Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 19:56

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: 4 pásmové reprosústavy
PříspěvekNapsal: 09 pro 2014 16:33 
Řádný člen

Kraj: SR - Banskobystrický
Ahojte, nenašiel som, tak zakladám tému 4 pásma. Pre majiteľov 4 pásiem továrenských, alebo DIY. Ľubovolný výrobca, postrehy, skúsenosti, foto, a iné súvisiace vítané.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: 4 pásmové reprosústavy
PříspěvekNapsal: 09 pro 2014 17:54 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
4-pásmo je vhodné len v prípade, že mám basák a výšku medzi ktoré nie som schopný bez väčších kompromisov narvať jeden reproduktor...
Osobne sa tomu snažím vyhnúť. Jedno som staval, seriózna výhybka je elektráreň a odladiť to nie je vôbec jednoduché. Výsledok nesplnil moje očakávania a tak som to s veľkou stratou predal.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 pro 2014 22:45 

Každý si najde své argumenty. Pokud ale je dost peněz, tak dnes je to špatná volba a přežitek. Není to dost dobré. Chudáci dělají dvoupásma a basovky, zkušenejší a bohatší dělají speciální dvoupásma, popřípadě třípásma a basovky/subbasy (další dva kanály navíc). Spíš napiš "o co Ti jde", a dostaneš lepší odpověďi.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 pro 2014 13:34 
Řádný člen

Ano, pasívna výhybka pre 4 pásmo kde by bol použitý vyšší než prvý rád by bola elektráreň. V dnešnej dobe relatívne schopných "širokopásmových" streďákov je 4 pásmová konštrukcia ojedinelá a teda aj hifi obec zaujíma len okrajovo. Inak tomu bolo v minulosti kedy sa 4 pásmové bedne vyskytovali častejšie. Hlavne v prípadoch kedy sa v sústave nachádzal veľký basák ( nad 12 palcov). Inokedy bol pre 4 pásmo dôvod vtedy, aby sustava bola marketingovo zaujímavá a odlíšila sa od vtedy aktuálnej konkurencie a boli tam napchaté meniče aj pochybných kvalít, hlavne že ich bolo veľa. Hlavný prínos 4 pásma aj v dnešnej dobe spočíva v možnosti použiť ozaj veľký basák ( typicky by som to videl na 15 palec). To platí pre hifistov ktorých neobmedzujú priestory a manželkine maniere:-) Ako TESLA fanúšik s nejakou zásobou TESLA reproduktorov som na základe osobných skuseností a vedomostí iných tu prítomných členov dospel k názoru, že ak stavať väčšie bedne TESLA, tak to vedie jedine na 4 pásmo (alebo trojpásmo zo subom).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 pro 2014 13:50 

Ja by som štvorpásmo nespochybňoval. Pri špičkových nárokoch na reprodukciu štvorpásmo má svoje oprávnenie. V prvom rade väčšine aj kvalitných stredobasov dochádza nad 2 kHz dych. Presne tak ako väčšine výškačov pod 3 kHz. Nejde len o vyrovnanú osovú charakteristiku, ale aj o vyžiarený výkon a skreslenie. A tam práve väčšina trojpásmových konštrukcií naráža na limity. Samozrejme, výhybka sa rozrastá o súčiastky a pochopiteľne odladiť štvorpásmo (nemyslím tým len simuláciu) je náročnejšie ako trojpásmo s osempalcom, palcovou výškou a nejakým stredobasáčikom.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 pro 2014 16:22 
Řádný člen

Nemám nejaký extra prehľad o súčasnej produkcii známych značiek, ale 4 pásmo je napríklad sústava Bower Wilkins Nautilus (aktívna výhybka). Tam ale zrovna nie je nejak extra velký basák, tuším že "len" 10 palec.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 pro 2014 19:12 
Řádný člen

To, čo a tu napísalo je všetko pekné a je to pravda...ale o čo vlastne ide v tomto toppicu? Nejak som to nepochopil. Je úplne samozrejmé, že za predpokladu správnej konštrukcie a výhybky je to tak, že čím viac pásiem, tým lepšie. Na každé pásmo môžem vybrať reproduktor, ktorý sa naň bude hodiť najlepšie.
Na druhej strane som však chcel varovať všetkých 4-pásma chtivých nadšencov, že takáto sústava nie je vôbec jednoduchá a rozhodne nie je vhodná pre začiatočníka.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 pro 2014 19:32 

Kraj: SR - Bratislavský
...ale najväčšiu radosť urobí začiatočníkovi. :P

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 pro 2014 20:34 

Dá se skálopevně tvrdit, že čím méně pásem, tím lépe. Vše má své. Já jsem samozřejmě na více pásem nezanevřel. Více pásem, a vícepásmová reprosoustava (reprobox), to je dost rozdíl. Ale dokud se nebudem bavit o něčem konkrétním, budem se dohadovat o hloupostech. Argumentující vždy předloží důkazy svého nejlepšího řešení proti řešení chabému od jiné kategorie, a bude tvrdit, jak je to zlé....

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 pro 2014 21:53 

Já to taky nechápu, když se 2 pásmama se daj udělat vesměs všechny potřebné (důležité) vlastnosti reproboxu. Aby to bylo ultimátní, tak (sub)bas to bude chtít samozřejmě oddělit a procesovat takjakotak zvlášť, což vždy bude lepší než z jakýchkoli hlavních repro.
Ale čtyřpásmo bych si taky občas doved představit, slyšel jsem ES1.0 + ES2.5 a byl jsem z toho docela vyplesklej :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 pro 2014 00:46 
Řádný člen

Všechno má svý pro a proti. Je hlavně podstatný vědět co dělám a proč to dělám. Není to prostě o tom, že se mi líbí mít někde 4-pásma, tak začnu lobovat za takové řešení. Někde to smysl má, někde ne. Já třeba nestavím tak velký bedny, abych si nevystačil se třemi pásmy.

Vím třeba, jakou sestavu používá Mikrolux. Dole má ARN730 a nahoře ARV3608. Pokud se má držet tesláckých repro, nezbývá mu nic jinýho, než 4-pásmo. Já teslofil nejsem, takže bych z kraje tu výšku vyměnil a tím pádem se mi otevírá prostor pro jednodušší 3-pásmo, které ale určitě zvukově horší nebude. A bude ve výsledku i levnější...
Takže z mý strany asi tolik.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 pro 2014 11:41 
Řádný člen

Hoši berme to ako pokec o 4 pásmach tak obecne. Cieľom nie je vyťahovať know how aby som ja vedel ktorým smerom sa pohnúť. Cieľom je pokecať o 4 pásmach. O jednopásmach , dvojpásmach a trojpásmach je tu mnoho, tak nech tu máme niečo aj o 4 pásmach:-) Kľudne sa tu môžu uvádzať aj nevýhody 4 pásiem, ale i výhody, fotky...
Ja sa chystám vyskúšať v blízkej dobe setup v podobe : ARO9415, ARN5656, ARZ3608, ARV3608. Výsledok bude nejaký, ale upozorňujem že nebude opakovateľný pre niekoho kto zrovna tieto repraky tiež má. Bude to čistokrvný aktív=potreba 4 stereo koncov , alebo 8 monoblokov :mrgreen: V podstate už sa tu jedno 4 pásmo v minulosti mihlo, od Martina (KExxx). I keď to nikto asi opakovať nešiel, ja osobne som si o tom rád počítal a popozeral fotky. Velmi pekne tu máme od Thalesa analyzované čo by sa do takého TESLA 4 pásma hodilo. Tu to môže byť akokeby voľným pokračovaním kde sa mihne aj niečo 4 pásmové z praxe.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 pro 2014 12:08 

Tzn. to budeš ovládat něčím jako miniDSP 2x8? Tzn. si to i sám odměříš dle svého hw; zesilovačů?
Mě by zajímalo, jak je na tom ARO9415, jako tesla-kino-fil bych si docela jeden kousek pořídil na vintage subík :) - máš je změřené?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 pro 2014 19:42 
Řádný člen

Niečo ala DSP by bolo určite zaujímavé. Keďže ale takýto sersám zatiaľ nevlastním (odhliadnuc od toho, že pre TESLA setup by to bolo možno aj prehnané), tak využijem to čo mám. Teda 2x Vrábelský 4 way crossover AYZ040 (3 rád), prípadne 2x crossover DBX234 (4 rád). Bez meraní sa to nezaobíde. Už len vyrovnať úrovne v 4 pásmach je uchometricky obtiažne (uchometricky sa to dá celkom dobre tak pre dvojpásmo).
ARO9415 sa nachádzal v kinobedniach AKR, alebo tiež v boxoch s označením Rxxxx (neviem presne). Zo všetkých 15 palcov TESLA to nie je vyslovene nízkorezonančný basák a lepší by možno bol typ ARN932,alebo ARN930 (tieto zohnať v páre a dobrom stave je ale problem). Pre pasívne riešenia je celkom problém, že to sú všetko 15 ohm verzie. V aktíve to ale nie je problém. Omeraný ho zatiaľ nemám, ale Thales tu niekde pastol TS 9415 ktore kedysi meral on, alebo niekto s fóra. Kedže čo kus to originál určite ho zmerať budem musieť.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2014 17:06 
Řádný člen

BTW otázka pre pamätníkov. Predchodca ARO9415 je ARO9315?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 pro 2014 08:58 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Ty KEčka, co dělal před časem Martin, jsem pak dělal já asi před 2 roky pro kámoše - akorát není to kopie jeho projektu, použil jsem tam jiné střeďáky a ART 581 taky nebyly originál, ale opravované, přemotané na 4 ohmy - tzn. jen okopčit výhybku by stejně nešlo. Bylo to tehda dělané vesměs ze zásob - vhodné ozvučnice jsem měl z jiných beden (nějaké přerostlé sloupy původně s ARN 8608), basáky a střeďáky jsem měl, no a s tlakáči a součástkami na výhybky pomohl tehda Luky. Výsledek hrál celkem slušně, basů samozřejmě nebylo tolik, jako z 15", ale málo jich taky nebylo, jinak měly perfektní podání prostoru. Víc už si nepamatuju, kámoš je 2. rokem spokojeně užívá a zatím si na žádné nedostatky nestěžoval.

Ostatní: Denon DVD 3910, TU-1500AE, DCD 715, DRM 540, Dual CT 1462

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 pro 2014 12:38 

Kraj: ČR - Ústecký
http://jula1967.rajce.idnes.cz/repro/

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 pro 2014 17:46 

Viper píše:
Výsledek hrál celkem slušně, basů samozřejmě nebylo tolik, jako z 15", ale málo jich taky nebylo,
Když už bych se patlal s teslím 4p, tak bych chtěl už 15"...
Citace:
jinak měly perfektní podání prostoru.
Jinak zase chvíli poslouchám AKR153 a to "podání prostoru" mi právě začíná štvát: je to spíš nezřetelný, všude všechno ale přesto nic, hlavně na vejškách - ani 481 není všespásná. Nejnižších basů taky moc není, ale citlivý je to jako čert :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 pro 2014 09:20 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Nj, to víš, že bych se sral raděj s 15", ale jak jsem napsal, basáky a střeďáky jsem měl už doma a kámoš chtěl KEčka, no, tak má co chtěl... Já jsem se alespoň nemusel otravovat s prodejem 835tek a sháněním něčeho místo nich.
Takhle to vypadalo před finálním lakováním - čela už zůstaly černý (je to ve struktuře), boky jsou na hnědo a před repro rámeček s tkaninou... Bohužel výsledek zatím nafocenej nemám, tehda jsem to nestihl a kámoš je časově vytíženej, tak snad teď přes svátky...
Příloha:
KE 150 poslech zmenšenina.jpg

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Ostatní: Denon DVD 3910, TU-1500AE, DCD 715, DRM 540, Dual CT 1462

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 pro 2014 14:29 

..ale mít 581, tak do toho jdu taky.. s 15" :P

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]