Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 16:01

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Grundig A5000 - možný odchod levého kanálu
PříspěvekNapsal: 14 kvě 2014 21:33 

Kraj: ČR - Plzeňský
Mam koncovy zesilovac grundig A5000 a neco se mi deje na levem kanalu. Stava se ze z leveho kanalu jde pri klidnejsi hudbe nejake praskani a obcas se zvuk vytrati a je slyset jen silne zkresleni a praskani... Nahral jsem to na youtubu. Nemoh by mi nekdo nasmerovat, jestli jste se s tim nekdo obecne setkal... Jestli nejake vodkourene tranzistory ci odpory v koncovem stupni...??? Dela to jen levy kanal. Podle schematu jsem meril klidove proudy obou kanalu a jsou stejne. Zkusil jsem promerit diodovym testem koncove tranzistory a vsechny vykazuji cca stejny nejaky vnitri odpor, takze prorazene by byt nemely..

http://youtu.be/V6HuxuOLQGI

A

http://youtu.be/_dOPi9vwYpo

Dekuji

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Grundig A5000 - možný odchod levého kanálu
PříspěvekNapsal: 17 kvě 2014 16:48 

Kraj: ČR - Pardubický
bohužel křišťálovou kouli nemám . . .
stahni si tady schéma grundig A5000 a překontroluj celý levý kanál . . .
A máš obrovskou výhodu, můžeš to porovnávat s pravým, funkčním kanálem . . .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 kvě 2014 18:16 

jojo, schema už mám vytištěné a kontroluju to. samožřejmě nechci jasnovidectví, spíš jestli to zkušenější nepozná a neřekne: "jo, tohle dělá tranzistor na konci, nebo jo to ti pukly tantaly..." apod :) já jsem "bohužel" nikdy neslyšel vodpálenej zesilovač, jak zní a tak...

"blbý" je, že ted to zase pár dní funguje dobře...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 kvě 2014 18:50 

Kraj: ČR - Pardubický
hledej stuďák, nebo ulomený drát v propojích mezi deskami.
Zkus uvnitř za provozu něčím zahýbat, nebo po spojích na desce přejet suchým zubním kartáčkem.
Tam kde se ti projeví změna, hledej chybu.
Všechno musíš dělat opatrně, abys neudělal víc škody než užitku . . .
a hlavně měřit, měřit, měřit a porovnávat s druhým kanálem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 kvě 2014 21:41 

připomíná mi to spíš toto, je to možné:

"to CHROCHTÁNÍ vypadá spíš na závadu v napájecím zdroji, kde bude vyschlý (a asi ne jeden) elektrolyt - to chrochtání připomíná chování tranzistoráku, kterýmu docházejí baterky - jak stoupne vnitřní odpor (=impedance) zdroje, sebemenší zvýšený odběr vyvolá prudký úbytek napětí, takže koncovým tranzistorům je "ubrána šťáva" a přejdou do oblasti LIMITACE - a je úplně jedno, jestli jsou na té desce samostatně, nebo zapouzdřené v integráči. Prostě uříznou z každé sinusoidy ty hezky zaoblené vršky a nahradí je ss úrovní, rovnou momentálnímu Unap - UCEsat daného tranzistoru... "

a toto může taky souviset s tou nepravidelností... ted hraju každý den a seká to dobrotu:

"Přidám sem zkušenost s malinko jinou poruchou. Koupil jsem starší zesák. Někdy hrál dobře, ale někdy se z reprobeden začalo ozývat praskání a sem tam se ozvala tak šílená pecka, že repráky málem vyskočily z beden. Prostě jako by někdo vystřelil z poplašňáku. Praskání se ozývalo, i když byl regulátor hlasitosti na nule a nebyl připojen žádný signál. Vyskytovalo se zcela náhodně - někdy třeba měsíc nic a pak po každém zapnutí zesilovače. Hodil jsem problém do nějakých fór. Většina diskutujících se přikláněla k vadným kondíkům (elektrolyty i keramické), zkratu na desce s plošňáky, přechodové odpory v přepínačích apod. Všechny elektrolytické i keramické kondenzátory jsem tedy vyměnil, přepínače vyčistil, plošnáky zkontroloval - a nic, problém stále trval. Až jeden člověk řekl, že je to tzv. "výstřelový šum" tranzistorů, prostě 20-25 let starý tranzistor už má své "mouchy". A to bylo ono. Stačilo vyměnit jeden maličký tranzistor za 3 Kč v korekčním předzesilovači a vše je OK. Ovšem jak najít ten správný tranzistor, který střílí? Vypracoval jsem si na to celkem spolehlivou metodu. Tranzistor po tranzistoru je třena střídavě nahřívat a ochlazovat - samozřejmě za chodu zesilovače. Při nahřátí přestane vadný tranzistor "střílet", při ochlazení zase začne. Pro zahřívání jsem používal manželčin kulmofén (kdo neví co to je, ať se obrátí na ženy), pro ochlazování pak "mrazící" sprej. Dá se tak ten vadný tranzistor celkem spolehlivě najít. "

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]