Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 16:46

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Označení vývodů repro Tesla-chaos
PříspěvekNapsal: 19 bře 2014 11:35 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Kolega nedávno zakoupil bedny 1PF 067 08, ale zvuk označil jako "divný". Bedny tudíž skončily u mně s požadavkem na kontrolu výhybky. Na první pohled bylo patrné, že již dávno nejsou v původním stavu. Po kontrolním poslechu mi bylo jasné, že někde jsou špatně pólované reproduktory. Nejdříve jsem prověřil výhybky a vyměnil jeden kondenzátor v obvodu výšek, jinak vše bylo OK. Pak následovala kontrola zapojení repro. Vše bylo zapojeno správně, takže následovala kontrola jednotlivých měničů. Bedny byly osazené směsí modrých a černých kousků a tady byl ten zakopaný pes. Věděl jsem, že u Tesly v půběhu výroby měnili způsob označení vývodů u hloubkových repro. Tady jsem následně zjistil, že stejně je to i u repro středových a výškových.
Podle normy citované v knize "Reproduktory a reproduktorové soustavy" , vydáni z r.1983, se má membrána při připojení kladného pólu na červeně označený vývod vychýlit dovnitř. Takto se chovala repra ARO a ARV s modrým košem, ale již nikoliv modrý hloubkový ARN 738. S přechodem k černé řadě je to naopak, takže při plusu na červeném vývodu jde membrána ven.
Když jsem pak zapojení upravil podle skutečně zjištěné polarity, tak ty 1PF konečně zahrály tak, je u nich obvyklé. Právě tato řada beden se vyráběla v době, kdy se asi ve výrobě měnilo označení vývodů, takže nyní je v tom guláš a nezbývá než si u repra Tesla raději kontrolovat polaritu a vůbec se nedívat na to, jak je která svorka označená.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Označení vývodů repro Tesla-chaos
PříspěvekNapsal: 19 bře 2014 12:03 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Nic nového. Mám doma dva úplně stejné modré ARE485, každý jinak pólovaný. Kontrolovat u staré Tesly polaritu je prakticky povinnost, v podstatě až do zavedení nového značení +/-

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 bře 2014 12:46 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Áno, v označovaní polarity je u Tesly chaos. A obzvlášť, ak sa kombinujú modré a čierne repráky. Ale aj u modrých sa často vyskytuje označovanie podľa novej normy (červená bodka na skutočnom +) asi tak od r. 1978. Čiže u modrákov vyrobených medzi 1978 - 1980 je extra nevyhnutné kontrolovať polaritu. U sivých je to pomerne spoľahlivé, že bodka je na -, ale aj tak u Tesly celkovo je takáto kontrola fakt povinnosť.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 bře 2014 15:18 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Ještě jsem dodatečně provedl kontrolu u několika černých repro, co mi doma leží a tam je vše v pohodě, jelikož všechny jsou pólovány stejně. Čili skutečně je třeba dát pozor při použití modrých repro a při jejich ev. kombinaci s černými.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]