Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 01:02

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 46 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Reprobedny VIDEOTON DC2080 - zprovoznění...
PříspěvekNapsal: 10 čer 2014 19:46 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Zdravím, jakožto úplný amatér potřebuju poradit. Doma jsem našel 2 letité reprobedny VIDEOTON DC2080 - vypadají v pořádku, akorát mají rozpadlé závěsy. Docela rád bych je zprovoznil, oprava by nemusela být nijak nákladná, pokud by šlo jen o ty závěsy, že? Máte nějakou zkušenost s p. Štěrbou (Rolay ve Valmezu)? Zesilovač nemám, ale počítám, že by se nějaký slušný kousek na nenáročné hraní dal sehnat třeba na aukru. Nechci do toho lít tisíce, jen mi přijde škoda, že jsou nevyužité a že by mohly ještě dobře posloužit... Díky za komentáře :)

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Reprobedny VIDEOTON DC2080 - zprovoznění...
PříspěvekNapsal: 10 čer 2014 21:50 

Odkud jsi?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 čer 2014 21:59 

Závěs hloubkového repra jsem vyměnil u větší obdoby těchto reprobeden (DC2580) bez potíží, ale problém byl u středových repro, kde byl závěs rovněž rozpadlý. Potřebný rozměr jsem nikde neobjevil, takže bylo nutná jejich výměna za podobný typ. Pak zjistíš, že původní výhybka je velmi ošizená a můžeš pokračovat v dalších experimentech.
Résumé: nějaká menší repase neřinese žádný velký efekt a větší zásah je vzhledem k vynaloženým financím neefektivní a konečný výsledek nejistý.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 čer 2014 22:11 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Celkovo to ani nevypada ze by tam boli bohvie ake dobre menice, myslim ze vymena stredov, vyhybky atd za to nestojja.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 čer 2014 22:40 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Nezatracoval bych to předem. V době vzniku to byl průměr (v rámci RVHP), z dnešního hlediska hluboký lowend, ale proč to hned vyhazovat.
Výměna závěsů svépomocí obnáší dvě stovky a chvíli práce. Jestli jsou v pořádku středy, na to stačí sundat ozdobné rámečky a uvidíme. Výšky buď hrajou nebo nehrajou, to se zjistí poslechem. Výhybka bude asi ošizená, ale to je v kdečem. Mrkneme se na ni, pokud ji taky nafotíš. Většinou tam bývaly bipolární elektrolytické kondenzátory, ty budou po letech problematické.

Pokud si nebudeš namlouvat, že máš špičkové HiFi bedny, klidně to ještě může posloužit. Kdyby nic jiného, tak jako první krok k něčemu lepšímu v budoucnosti. Předem bych ale zvážil všechny zmíněné věci, jestli to má cenu.

Teď zrovna se chystám opravovat kamarádovi bedýnky ze stejné stáje. Krom výšek už v nich není nic originálního. Je to taková bizarní splácanina dolepená Teslou a postupně zase odpalovaná přetěžováním, hraje to jak z prdele (pro mě), ale když on je chce "jenom tátovi na chalupu". Mám ho s tím snad vyhodit, aby tam narval místo spáleného basáku nějakou čínu za kilo?

Naposledy upravil ransom dne 10 čer 2014 22:52, celkově upraveno 2

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 čer 2014 22:42 

Kraj: ČR - Liberecký
Já nevim...ale nějak mám odpor k vrchlíkům, co se leskou jak psí kule. :mrgreen:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 čer 2014 22:49 
Moderátor

Tvoje kule to nejsou. Ono se to v osmdesátkách dělalo hodně. Tohle dělali Feferóni ve spolupráci s Akaiem a Japončíci byli do leštěných vrchlíků magoři. Ono je to lehounké jako papír, jenom to vypadá divně.
Krom toho ty máš hrůzu i z basreflexu a z kdečeho dalšího. Asi nějaký prazážitky. Hlavně že se doma mazlíš s repráčkama, co mají celou membránu kovovou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 čer 2014 23:32 

http://www.ireprobedny.cz/horni-zavesy-memrany.html
Tady jsem sehnal rozměr, který jsem potřeboval, je toho dost, myslím, že jsem měřil i rozměr vlnky, a našel to tam přesně. A nebo tady, reproobchod.
Nevyhazuj to, dej to dohromady, vyměň kondíky ve výhybkách a užívej si.
No, přinejhorším to pak, až Tě omrzí, můžeš dát na aukro, a vždycky to prodáš. Opticky vypadají taky pěkně, alespoň podle fotek.
Nevyhazuj to.
...a přečti si tohle
http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=15629

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 čer 2014 08:15 

ransom píše:
Krom toho ty máš hrůzu i z basreflexu a z kdečeho dalšího. Asi nějaký prazážitky. Hlavně že se doma mazlíš s repráčkama, co mají celou membránu kovovou.

...já se hlásím do klubu - taky mám hrůzu z BR a kdovíčeho, nejen díky "prazážitjkům", spíše proto, že se dostanu více ke komerčním výrobkům než k výsledkům pořádné a poctivé práce... měl jsem dvoje Videotony a další minimálně troje jsem slyšel včetně Orionů a musím s politováním konstatovat, že dle mého názoru to byla spíše dizajnová záležitost, než na poslech :roll:

každopádně bych dal na ransoma, ví co píše a dokáže repráky "podojit" do poslední kapky krve, na druhou stranu, kde nic není, ani odborník nic nesvede... nicméně, jako retro vzpomínka na zlatý časy, kdy to stálo za kulový, to není špatné...
:D

PS: jo jo, japončíci, to jsou kluci hraví... ;)

Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se pak najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Q.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 čer 2014 10:49 

Kluci ze severu si uměj poradit... :shock:

http://elektro.bazos.cz/inzerat/35978259/Reprobedny-Videoton-DC-2580-poskozene.php

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 čer 2014 11:11 

Bude tam asi stejná výhybka jako v DC2580. Její zapojení jsem ani po delším (možná špatném) hledání nikde nenašel, takže jsem si ji nakrelil, ale hodnoty indukčností je nutno brát s jistou rezervou. Kondenzátory jsou kvalitní svitky Remix, ovšem celá výhybka vypadá jako nejhorší amatérská práce.
Už jsem to psal v jiném vlákně - s tou nejhorší výhybkou od Ety 9238 to hraje lépe než s výhybkou původní.
Příloha:
IMG_0266 (2).JPG
Příloha:
IMG_0263.JPG

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 čer 2014 11:20 
Moderátor

Quido píše:
každopádně bych dal na ransoma, ví co píše a dokáže repráky "podojit" do poslední kapky krve

No, jestli moje rady ohledně KE30 předkládáš jako důkaz odborné zdatnosti, tak ti teda pěkně děkuju.
Jako moje první tchýně, ta mě taky kdysi vychvalovala po celých Smiřicích, jakej jsem skvělej elektrikář, protože jsem jí vyměnil zlomenou šňůru od žehličky...

Quido píše:
taky mám hrůzu z BR a kdovíčeho

To máš asi stejný jako u Kema - podvědomý strach z děr. Někdo kvůli tomu ani nezačne s pohlavním životem.
Jako úplně malej jsem měl hrůzu z odpadu u umyvadla. Jestli mě máma rodila do hajzlu nebo kde se to vzalo, já fakt nevím. Ještě ve třech letech jsem dostal hysterickej záchvat, když mámě do výlevky spadla sponka a lovila ji štrikovacím háčkem ze sifonu. Pak se to nějak srovnalo, jenom na vojně mi po pár zkušenostech nedávali rajóny v umývárně. No a ve vaně si sedám tak, abych měl špunt pod kontrolou. Jinak to je dobrý.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 čer 2014 11:34 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Ta bedna je otřesný difrakční paskvil. Nedávno jsem jí měřil pro Libora a vykašlali jsme se na to.
http://www.ps-service.cz/forum/viewtopic.php?f=6&t=170

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 čer 2014 11:51 
Moderátor

A co bys asi tak čekal od bolševický bedny ze začátku 80. let? Tenkrát takhle vypadalo skoro všechno.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 čer 2014 12:00 

Mám dojem, že tehdy to dělali, v licenci Akai...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 čer 2014 12:52 

Z dnešího pohledu je to reprosoustava zcela zavrženíhodná, ale v době jejich příchodu na náš trh jsme na ně zírali jako na zjevení, protože proti Teslám vypadaly krásně. Některé modely Orionů i Videotonů měly na svém čele hojnost reproduktorů a to lákalo ke koupi. Zájemce se tak maximálně podíval na příkon a impedanci a tím to končilo. Jiné informace nebyly, někdo si to poslechnul třeba u známých, protože v samotné prodejně Tesla, kde se tyto modely prodávaly, bylo stále ve frontě kvantum kupujících, prodavači neměli na dlouhé předvádění čas ani zájem. Teoreticky vybavených zjemců, kteří si něco přečetli v knize, nebo AR, bylo pouze mizivé procento.
Maďaři dokázali i šunt pěkně výtvarně zpracovat a to také prodávalo. Třeba i jejich televizory bývaly technicky ošizenější, ale vždy pěkně vypadaly.
Takže dnes se to mluví a hodnotí, ale každá doba je nějak svá a tudíž i pohled na dotyčný výrobek by měl být době jeho prodejní slávy nějak poplatný.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 čer 2014 13:48 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Já samozřejmě nečekal nic extra...nejde mi ani tak o tu celkovou charku - ta je, jaká je a taková byla většina tehdejších beden. Ale ten výškáč je tam za tou mříží skoro zbytečný.
Ty bedny jsou dobrý ledana výstavu...stejně, jako zbytek obdobný produkce.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 čer 2014 14:53 

Děkuju všem za postřehy. Vidím to tak, že to nejspíš nechám být, za tu práci v podstatě bez jakýchkoli znalostí z mojí strany to asi nestojí. Ještě o tom popřemýšlím a trošku si načtu o tom, jak by šla repase provést, ale asi je buďto prodám nebo poslouží čistě esteticky. :D Každopádně dík všem :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 čer 2014 15:08 

To nemusí být jednoznačné. Nikdo tady nevíme, na co jsi zvyklý, takže je klidně možné že by se ti zvuk líbil. Pokud jsi zvyklý na nějakou šílenou spotřebku, tak tě to taky může nasměrovat tím správným směrem, takový odrazový můstek. Tisíš lidí, tisíc chutí....

Pokud je to jen záležitostí nalepit nový závěs, nebo někde levně sehnat náhradní basáky, tak bych to zkusil. Třeba tě to chytne.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 čer 2014 15:38 

Jasně, nečekám od nich nijak úžasný zvuk, pro běžnější poslech by mohly stačit. Podívám se dovnitř a nafotím.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 46 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]