Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 20:58

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: AQ Kentaur 655 - ano či ne ?
PříspěvekNapsal: 04 zář 2014 15:24 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
Zdravím pánové,

přes 20 let jsem poslouchal muziku na RS338, loni mi ježíšek (nápad mého syna) přinesl Pioneer CS-7070. Tak jsem RSka zrepasoval a prodal, ale nějak mi ty Pioneery "nesedí", i když nehrají vyloženě špatně ( s AV receiverem Pioneer ). Nedávno jsem měl možnost si poslechnout AQ Kentaur 655 ve velmi podobném poslechovém prostoru, jako mám já, a byl jsem příjemně překvapen. Je nějaký zásadní důvod tyto bedny nekupovat? (Poslouchám klasický rock, blues, jazz a miluji italskou operu :-) ).

Díky za Vaše názory

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: AQ Kentaur 655 - ano či ne ?
PříspěvekNapsal: 04 zář 2014 16:09 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Domnívám se, že bych nechtěl poslouchat ani jedny ze jmenovaných beden. Ze všeho nejmíň ty Pioneery, to jsou spíš napodobeniny než bedny (bohužel). AV receiver Pioneer je dost nekonkrétní. Cosi z nejvyšších řad v ceně přes 30.000 by mohlo hrát slušně, níž to je ale zvukové zoufalství (osobní zkušenost, bohužel, přestože mám tu značku v její historii rád). Takže i slušné bedny by pak hrály nic moc.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 zář 2014 17:11 
Řádný člen

Já to tušil... Receiver mám VSX-923.... Za mlada jsem měl komponenty Pioneer "Blue Line" v devatesátých letech jsem to za směšné peníze rozprodal a věnoval jsem se rodině..
Děti vypadly z baráku, takže se vracím na začátek. Koupil jsem SACD Pioneer PD-50,teď se chystám na zesilovač, asi A-50, film si pustím tak 1x za čtvrt roku, takže receiver asi půjde pryč.
Bedny jsem začal řešit nedávno, ale nevím si rady, vždy si něco vyhlédnu, ale buď to není kde poslechnout atd.... V každém případě se nechci unáhlit. Mám ještě jeden tip, a to Dynavoice DF5, ale nikdo s nimi nemá žádné zkušenosti. Dají se však někde v Praze (stereovision.cz) poslechnout (za 350,- Kč, v případě koupě peníze neúčtují). Tak uvidím, resp. uslyším..

Díky za cennou odpověď

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 zář 2014 17:38 
Moderátor

Hmmm. Těch starých komponentů je opravdu škoda. AV receivery jsou primárně určené na komfortní all-in-one domácí kino, ale na muziku to fakt není. Nedávno jsem totéž posmutněle konstatoval u kamarádova VSX-1021. I relativně obyčejný starší stereo zesilovač zahraje líp a po doplnění DAC převodníkem vezme i ty digitální signály podstatně líp - za míň peněz.
S bednama si počkej na názory ostatních. Sám jsem příznivec domadělek, takže se sériovkou moc nepomůžu. Obecně ale dobrý zvuk nemusí nutně korespondovat se slovutnou značkou, vysokou cenou a spoustou nadnesených kydů v recenzích.
Předvedení beden za úplatu se mi zdá poněkud přestřelený, pokud k tomu není půlkilový steak a tři Plzně s obsluhou nahoře bez. Na to bych se jim pěkně tralala.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 zář 2014 18:03 
Řádný člen

Starší zesilovač mě taky napadl, asi pře dvěma měsíci jsem za 1000,- jeden koupil (Pioneer, tuším A-616), nehrál... Dodatečně z prodávajícího vypadlo, že ležel 5 let ve sklepě... Všechny elyty na cca 15 procentech kapacity, když jsem to spočítal, tak šel na sběrný dvůr.....

Na recenze na stránkách prodejců příliš nedám, považuji je za "třesky plesky láry fáry kecy prdy beďary (Jack Nicholson v jednom známém filmu), na tomto fóru jsou lidé resp. jejich názory kompetentnější.

Počkám, zda někdo nepřispěje svými poznatky.

Díky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 zář 2014 19:04 
Moderátor

Vyhodil???? Panebože...
I kdybys do něj vrazil další dva nebo tři litry, byla by to pořád skvělá investice. A možná bych to udělal za polovic. Odleželé kondenzátory se musejí oživit a naformovat, vsadím se, že by potom byly v naprostém pořádku. Taková mašina. Ach jo. Víš za kolik se prodává, když je v provozu?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 zář 2014 20:15 
Řádný člen

On tam byl i odpálený konec jednoho kanálu, koupil jsem ho jako nefunkční s tím, že po zapnutí
nepřipnou relé konce. Prodávající uváděl, že jej večer vypnul a druhý den již nenaběhl.... prostě
vychcánek, co naděláš....
Jednu 616-ku jsem nedávno viděl za cca 4000,-........

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 zář 2014 20:41 
Moderátor

To už je stejně fuk. On každej starší stroj potřebuje nějakou základní údržbu a tudíž investici. V podstatě ani nehrající není bezcenný. Opravit se dá prakticky cokoli a koneckonců jenom trafa v tomhle zesilovači mají slušnou cenu.
Běžný postup je takový zesilovač za čtyi až pět litrů koupit - litr nebo dva investovat - a máš mašinu, která by nová stála řádově desetitisíce. Myslím, že ten Tvůj by vyšel i s opravou do trojky.

No ale nemá smysl to teď oplakávat. Pár dnů nebudu jíst, pár nocí nocí neusnu a pak se s tím časem nějak smířím. Já už mám takovou mánii všechno zachraňovat a hrozně to prožívám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 zář 2014 00:32 
Řádný člen

Kraj:
Nejsem ten co by tu mohl udílet nějaké rady.Jen malá zkušenost.Byl jsem majitelem beden Pioneer Cs 3030,5070,5030.Ty první a nejstarší byly asi nejlepší ,ale pak už to bylo horší a horší.Teď tady díky členům fora po úpravě výhybky u 20.let starých dvoupásmových BaW DM110 tyto bedny Pioneery úplně převálcovaly.
A pak mám taky "vánoční dárek" Onkyo 5x110W,který je mi trapné prodat,tak ho má manželka u TV, ale starý Akai AM 57 2x 100w co jsem letos koupil hraje nesrovnatelně lépe.Dokonce mě připadá ,že hraje lépe i můj 20.let starý rec.Technics.2x40w.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 zář 2014 07:36 
Řádný člen

Máš pravdu.

Jen doufám, že se zde někdo k těm Kentaurům vyjádří, vánoční koledy bych chtěl poslouchat na nových bednách....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 zář 2014 08:27 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
No behám po tomto fóre už nejaký ten rok ale na AQ som tu ešte dobrý ohlas nevidel.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 zář 2014 09:16 

Kraj: ČR - Liberecký
Ransom: Já mám pocit že v 616 je trafo jen jedno. Dual mono konstrukce byla až v sedmičkový řadě. Prakticky je ta 616 dost podobná tý mojí 656. A-757 a výš už je jiná liga....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 zář 2014 10:36 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Já jsem teda osobně nikdy z Pinckovejch zesilovačů nějak unešenej nebyl. Nádhernej dezén, to jo. "Materialschlacht", jak říkají Žermánci, to taky. Ale ten zvuk byl furt takovej nějakej nedomrlej.

A k bednám: Basingo, z těch tří variant, co jsi vyjmenoval (Pincek/AQ/Janda) jsou ty Elektroniky asi nejlepší. Já bych doporučoval všechno prodat a postavit UE 380 nebo Totemy, nebo koupit nějaké německé bedny z osmdesátek. Abych furt nepropagoval jen Grundigy, tak výobrné jsou i třeba Elacy nebo Dualy (komusi jsem tady na fóru prodal CL 173, protože jsem se bál napájet upálenej drátek u vejškáče a můžu toho dodnes litovat, protože hrály špicově).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 zář 2014 11:04 

Jen je propaguj. Já rozhodně nelituju že jsem Grundigy pořídil.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 zář 2014 12:27 
Řádný člen

Laminat: máš pravdu, ty RS338 byly nejlepší...

Totemy bych koupil, pokud by je někdo prodával, na stavbu nemám zázemí, čas a chuť.....

Je zajímavé, že AQ Kentaur všichni odmítají, ale nikdo neřekne proč... podle popisu by to neměly být vyloženě šmejdy, byť chápu, že papír snese leccos.

Jinak starší bedny kupovat nechci, v tomto ohledu jsem "Pecháček", co koupím, to se většinou následně po**re.

Příští týden zkusím poslech Dynavoice DF5, uvidíme, co produkují ve Švédsku...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 zář 2014 13:42 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Kdyby někdo ukázal šéma výhybky, třeba by to odmítání nebylo tak apriorní. Já jsem třeba konkrétně tenhle model neslyšel ale slyšel jsem hafo různých AQ a vždycky to bylo zklamání.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 zář 2014 13:56 

Já bych se osobně starších beden nebál. Horší je to u komponent, pač tam mi přijde že je víc věcí co by se mohli podělat. Za stejný peníze co bych dal za nový pořídim bedny o třídu výš.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 zář 2014 18:53 
Moderátor

Já se převelice omlouvám, nechal jsem se unést emocemi, když jsem četl, že nějaký zesilovač skončil ve sběrňáku a spletl jsem si typové řady. Zbijte mě.
I tak to je ale škoda.
K bednám jsem se vyjádřil už na začátku. K AQ mám značnou technologickou nedůvěru. V konkrétním případě může jít samozřejmě o předsudek...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 zář 2014 23:11 
Řádný člen

Tak mám dojem, že Vaše vyjádření na můj dotaz jsou silně politická... jestli jsem se náhodou nenaboural na web poslanecké sněmovny...

Tento příspěvek uzavírám neukojen......

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 zář 2014 01:58 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Basinga: To nič, to sa tu deje bežne a navyše ku tým AQ sa už myslím ľudí vyjadrilo dosť. Tak aké sú ďalšie otázky?

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]