Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 00:06

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Reproduktory B3010 Hifi (RTF) + SC1800/1810 RTF (RENOVACE?)
PříspěvekNapsal: 12 črc 2014 10:17 

Kraj: ČR - Ústecký
Zdravím všechny,

v první řadě bych rád zmínil, že jsem v tomto oboru opravdu začátečník, ale zajímá mě to, a rád bych se čemukoli případně přiučil.

Tedy k tématu, vytáhl jsem ze sklepa dlouhou dobu nevyužívaný set reproduktorů od firmy RTF typu B3010 (Témata k nim tu již jsou, ale obvykle se nazabývají moc podrobnostmi, a pokud ano, omlouvám se za přehlédnutí). K těmto reproduktorům jsem úspěšně našel i schéma zapojení a vše potřebné k práci s nimi. Nicméně reproduktory jsou naprosto plně funkční a krásně hrají.

K reproduktorům mám k dispozici i plně funkční kazeťák SC1800/1810 od téže firmy, s kterým tvořily reproduktory set.

A teď již k věci :

Napadlo mě, že bych si z těchto repro beden udělal nové příslušenství ke svému stolnímu počítači. Rád bych reproduktory po vzoru některých lidí na tomto fórů zrenovoval a dále používal, protože mi přijde že pro mě, klasického audio uživatele, mají tyto bedny stále svojí kvalitu jako v době, kdy si je můj otec kupoval :-).

Rád bych je tedy dal dohromady, a zeptal se vás na doporučení jak na to, poněvadž jak už jsem zmínil, jsem amatérem, prosím o pomoc vás zkušenější. Dokázali by jste mi poradit jakým procesem musím projít, abych takovéto reproduktory mohl k počítači používat?

Osobně bych viděl proces nějak takto :

Reproduktory jsem komplet rozebral, zkontroloval jsem stav součástek, gelové kondenzátory (které již byly bohužel vyteklé), jsem díky schématu byl schopný nahradit novými, svitkovými. Renovace reproduktorů bude pokračovat s troškou kitu kvůli samotnému vzhledu a vyhlazení hran, pak případně nástřik/tapeta, pro trošku lepší vzhled.

Má v této fázy cenu nějaká náhrada vodičů ? Ať už v případě vývodů z tištěného spoje výhybky, či výstupů z reproduktorů za nové ? (Napadlo mě, že se do toho pustím, ale prosím o názor).

Předpokládám, že reproduktory samotné, budou pro použití potřebovat nějaký externí zesilovač (který je ovšem obsažen ve zmíněném kazeťáku), podle těchto údajů by se vhodný zesilovač možná i dal pořídit? -> http://ifatwww.et.uni-magdeburg.de/~madaus/boxentext/kb3010t.html . Nebo má nějaký smysl/cenu snažit se o extrakci zesilovače ze zmíněného kazeťáku ? (K tomu ale bohužel chybí schéma..)

Jakýkoli další postup a korekci mnou zmíněných velice rád uvítám, na závěr se ještě zeptám, jestli tohle všechno má vůbec nějakou cenu dělat? :-).

Předem vám všem děkuji, a doufám v aktivní diskuzi!

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Reproduktory B3010 Hifi (RTF) + SC1800/1810 RTF (RENOVAC
PříspěvekNapsal: 12 črc 2014 10:33 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
K renovaci bedýnek není mnoho co dodat. Doufám jen, že jsi vyměnil všechny, nejenom vyteklé elektrolytické kondenzátory. Kablíky měnit nebude mít smysl, jedině že by byly ztvrdlé, zlámané nebo jinak znehodnocené. Gumové závěsy basáků podle mé zkušenosti bývají u RFT v pořádku.
Zesilovač je škoda kuchat, k tomu poslouží jakýkoli stereo zesilovač od 2x10W výš - starší HiFi zesik, nový T-amp, prostě co vyhoví provedením, velikostí a vzhledem. Pokud tedy nechceš stavět k PC ten původní receiver.

Cenu to má, pokud tě to baví, protože o to tady jde především. Výsledek bude srovnatelný s aktivními dvoupásmy k PC podobných rozměrů, jaké se dají pořídit řádově za 2-3k.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 črc 2014 11:02 

ransom píše:
K renovaci bedýnek není mnoho co dodat. Doufám jen, že jsi vyměnil všechny, nejenom vyteklé elektrolytické kondenzátory. Kablíky měnit nebude mít smysl, jedině že by byly ztvrdlé, zlámané nebo jinak znehodnocené. Gumové závěsy basáků podle mé zkušenosti bývají u RFT v pořádku.
Zesilovač je škoda kuchat, k tomu poslouží jakýkoli stereo zesilovač od 2x10W výš - starší HiFi zesik, nový T-amp, prostě co vyhoví provedením, velikostí a vzhledem. Pokud tedy nechceš stavět k PC ten původní receiver.

Cenu to má, pokud tě to baví, protože o to tady jde především. Výsledek bude srovnatelný s aktivními dvoupásmy k PC podobných rozměrů, jaké se dají pořídit řádově za 2-3k.

Ano ano, vyměnil jsem všechny kondenzátory, které se na vyhybce nacházeli. Měnit cívky ani odpory smysl příliš nemá. Protože jsou za a) v dobrém stavu, a za b) je to pořád prostě jen měděný drát, že ano. Kablíky jsou v dobrém stavu, reproduktory byly dobře skladované, to samé platí o závěsech a všem ostatním. Tedy je měnit nebudu :-).

Co se týče toho, jestli mě to baví, tak určitě ano! Pro věc jsem se zapálil tak nějak náhodou, když jsem si říkal, že by to mohl být fajn nápad a rád bych to dotáhl do konce!..

Co se týče toho zesilovače, bude tedy vhodné najít nějaký vyhovující externí (myšlenka kuchání receiveru byla přeci jen trošku šílená i pro mě =) ), mohu poprosit o nějaké doporučení? Všiml jsem si, že k sehnání na bazarech a různých webech jsou i zesilovače od stené firmy, něco takového by bylo vhodné?

Předpokládám, že se mám opírat o parametry reproduktorů, jak již jste psal, tj. 2x10W při 4 Ohmech?

// Edit

Hodil by se jako zesilovač například starý zesilovač z Hifi setu k těmto reproduktorům dříve přímo dodávaný SV3000 ? :-) Mám k němu stažený i manuál, bohužel neumím německy, jen anglicky, a tak zatím těžko dohledávám parametry zesílení..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 črc 2014 13:06 
Moderátor

Nikde není psáno, že zesilovač musí být zrovna RFT, na druhou stranu tomu nic nebrání. Bylo by to každopádně stylové. Mají jen jednu nevýhodu a to tu, že ve většině typů byly použité elektronické regulátory hlasitosti a korekcí s nepovedenými dederonskými šváby. Takže to dost šumí a regulace a korekce nechodí nejlíp. Není problém použít jakýkoli zesilovač, na výkonu ve skutečnosti moc nesejde. Těch 2x10W je takové minimum, aby to mělo rezervu, když si to nablízko pustíš nahlas. Dá se použít starší HiFi zesilovač, který bude mít korekce a Loudness, dá se použít jen nějaký digitální zesilovač v krabičce nebo nějaká stavebnice koncáku se slušnějším švábem, vestavěná do vhodné krabičky nebo i do bedýnek. Regulaci hlasitosti a korekce pak obstará soft v PC. Každopádně je lépe nešetřit za každou cenu pár desetikorun nebo stokorun - vymstí se to na výsledku.
Aby bylo jasno, tyhle bedýnky jsou dobré. Dobré na dobu a místo vzniku, dobré s ohledem na to, že jich je dost v domácnostech, na půdách, v bazarech a dají se dostat lacino a zachovalé. Nejsou špičkové - to bychom si něco nalhávali. Takový nenáročný start do audia. Třeba vyhoví dlouhodobě, třeba časem přijdeš na chuť něčemu lepšímu. Připrav se na obojí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 črc 2014 13:26 

ransom píše:
Nikde není psáno, že zesilovač musí být zrovna RFT, na druhou stranu tomu nic nebrání. Bylo by to každopádně stylové. Mají jen jednu nevýhodu a to tu, že ve většině typů byly použité elektronické regulátory hlasitosti a korekcí s nepovedenými dederonskými šváby. Takže to dost šumí a regulace a korekce nechodí nejlíp. Není problém použít jakýkoli zesilovač, na výkonu ve skutečnosti moc nesejde. Těch 2x10W je takové minimum, aby to mělo rezervu, když si to nablízko pustíš nahlas. Dá se použít starší HiFi zesilovač, který bude mít korekce a Loudness, dá se použít jen nějaký digitální zesilovač v krabičce nebo nějaká stavebnice koncáku se slušnějším švábem, vestavěná do vhodné krabičky nebo i do bedýnek. Regulaci hlasitosti a korekce pak obstará soft v PC. Každopádně je lépe nešetřit za každou cenu pár desetikorun nebo stokorun - vymstí se to na výsledku.
Aby bylo jasno, tyhle bedýnky jsou dobré. Dobré na dobu a místo vzniku, dobré s ohledem na to, že jich je dost v domácnostech, na půdách, v bazarech a dají se dostat lacino a zachovalé. Nejsou špičkové - to bychom si něco nalhávali. Takový nenáročný start do audia. Třeba vyhoví dlouhodobě, třeba časem přijdeš na chuť něčemu lepšímu. Připrav se na obojí.

A jsou tyto regulátory nějakým způsobem nahraditelné? Moc se v tom nevyznám, ale předpokládám že jde o elektronické součástky v obvodech vedených jako A273D, A274D a jim podobné? Tyto by nahraditelné být měli bez větších potíží? :-)

Zatím bych si rád dal dohromady reproduktory pro běžný nenáročný poslech hudby bez nějakých cílených nadstandartů a také si myslím, že tyto reproduktory budou určitě momentálně dostačující. Pohrávám si s myšlenkou že ta SV 3000 by byl opravdu stylový zesilovač, jen aby se s ním případně dalo něco udělat..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 črc 2014 14:16 
Moderátor

Jsou to právě tyhle dva šváby (A273D, A274D). Netvrdím, že to musí nutně vadit, ale je dobré o tom vědět a nečekat zázraky. Současná náhrada žádná není, přestavovat to na stereo potenciometry nemá smysl (příliš pracné a nákladné). Neznám produkci RFT tak podrobně, abych z placu řekl, který typ je jak konstruovaný. Některé ale měly regulaci a korekce udělané přímo potenciometry.

EDIT:
Ale počkej si, jestli ještě někdo něco přihodí. Víc hlav víc ví. Třeba kecám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 črc 2014 09:35 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Ak ťa to baví a rád by si si aj pobastlil tak môžeš skúsiť toto:
http://svetelektro.com/clanky/nizkofrekvencni-vykonovy-zesilovac-lada2075-400.html
Je to veľmi jednoduchá, overená a kvalitne spravená konštrukcia zosilňovača, ktorý bude podľa mňa pre B3010 viac než dostačujúci. Sú k tomu kvantá dokumentácie, detailných informácií, návrhy DPS atď.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]