Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 01:47

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 35 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Velké basáky, slabé basy, proč?
PříspěvekNapsal: 15 bře 2014 14:08 

Kraj: ČR - Středočeský
Koupil jsem podobné bedny, bazar, již rozehrané.
http://www.volak.net/detail.php?m=9&s=3 ... 1&dzb=1292
Prosím, abyste neplivali na firmu AQ.Basáky jsou polypropylen TVM. Překvapuje mne, na tak teoreticky obrovský basový potenciál, jak je z toho basů málo. Jsem zvyklý hrát bez korekcí a zatím mi to vyhovuje u všech beden, které mám. (včetně repráků tesla,TVM)Tady je to slabota. Docela mám dojem, že jsou středy a výšky dost v popředí. Pokud mi poradíte, že je třeba upravit výhybku, identifikuju ji a hodím sem schema. Zatím dík za názory. (používáno s průměrným zesilovačem Sony z Aukra.) Jedině když zapnu LOUDNESS, dá se to poslouchat. Ovšem při tom u ostatních beden mám už přebasováno.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Velké basáky, slabé basy, proč?
PříspěvekNapsal: 15 bře 2014 14:15 
Zabanovaný

Kraj: ČR - Zlínský
aq ,spíš na akustickou hudbu, na rock a metal tvm.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 bře 2014 14:22 
Řádný člen

Kraj:
Což o to, nějaký potenciál tam je, ale to by ho v AQ museli také využít. Prostá úprava výhybky na dálku asi těžko pomůže.

S tím loudness-em se ti to zdá OK? Nepotřebuješ pak nic měnit?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 bře 2014 15:48 

Thales píše:
Což o to, nějaký potenciál tam je, ale to by ho v AQ museli také využít. Prostá úprava výhybky na dálku asi těžko pomůže.

S tím loudness-em se ti to zdá OK? Nepotřebuješ pak nic měnit?

Po zapnutí loudness to je technicky dobré. Hudebně se mi to ale nelíbí, ty basy a středovýšky k sobě nepasujou, mi připadá. Zvuk není jednolitá příjemná hudba, přijde mi, jako by si to všechno hrálo sólo. Dobré tak na malou diskotéku, ne na domácí audio. Vlastním a mám naposlouchané od nich dvoupásmovky a ty mi ladí na 100 %. Možná, že to s třípásmem AQ neumí. Vlastně jsou to bedny v hodnotě 11 000 Kč, což může být ukazatel výrobních postupů, ne?
Koupil jsem je na Aukru, byl jsem jediný zájemce, ale nechce se mi věřit, že ostatní jsou takoví borci, že vědí, že konkrétně toto moc nehraje. Nevím, třeba tu kecám, ale nejspokojenější jsem při středněhlasitém poslechu starých repráků Tesla. Možná hrají technicky zastarale, ale mně ten zvuk do jisté míry lahodí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 bře 2014 16:11 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Dobrá a co jako očekáváš? Že Ti tady někdo řekne "vyměň tu a tu součástku za takovou a takovou" a že to bude najednou hrát jako z praku? Když se Ti tohle nelíbí, prodej to a poslouchej dál starý tesly.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 bře 2014 17:07 

TheLastUnicorn píše:
Dobrá a co jako očekáváš? Že Ti tady někdo řekne "vyměň tu a tu součástku za takovou a takovou" a že to bude najednou hrát jako z praku? Když se Ti tohle nelíbí, prodej to a poslouchej dál starý tesly.

Někdy žasnu, když jsem v DISKUZI, tak mi to nějakej Popcorn trapně utne. Tak nic, to nemá cenu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 bře 2014 21:12 
Řádný člen

Kraj:
On ti to Unicorn řekl sice na plné pecky, ale má pravdu. To že Tesly hrají tak jak hrají víme, o to je však smutnější že ty AQčka hrají ještě hůř. Je to dané celkově blbým návrhem (mnohdy malé ozvučnice, bassreflex tam kde to nesedí atd.), hlavně však za to může výhybka. Ta by musela být komplet nová. Jenže to si slyšet nechtěl, jasně si na začátku napsal že "Prosím, abyste neplivali na firmu AQ". To není o neochotě, to je o tom zda jsi schopen unést pravdu od někoho, kdo nebude jen hádat z věštecké koule, ale něco o tom ví.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 bře 2014 08:36 

Thales píše:
On ti to Unicorn řekl sice na plné pecky, ale má pravdu. To že Tesly hrají tak jak hrají víme, o to je však smutnější že ty AQčka hrají ještě hůř. Je to dané celkově blbým návrhem (mnohdy malé ozvučnice, bassreflex tam kde to nesedí atd.), hlavně však za to může výhybka. Ta by musela být komplet nová. Jenže to si slyšet nechtěl, jasně si na začátku napsal že "Prosím, abyste neplivali na firmu AQ". To není o neochotě, to je o tom zda jsi schopen unést pravdu od někoho, kdo nebude jen hádat z věštecké koule, ale něco o tom ví.

Ale jo, souhlasím, pokusím se přijmout i nepříjemné názory. Protože jsem méně znalý než vy, očekávám radu, vysvětlení. Užitná hodnota příspěvku typu Unicorn je pro mne deset na minus padesátou pátou. Moje první tovární bedny byly dvoupásmovky též od AQ, výtečný zvuk pro moje uši, toho zvuku si užívám. Proto mne tak překvapil ten divný zvuk třípásmovek. Přece, než něco pustím na trh, tak si to poslechnu. A protože ta firma dosud nezkrachovala, tak asi prodává a neříkejte mi, že právě takovým poloamatérům mého typu. Vždyť nejsou o nic levnější, než zahraniční konkurence. Možná jste se tu někdo podílel na konstrukci beden Totem. Jde o to, postavit jednu bednu, vyladit ji na 100% a pak už je sekat seriově, bez měření, ne? Bože, tohle v AQ neumí? Na závěr, kupodivu jsem vyhrabal jeden zesilovač, který si s tím celkem rozumí, háj end to sice nebude, na druhé straně jsem bedny koupil prakticky za cenu součástek.Vůbec, ta alchymie kombinací zesilovačů a beden je velmi zvláštní.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 bře 2014 09:47 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Začni tím, že ty basáky, ač na pohled velké, stojí za prd. A to jsou podle mého polypropylény ještě z těch povedenějších. Dej je do nevhodné bedny, doplň středem, co se k nim moc nehodí a doraž to výhybkou. Ty bedny jsou prostě koncepčně špatné, tak jako prakticky cokoli od AQ.

Dva 8" TVM v basreflexu nevěští nic dobrého. Podle rozměrů odhaduju objem na 55l (a pokud je náhodou bedna ze silnějšího materiálu, tak ještě míň), což je pro tuhle koncepci docela málo.

AQ dělali laciné bedny. To není plivání, to je prostý fakt, a to nezachrání pozitivní testy nebo vzletné popisy prodejců. Naopak, na laciné bedny to někdy ještě jakž takž hraje. Pořád to snad máš lepší než to, co jsem s hrůzou prohlížel u kamaráda v Hořicích - jakási dvoupásmová AQčka osazená TVM ARN226 a ARV104, to celé ve 20 litrech. Pořád se nad nimi kroutil a šklebil, že "to ňák není ono" Bodejď by bylo.

S Totemem tohle vůbec nemůžeš porovnávat. Kdyby se Totem vyráběl a prodával sériově, bude stát pár 50000. Tovární bedny z běžné produkce takhle nevznikají. Tam se vezmou jakž takž hrající repráky, které se k sobě jakž takž hodí, udělá se k nim jakž takž vyhovující výhybka, do té se nahážou co nejlevnější kondíky a sem tam nějaká tlumivka z co nejtenčího drátu. Kisny se udělají z nejtenčího matroše, co se ještě moc neklepe a dožene se to tím, co je vidět, čili umělou dýhou, požluceným terminálem a nějakým plastovým rámečkem. Pak se to mlátí v sérii. Každá stovka ušetřená na materiálu je v sériovce kurva znát. Kdo chce víc, musí si zatraceně připlatit, nebo si to udělat sám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 bře 2014 12:00 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
šnek: Sorry, ale stejných dotazů a témat, jako si založil je tu hromada..."proč nějaký tovární splácaniny hrajou blbě"...a 100x to tady již bylo vysvětleno. Já se divím ransomovi a Thalesovi, že mají trpělivost po 101x odpovídat na to samý a dokola vysvětlovat, že když chci prodávat pár beden v krámě za 10 000 Kč, musím je vyrobit asi za třetinu ceny. Co za ty peníze asi mohu dát zákazníkovi, když musím zaplatit réžii a mzdy zaměstnanců? Je to jasný, křáp. Detaily křápu Ti vysvětlil ransom.
Ale na tohle nepotřebuju být odborníkem na bedny, na tohle stačí selský rozum a matematika základní školy.
Ta alchymie s bednama a zesilovačema je sice hezká a něco pravdy na tom je, ale dobře udělaná bedna bude hrát dobře s každým normálním zesilovačem. S některýma bude hrát líp (protože i zesilovače máme lepši a horší), ale se žádným to nebude neposlouchatelný průšvih.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 bře 2014 12:15 

Jen stručně, musím počítat daňové přiznání. Mám starší vzhledově podobné AQ 305, které mě kdysi doporučili v místním HiFi studiu. Jsou to obzvlášť špatné bedny. Náhodou jsem pak koupil sloupy Heco Pure 400, jsou to jen 2-pásma ale hrají nesrovnatelně lépe. Stály zhruba stejně. I malé regálovky T+A Triton s basákem jen 16,5 cm hrají lépe, ale je to zkrátka T+A. Podrobněji jsem to popsal na http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?pid=279634#p279634 , je tam i fotka.

Prostě AQ totálně návrh odfláklo a zaměřilo se jen na mohutný vzhled a ne na kvalitu. Pak stačí vhodně zainteresovat pár redaktorů a nabídnout větší provizi a prodává se to.

Máš několik možností, například:

- prodat to a pořídit si něco lepšího. Pokud jsi schopen bedny postavit, doporučuji Totem 100. Slyšel jsem je. V ceně materiálu kolem 5 tis. Kč nic lepšího neseženeš. Záleží na tom za kolik pořídíš bedny. Dokázal bys to sám?

- zjistit co je v Tvých bednách za reproduktory a nalézt nějaký projekt s podobnými repráky a podle toho to předělat. Počítej, že se budou muset předělat výhybky podle toho projektu a možná koupit jiné výškáče a středy. Zase bys ale nejspíš mohl prodat 2 basáky a ty nepotřebné výšky+středy. Zůstaly by Ti tak bedny, ty moje AQ mají bedny solidní.

- upravit stávající bedny. Pokud si to u někoho objednáš, tak to bude stát skoro co Totemy a výsledek bude nejistý. Můžeš se do toho ale pustit sám, to skoro nic stát nebude. Ale budeš se muset hodně učit, hledat na fórech a experimentovat. Mě to zabralo už 1/2 roku a jsem zhruba v půlce. To ale nepředělávám ty AQ, ale vylepšuji 4-pásmo Heco, které je jiná kategorie a hrálo docela dobře. Umíš letovat a postavil jsi už něco? Máš nějaký solidnější měřáK? Uměl bys nainstalovat LIMP a změřit TSP reproduktorů?

- bedny nechat být a řešit to korekcemi v zesilovači.

-----------
Ransom mě přeběhl, se vším souhlasím, jen poznámka. Teď jsem právě porovnával staré regálové bedýnky Tesla ARS 9204-10 s výhybkou podle Godze s menšími regálovkami Canton Fonum 301 DC, které všude byly hodnoceny jako "vynikající" , "excelentní" atd. Mě zvuk připadá skoro stejný, ta Godzova výhybka ARS hodně vylepšila, jen mají trochu méně basů, není to basreflex. Takže i dobře udělaná bedna s repro TVM může někomu docela vyhovovat.

Poznámka k LastUnicorn (příspěvek během mého psaní):
AQ 305 a Heco Pure 400 stály zhruba stejně, kupováno kolem r. 2000. Rozdíl ve zvuku obrovský.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 bře 2014 18:27 
Řádný člen

Kraj:
Už jsem to tu někde psal, ale když už se to propírá...

V životě jsem neslyšel bedny AQ které by hrály alespoň přijatelně, natož slušně. Jistě že jsem neslyšel všechno, ale slyšel jsem toho dost abych si mohl udělat úsudek. Velmi mě to mrzí, protože jako patriot bych byl ochoten zamhouřit nad něčím oko a pochválit je. Ale to bych si ukousl jazyk. Zcela úmyslně jsem si byl poslechnout s kamarádem jejich současnou produkci. Doufal jsem že se třeba něco změnilo. Jednak časem, jednak toto byly dva nejvyšší modely co mají v nabídce v ceně desítek tisíc. Konkrétně jsem oslouchal toto:

AQ Labrador 26 Mk II v ceně 30KKč
http://www.aq.cz/obchod/aq-labrador-lin ... mk-ii-224/

a AQ Donna Chica v ceně 43KKč (mám ale pocit že na uvedené akci byla cena vyšší)
http://www.aq.cz/obchod/aq-donna-line-4 ... chica-244/

Ty první (Labradory) byl průšvih překvapivých rozměrů že jsem to fakt ani já, ani kamarád nepobrali, což bylo patrné už po první půlminutě poslechu. Nicméně já tomu chtěl (na rozdíl od kamaráda) dát šanci a tak jsem si nechal pouštět celou řadu různých žánrů že se někde chytne. Nestalo se. Abych byl konkrétní tak největší vadou na zvuku bylo to, že mi to hrálo subjektivně tak nějak nespojitě. Připomínalo mi to reprobedny s nějakou univerzální výhybkou. Zajímalo by mě proč to tak bylo. Kdyby se tak šlo dostat ke kompletnímu měření a návrhu... Každopádně díky tomu jsem se nemohl soustředit na vlastní hudbu jelikož to bylo velmi rušivé.

U těch druhých beden (Donny) jsem už ten pocit neměl. Zřejmě si dali větší práci s tím to odladit. Nebo tam bylo méně co zmrvit jelikož je to dvoupásmo, u kterých je díky jedné děličce méně prostoru pro špatný výsledný dojem. Snažil jsem se soustředit na konkrétní pojmenování toho co mi na zvuku nesedí. Bohužel konkrétně nic povědět nemohu, jen mi to subjektivně přišlo takové neslané-nemastné, prostě mi to nesedělo. Je to celkem paradox, protože navzdory osazení reproduktory Scan-Speak mi mé Seasí dvoupásmovky, které si na nic nehrají subjektivně lepší (výhybka od Dawsooa). To bylo zklamání, zejména za ty peníze. O něco levněji se dají pořídit Aurum Cantus Melody M103 a za téměř polovinu se dají pořídit VMAčka, která hrají úplně jinak.
V kontextu toho nechápu kolik lidí si to chválí. Mě to přijde jako volba pro někoho, kdo chce domů pořádný kus nábytku než pro toho, kdo jde po zvuku. A to jsme u současné produkce. Ta starší na tom byla ještě dramaticky hůře. Ale je fakt že zrovna ty Kentaury 651 jsem neslyšel.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 bře 2014 17:29 

Děkuji všem, kteří se obětovali mi to vysvětlit.
Na závěr uvedu to nejtrapnější: Poslední pokus byl proveden připojením těchto beden k levnému AV receiveru, jasně že z bazaru. Ty bedny tam hrajou úplně jinak, neboli "správněji". Rozhodně se nejedná o špičkový zvuk, ale celé se to stalo takové vyrovnanější, spojitější,už to netahá za uši.
Napadá mne takový fór: Aby se vám podařilo rozehrát repro AQ za 10 000 Kč, musíte k tomu mít zesilovač za 50 000. Rozhodně je prodám a další už raději vyrobím i kdyby na úkor estetické hodnoty.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 bře 2014 18:23 
Moderátor

I to se dá vysvětlit, sám jsem podobné kombinace taky potkal: Prostě se různé nepravosti dvou špatně hrajících věcí statisticky eliminovaly. Receiveru ve zvuku chybí něco, co bednám přebývá a naopak. Tak vidíš, přeci jsi získal vyrovnanou sestavu a vše je vyřešeno!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 bře 2014 19:10 

Prosím vás, ještě něco. Říká se, že dobrá dvoupásmová reprosoustava je lepší, než špatná třípásmovka. O tom jsem se zřejmě přesvědčil. V těch mých bednách je repro: Vifa D25 AC/8 Ohm a dva ARN 226-08/4 v serii. (plus střed). Udělám z toho dvoupásmovku? Pro začátek bych výhybku okopčil z jiných beden s podobným výškáčem a podobným ARN. Pak bych to snad doladil.Podpořte mne prosím, ať už by to byl kdovíjaký kompromis. Takhle to fakt nehraje, tedy na mém zesilovači Sony, ani na minivěži.Zvuk musí mít šmrnc, a jestli charka není rovná, já houby poznám.
Dík.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 bře 2014 23:09 
Moderátor

Tak to z těchhle repráků určitě ne. To bys z mizerného trojpásma udělal ještě horší dvojpásmo. Se dvěma basáky by se to navíc muselo ladit jako dvouapůl pásmo. Ale tak jako tak tudy cesta nevede.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 bře 2014 09:07 

ransom píše:
Tak to z těchhle repráků určitě ne. To bys z mizerného trojpásma udělal ještě horší dvojpásmo. Se dvěma basáky by se to navíc muselo ladit jako dvouapůl pásmo. Ale tak jako tak tudy cesta nevede.

No, přece jen jsem to zkusil, ze zvědavosti. Myslím, že to nehraje o nic hůř. Mám dojem, že se to uklidnilo díky odpojení toho uřvaného střeďáku. Ty basy se tak zřejmě dostaly více do popředí. Typl bych si, že to hraje asi tak, jako středně dobré regálovky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 bře 2014 09:14 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
S jakými středně dobrými regálovkami jsi to srovnával?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 bře 2014 11:05 
Zabanovaný

Kraj: ČR - Zlínský
utlum středy a výšky, asi o 0,5 db před reprákem , serioparalelní zapojení, a máš klid. Pak můžeš klidně i hulit. srovná se to.známý to tak měl ,používal zes sony esprit tuším 650. s přidanou filtrací.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 bře 2014 17:36 

laminat píše:
S jakými středně dobrými regálovkami jsi to srovnával?

No s domácí výrobou, které se nechají ještě poslouchat.
Buď to udělám s tím útlumem, nebo mne ještě napadla bezbolestná možnost, ty prachy bych do toho ještě dal, pokud by se to výrazně zlepšilo. Vyměnit ty dva 4 Ohm za tenhle: Visaton W 200 S 8 OHM. To byste mi neschválili?

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 35 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]