Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 00:19

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 45 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Subwoofer ARN 312/4
PříspěvekNapsal: 29 zář 2014 22:50 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Ahoj, mám doma ARN 312/4 a chtěl bych si z něj udělat subwoofer - nečekám od toho moc, moje ucho je otupené z papíráků logitechu Z523. Zkoušel jsem něco simulovat a vyšla mě BR ozvučnice s 90L naladěná na 33hz. Co myslíte, je to naprosto nejlepší možnost, abych tím docílil ( teď mě za to neukamenujte ) "maximálního" vibrování oken. Taky jsem pročítal hodně příspěvků a často jsem narazil, že vychází lépe 60L BR tak bych se chtěl ještě zeptat, co je na tom pravdy ( údajně je každý 312 originál s různýma parametry ).

Děkuji

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Subwoofer ARN 312/4
PříspěvekNapsal: 30 zář 2014 12:01 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Vždycky je lepší mít pro simulaci změřené parametry konkrétního kusu, které se mohou s katalogovými rozcházet.

Nevím ale, jestli tě uspokojí jakýkoli reprák. Na rozvibrování oken jsou vhodnější sekvenčně odpalované prachové nálože nebo pulsační motor z německé střely V-1.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 zář 2014 15:10 

Kraj: ČR - Liberecký
Pulsní tryskový motor, který se používal ve V1 nadělá hodně randálu, zkus se zeptat v londýně. Navíc není složité si ho postavit, na youtubu je hafo návodů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 zář 2014 18:36 

Ranson já bral hodnoty které jsou v amplionu nadefinované - viz příloha. Jinak nedělejte si z toho srandu - určitě to bude lepší než ta papírová krabice od logitechu Z523 s 10cm rádoby basákem.
Jen by mě zajímalo jak mám navrhnout ozvučnici aby byly největší basy.

Dík

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 zář 2014 18:45 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Problém je ale v tom, že ten reprák je kus od kusu úplně jiný... když ale vidím, že někdo napíše "aby byly největší basy", tak to se od takovýho projektu distancuju...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 zář 2014 20:06 

TheLastUnicorn píše:
Problém je ale v tom, že ten reprák je kus od kusu úplně jiný... když ale vidím, že někdo napíše "aby byly největší basy", tak to se od takovýho projektu distancuju...

No to ten problém si uvědomuji - proto počítám s těma hodnotama a né od výrobce. Jinak s těma basama - to je je jako proč si chceš kupovat auto se silnějším motorem když povolené rychlosti ti zvládne i třívalec od Peugeotu. A ty kecy že chceš mít na předjetí rezervu se zdržte :D Prostě se mě basy líbí tak jich chci co nejvíc - a radši se budu ptát než abych to podle sebe narval do takové bedny s takovýma vlastnostma a pak ten reprák zničil.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 zář 2014 20:21 
Řádný člen

To s tím autem je velmi špatný příklad. Co jsou největší basy? Umí tohle někdo definovat? To je jedna věc.
Druhá věc je ta, že jsem napsal "kus od kusu úplně jiný". Což znamená, že když změřím 10ks ARN312/4, tak dostanu zakaždým jiný výsledky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 zář 2014 20:22 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
No tak šup šup do obchodu, kúp 2 kusy 3,5mm jackov (samec), meter dvojžilového kábla a 100Ω rezistor a hurá do merania parametrov.
Jednoduchý návod:
http://tksoundworks.com/articles/meranietsp.html
Keď budeš mať nejaký problém, napíš sem, poradíme.
Alebo ak si lenivý utratiť to euro a hodinku času, tak to len strč do 80L s ladením okolo tých 30-35Hz a budeš mať pokoj. Verím, že oproti tomu logišrotu bude to ARNko hrať lepšie aj keby bolo v krabici od topánok.

A ďalšia vec, čím to chceš kŕmiť? (ak si to napísal niekde vyššie tak prepáč, nevšimol som si to) Lebo ak tým zosom z toho logišrotu tak to ani nemusíš robiť.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 zář 2014 21:41 
Moderátor

Za tu srandu sorry, ale největší basy jsou v principu nesmysl. Žádná bedna nevydoluje z repráku větší basy. Pokud je vyladěná správně, hraje to jak má. Pokud je vyladěná blbě, není basů víc, jen se to rozplizne a nesrozumitelně hučí. Pokud chceš místo basů hučení, není problém, ale do toho tady asi nikdo nedělá.
Ten příklad s autem opravdu nesedí. S tím se dá srovnávat výkon zesilovače - nevyužiješ ho celý, ale máš rezervu a to je v pořádku.
Basreflex není na největší basy, ale na nejlepší mechanické přizpůsobení repráku k bedně. Zvětšením účinnosti na některých frekvencích přidá, ale jen o tak málo, že se o větších basech nedá mluvit. U některých repráků je dokonce zcela nevhodný. To je jako uříznout výfuk hned u motoru a domnívat se, že to víc pojede. Protože nepojede.
Krom toho, pokud roztřeseš okna, neuslyšíš basy, ale zvonění třesoucích se oken, takže to je naprosto špatně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 říj 2014 22:49 

Předem se omlouvám ale doteď jsem se snažil změřit parametry reproduktoru - bezúspěšně v Limpu mě vychází http://postimg.org/image/6mxpk1qz3/
a když třeba zkouším hw-2030 tak mě to vyhodí tohle :
http://postimg.org/image/v7skklug3/

tak opravdu nevím co už s tím. Nejhoší varianta by byla ta, že je něco nepořádku s reproduktorem - to by byla moje smrt ( ale už má na to léta chudák )Jinak co jsem tu psal příklad s tím autem a s "největší basy" - já nevím proč, ale já to beru ze strany "uspokojení" - přece jenom pro mě je lepší uspokojení sedět v autě s 200 konmi než v nějakém HTP.. Ale asi moje myšlení bude jinčí. Nejde mě zrovna přesně o roztřesení oken doslova, ale o ten pocit cítit basy až v kostech a ještě aby mě u toho mrazilo v zádech. Snad chápete co tím chci říct.

P.S ještě kdyby se opravdu potvrdilo že je cívka např. přidřená tak jak by např. hrálo ( samozřejmě pro mé uspokojení) :
http://www.ame.cz/Reproduktor-SAL-SRP30 ... 10699.aspx
ale nejvíc mě zajímá : http://hadex.cz/q351-repro-ew150-4-380m ... -4ohm200w/ s tím, že jsem četl že to až na ten magnet celkem ujde - magnet bych použil z tesly

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 lis 2014 07:27 
Moderátor

Neměříš to v hlučným prostředí nebo na chvějící se podložce? Takhle zubatý to být nemá. Mě stačí jen puštěná televize a vypadá to jak pila
Máš správně nastavený měření v Limpu? Máš správně nastavený úrovně (výstup zvukovky skoro na maximum nebo na maximum)?

Příloha:
Limp setup.jpg

Ještě k těm basům: Dobře, dejme tomu, že chceš basový orgie. Toho se ale nikdy nedosáhne špatným laděním repráku v bedně. Na to potřebuješ v první řadě výkon zesilovače. Bedna s reprákem je pasivní záležitost. Ona nic nevyrobí. Když už musíš používat příměr k autu, tak i tam se bavíš v první řadě o výkonu motoru, ne o převodování do rychla. Výkon vyrábí motor, převodovka ho jen přenáší na kola. Bedna dělá totéž s výkonem zesilovače - a může ho zpracovat správně nebo ho taky bez užitku vyplácat na nesrozumitelný hučení a huhlání. Takže výkonný zesilovač, správně nastavená výhybka a pak si přidávej basy po libosti až se z toho uděláš. Basy se ti ale v první řadě objeví už tím, že hraješ nahlas. Ono to pak totiž hraje úderně všechno, to není jen o basech. Kdyby šlo jen o basy, stačil by ti k poslechu jen samotný subwoofer. Neznám ale kupodivu nikoho, kdo by takhle poslouchal. I u toho auta krom výkonu potřebuješ taky odpovídající podvozek, jisté pohodlí (nebo naopak nepohodlí), správnou citlivost řízení... Prostě ten celkový dojem je složený z mnoha dílčích komponent a žádná nesmí chybět. Protože poud by ses u auta vyžíval v pouhém výkonu, měl by ti stačit stotunový autojeřáb. Právě tak muzika nemůže stát na pouhých basech. Je škoda k tomuhle zjištění dospět za cenu ztráty času a financí. Ačkoli někdy to je asi nezbytné...

Ty SALy jsou laciné krumply, od toho nemůžeš čekat zázraky. A už vůbec ne od toho Hadexího škrundátka. Slušný reprák v téhle velikosti za litr nekoupíš ani náhodou. A to by mě zajímalo, jak chceš použít magnet od Tesly? Pokud tedy pominu, že i ten je na 12" slabej.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 lis 2014 18:01 

A co tohle ? SP-252C

hodně lidí ho chválí i když to je free air tak bassreflex 60 litru a hej. Jinak jak bych přidělal magnet ? no jakože myslím jenom tu feritovou část - jako nalepit ho na magnet . Jako třba tady na 226 http://s23.photobucket.com/user/MixhaL7 ... 3.jpg.html

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 lis 2014 18:30 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
SP-252C mám. Za ani nie 40€ je to slušný basák. Dobre zahrá v 65L bassreflexe s ladením okolo 35-45Hz (už si nepamätám). Ak by si chcel tak by som ti mohol pohľadať aj detailný návrh ozvučnice. Samozrejme od toho ale nemôžeš čakať subbasové orgie, dakde na 40Hz zvuk zaniká ale to jo imo stále celkom slušné. A keď mu poriadne naložím tak basy cítiť aj na hrudi.
Ale pokiaľ si si neni 100% istý, že to ARNko je zlé tak určite radšej to ARN. Tiež to nieje žiaden zázrak ale dokáže zahrať oveľa hlbšie.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 lis 2014 21:05 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
ransom, kemo87: Co se hlučnosti týče, upřednostňuji 4x dvoucívkový reproduktor Kuzněcov NK-12M osazené v bedně Tu-114 nebo Tu-95.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2014 11:30 
Řádný člen

SP-252C je spíš vhodný do třípásma, než do subu...na subwoofer jsou jiný repráky. Od monacoru třeba:
SPH-200TC, SPH-200CTC
SPH-250TC, SPH-250CTC
SPH-300TC, SPH-300CTC
Trochu rozumný reprák pro subwoofer bohužel nestojí 1000Kč. Stejně jako 300-koňový sporťák nestojí 300 000Kč.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2014 11:49 
Moderátor

janmaldik píše:
Jinak jak bych přidělal magnet ? no jakože myslím jenom tu feritovou část - jako nalepit ho na magnet . Jako třba tady na 226 http://s23.photobucket.com/user/MixhaL7 ... 3.jpg.html

No jo, ale přidáním kompenzačního magnetu se jenom trochu posílí vlastní magnet už tak relativně slušnýho repráku. Tím se nevyřeší, že to škrundátko s magnetem jako prstýnek pro panenku stojí celý za hovno (včetně koše, membrány, cívky, závěsů atd). To je naprosto scestný. Proti tomu 15" Hadexu je ARN312 pořád hitech výrobek s podstatně větším potenciálem.
Kdyby to nebylo tak daleko, klidně bych se ti na ten ARN kouknul. Málokteré poškození je opravdu neopravitelné. A možná ti jen hapruje měření.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2014 12:17 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
TLU: Ty neznáš Dacii Logan RS?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2014 13:23 
Řádný člen

Znám, ale jednak si nejsem jist, zda se to v našich končinách vůbec nabízí, za druhý to asi bude stát víc, než 300 000Kč, za třetí to nemá
https://www.youtube.com/watch?v=xrmgVd-jUUM
:lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2014 13:36 
Moderátor

Tak na jednu stranu je pravda, že "Dacia Logan je porodični automobil koji nudi sav komfor i praktičnost za pet odraslih osoba, i pri tome zadržava izuzetnan odnos cene i kvaliteta: 178 mm udaljenosti u visini kolena za najjeftiniji automobil u Europi i prtljažnik zapremine 510 dm3 u standardnom položaju su bez konkurencije u segmentu."
Na druhou stranu je to v RSku stejná sračka jako vytuněná Lada Samara (ikdyž zase proti trojkový Oktávce to je nebe a dudy).
Unicorn: To vídio je boží. Po minutě se mi z něho vyrazila vyrážka a doteď se drbu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2014 13:40 
Zabanovaný

Kraj: ČR - Zlínský
určitě bude horší jak nové erko.
Obrázek

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 45 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]