stiglitz: Vím, jaký máš názor na měření beden. Navážet se do Tebe nebudu, je to Tvůj názor, já ho respektuju...
Mě by jen zajímalo, kdyby měl někdo doma magnetofon, který by při záznamu po přepnutí ze "source" na "tape" vytáhl středy o 10dB (a to jen určitý spektrum), nadělal v charce díry tak, že něco by nebylo slyšet vůbec, něco by vřískalo atď....jestli by někdo takovej magneťák hodnotil pozitivně. Podle mě ne. U toho se bude každý chlubit tím, že ten magneťák je naprosto perfektní a perfektně zkalibrovaný, protože při přepnutí ze source na tape není slyšet žádný rozdíl (samozřejmě jen u jednoho druhu pásku)...Tomu se pak řekne, že to je magneťák třídy hifi a hraje naprosto věrně. Zrovna případ Revoxe, který si do signálu opravdu nic nevymýšlí a hraje jenom to, co tam původně bylo.
Ale u beden je to z ničeho nic jinak...tam už se pro zakrytí a omluvení nedokonalosti používají barvitý přívlastky, jako muzikální, že to nemá hrát podle pravítka, ale tak, aby se to líbilo apod. U beden už nevadí, že si vymyšlí...už je to z ničeho nic hodnoceno pozitivně...
Můj názor je zase takový, že hifi zařízení má hrát to, co ve zvuku je a ne to, co tam není. Vytažený některý pásmo sice totiž může krásně zdůraznit třeba zvuk houslí, nebo trianglu (co pak někdo hodnotí jako detailnost), ale na úkor toho, že zanikne zvuk kontrabasu, který pak nejde vlastně rozeznat od elektrický baskytary...já osobně se přesvědčil, se s dobrou nahrávkou hráje nejlíp právě ta bedna, co má vyrovnanou výkonovou, dobrou směrovou charku, je dobře sfázovaná a má nízký zkreslení...
scarabeo: V tomhle případě stačí jedna bedna...pro mě je nejlepší, když jí můžu mít chvíli doma. Jednak mám rád při měření klid, jednak po případné simulaci a úpravě výhybky nejradši postavím prototyp výhybky, změřím a poslechnu...Ani kuchař by neměl dát svý jídlo na stůl před tím, než ho sám ochutná.

Pokud bys tedy opravdu chtěl, tak SZ.
Petr Berka: Já ale nemůžu do měření zahrnovat svou místnost. Dotytčný to asi nebude poslouchat u mě doma. A pokud má někdo poslechovku vyloženě špatnou, bude tam špatně hrát všechno. Je úplně putna, zda budou bedny odladěný, ze vzorečků, nebo úplně bez výhybky.