Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 19:31

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 38 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: EM151/121 - Plzeň ?
PříspěvekNapsal: 06 říj 2009 21:01 

Kraj: ČR - Plzeňský
Ahoj, neni tu někdo z okolí Plzně, kdo stavěl satelity EM151 nebo 121? Mám v plánu s něčím začít a chtěl bych si nejprve oboje poslechnout, jak velký je v nich rozdíl. Na 12" mě láká hlavně menší velikost a váha bedny. Které by šly v budoucnu podpořit 15" suby a i tak by byl celkový apec skladnější a menší. Pořád mi něco řiká a láká že 15" zahraje pořádně i zabasuje bez podpory subu. Chtěl bych je v budoucnu využít k ozvučení začínající kapely a tak jde hlavně o možnost přepravy.
Z toho vyplývá otázka: kompaktnější 121 + suby v hodně vzdálené budoucnocti vs. 151LF větší ale ihned s "větším" zvukem bez subů? Obejde se kapela v klubu bez subů?

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: EM151/121 - Plzeň ?
PříspěvekNapsal: 06 říj 2009 21:53 

Kraj: ČR - Středočeský
Záleží hlavně na žánru kapely taková menší zábavovka je s kompaktama (15+1/15+1,5/15+2) na fullrange uplně vklidu

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 říj 2009 23:17 

Z mého pohledu to vidím tak, že tě to přímo samo nasměruje - K subům klidně 12" řešení, (Zrovna Eminence Delta12 není prý nic moc, LF ano, ale už je méně citlivá) A bez subů zase 15" řešení, aby to opravdu zabasovalo. Pak to ale prozměnu nemůže být kompaktní. 15" se sice i tak dá udělat kompaktní, nelze ale zase čekat ty basy, nýbrž hodně "spodních" středů. Taková soustava má také měkkčí přednes, což mnoho lidí preferuje.
Z hlediska ceny Je to jasné - lepší 15"+1", a když se zadaří, a peníze to vydělá, tak k tomu ještě dokoupit suby. Spolu se to většinou umí dobře "domluvit".
Kupodivu teď řeším podobné dilema - suby už mám, ale rád bych hrál někdy pouze na satelity fullrange. Moderní 15" s citlivostí kolem 100db/W/m se zdvihem Xmax kolem 6mm, příkonem 500W v interiérech určitě ostudu neudělá, a pak se k němu v klidu může dokoupit jeden až dva suby v případě potřeby. Hlavně že tam zůstává ta variabilita.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 říj 2009 08:14 

Aby EM151 basovala tak se tam musí dát Delta15LF, ale zase bude hrát hůř středy. V kategorii repráků kolem 1500kč se prostě nedá vyrobit reprák co bude basovat a hrát pěkně i středy. Slušnej basák za pár kaček je Selenium 15PW5, Hubert s ním nemá nci odalděné, což bych řekl že je škoda, ale jsitě by se s ním dalo dohodnout, s DE160 by to mohlo hrát hezky.
Ale nikdy Ti to nebude basovat tak jako se suby, slušná kompaktní 12"+1" pod ně třeba poměrně kompaktní hornflexy MS SBF15, to už bude jinej level.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 říj 2009 09:33 

Ani mne nenapadlo, že by ty 15" měly být s Deltou. To opravdu ne, to basovat nebude. Měl jsem namysli minimálně BC 15NDL76 nebo 15PLB76, popřípadě už dost basové 15PL100, ale to je dost za "jiný peníze", a je potřeba s tím počítat. Pokud by se nedaly peníze na ty suby, očekávám, že by se tedy daly na ty slušné satelity. Také to znamená, že budou muset býti dost velké. Třeba i kolem 80-100l hovada.

Zase 12" eminence se prý nepovedla, tu bych nebral v úvahu, což znamená, že stejně bude muset být satelit trošku dražší. Martinovy levné PD 12-150 hrajou hezky, ale už budou asi moc výběhové. nebo ne?
Subwoofery sice bezpodmínečně mám taky, umím si ale představit malé akce do 30-40ti lidí v interiérech, kde by to mohlo zcela jistě postačit. Nad 50 lidí, nebo nedejbože venku vidím suby jako nutnost.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 říj 2009 10:17 

Abych řekl pravdu, tak z těch levnějších sestav, které jsou odměřené, bych nevědel co si vybrat, respektrivě bych si nevybral. Prodance teďka mají v nabídce spoustu nových Eminencí, tak by Hubert mohl s nimi něco odladit. Delta PRO-12A nebo Kappa PRO-12A vůbec nevypadají špatně, k tomu DE12 nebo DE160 případně nějaké BMS, hornu ME20 nebo H100 a budou určitě slušné sestavy.
PD.P12-150 jo ty hrajou výbroně, jediná nevýhoda že se jim nechce basovat ale středy mají výborné, škoda že jsou odladěné jen s DE10, nicméně sestava s DE10+A9090 vůbec nevypadá špatně - je to hezky zfázované, jen charka by chtěla trošku narovnat. Já je mám s DE12, která hraje o něco líp než DE10 a jde dělit níž, ale mám již nevyráběnou hornu ME15, bylo pár posledních kusů když jsem je kupoval, teď me docela mrzí že jsem nepoužil ME20, aby si tu sestavu mohl ještě někdo postavit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 říj 2009 10:21 

Dík za názory.
Když 151 tak počítám s deltou LF,nebo 15PW5 takže lowcost. Ta kombinace 121 + 15 se líbí, je to menší a hrát to bude asi líp. Ale provozovat samotné 121 nebude asi to pravé. Proto se přiláním spíš k těm 151. Bůhví, jestli k tomu zvučení vůbec dojde,jinak budou ozvučovat klasické oslavy atd. (furt ta samá písnička). Vrátil bych se tedy eště k první otázce, jestli je nemá někdo z okolí Plzně?
Tak jako tak je to běh na dlouhou trať, zatím je bude živit SPV100 :(

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 říj 2009 10:40 

Asi tě za to nebudou mít rádi, ale nahoď tu "základní otázku" i na Prodance. Když jsem potřeboval já, udělal jsem to, a na mail se mi ozvalo docela dost lidí, a vzniklo z toho plno slušných kontaktů. Hodně z těch lidí jsem objel a stále objíždím, a nabírám cenné praktické zkušenosti. Musíš ale taky počítat, že na tebe celý svět nečeká v Plzni, a že si za hudbou budeš muset leckdy docela zajet.
Někde na půli trasy Plzeň Praha máš Petra Vinše, jenžto je ochotný, je s ním dobrý pokec po mailu i osobně, a naleje ti dohlavy správné věci (Asi ti vymluví tu deltu) :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 říj 2009 10:49 

S tím počítám, že dojedu do rozumný vzdálenosti. Nehodlám jezdit do HK atd... Zkusím, tam napsat, ale vněčem jsem odolný :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 říj 2009 11:20 

Jasně, taky bych nejel víc než 100km (Zatím nejvíc asi 80), obzvláště s přihlédnutím na cenu věci na kterou jedu koukat. :-)
Koukám že už jsi napsal, snad se kluci uvolí. Jinak ale umějí být hodně, HODNĚ přesvědčiví. :D Mají správné léčebné metody, a jestli se nevzdáš, umučej tě k smrti - posaděj na akustický křeslo, nasaděj nějakej hroznej reprák na hlavu, a vohulej, aby jsi se vzpamatoval :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 říj 2009 16:26 

Tak podstoupím léčebnou kůru no :D. Zatím se ozval jeden kluk, už s ním jednám, ale ten prý nemá EM151 v klasické bedně, jako vě většině projektů tady. Tak sem zvědav.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 říj 2009 16:47 

Doporučuju jednat férově, a poslechnout si v porovnání i dražší reprosoustavy. Zjistíš, že to nemusí být nutně dvakrát dražší, jenže ono to dvakrát, nebo i čtyřikrát víc bude umět hrát. Je to morální dilema, kterému se vyplatí podlehnout. Protože při stavbě druhého páru reproduktorů už bude ten první lepší najednou mnohem, mnohem levnější.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 říj 2009 17:50 

Sice jsem ještě žádný neslyšel (ale pomalu se na tom domlouvam), tak bych o víkendu měl mít ty Kappy co byli zde v bazaru. Z toho plyne, že nejspíš budu stavět EM151 až budou peníze na další části. Stavěl už je někdo s kappou 15 LF a je na ní odladěná výhybka pro DT220Ti a HM25-25 ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 říj 2009 21:52 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
O odladěné výhybce nevím, je možný že bude. Každopádně takováhle sestava bude na středních kmitočtech opravdu hodně velkým kompromisem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 říj 2009 21:57 

No na prodance odměřená není, napsal jsem do fóra jestli to někdo nemá a kdyžtak budu hledat někoho, kdo by to nasimuloval. Myslíš že to bude velký mínus proti Deltě? Naopak na Basech b yto mělo přidat ne?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 říj 2009 22:44 

Simulace je na 2 věci... Je to odladěné s RCF N350 + A7570. Sice jedno N350 stojí co dvě D220Ti, nicméně se ten příplatek vyplatí, bude to hrát o dost lépe než s D220Ti.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 říj 2009 22:46 

Někdo to mít bude. Záleží jestli se o to podělí. Počkej na Huberta, třeba se k tomu nějak slušněji vyjádří, nebo rovnou bude mít schéma vyhybky. Jinak můžu potvrdit Martinova slova - ten driver tam není jentak pro plezír.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 říj 2009 10:22 

Koukal jsem na měření em151 s deltou + d220ti a kappa s tím druhým driverem a schéma spodku je u obou stejné, jsou tam odlišnosti jen v hodnotách součástek a to 0,2mH 2M u kondíku a 1R. Má to nějaký význam?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 říj 2009 10:53 

To je celkem velký rozdíl, i kdyby ty hodnoty byli stejné, tak to na Kappu nebude sedět - má jinou impedanci, k tomu by jsme mohli přidat ještě fázi...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 říj 2009 11:58 

Podívej se na průběh SPL a impedance těch reproduktorů, na dělící kmitočet vyhybky. Z pohledu vyhybky jsou NAPROSTO rozdílné. Žádné "udělat jako" tady nepůjde. Pokud bys upravil nastavení té vyhybky pro kappu ze sestavy od delty, nebude to pracovat jak má.Buď pořiď deltu, nebo ke kappě ten správný driver, a nebo uplně jiný projekt.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 38 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]