Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 01:01

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Tesla Soprán
PříspěvekNapsal: 12 zář 2014 21:09 

Kraj: ČR - Olomoucký
Zdravím, nejsem žádný bastlíř, ale chtěl bych vědět jak by šel na Sopránu očistit ten přední černý plast aniž bych smazal nápisy. Je to dost špinavé také u přepínačů je spousta špíny nebo mastnoty a nejde to dolů, koupat to přece nebudu :) , chtěl bych po letech znovu oživit můj receiver který byl ve sklepě. Můžu já jako laik ještě něco udělat pro to aby to šlapalo jak hodinky, nebo to mám dát do servisu ať se na to mrknout? Za tipy a rady děkuji moc.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Tesla Soprán
PříspěvekNapsal: 12 zář 2014 21:28 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Kdyby šlo jen o ty plastové díly tak demontovat a dát s nádobím do myčky. Nebo čistící pěnu ve spreji. Elektronika je ale na odborný servis. Jak dlouho to nebylo v zásuvce?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 zář 2014 08:51 

Kraj: ČR - Olomoucký
No tipoval bych to cca 15let, co jsem to měl zaplé cca na 5 minut tak to funguje, ale raději sem to vypnul. Jinak jsem zjistil že jeden hovňák je prasklý takže to bude asi i zralé na výměnu dílů....Což si netroufám u rádia které bych chtěl jako pokojové. Je to taková moje srdeční záležitost. A tas pěna ve spreji to je např. na notebooky jsem viděl někde něco takového? Jsou tam všelijaké šmouhy kdoví od čeho. Asi to napřed zkusím jarem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 zář 2014 20:08 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Ono dost záleží na tom, co to rádio má za sebou v předchozím provozu a jak bylo skladované. Někdy hrozí po dlouhé odstávce uvaření filtračních kondenzátorů ve zdroji. Sám jsem se s tím osobně nikdy nesetkal ani u přístrojů, co ležely několik roků. Přesto je lepší opatrnost a radši kondenzátory demontovat a zkusmo naformovat, než riskovat zničení přístroje vyteklým elektrolytem. Patnáct roků bez napětí je přeci jen dost. Nebo aspoň bedlivě sledovat, co kondenzátory první půl hodiny po zapnutí dělají (teplota, zvuky).
Nejběžnější zákrok je vyčištění potenciometrů a přepínačů, doporučuje se zkontrolovat nebo preventivně vyměnit vazební elektrolytické kondenzátory a zmíněné MP v polystyrenovém zástřiku (hovňáky) vyměnit za MKP nebo MKT svitky. Pokud to potom hraje jak má, víc bych to neprožíval. Někdy je ale potřeba sladit vf obvody rádia - na to je potřeba vybavení a znalosti.

Soprán není a ani nebyl nijak světoborný přijímač, tak bych to příliš neprožíval - prostě stylový dobový doplněk domácnosti.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 zář 2014 21:36 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Pokud je ten stroj pro tebe srdeční žáležitost a nejsi schopen to sám zrevidovat, tak je to vlastně rovnice bez řešení. Jestliže to dáš někam do opravy, tak cena bude hodně převyšovat cenu samotného rádia. Ten přístroj je dnes téměř bezcenný, protože má mizerný nf zesilovač a ničím vlastně nevyniká. Jeho inovovaná verze - SEXTET, by za repasi již stál, jelikož má obdobný zesilovač jako vyšší třída příjímačů 813, 814, 816A - liší se pouze nižším výst. výkonem, obvodově je stejný.
V Sopránu použité tahové potenciometry, pokud chrastí, nemůžeš vystříkat nějakým sprejem, protože pak ztratí kluznost a další manipulace s nimi je pak značně nepříjemná. Ladící potenciometry jsou po letech také velmi nespolehlivé. Chtělo by to kontrolu ESR metrem aspoň u zelených elytů, vyměnit prasklé hnědé svitky a pokud nebudeš mít zrovna smůlu na nějaký další neduh, obvyklý u našich starších přístrojů, tak by to mohlo i šlapat.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]