Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 00:06

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: AQ TOBA 347 - náhrada výškáčů
PříspěvekNapsal: 08 čer 2014 23:17 

Kraj: ČR - Liberecký
Dobrý den vespolek,

mám tady bedny AQ Toba 347 s odpálenými výškáči, které bych rád vyměnil. Nevím ale, čím je nahradit, jelikož s popisky stávajících reproduktorů Google nic nesvede.

Na fotkách jsou oba výškáče a jeden ze středobasů (každá bedna má dva), kdyby to třeba náhodou mohlo pomoci k identifikaci. Bedny jsou z druhé ruky, čili nevím, zda je osazení originální nebo ne.

Bylo by fajn, kdyby se našlo něco ekvivalentního tajemnému HAES HUNGARY, abych se nemusel zabývat výhybkou a vyřídil to pomocí jednoduchých zásahů se šroubovákem a pájkou. Jsem na úplném začátku reprohračičkářské dráhy.

Jestli může pomoci nějaké další info/fotka, stačí napsat.

Díky moc!

Příloha:
toba347_label.jpg

Příloha:
toba347_tweeter1.jpg

Příloha:
toba347_tweeter2.jpg

Příloha:
toba347_woofer.jpg

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: AQ TOBA 347 - náhrada výškáčů
PříspěvekNapsal: 09 čer 2014 09:13 

Kraj: SR - Bratislavský
Nazdar,
skús zadať do Googla ´magassugárzó´ - vysokotónový reproduktor,
´magyar magassugárzó´ - maďarský vysokotónový rep.,
prípadne ´eladó magassugárzó´ - predám výškač, to by Ťa mohlo nasmerovať na inzerciu s rozsiahlejšou ponukou, napr. vatera.hu, ten portál je pomerne dobrý.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 čer 2014 16:50 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Vzhledem k tomu, že ty bedny jsou těžce odfláknutý, není už mnoho co zkazit.
AQ deklarovali u tohohle typu použití výškáčů Harman Kardon, tohle bude ale nejspíš zakázkový feferonský SAL (nástupce Videotonu). Anžto je tam (jestli se nepletu, pokud ano tak pardon) univerzální výhybka 6/12dB/okt, nebude to správně fungovat se žádným reprákem na světě. Můžeš tam tedy plácnout téměř cokoli, co se vejde, podobně vypadá a má správnou impedanci. Původní typ už seženeš těžko.
SAL konkrétně nabízí TOTO
U nás to prodává v Hradci Královým KTS AME:
http://www.ame.cz/Reproduktor-SAL-DTF12 ... 10699.aspx
Hlavně tam nestrkej ARV104 nebo cokoli od TVM, tím by se to zabilo.
Taky by bylo dobré zjistit, proč se vlastně výšky odporoučely a prohlídnout výhybky, jestli nejsou poškozené kondy ve výškové větvi. Aby z toho zbytečně nebylo drahé repete.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 čer 2014 11:03 
Zabanovaný

Kraj: ČR - Zlínský
kontaktuj AQ, možná něco ještě mají.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 čer 2014 15:05 

Díky moc za rady. Kontaktovat AQ zkusím. Že mě to nenapadlo.

Pro případ, že bych nepochodil: samostatné bádání ztroskotalo na té pasáži "co se vejde":

průměr čelní masky: 90 mm
průměr ďoury v této: 24 mm
průměr magnetu: 60 mm

(Všechno +- 1 mm. Pořídím si šupléru.)

Možná jsem hledal špatně, ale nikde jsem takový reprák nenašel. Čili budu moc vděčný, když mě někdo nasměruje.

Co varianta posazení jiného výškáče do stávající masky? Dělá se to? Odrazuje mě, že nebývá uveden ten vnitřní rozměr (plus větší šance něco zmršit).

Jinak: výšky byly odpáleny tradiční metodou přebuzeného signálu ze slabšího zesáku. Ke studiu výhybek se asi časem rozhoupu, ale nebudou-li stát náhradní repráčky majlant, risknu nejdřív to drahé repete (dejte prosím vědět, pokud je takový postup v daném kontextu vyložená blbost).

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 čer 2014 15:53 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Hmm...90mm...to je pěkný parozměr. 19mm kaloty od SEAS nebo VIFA mají 94mm, ostatní jsou taky buď menší, nebo větší. SAL dělá buď 103mm čela, nebo nějaký 74mm, což je defacto standard.
90mm jsem viděl leda u Etonu 26HD1, ale pár těch výšek stojí víc, než je hodnota beden. Taky kvalitativně by to bylo ke zbytku mimo.
Nejblíže asi ten vifácký face s cca 94mm, a z něj trochu odbrousit:
http://www.bsacoustic.cz/vysokotonove-r ... wt-19ta02/
Není to nevímco (mám je i doma), ale lepší, než ten SAL a jednodušší na úpravu.
Jinak zde je prodává i Alexej za 100Kč/ks:
http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=19252

Originál bych tam koupil pouze v případě, že bude stát pod 400Kč/ks...tzn. že do litra oba včetně pošty. Jinak bych se na to celýmu AQ vysral...jak napsal Ransom, výhybky jsou tam tak domrvený, že je úplně jedno, co tam vrazíš - furt to bude blbý. Takže čím levnější, tím líp. :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 čer 2014 16:29 

TWT-19TA02 jsem zakoupil taky od Alexeje. Peníze jsem mu poslal 4.6. a dodnes nemám nic.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 čer 2014 18:21 
Řádný člen

A psal si mu, že dodnes nic nemáš? Dobře vědět...asi se fakt nevyplatí někomu posílat peníze předem...
To pak mění situaci. Radši to tedy vzít z BS-ka...a tam zas mám obavu, že to bude podlimitní objednávka...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 čer 2014 18:41 
Moderátor

Teda, podle polohy montážních děr bych skoro hádal, že to je na těch 90mm stočený na soustruhu.
Divnej rozměr. Asi bych sáhl po něčem menším a namontoval to na mezikruží z černého plastu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 čer 2014 19:19 

Dneska jsem mu psal, říkal že je měří abych měl dva stejný kusy. Někdy má člověk holt málo času. Uvidíme...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 čer 2014 19:28 
Řádný člen

Tak to se nedivím, já je z projektu stáhnul právě proto, že byl každý jiný. To je problém levných repro, že každý kus je originál. Už mě to taky přestává bavit...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 čer 2014 14:30 

Tak dneska mi Aleš psal že je odesláno, tak uvidíme. Poslal mi dokonce i výsledky měření, je to ochotný člověk. Holt každej víme jak je to s tím volným časem, takže to menší zdržení mu s klidným srdcem prominu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 čer 2014 17:59 
Moderátor

TheLastUnicorn píše:
To je problém levných repro, že každý kus je originál.

Ony jsou jako my, lidé...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 čer 2014 00:35 

AQ reaguje. Nabízejí mi jakési "TD 2003", které prý používají teď, za 500 Kč/ks a poštovné zdarma. Jako by četli TheLastUnicorna =) Já bych do toho i šel, kdyby to znamenalo připájet, přišroubovat a zapomenout, ono to má ale průměr 93 mm, takže jsem tam, kde s tou Vifou, tj. potřebuju se nějak vypořádat s nestejným rozměrem, a nevím jak.

"Kousek odbrousit", to zní výborně, ale v mém nejbližším okolí takovou technologií nikdo nevládne. Když už bych na to šel přes kámoše kámošů, potřeboval bych ještě poradit, co pak s dírami? Budou stávající použitelné a mám si podle nich udělat nové díry do bedny? Nebo je lepší vyvrtat nové díry podle bedny?

Nechat reprák jak je a našroubovat ho přímo do bedny bez ohledu na tu prohlubeň (které se jistě nějak hezky správně říká) je předpokládám prasárna. Prasárnu bych nerad.

Druhá varianta je Ransomovo mezikruží. Zní to taky náramně, ale je v tom pro mě ještě víc neznámých. Jaké mezikruží potřebuju, kde ho vezmu, jak do něj posadím ten reprák, nic z toho netuším, za ručičku potřebuju vodit, nebo na četbu odkázat. Jsme halt v začátečnícké sekci, i s tou volbou repráku si rád nechám poradit.

Třetí varianta je, že by se našel někdo, kdo by mi to za tu tisícovku přichystal.

Tož prosím o radu, která z cest obnáší nejmenší odpor. Díky moc a moc

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 čer 2014 09:31 
Moderátor

No, to se vezme plastová deska, sololit nebo něco podobného, vyřízne se z ní kolečko a do něj se udělá díra. Tak vznikne mezikruží. Dá se to vykroužit vykružovákem, vyříznout lupenkovou pilkou, vytočit na soustruhu. Nebo se zajde někam, kde pálí z plechu laserem a za cigára ti to udělají z plechu. Musí se holt improvizovat. Vzhledem k tomu, že ty bedny nejsou nijaký zázrak, prasáren bych se moc nebál.
kdybys měl vrchní frézku, bylo by skoro nejjednodušší udělat tam zapuštění pro běžný rozměr 104mm. Pokud jsi hračička, dá se to vydloubat i ostrým nožem s tuhým krátkým ostřím - nejlíp skalpelem a opatrně začistit šmirglem. Chce to jen na práci demontovat všechny repráky, abys jim nechtíc neublížil.

A co takhle narvat do původních výšek nové kmitačky? Třeba by tam něco pasovalo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 čer 2014 10:34 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Vyměnit vadné kmitačky byla moje první myšlenka - to by bylo zřejmě nejsnazší. Ale na foto nikde nejsou vidět šroubky na rozebrání, takže nevím jestli to drží pohromadě ono vnitřní mezikruží, anebo něco jiného. Zkus repra rozebrat, vyndej kmitačky a podle nich určitě nějakou náhradní objevíš. Bylo by to asi i nejlevnější řešení a máš také po starosti s mechanickými úpravami.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 čer 2014 10:38 
Moderátor

Tam je největší problém, že ne každý najde hned zkraje odvahu se do repráků rejpat.
Začátečníci jsou buď neúměrně sebevědomí, nebo naopak zbytečně bázliví.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]