Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 21:53

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 58 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Úprava dvoupásma, TVM ARN-188 + Monacor SPX-31M
PříspěvekNapsal: 30 pro 2014 15:47 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Ahoj všem,

chtěl bych vás požádat o pomoc při opravě (úpravě) mojich reprobeden.
Před několika lety jsem dostal korpusy reprobeden (nějaké neznačkové) a prototože jsem tomu tehdá nerozuměl, tak jsem tam nějaké repráky dopasoval. Takže nějaké díry jsem vyvrtal navíc, nějaké zmenšil. Prostě kvalitní prasárna :roll: Těď bych je rád dal do pořádku.

Co na nich poslouchám: většinou rádio Europa 2 (prosím neplést s Evropou 2), když blázním tak všeljaké "tomorrowland" sety a když usínám, tak Coldplay a jiné pomalejší. Jak vidíte, tak nejsem žádný náročný posluchač a hudbu mám opravdu puštěnou jen aby doma nebylo ticho.

Jako zdroj používám starý reciver Thomson DPL560 s analog. vstupy.

Takže co mám a co bych chtěl:
Reporobedny s vnějšími rozměry: 860 x 200 x 230 (hloubka), zadní bassreflex
Chtěl bych si nechat udělat novou přední stěnu a do ní zasadit basový TVM ARN-188-03/08 (nebo podobný model) a širokopásmový Monacor SPX-31M.
Oba reporduktory budou namontovány z vnější strany. Celou bednu vyztužit dřevenými profily (20x20mm +-) a pak prostor mezi tímto vnitřním rámem zatlumit něčím jako "SINUS LIVE ANS"

A nyní otázky na vás:
1. hodí se tyto reproduktory k sobě? Jak daleko od sebe by měli být?
2. můžou být oba reprodukory v jedné bedně, nebo tam musí být nějaká dělící komora?
3. lze použít ten typ zatlumení na stěny?
4. je výhybka 400Hz 6dB/oct v pořádku?

Vím že teď přijde okamžik, kdy se mě to budete snažit rozmluvit, že to není dostatečně "Hi-fi" a že je lepší si připlatit několik (desítek) tisíc a koupit si model xyz jenž má určitě všechny hodnoty lepší, ale jak jsem již psal, nejsem náročný posluchač.

Předem děkuji všem za odpovědi.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Úprava dvoupásma, TVM ARN-188 + Monacor SPX-31M
PříspěvekNapsal: 30 pro 2014 23:45 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Popořádku:
1) Ta bedna je pro daný basák nesmyslně velká. Nezahraje v ní tak, jak by uměl.
2) ARN188-03 se nehodí do basreflexu, ale do uzavřenky kolem 12-15l.
3) Repráky v daném uspořádání SAMOZŘEJMĚ nemohou být ve společné komoře.
4) Způsob tlumení je tady až to poslední, co má smysl řešit.
5) Výhybka 6dB/okt nepřipadá v úvahu. Dělička by měla být ještě o málo výš a rozhodně to nepůjde střelit od oka, ale jedině na základě odměření. Jinak se ti bude středobas s jakýmkoli širokopásmem hádat zrovna o tu část pásma, kde to vadí ze všeho nejvíc. Výhybka tudíž nebude jednoduchá a bude nákladná.
6) Nevím kde jsi přišel na to, že ti tu někdo bude cpát soustavu za desetitisíce. Za stejné prachy a případně s nevelkým příplatkem pořídíš odladěnou nízkonákladovku podobné velikosti, která bude hrát podstatně líp. Nároky sem, nároky tam - i nenáročnému se líp poslouchá něco, co doopravdy hraje.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 pro 2014 10:42 

ransom:

1+2+3: Tak potom je řešení jednoduché. Dát ten širokopásmový Monacor do cca 6l komory a pak nám zůstane cca 19l pro ten basový. Těch 19l (vč basreflexu) by mělo mělo být v pořádku. Jistě jsi obeznámen s reprosoustavou TOTEM 70 mini, kde se používá stejný basový repruduktor v taky 19l komoře a taky vč. bassreflexu.
viewtopic.php?f=60&t=5880

5: výhybku jsem opravdu střelil od oka, reps podle toho co doma již mám. Laicky jsem uvažoval, že těch 400Hz "odebere" tomu širokopásmovému basovou složku, kterou stejně 93mm reproduktor nedokáže zahrát, ale přitom je to pořád dost nízko na to, aby mohl hrát širokopásmově bez přechodů. Snas si rozumíme.

6. Pokud máš typ na pěkné dvoupásma za cca 4000kč tak to samozřejmě můžu zvážit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 pro 2014 11:12 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Jenže u těch Totemů je takový drobný detail, že je to verze 07, tudíž to NENÍ ten samý reproduktor...

Ostatní: Denon DVD 3910, TU-1500AE, DCD 715, DRM 540, Dual CT 1462

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 pro 2014 11:22 

Aha, já myslel že je to jen jiný povrch membrány, ale jinak se jedná o totožný reproduktor.

Dobře, takže se bavme o ARN-188-07/8. Tam by použití v 19l bedně s bassreflexem bylo v pořádku?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 pro 2014 11:47 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Za předpokladu, že bys dodržel především vnitřní rozměry Totemů, věděl jak dlouhej tam ten BR je (krom jeho průřezu) a jak jsou ozvučnice vytlumené... Funguje to dobře, protože je to navržené jako celek daných rozměrů a jak už bylo zmíněno v jiném vlákně - u 70tek jako jediných je změna nebo přizpůsobení rozměrů nemožná, narozdíl od vyšších typů a je to jeden z důvodů, proč nejsou k dispozici jako stavebnice.

Ostatní: Denon DVD 3910, TU-1500AE, DCD 715, DRM 540, Dual CT 1462

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 pro 2014 12:12 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Ano v Totem 70 mini je jiný basák verze ARN 188-07/8 což znamená že má dva magnety oproti všem jiným 188tkám a dá se tak použít do BR. Nevím já bych nic na tvým místě nekutil (máš v podstatě pouze skelety, repráky bys musel dokoupit), ty 70tky jsou cenově příliš levný na to jak hrají a tedy za čtvrt výplaty budeš mít dospělý odladěný regálovky bez práce, jen zapojit a hrát.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 pro 2014 14:33 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Btw. 400Hz je pro SPX-31M strašně nízko. A zbytek už napsali ostatní. Nevidím týhle kombinaci velký potenciál a přijde mi to trochu zbytečná práce.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 led 2015 22:19 

Díky všem za příspěvky. Pravdou je, že jsem nad Totem 70 mini již přemýšlel, ale má to několik háčků:
a- co s těma korpusama co již mám ? (repro neřeším, to půjde do hutí, ale bedny se musí opravit, nebo do kamen :lol: )
b- na ty "70 mini" jsem četl jen samou chválu, to jo, ale pořád se mě zdá, že jsou to jen "nedospělé" regálovky. Jako na zadní efektovky super, ale tak nějak mám zažito, že do předu patří sloupy
c- Totemy se bohužel nědělaji s černou "dýhou". Možná by to šlo doobjednat, ale ta "dřevová" se mě prostě nikam nehodí
d- pokud bych přeci jen objednal ty Totemy, tak se nějak vytrácí to kouzlo toho udělat si něco sám, nehledě na to, že by mě to vyšlo i mírně levněji

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 led 2015 22:27 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Povrchovku můžeme udělat jakoukoliv oproti záloze předem. Klidně černý strukturovaný warnex, nebo i černou tapetu s jemným vzorem (tak jak to měly TVM bedny). Máme připravený korpusy bez povrchovky.

No jde o to, jak se budou bedny poslouchat, z blízké vzdálenosti? Někde u PC či televize? Pokud ano, T70 vyhoví.

Pokud ne, tak bych doporučil větší bedny, sloupovky T100. Obzvlášť u místnosti nad cca 16m2.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 led 2015 23:31 
Moderátor

Nabírák píše:
Díky všem za příspěvky. Pravdou je, že jsem nad Totem 70 mini již přemýšlel, ale má to několik háčků:
a- co s těma korpusama co již mám ? (repro neřeším, to půjde do hutí, ale bedny se musí opravit, nebo do kamen :lol: )
b- na ty "70 mini" jsem četl jen samou chválu, to jo, ale pořád se mě zdá, že jsou to jen "nedospělé" regálovky. Jako na zadní efektovky super, ale tak nějak mám zažito, že do předu patří sloupy

A jakej je potom podle tebe rozdíl, když jeden a ten samej středobas s vejškou strčíš do regálové nebo sloupové bedny? Objem a ladění BR musí být přibližně stejné. Takže rozdíl je jen a pouze ve tvaru.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 led 2015 10:10 
Řádný člen

Nabírák píše:
na ty "70 mini" jsem četl jen samou chválu, to jo, ale pořád se mě zdá, že jsou to jen "nedospělé" regálovky. Jako na zadní efektovky super, ale tak nějak mám zažito, že do předu patří sloupy

2-pásmo s 6,5" rozhodně nebude dospělá bedna a je jedno, jestli regálovka, nebo sloup. Je to pořád jen ptačí šustibudka. :)
Naopak, 3-pásmo s 10" basákem je u mně dospělou bednou a je irelevantní, zda regálovka, nebo sloup.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 led 2015 11:17 

ransom píše:
A jakej je potom podle tebe rozdíl, když jeden a ten samej středobas s vejškou strčíš do regálové nebo sloupové bedny? Objem a ladění BR musí být přibližně stejné. Takže rozdíl je jen a pouze ve tvaru.

TheLastUnicorn píše:
2-pásmo s 6,5" rozhodně nebude dospělá bedna a je jedno, jestli regálovka, nebo sloup. Je to pořád jen ptačí šustibudka.

To je pravda, takže zákonitě to vyjde na stejno, zda koupim Totem 70 nebo dam ten stejný reproduktor do svéhou sloupu o stejném objemu.

Myslím, že se raději pokusím o vlastní stavbu. Jste schopni mě alespoň poradit jakou výhybku k této dvojici reproduktorů zvolit?

Proč vlastně ten Monacor nesnese těch 400Hz ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 led 2015 11:30 
Moderátor

Nebo je možné bedýnky se 6,5" podpořit velkým, kvalitním a dostatečně výkonným subem (minimálně 10"). Což ale opět není úplně levná a triviální záležitost.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 led 2015 11:54 
Řádný člen

Nabírák: Ten reproduktor je příliš malý a dole ho budeš už trápit, čímž ztratíš vzdušnost projevu. Nenech se zmýlit nízkou FS (stejnak bude v reálu vyšší). V tomhle případě bude vhodná dělící frekvence cca dvojnásobek toho, co si uvažoval. Výsledkem ale budeš asi poněkud zklamán, SPX-31M není nic moc. Je dobrý nouzově k ARN226, nebo 661x/668x Slušný šíro od monacoru je SPH-30X, jenže cenově trochu jinde.
Co se výhybky týče, tak tu lze navrhnout jenom na základě měření reproduktorů v hotové ozvučnici. Nelze jí navrhovat odhadem a ani podle údajů z datasheetu.
Možná by pro Tebe bylo řešením i TM265...klidně i s ARN188-03/8 a v tom sloupu, u kterýho bys vhodně snížil objem na cca 15-16L.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 led 2015 19:14 

ransom píše:
Nebo je možné bedýnky se 6,5" podpořit velkým, kvalitním a dostatečně výkonným subem (minimálně 10"). Což ale opět není úplně levná a triviální záležitost.

Ta sestava jak je zapojená teď je 4.1 a ikdyž mám nastaveny na receivru přední bedny na "big" tak pořád nehrají to co subfoower (logicky). I do budoucna je s subwoofrem počítáno. Je mě jasné, že od 188mm basáku nemůžu čekat kdovíjaké basy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 led 2015 19:22 
Moderátor

No, je ti ale jasný, že na běžném AV receiveru nedosáhneš nikdy slušného sladění hlavních beden a subu? Jakej máš sub?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 led 2015 19:42 

Nějaký neznačkový pasiv s 8''.
To že to nebude nikdy sladěné je mě naprosto jasné. Psal jsem o tom hned v úvodu, že to mám na poslouchání radia tj. žádné náročné poslouchání.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 led 2015 23:16 

TheLastUnicorn píše:
Nabírák: Ten reproduktor je příliš malý a dole ho budeš už trápit, čímž ztratíš vzdušnost projevu. Nenech se zmýlit nízkou FS (stejnak bude v reálu vyšší). V tomhle případě bude vhodná dělící frekvence cca dvojnásobek toho, co si uvažoval. Výsledkem ale budeš asi poněkud zklamán, SPX-31M není nic moc. Je dobrý nouzově k ARN226, nebo 661x/668x Slušný šíro od monacoru je SPH-30X, jenže cenově trochu jinde.
...

Přemýšlím a hledám vhodnější širokopasmo, ale nějak nemůžu nic vhodného najít. Ten SPH-30x je opravdu trochu mimo vzhledem k tomu, že to má být "low-cost". Nezdá se Vám, že to má docela velkou "špičku" na 10khz?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2015 08:00 
Řádný člen

Ve špičce na 10kHz opravdu nevidím problém...spíš naopak. A proč vlastně hledáš širokopásmo?

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 58 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]