovač AQ M2 (výrobce acoustique Quality z Litovle) kterým to krmím teď do kategorie superlaciná napodobenina spadá, nebo ne? http://www.aq.cz/images/d5_UK-catalogue ... _multi.pdf
-kdesi sem vygoogloval, že má citlivost 88db, což neni žádná sláva, ale v diskusích se o něm mluvilo vždy pochvalně o překvapivě dobrém kuse za těch pár korun (nový stával něco kolem 3tis.)

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]