Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 00:21

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 82 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: tesla sloup
PříspěvekNapsal: 13 lis 2014 15:18 

Kraj: ČR - Jihomoravský
díky za info dep jsem vypnul až restaruju tak poreferuju, systém mi nepadal.

co se týče sloupů, je tu ještě jedna možná permutace BTMB ale to zase nebudou ty basy blízko u sebe.

už se těším, jak tak hifi bedny jdou tadhle bude pořádná

abych mohl začít stavět skelety, musíme rozhodnout to pořadí a určit objem. Budem ho nějak počítat, nebo ho jen nastřelíme? Vlastně, měl bych se pokusit ty repra nějak vybrat? že by některej mohl být vhodnější do vyšších frekvencí...

ještě jedna myšlenka, konstrukce přední stěny, zasazená cca 2cm dovnitř rámeček z 2x2cm potažené černou průzvučnou, zkazí to zvuk moc? pokud bude bedna široká zvenku 26cm tak okno ve kterém bude uprostřed výška bude 18cm široké.

no a aby těch otázek nebylo málo tak měl by někdo tip na rozumný měřící mikrofon okolo litru?

znovu velice děkuji za rady, rád by Vám to nějak vrátil, minimum co můžu udělat je že až budou hotový naložím je do auta, udělám tour po republice a přivezu je zájemcům k poslechnutí :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 lis 2014 15:42 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Mikrofon zde:
http://eshop.prodance.cz/m1/d-95976/

S tím BTMB bych si to asi rozmyslel...zbytečně si budeš komplikovat život. Objem pro basáky...Pohybuj se mezi 25-35L. Nemusíš tam nic zvlášť počítat. A vzhledem k tomu, že se chystáš dělit na 500Hz, nemusíš 8" basáky nijak vybírat. Do týhle frekvence budou všechny téměř stejný.

Vystouplý okraje ozvučnice = difrakce = zvlnění frekvenční charky. Ale když tam potřebuješ za každou cenu ten rámeček, moc s tím asi nenaděláš. Snaž se jen, aby tam nebyly zbytečně ostrý hrany - takže vnější hrany bedny zaoblit, vnitřní hranu rámečku taky. Nic lepší mě nenapadá. :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 lis 2014 16:34 

mikrofon pěknej, jen není skladem, ale pohledám, hlavě že vím jak to má vypadat.

takže pravděpodobně mtb hrany zkulatím jak jen to půjde a ještě nad tím popřemýšlím

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 lis 2014 16:49 
Řádný člen

Není skladem, ale oni Ti ho složí. Klidně si ho můžeš objednat. :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 lis 2014 16:54 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Btw DEP sa vypnúť nedá :) (teda asi dá ale to už je o inom) ty si ho len prepol na whitelist, takže ak si tam pridal ten .exe súbor tak je dobre, ak nie tak to nepôjde.
A na tie bedne som veľmi zvedav, takéto stĺpy sa mi veľmi páčia :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 lis 2014 17:37 

Kraj: ČR - Liberecký
Ale dá. Stačí do příkazovýho řádku napsat příkaz bcdedit.exe /set {current} nx AlwaysOff a potvrdit. Základní věc pokaždé když instaluju Win7...vypnout DEP a indexaci.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 lis 2014 18:06 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
No ten DEP tam asi nebude len tak zo srandy, aby si ho vypol. Je pravda, že to nieje úplne potrebné ale myslím, že vypínať ho nieje nutné, lebo hocičo, čo treba sa dá pár klikmi pridať do výnimiek a za tú bezpečnostnú dieru to asi ani nestojí. Samozrejme sa môžem aj mýliť...
A indexovanie - vypnutie toho je úplná samozrejmosť...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 lis 2014 21:11 

tak ms 130 jsou objednané, nejlevněji v gesu za 630 za kus,

chvilku jsem přemýšlel jestli si nekoupit lrc metr na měření cívek, ale naštěstí mi došlo že bych je mohl měřit pomocí limpu... a funguje to :) kurna to je šikovná věc, indukčnost měří jak z praku

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 lis 2014 22:48 
Řádný člen

Ano, měří velmi dobře jak indukčnost, tak kapacitu. Taky ho tak využívám. :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 lis 2014 13:28 

aby to tu nestálo, tak ještě trocha uchometrie, splácávání a nesprávných postupů
ještě něco o tom koax dvoupásmu :)
tři impedanční charky reproduktoru arn5604 na různých vyhýbkách.
první je na vyhýbce co jsem si jen tak poskládal, rc člen na kompenzaci je podle změřený indukčnosti, placatý, v reálu by tomu chyběly středy 1000hz a výš...
druhej je na mý vyhýbce co mám momentálně v tom koaxu
třetí je na originální vyhýbce z ars 9104, tady už bylo středů až moc...

nevím přesně kolik much najednou zabije koax uspořádání, ale moje ucho jich tam moc neslyší. Není to definitivně ukončený, kamoš taky chce přestavět svoje 9104 po tom co to slyšel, nebudu kopírovat potenciální chyby, popřemýšlíme nad nima znovu, zkusím je udělat jak se to dneska dělá :) a uvidíme. "skoroměřící" mikrofon dojde příští týden :)

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 lis 2014 13:50 
Řádný člen

Jak vypadá impedančka hotový soustavy je v případě polovodičového zesilovače vcelku fuk. O frekvenční a směrové charakteristice nic nevypovídá. Já je ukazuju u hotových soustav jen proto, aby bylo vidět, že impedance v kritických pásmech nepadá pod deklarovanou hodnotu , a že tedy nemůže dojít k přetížení zesilovače nízkou impedancí. Jinak není zajímavá. :)
Důležitá je jen impedance samotných měničů v ozvučnici - charky se pak exportují jako .zma soubor a použijou při simulaci výhybky.

Btw. ty Tvoje impedančky jsou vzhledem ke doupásmu dosti zvláštní (ten zvednutý ocas už od 2k). :)

Naposledy upravil TheLastUnicorn dne 15 lis 2014 17:59, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 lis 2014 17:00 

je to jen samotný středobas na vyhýbce, mě popravdě přijdou zajímavý :)
pokud se nemýlím tak směrovou charakteristiku jsem zabil tím že jsem je dal do osy, něco mi říká že v todhle uspořádání směrovost udávají pouze samotné reproduktory a s nima už toho moc nenaděláš, pouze rozumě rozdělit pásma.

Jak jsem řekl, vím že je to nesprávný způsob, ale já si nemůžu pomoct... baví mě si to představovat, je to správně analogový, jen velká síť RLC

a o to raději jsem že se naučím něco novýho, udělám stejnou věc jinak a můžem porovnat.

Vlastně, nechce to někdo poslechnout? Brno a okolí, dovezu a jestli to bude nahovno dám si jako avatar todhle

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 lis 2014 20:22 

tak mám mikrofon, sériové číslo 58 kdo se chce kouknout na jakej jsem káp, mám natlačenou frekvenční kompenzaci, zapojil jsem nějakej základ drátování, zvkukovka-zesák zítra to propojím a uvidí se.
Předzesilovač zatím nemám kdyžtak bych ho spích z oz a napájel z baterek, doufám že bude stačit citlivost, napájím 4*9V baterka seriově, přes rezistor 33k. výstup, přes krásnej monacor kondenzátor 10u/250V Jako zes tu mám sony ta-nes55 bohužel je nereálný to vytáhnout někam na louku (ne ze by okolo baráku nebyly) kompl zes zvukovka sou zadrátovaný do pracovního stolu, bude muset stačit můj věcmama naplněnej bastlkoutek (dílna 3x2m)

kdyžtak ta challenge stále platí, kdyby se někomu chtělo poslechnout ars9104 upravený za náklad 300kč na kus :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 lis 2014 21:08 
Řádný člen

No tak pokud to budeš chtít mít vykompenzovaný, tak tu charku z jejich stránky uložíš jako .bmp, červenou barvou obtáhneš samotnou charku (frekvence pod 200Hz nekopíruj, ale nahraď přímkou až ke 20Hz), pak to přečteš prográmkem graphreader (stáhneš http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=15618 ), exportuješ jako .txt soubor a použiješ v měřicím programu jako frekvenční kompenzaci.
Prostor 2x3m je hodně malý...fft okno budeš mít hodně krátký a zobrazení frekvencí pod 600Hz nebude mít žádnou vypovídající hodnotu, protože rozlišení bude minimální. Lze si pomoct připojením vzdálenýho s blízkým měřením (nearfield), ale mám obavu, aby to šlo vůbec rozumně napojit. Pokud by šlo pouze o zobrazení nějaký výsledný cháry, tak to stačí, ale pokud to budeš chtít použít pro simulaci, bude to hodně na hraně...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 lis 2014 23:03 

já jsem ten graf načetl sám, cca 30 bodů... kdyžtak můžu udělat potvým
přemýšlím, kapacita kabelu se dá kompenzovat, kdybych udělal 10 m prodlužku můžu změřit před barákem...
Od zesu k reproňi to je vklidu, tam stačí solidní dvoulinka, od mikrofonu k zvukovce by se tam musel dát sériově člen RC paralelně, podobně se kompenzujou měřící kabely u osciloskopu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 lis 2014 01:01 
Řádný člen

Čím víc bodů, tím přesnější. Ale ono si asi vystačíš i s těmi třiceti. Někteří si myslím vystačili i se sedmi body. :)
Já to dělám přes GR proto, že je to míň pracný a ještě přesnější.
No a když chce být člověk úplný detailista, může si změřit loopbackem zvukovku a její charku započítat taky. A pak taky zesilovač... :lol: Ale to myslím není nutný. Nějaký 2-3dB útlm na 20kHz Tě stejně už moc nezajímá.
Já běžně měřím venku na zahradě, když je snesitelný počasí. Ale to si tam přitáhnu všechno. Samozřejmě používám notebook, netahám tam stolní stroj. :) No a venku když dám bednu dostatečně vysoko, tak mám klidně 8-10ms okno, takže jedu bežně od 100-130Hz. To už stačí na bežný aplikace i bez připojování měření v blízkém poli.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 lis 2014 10:40 

no popravdě, podívám se na to, akustický měření dělám poprvé, ale mám celkem širokou praxi z měření čehokoli, první bod vždycky je ujistit se že měřák měří správně :) vynulovat, odečíst kompenzovat...

mimochodem, měřili jste někdo někdy s kmitoměrem ? fakt funny měřící přístroj, něco jako na obrázku, ale v labině jsme měli velikej dlouhej, cca do 1000hz, dokonce se na něm dala odečítat amplituda :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 lis 2014 15:56 

tak mám první měření, zkusil jsem jeden kus těch upravených arsek
fotky ansámblu dodám později.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 lis 2014 18:31 
Řádný člen

Musiš to měřit jako impuls (IMP), ohraničit pouze bezodrazovou část impulsní odezvy a to pak nechat přepočítat na frekvenční charakteristiku. ;)
To FR1, FR2 a SPA momentálně nepoužívej. Takže přepnout na IMP, změřit, levým tlačítkem myši nastavit začátek impulsu, pravým dát ojraničení před začátek prvního odrazu a pak tto nechat přepočítat tlačítkem s obrázkem charky a písmeny FR. :)
Takhle nějak (ten začátek a konec nemám úplně nadoraz, protože jsem to dělal narychlo, ale pro ilustraci stačí):

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 lis 2014 19:27 

zdar, z toho co jsem změřil se dal dopočítat ten impuls, charku jsem z toho vytáh, ale přijde mě že mám ten mikrofon špatně vykompenzovanej,
načet jsem to v tom graphreadru, ale bylo to nějak divný, dotáhlo mi to 17khz a pak tam sou nuly

no a na té fr charceto k 17kz tlačí dolů a když vypadne kompenzace nad 17khz tak to hodí skok nahoru... mo prostě mi přijde že ty čísla by měly být invertovaný, chce to víc času.

edit: no tak asi ne, vypadá že je to správně, pokud se tomu mikrofonu opravdu zvyšuje citlivost k vysokým kmitočtům.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 82 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]