Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 00:58

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 78 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: prosím o radu - reprobedny
PříspěvekNapsal: 21 srp 2014 11:31 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
stiglitz píše:
Protože jsem ale navyklý pro mne snad dobrý zvuk, tedy s ohledem na předchozí příspěvky, pokud se zbavím onoho železného jádra, změní se indukčnost? Když ho vysápnu? Protože to půjde, bez problému, ale nemám ten měřák. Nechci za něj vyvalit cca 1200,-
Takže změní se indukčnost cívky, i když by to byla třeba malá cívečka s feritovým jádrem?
Díky.
Tohle vlákno ještě přiživím. Svými lama dotazy.

Trochu ti unikly důvody a smysl. Nikdo netvrdí, že je tlumivka na jádře špatná. Ale není vhodná všude.
Jádro tam každopádně není pro parádu. Kdyby bylo, neradili bychom přece výrobu nových tlumivek, ale vytažení jádra. Feromagnetické jádro koncentruje pole uvnitř vinutí a umožní dosáhnout mnohem větší indukčnosti při stejném počtu závitů. Když vytáhneš jádro "I" z tlumivky, klesne indukčnost přibližně na třetinu. U tvého polouzavřeného jádra asi na pětinu.
Jádrová tlumivka má smysl, pokud potřebuješ dosáhnout větší indukčnosti při co nejmenším činném odporu vinutí (míň závitů tenčím drátem). Má ale své nedostatky (to je na delší rozbor, takže pouze na vyžádání a k pochopení jsou potřeba znalosti nauky o elektromagnetismu). Zjednodušeně - jádro nesnese libovolně velký protékající proud při libovolné frekvenci, vznikají v něm ztráty a může působit zkreslení.

Použitelnost je asi taková:

Basová větev u tří a vícepásmové soustavy při dělení tak nějak do 500Hz - tlumivka výhradně vzduchová nebo na železe. Pro nižší kmitočty železo nevadí. Ferit je zcela nevhodný, protože nesnese větší sycení při nízkých frekvencích (což právě tady nastává). Tlumivku větší než cca 4,7mH beztak jako vzduchovou nevyrobíš, pokud má mít zároveň odpor do 0,5R. Respektive vyrobíš, ale nikoli z měděného drátu.

Středobas u dvoupásma - pouze vzduchová tlumivka. Velké indukčnosti tu už nehrozí, železné jádro se pro vyšší kmitočty nehodí, feritové je nevhodné ze stejného důvodu jako v předchozím.

Středová větev u třípásma - tam jsou tlumivky zapojené jak paralelně k repráku, tak do série. Sériová tlumivka raději pouze vzduchová, jako paralelní se může použít jádrová jak na železe (s přimhouřením oka), tak na feritu. Pro ferit je tohle nejvhodnější využití.

Výšková větev - tlumivka je většinou jen jako paralelní. Feritová by snad nevadila, ale je to zbytečné, protože tam se pracuje s malými indukčnostmi.

NECLOVEK:
Vidíš, tentokrát to máš za pochvalu!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 srp 2014 13:32 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
:o Splnený sen!!!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 srp 2014 16:07 
Moderátor

Tak si toho važ. Chválím velice nerad a málokdy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 srp 2014 22:16 
Řádný člen

Kraj:
Moc Vám všem děkuju za rady.Musím říct,že se to opravdu povedlo.Bedny hrají výborně úplně ožily,prostě nádhera.....Pioneery,které jsem nějakou dobu musím říct ,že zmateně :roll: považoval za lepší úplně rozsekaly.
Jsem vážně nadšen.
Tady výhybka
Příloha:
nová vzhybka BaW 002.jpg

pro Vás tady to bude asi spíše k smíchu,ale je to můj první výtvor.Opravář co mi to měřil mi řekl ať to nalepím tavnou pistolí ,ale to se mi něchtělo ,tak alespoň takhle.Taky jsem zkoušel měnit ten odpor z 2,2 na 1,8.A pak 1,5 a při zkoušce mi jeden výškáč nehrál ,což mě dost vyděsilo.Naštěstí jsem při manipulaci z molitannem jeden z konektorů vytrhl.Tak se mi ulevilo a raději jsem tam vrátil původní hodnotu 2,2ohmu,protože jsem kupodivu u změny odporu stejně nespozoroval žádný výrazný rozdíl.
Rád bych ransome využil tvé nabídky na nové cívky k basům určitě a k výškám bych nechal rozhodnutí na tobě.Jen kostřičky těch cívek už nejsou nejlepší,možná vyměnit vše?
Napiš mi prosím jestli to bude možné ? a alespoň přibližnou cenu.Třeba SZ nebo jak uznáš.Peníze bych ti zaslal dopředu převodem.
A jestli bych ti ty cívky musel poslat a nebo jestli ti stačí naměřené hodnoty 2,4 - 2,5mh a 0,206-0,209mh. ?
Ještě bych se zeptal k vytlumení bedny je tam dokola molitan 2cm a na zadní straně 5cm je to Ok ? a nebo to můžu ještě nějak zlepšit?
Původně jsem chtěl dát výhybku na dno ,ale ta bassreflex. trubka je hodně nízko,tak nevím ,možná to nechám na zadní straně?
Už se těším na Tesly....

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 srp 2014 23:09 
Moderátor

Standardní kusová amatérská výhybka. Sám to dělám dost podobně a nejsem jedinej. Nemáš za co se stydět. Aj ty ploché svitky z Hadexu používám.
Na tlumivky u výšek bych se vážně vykvajznul, ty tam nic nekazí, pokud se kostry vyloženě nesypou. Do basů uděláme nové. No ale pokud vyloženě chceš, tak i ty výškové.
Tlumivek budu potřebovat stejně vyrobit víc. Nebude to hned. Nejdřív nadělám do foroty kostřičky, pak budu navíjet.
Tlumení se tu probíralo mnohokrát. U basreflexu je to víc na zkoušení než že by se to dalo říct předem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 srp 2014 23:37 
Řádný člen

Kraj:
Tak asi jen k těm basům.
Až to půjde ,tak se prosím ozvi.Budu s tím teda počítat.
Díky.Budu zkoušet....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 srp 2014 02:21 
Řádný člen

Kraj:
Ransome jak to vypadá s cívkama ? Dělám si legraci , ne nijak nespěchám ;)
Získal bych ještě něco kdybych příklad kondík 8u složený ze dvou kusů 3u3 a 4u7 nahradil třeba 4.kusy se stejnou složenou hodnotou nebo třeba 8.kusy 1u a třeba i se značkovými "kvalitnějšími" svitky?
Použil jsem vše 100V bylo to nejednoduší na poskládání hodnot je lepší použít 160,250 V ? Je možné to kombinovat nebo je lépe se držet jedné hodnoty V ?
Trochu jsem si hrál s vytlumením zkusil jsem dát vzadu pryč 5cm molitan a to byla tragédie,zkoušel jsem bublinky v uzavřených Teslách je mám,ale nevím jestli je to vhodné i pro bassreflex,ale nezdálo se to vůbec špatné.Přijde mi že ten 5cm molitan užírá hodně objem beden ,ale když to tak udělal výrobce ?
Možná zkusím tlumící rouno,ale to už jen tak laboruju.
V každým případě si užívám nádhernýho krásnýho zvuku o kterým se mi předtím ani nezdálo, jak jen to jde.......

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 srp 2014 09:46 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Skládáním kondíků v tomhle případě nezískáš nic. Nakupováním Mundorfů získáš také jen minimálně - rozhodně míň, než Tě to bude stát. Aby se to skutečně pohlo zase dál, musel bys přistoupit k měření a nové výhybce. Ostatní už bude více-méně placebo.
Tlumení objem neubírá, spíš ho "virtuálně" navyšuje.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 srp 2014 10:23 
Řádný člen

Kraj:
Ok děkuju ;) To opravdu jen tak spíš pro zajímavost.Jsem s tím jak to hraje fakt moc spokojenej.
Ještě pak vyměním tu cívku a budu jen poslouchat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 srp 2014 10:33 
Moderátor

Prosím tě, mám tak nějak nadělaný kostřičky a v týdnu se snad dostanu k navíjení. Potřebuju toho víc, tak budu dělat vše najednou.

Hodnota napětí na kondíkách udává kolik snesou staticky aniž by se zničily. Pokud nejedeš na extra velké výkony, v podstatě tě nic jiného nezajímá. Při výkonech ve stovkách wattů jsou pak důležité i proudové zatižitelnosti v závislosti na frekvenci, tady to je ale fuk. Právě tak ztrátový úhel (vlastnost dielektrika) pokud je pod nějakou rozumnou hranici přestává hrát roli. I takové laciné MKT kondíky vyhoví. Stačí když mají kapacitu v toleranci a spolehlivě nakontaktované přívody. Na extrémně kvalitní kondíky se začíná hrát až u úplně jiné třídy aparatury (a často je to spíš otázka celkového stylu než skutečného zvukového přínosu).

Tlumení u basreflexu musí být prodyšné, takže bublinky nepřipadají v úvahu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 srp 2014 16:13 
Řádný člen

Kraj:
Prima už se na ně těším.
Dík za vysvětlení,tak jestě tu cívku a to bude teda asi vše co můžu pro ty bedny udělat,ale jsem s výsledkem moc spokojen už teď.
Budu si ještě trochu hrát s tím utlumením.Bez bublinek teda ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 zář 2014 07:45 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
Drobná rada: ten molitan vyškubej a kup si tlumicí rouno. Kdysi jsem molinatem vyložil své bedny a po deseti letech, když jsem prováděl repasi výhybek, jsem se nestačil divit....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 zář 2014 18:43 
Řádný člen

Kraj:
Basinga dík za zkušenost.Měl jsi to bedny s bassreflexem? Myslím,že to vyzkouším. ;)
Mám molitan nahradit přibližně stejnou šířkou rouna?
Po obvodu mám 2 a vzadu 5cm ....?Hlavně na dno asi víc nedám je tam hned na těmi 2cm bassreflex.
Nebo stačí použít ty asi 3cm všude?Má smysl to dávat i na čelní stranu?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 zář 2014 19:33 
Moderátor

Ono je potřeba to zkoušet. Polep stěn tlumícím materiálem omezuje hlavně jejch kmitání a odrazy vyšších kmitočtů. Tlumení v objemu tlumí stojaté vlny (respektive jejich vyšší harmonické) a mění Q rezonátoru.
V praxi se většinou u basreflexu tlumí v prostoru za repráky volně rozloženým rounem, prostor kolem nátrubku musí být volný. Molitan se mi nelíbí - je málo prodyšný pro nízké kmitočty, pokud není profilovaný tak slouží jako odrazná plocha pro vysoké kmitočty, žerou ho moli. Když molitan, tak extra tenký - kolem 3mm, volně rozvrstvený v objemu. Ale jen u uzavřené bedny.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 zář 2014 19:50 
Řádný člen

Kraj:
Vím,že si psal abych to zkoušel ,a já to zkoušel,ale abych zase něco nevyvedl jak s těma bublinama..... :oops:
Takhle už mám alespoň nějakou představu....dík.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 zář 2014 15:02 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
Molitanem jsem měl vylepeny RS338 - uzavřená ozvučnice. Lepeno tuším Herkulesem, po 10-ti letech z toho byla lepivá hmota, kterou ani nešlo seškrábnout, no děs. Litr acetonu a den práce :-)

Dej na Ransoma....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 zář 2014 17:04 
Moderátor

Zajímavý je, že normálně molitan tohle neudělá. Nejspíš ho rozkládalo něco, co se uvolňovalo z materiálu bedny. Ve starých překližkách, laťovkách, sololitech bývaly někdy použité formaldehydové pryskyřice.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 zář 2014 21:06 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Mám vlastní zkušenost - v mládí jsem z blbosti nalepil molitan chemoprénem - chemoprénem molitan degradoval a molitan se rozkládal přesně popsaným způsobem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 zář 2014 21:37 
Moderátor

V éře našeho mládí byl v Chemoprénu (a Alkaprénu) toluen, který dokázal pouhými výpary rozložit molitan na břečku v horizontu minut až desítek minut. Totéž dovede aceton, čili třeba nitrocelulózové emaily a bezbarvé laky na dřevo. Chemoprénem se přitom molitan lepit dal, ale jedině kontaktním způsobem: Nanést na podklad, nechat čtvrt hodiny schnout a teprve potom molitan přitisknout. Jakmile jsi ho plácnul na čerstvé lepidlo, nasákl výpary a bylo vymalováno
Mě kdysi ze všeho nejvíc překvapilo, když jsem šel do sklepa pro molitanovou matraci a ona se mi v rukách rozsypala na živý prach, který s třepetáním zaplnil celé sklepení. Tolik molů jsem nikdy v životě neviděl. Ani nevím, kolik jsem jich tehdy vdechnul. Vykašlával jsem je ještě večer.
V HiFi podle mého není pro molitan místo ani jako těsnění pod repráky (Akusta promine). Snad leda jako podklad čalounění u křesla v poslechovce.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 zář 2014 00:17 
Řádný člen

Kraj:
No jo a jak teda připevnit rouno? Ségra a otec jsou čalouníci,tak by chemoprénu ve velkém balení byl dostatek ,ale nevím jesli by to bylo vhodné? Běžně s tím lepí molitany i jiné materily na požadovanou tloušťku a bez problémů.Nitra a plasty to nejde dohromady.Taky se přiznám chtěl jsem vyčistit zadní svělo na moto potříšněné barvou,tak jsem ho zlehka otřel hadříkem s toulenem,krásně to pustilo,ale druhý den bylo světlo na kaši.....
Myslím,že zkusím vnitřek bedny po všech stranách nějak vylepit,našem jsem Dexon v 2.metrové šíři 1 metr tlouška 4,5cm asi za 360 není to nějakej šunt? Zbytek bych myslel ,že použiju za repráky.Jen nevím jak to nejlépe udělat ,když bych to chtěl za repráky nějak volně vyplnit,tak jak nejlépe zachovat volné místo okolo nátrubků které jsou úplně ve spodu bedny ?
Doufám ,že snad nedostanete už z těch mých dotazů kopřivku ;)
Moli taky nemám rád,hlavně pak pokud jsou v mouce a nebo ve strouhance brrr........

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 78 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]