Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 20:03

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Pomoc se zapojením
PříspěvekNapsal: 28 kvě 2014 08:57 

Kraj: ČR - hl. m. Praha
Zdravím vespolek!

Jako milovník retra a téměř jakéhokoli analogu, jsem po pár letech vytáhl z podpostele tátovu několik let nevyužívanou audiosestavu, která se skládá z:

gramofonu - Tesla NC 470
zesilovače - Tesla AZS 100L
reprebeden - Tesla ARS 9205

Vše je v perfektním stavu a vím, že tak 10 let zpět byla sestava zapojena a hrála parádně. Nyní bych jí za vaší pomoci chtěl opět oživit. Možná se to zdá jako triviální úkol pro mnohé z vás, ale pro mě jako člověka absolutně neznalého čehokoli co se elektra týče, by to také mohlo znamenat napáchání více škod než užitku.

Ačkoliv již několik dní sbírám různé informace o zapojení, dospěl jsem pouze k následujícímu. Potřebuji novou přenosku - vzhledem k tomu, že zatím nepožaduji nějakou konkrétní kvalitu zvuku, ale cílem je sestavu zprovoznit za minimální náklady - řekl bych, že by měla být dostačující OMB-5 E/OM 5E Ortofon. Předpokládám, že její montáž, stejně tak jako nastavení gramo podle nějakého návodu na internetu zvládnu.

Pak už jediné, co mi k celému zapojení chybí, jsou repro kabely z reprobeden do zesilovače. Vzhledem k tomu, že z repráků trčí jakási dvoulinka, budu asi muset pájet. Otázkou však je co jak a kam:) Pravděpodobně budu potřebovat tento konektor - http://www.gme.cz/repro-konektor-2-p-vk-p807-078 a k němu nějaký dvoulinkový kabel, myslel bych si, třeba tento (soudě podle tloušťky toho, co z repráku trčí:) http://www.gme.cz/repro-2x1-5-p650-106
V prodejně mi ale řekli, že si průřez kabelu musím spočítat podle délky, odporu a výkonu. A tam jsem se úplně ztratil. Vzhledem k setupu viz foto teoreticky nepotřebuji kabel delší než 1m, nicméně možná by se hodila nějaká rezerva, pokud bych chtěl do budoucna s bednami hýbat.

Tedy závěrečná otázka zní, je výše uvedený konektor a kabel v pořádku a je důležité při napájení na vývod z reproduktoru ještě něco zohlednit?

Díky moc za pomoc!

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Pomoc se zapojením
PříspěvekNapsal: 28 kvě 2014 09:13 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
V prodejně zase udělali z komára velblouda. Na AZS 100 (2x 4 W) ti stačí 2x 0,5 mm2. Ale pozor, AZS 100 nemá vstup pro magnetickou přenosku. Tak pokud ho někdo někdy v minulosti do toho gramofonu nebo do zesilovače nevestavěl (o čemž by vypovídalo to, že říkáš, že ta sestava už kdysi fungovala), tak budeš nějaký potřebovat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 kvě 2014 09:24 

laminat píše:
V prodejně zase udělali z komára velblouda. Na AZS 100 (2x 4 W) ti stačí 2x 0,5 mm2. Ale pozor, AZS 100 nemá vstup pro magnetickou přenosku. Tak pokud ho někdo někdy v minulosti do toho gramofonu nebo do zesilovače nevestavěl (o čemž by vypovídalo to, že říkáš, že ta sestava už kdysi fungovala), tak budeš nějaký potřebovat.

sestava fungovala, ale pravděpodobně s původní přenoskou Tesla, jak poznám jestli tam ten vstup je nebo není?:) a pokud by nebyl, co obnáší jeho zabudování?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 kvě 2014 10:13 

Kraj: ČR - Liberecký
Já bych se vyprdnul na zabudování ale obstaral RIAA předzesilovač zvlášť. Gramofon potom zapojíš do předzesilovače, předzesilovač zapojíš do vstupu na zesilovači, předzesilovač zapojíš do zásuvky a hraješ. Tím ti zůstane AZS100l v původním stavu a předzesilovač můžeš použít i jinde. Předpokládám že na gramofonu je stále původní 5ti kolík (né cinche)?
Ono to totiž může teoreticky fungovat i bez toho. Bude to hrát potichu a zvuk nebude takový jaký má být. Ten RIAA předzesilovač je prostě nutnost.

Co se týče přenosky můžu doporučit také levnou Music Hall Tracker (500Kč) a AT95E (z německa 750 včetně pošty). Poslední zmíněná je z trojice OMB5E, MHT a AT95E dle mého soudu nejlepší.

Co se týče NC470 tak silně doporučuju vytlumení plastové šasí. Nejčastěji se dělá plastelínou, jde to ale i elegantněji. Můžeš si o tom přečíst na mém občasném blogu,odkaz je v mém profilu zde na fóru.

EDIT: Třeba Dynavox TC-4 má jak 5ti kolík tak cinche. Ten by šel použít i bez redukcí.

http://www.ebay.de/itm/Phono-Vorverstar ... onik_Verstärker&hash=item20d54dac25

(nějak mi nejde udělat link)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 kvě 2014 10:28 

tak tak 5kolík. a je reálné sehnat dnes předzesilovač s din vstupem a výstupem, nějaký odkaz na ideální produkt by bylo možné postnout? nerad bych porušoval pravidla fóra:)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 kvě 2014 10:34 

Odkaz jsem pak doplnil. Je to ale nějakých 700 Kč. Nejdřív by to chtělo zjsitit jestli opravdu něco není vestavěno buď v gramofonu (i to je možné) a nebo zesilovači. Potom bych řešil nákup nového.

Rozdělal bych gramofon jako první. Je to jednoduché. Tahem nahoru sundáš raménko (je tam konektor), sundáš talíř, podtalíř a řemínek. Na šásku jakoby pod talířem jsou šrouby, ty vyndáš. Potom tahem nahoru oddělíš vršek od spodku (jde to ztuha). Mrkni jestli tam někde není v signálové cestě nějaký tišták + nějaké trafo asi. Drátky z konektoru raménka by měli vést rovnou do kabelu ven.

Se zesilovačem to bude horší. To by asi chtělo sundat dekl a pořádně nafotit. Někdo znalý jak to má přesně vypadat by ti řekl jestli tam něco je nebo není.

Pokud se na to necítíš, tak by ti někdo tady z prahy určitě pomohl. Třeba Laminát, to je odborník přes grama a je z Prahy a navíc je velkej fanda do Tesel a obzvláště do MC600q :mrgreen: .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 kvě 2014 13:20 

díky. ještě se chci zeptat, nevyřešila by můj problém (např. alespoň prozatím) přenoska piezokrystalická - http://www.gme.cz/gramofonova-prenoska-vk4302-p613-008 - protože jestli jsem správně pochopil předzesilovač je potřeba pro přenosku magnetodynamickou :?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 kvě 2014 13:32 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
vyřešila, ale nedoporučuji, ta potřebuje mnohonásobně vyšší přítlak a to není příliš šetrné k deskám a také kvalita výsledného zvuku by byla někde jinde (níže), než u magnetodynamické přenosky... na 470ce určitě nebyla jiná, než MD přenoska, nejspíše některá z VM2202 nebo 2102 nebo tak něco...

hele, pokud chceš opravdu oživit retro sestavu, zpočátku moc nezasahuj dovnitř přístrojů, dej na ty jednodušší rady výše uvedené a zkus nejprve jen provést nejnutnější:
a) sežeň si příslušné DIN konektory a opatři jimi vodiče, které konektory nemají (pochopil jsem snad správně, že nejsou na bednách)
(trafopájku snad doma máš...?)
b) zapoj vše tak jak je a poznáš, jestli gramofon hraje, nebo jen slabě šustí
c) bodle výsledku v bodě b se pa rozhodneš, zda koupíš předzesilovač a je jedno, jestli bude s DIN konektory, nebo ne - pokud bude mít cinche, opatříš si jen dvě redukce cinche-DIN a je hotovo

nehledej v tom žádnou záludnost, jen pro to musíš něco udělat...
;)

Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se pak najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Q.

Naposledy upravil Quido dne 28 kvě 2014 13:49, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 kvě 2014 13:38 

To bych ti moc nedoporučoval, pokud si važíš desek co máš. VK jsou krystalky s mnohem větším přítlakem než mají MM (cca. 6g u krystalky versus 2g u MM). Já mám třeba desky co převyšují cenu toho předzesilovače a to i několikrát, takže si myslim že to za zničení nestojí.

Já osobně bych prvně hledal jestli tam není ten předzesilovač vestavěný, když už to někdy hrálo. Nevidim v tom žádnou záludnost, jen to opatrně odkrytovat, nafotit, poslat sem a někdo zkušený ti na to mrkne a hned budeš vědět.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 kvě 2014 13:53 

já myslím, že jednodužší je to vyzkoušet, než se v tom vrtat - tím pokazit nic nemůže...
;-)

Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se pak najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Q.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 kvě 2014 13:57 

To určitě, ale je otázka jestli to pozná, když třeba nikdy neslyšel jak to má správně hrát. Zkusil bych možná všechny vstupy a zjistit z jakého jde nejhlasitější výstup, teoreticky tam by měl být předzesilovač. ;) Ale je to jen logická úvaha.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 kvě 2014 14:11 

ano, chtěl jsem ho navést, aby měl sám co nejméně práce a obav - myslím, že by to měl poznat poslechem, nejen, že je to bez korekčáku výrazně potichu, proti třeba zapojenému tuneru nebo magnetofonu, a pokud žádný jiný zdroj pro srovnání nemá, tak to pozná přinejmenším tak, že tam nebudou slyšet žádné basy...

Q.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 kvě 2014 18:03 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
V tomhle gramofonu nemá krystalová přenoska vůbec co pohledávat a nechápu, že to vůbec probíráte.

I kdyby nic jiného, tak:
1) Má jinou montáž a bez nějakého mezikusu není jak ji tam dát
2) Má tři vývody, navíc hranatého průřezu a bez úpravy vydrátování není jak ji připojit.
3) Je mnohem lehčí než dynamika a potřebuje větší přítlak - absolutní nemožnost vyvážit ramínko.

Že to je nelidský atentát na desky snad připomínat nemusím.

Jestli je gramo vstup určený pro krystalku nebo pro dynamiku se zkusí jednoduše: Připoj do něj jakýkoli linkový zdroj signálu (CD, zvukovku...) Pokud bude hrát podobně jako v ostatních vstupech, jen možná trochu bez výšek, je pro krystalovou přenosku. Pokud bude nesrozumitelně a zkresleně řvát, je pro přenosku dynamickou.

Jestli je předzesilovač vestavěný v gramofonu, to zjistíš taky jednoduše: Připoj ho do jiného vstupu (přijímač, magnetofon). Pokud to bude hrát normálně, předzesilovač je v gramofonu. Pokud to bude potichu a vysoce pištět a šustit, předzesilovač tam není.

Nejpravděpodobnější je podle mého, že se někde ztratil externí předzesilovač v černé plechové krabičce, kdysi běžně prodávaný a hojně používaný. Třeba se ještě najde.

Proti gramofonu a zesilovači vcelku nic - lehce podprůměrná dobová záležitost, která vyloženě neurazí. Jen ty ARS9205, ač třeba stále docela ceněné, nejsou ve skutečnosti nic moc. Tedy spíš nic než moc.

Pokud se ti nechce pájet, můžeš použít reprokonektory šroubovací:
http://www.tipa.eu/cz/konektor-repro-sr ... y/d-85224/

Ke tvému poslednímu dotazu z prvního příspěvku: Jediné, co musíš, tak dodržet shodnou polaritu obou beden. Je fuk, kam který z těch dvou drátů připojíš na konektoru, ale obě bedny musejí být stejně. Jednoduchá zkouška je taková: Sraž obě bedny k sobě. Pokud zmizí basy, u jedné z nich přehoď dráty dvoulinky mezi sebou. Tesla se totiž neobtěžovala používat dvoulinku se značenou žílou. Pokud by byly repráky proti sobě přepólované, budou kmitat v protifázi a zvuk se tak prapodivně nekonkrétně rozplizne po prostoru.
Pokud nejsi líný, zkus si nejdřív polaritu tužkovou baterií a označ si u obou beden na přívodu tu žílu, na které když je připojený plus pól, tlačí to basák směrem ven. Obě pak zapoj stejně a je jedno, jestli dáš plus na nožový nebo na kulatý pin u konektoru.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 kvě 2014 18:56 

jak to ze nejde vyvazit - jeste jsi nevidel skolni gumu se slonem polozenou na hlave prenosky coby lepsi pritlak...?!?
:mrgreen: :mrgreen:

my nic, on si zacal s krstalkou...!
:D :D :D

Q.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 kvě 2014 19:50 
Moderátor

Quido píše:
jak to ze nejde vyvazit - jeste jsi nevidel skolni gumu se slonem polozenou na hlave prenosky coby lepsi pritlak...?!?
:mrgreen: :mrgreen:

my nic, on si zacal s krstalkou...!
:D :D :D

No, a vy pokračujete. Píčoviny můžeme vymýšlet mezi sebou a ne když se někdo vážně ptá. V první řadě je nutné srozumitelně odpovědět.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 kvě 2014 20:50 
Řádný člen

ransom: Taky jsem si dlouhá léta myslel, že ta teslácká dvoulinka nemá značenou jednu žílu. Ale ona někdy má (asi podle toho, jaký se jim povedlo sehnat v bilančně řízené a do posledního uprdnutí centrálně plánované ekonomice): Občas bývá izolace jedné žíly taková kulatější a druhé žíly taková hranatější.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 kvě 2014 21:18 
Moderátor

Jo. Někdy. Ale strašně špatně se to hledá. A jednoznačný barevný proužek to prostě není.
Taky jsem viděl jinou barvu mědi u jádra jedné žíly. Otázka je, jestli tohle sotva patrné rozlišení vůbec brali do úvahy ve výrobě. U bílé bývala někdy jedna žíla označená barevným fixem nebo návlečkou před zapájením, u černé vypáleným zářezem na izolaci. Takže si to nejspíš stejně prozváněli.
Jenomže u ustřiženého kabelu kdo by to hledal a vůbec bych se na to nespoléhal.
Jo, pro zajímavost: Kupoval jsem teď klubko nové bílé dvojlinky na opravu starých beden (pořád se vyrábí a není drahá, beru to z velkoobchodu). Zdála se mi nějaká zažloutle flekatá a až na pořádném světle a s brejlema jsem zjistil, že je drobně, světle žlutě potištěná. Výrobce, typ, průřez, oborová norma... Šedou nemůžu sehnat vůbec a černá sice je, ale jenom ta s barevnou prouhou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 kvě 2014 09:08 

parádní příspěvky, díky.. při podrobnějším průzkumu jsem zjistil něco, čeho jsem si předtím nevšiml, a to, že původní přenoska VM2102 má jehlu zasunutou, tedy nikoli chybějící. tím pádem nejprve dám dohromady repro, vyzkouším a dám vědět.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 kvě 2014 09:28 

Zasunutou? :shock: Nemůže být spíš ohlá? Já mám doma třeba VM2103, která má zase oproti prakticky stejné VM2104 jehlu ohlou směrem dolů. Pokud bys vyloženě chtěl zachovat původní přenosku, tak mám doma nějaký 4 kusy přenosek VM, různé druhy. Já osobně bych se na to ale vyprdnul a osadil tak tu Music Hall Tracker nebo Audio Techniku. S nima mám dobrou osobní zkušenost.

Jinak nevim jestli máš, ale budeš ještě potřebovat pár věcí okolo. Minimálně karbonovej kartáček a nějaký roztok na čištění jehly (stačí isopropyl). Pokud budeš chtít nějak lépe gramofon seřídit, tak se ještě hodí zlatnická váha (stačí ty malý z aukra za pár stovek), protraktor (stáhnutý a vytisknutý z netu), a taková "dvousměrná" vodováha. To jen kdyby tě to nějak víc chytlo, zezačátku ti bdue stačit jen ten kartáček na desky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 kvě 2014 09:44 
Řádný člen

Já jsem takový howno hájendista, já čistím hrot už dlouhá léta Alpou - mám na to takové to balení vzor "Ať žijí duchové" :D. Protraktor mám taky stažený a vytištěný (Stupid protractor z Vinylengine.com), vodováhu mám jednosměrnou no a váhu zlatnickou nemám vůbec - používám pouze gramofony s přesnými stupnicemi přítlaku. Hodila by se mi nějaká nastavovací deska na antiskating ale ta nádorová s nějak nechce narodit, tak holt zatím používám mono desku.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]