Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 01:05

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 66 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Ret(p)robedny Tesla - má to cenu?
PříspěvekNapsal: 28 úno 2014 21:23 

Kraj: ČR - Plzeňský
Zdravím v tomto fóru, mám dotaz na Tesla bedny..

Mám plně funkční zesík Transiwatt TW600CD a hledám k němu nějaké bedny... A pravděpodobně asi Tesly. V minulé práci jsem měl možnost poslouchat hudbu na ARS 1034/8 a zvuk se mi strašně líbil. Také jsem nedávno slyšel u kamaráda hrát 1PF 067 08, a i když vypadají zbastleně zepředu (ty prkna a pod.), tak mi uchvátil mohutný bas a pěkný projev obecně... Nikdy jsem ale žádné velké bedny nevlastnil a tak nevím co vybrat...

Pročetl jsem tu toho už docela hodně i se různě dotazoval a jsem z toho jalovej... Někdo říká, že 1034/8 nehrajou nijak extra a že mění žlutek kalot za černej - lépe hrajicí, někdo zase že 1PF 067 08 mají přeřvaný středy/výšky a je potřeba si pohrát s výhybkou a pod... a taky, že Tesla bedny jsou nějak uměle předražený z čistě sběratelského hlediska

Tak si říkám, jestli už obecně nejsou lidi řešící tyhle věci "zmlsaní" kvalitním zvukovým projevem, že už by vylepšovali kdejakou bednu hrající pro "smrtelníka" parádně...? Myslím v dobrém se smajlem :)

Je ten transiwatt povedený stereo HiFi zesík a má cenu k němu pořizovat tesla bedny výše uvedené?

Nebo stačí jinou zahraniční značku (jakou?) či zvolit úplně nové bedny?

V angelicaaudio např nabízí 1PF 067 08 i ARS 1034/8 za cenu okolo 4k, což mi přijde hrozně předražené, když vím, že tyhle bedny se dají získat kolikrát i zadarmo bytím ve správný čas na správném místě (furt se jich někdo zbavuje ze starých sokoloven, kulturáků, apod...)

Díky za názory

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Ret(p)robedny Tesla - má to cenu?
PříspěvekNapsal: 28 úno 2014 23:21 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Ono kdybys věnoval pár dnů historii tohoto fóra, na většinu dotazů bys otázky našel.
Angelica, to je bez komentáře. Jarda je schopen předražit se správným okecáním třeba vyřazenou důlní sirénu.

Tesla bedny vesměs opravdu na středech ječí. Hlavně trojpásma. V době vzniku to nevadilo tolik, protože třeba zmiňované 1PF06708 byly většinou provozované s přijímači, které přebytek středů a nedostatek basů doháněly trojitou fyziologií. Krom toho kdekdo poslouchal s korekcemi vytočenými naplno. Jenomže abys tohle posoudil, musel by sis nejdřív poslechnout něco, co hraje tak, jak má - abys zjistil, že od Tesly nehraje prakticky nic tak jak má (snad kromě 1PF06871 a ARS744). Pokud bys už 1PF06708 měl, bylo by řešením do nich vestavět nově odladěnou výhybku, která z repráků vydoluje maximum a udělá z nich úplně jiné bedny. Neradil bych ale shánění PFek k přestavbě jako rozumnou cestu. Ostatní bedny od Tesly mají tolik nedostatků, že radši nebrat. Ono to na první poslech zní majestátně, ale časem člověk zjistí, že to hraje docela otravně. Je řada líp hrajících soustav za stejné prachy, nebo několik dobře udělaných DIY projektů, ve kterých jsou částečně použité Tesla repráky a hrají slušně.

Říkám to jako milovník, obdivovatel a sběratel Tesly, nikoli jako její odpůrce.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 bře 2014 00:04 

Aha, a to je pro mě docela velké AHA... Já totiž bohužel nikdy nic, co má hrát jak má, neslyšel... Upřímně fakt nevím, co pořídít.. Klidně bych šel do zahraniční značky.., někdo mi nabízí starší třípásma Sanyo SX-40, o kterých se ale nedá nic najít. Jsou to cca 55cm vysoké bedny, pak taky nějaké grundigy podobné velikosti... nevím

Já jsem si u kamaráda na těch 1PF 067 08 pustil soundtrack z Gravitace a byl jsem unešen jak to basovalo a zvládalo to, ale hned jsem zpozoroval rozdíl v projevu beden, když byly připojeny na kamarádův zesík nějaké zahraniční firmy, ale taky starý tranzistorový poctivější konstrukce (2x50w 8ohm, loudness) nehrály pěkně a když jsem je rozjel s mým transiwattem (2x25w 4ohm, loudness), bylo to úplně někde jinde... jakoby ten tw byl schopný je utáhnout...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 bře 2014 07:21 
Řádný člen

Kraj:
Ransom má pravdu, ale pokud se ty 1PF06708 tolik líbí a jsi ochoten jít přes překážky tak můžeš zkusit i ty. Minimálně si je budeš moci v dohledné době u mě poslechnout už ve finálním stádiu. V originále fakt netuším co tě na nich uchvátilo. Bez úprav marně dumám jestli nějaké třípásmo od Tesly hrálo hůř. Na druhou stranu je sranda že s novou výhybkou, která z toho vydoluje maxim, to co se kvality týče přehraje naprosto s přehledem cokoliv co kdy Tesla sériově vyráběla :mrgreen: Daní za to je však nemalá cena oné výhybky pro její složitost. Fotky jsem dával do patřičného threadu v sekci Reproduktorové výhybky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 bře 2014 08:00 

Asi spíš to, že jsem je zrovna slyšel jako první a ten velkej bas v uzavřené ozvučnici :), jinak se mi vzhledově nelíbí. Kamarád mi je i nabízel, ale 2k za ně se mi zdá moc, tedy ted, když jsem trochu prokouk jak to je s Teslama... Takže tyhle nutně nechci :), ale rád bych něco takhle mohutnýho, nejen na filmovou hudbu.. ale i na house a art rock

a díky za nabídku, rád bych si je někdy poslech s upravenou výhybkou, ted je budu mít naposlouchaný u toho kamaráda, tak snad bych poznal rozdíl.. :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 bře 2014 08:55 
Moderátor

Tesla tehdy dělala, co při svých (okolnostmi omezených) možnostech mohla. No ale jestli tě uchvátil "velkej bas v uzavřené ozvučnici", tak právě v těchhle bednách je basák zabitý nesmyslně malou ozvučnicí a pokud bys ten samý reprák slyšel v objemu, do kterého patří, asi by sis sednul na prdel.

Okolo Tesly a její "světové kvality" koluje spousta nepravdivých pověstí. Ve skutečnosti byla většina jejích produktů odborníky kritizovaná už v době vzniku. Tady je pár lidí, co mají k Tesle hluboký sentimentální vztah a snaží se z ní vydolovat, co se dá. Když ale kouknu na Aukro, jak ji tam prodejci celebrují a kupující ochotně přeplácejí... To je jako bys vystavil v autobazaru Škodu 120 a vykřikoval, že je lepší než mnohem dražší a novější auta. Což nebyla ani v době, kdy ji vyráběli.

Jestli bych některá dostupná tuzemská tojpásma doporučil bez úprav, tak od Svazarmu RS238B. Občas se dají sehnat ohavné polystyrénové RS20. Někdy taky amatérsky stavěné KE20. Jsou samý kompromis, ale hrají příjemně. Ve všech jsou použité repráky, které si k sobě navzdory jednoduchým výhybkám a zastaralé konstrukci dobře sednou a navzájem si nepřekážejí. Pak ještě ty nahoře zmiňované 1PF06871 a ARS744. Mají po dvou basácích, navíc té starší konstrukce, které lépe hrají než jejich novější sourozenci. Basují monumentálně, aniž by to ale bylo na úkor zbytku. Jsou ale docela vzácné.
Pak je taky možnost postavit si něco sám podle osvědčené konstrukce. Je to radost z práce a výsledek je zpravidla za zlomek ceny proti srovnatelnému továrnímu výrobku. Nebo naopak za stejné prachy lepší. Než dávat nejdřív 2k za mizerně hrající 1PF06708 a pak ze zoufalství další 2k za novou výhybku, to bych si radši za 3k postavil něco od základu líp vymyšleného - sice taky laciného (slušné bedny jsou řádově dražší), ale ve výsledku o něčem úplně jiném.

Novější Tesla trojpásma (od první poloviny 80. let) mají spoustu jiných nectností získaných urputnou snahou výrobce o modernizaci a než něco takového, to bych radši doporučil něco zahraničního.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 bře 2014 21:35 

Tak to jsem zil v trochu jinych predstavach o Tesle.. Ale kdyz to tu vsede bylo, byl jsem jeste prcek a ted po tom zpetne pokukuju..

A myslis RS238 B nebo D? Na plzensku nekdo nabizi RS238D a nevim jestli napr ty jsou ok? Pise, ze tam byly vymeneny puvodni 50w basaky za novy 70w...

Mas nejaky konktertni tip na zahranicni bedny, po kterych bych treba moh koukat? Nebo se tady daly primo sehnat? Dekuji

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 bře 2014 23:43 
Moderátor

RS238B. Déčka mají jiný středy a tam už to je horší. Provedení B má na středech ARX368 vestavěný do hrnku s plechovým mezikružím. D mají jako středy nechvalně známé ARZ4608 se čtvercovým čelem. Takže je poznáš na první pohled.
A pokud někdo vyměnil basáky, zabil to úplně. Výkon je ten nejmíň zajímavý údaj. Kdyby byl výkon ten nejdůležitější údaj u auta, pak by nejlepší auto byl říční remorkér.
Tady někdo nejspíš z blbosti vyměnil původní basáky za ARN 6618 (podle výkonu), které se do téhle koncepce absolutně nehodí. V kombinaci se zmíněným středem a původní výhybkou tak vznikne nevábně hrající bastl.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2014 00:00 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
na aukru jsou aktualne presne tyhle 238b k mani - v Praglu

Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se pak najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Q.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2014 11:42 
Moderátor

A co kdybys sem dal třeba odkaz?
http://aukro.cz/reprobedny-tesla-rs-238 ... 28034.html

Vypadají zachovale. Bylo by dobré vyžádat si fotku se sundanými rámečky, jestli taky někdo nevyměnil basáky. Nejlepší jsou ty, co mají ještě modré koše. Každopádně tam patří ARN668 nebo staré provedení ARN6608 s malým vrchlíkem. Před uvedením do provozu vyměnit kondy ve výhybkách (pár korun), vyztužit několika lištami vnitřek (bedýnka přeci jen není moc tuhá) a případně dotlumit a poslouží dobře.
Do Prahy pro ně asi nepojedeš, ale občas se naskytnou i jinde.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2014 15:43 

Díky za odkaz, koukal jsem na ně. Do Prahy bych si pro mě i přijel, kdyby byly v pořádku. velikostně jsou podobné jako ty 1PF 067 08, ale nevím jestli mají taky "mohutný bas"?

A co např ze zahraničních tyhle, neznáte někdo? :
http://aukro.cz/velke-reprobedny-sanyo-60-watt-drevo-i4011613308.html

http://aukro.cz/3-pasmove-reprobedny-kewood-ls-56-i4002694982.html

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2014 16:05 
Moderátor

Co máš pořád s tím basem? 1PF06708 nebasujou. Měl jsem doma oboje, ty RS238 hrály spodek navzdory menšímu basáku i bedně (20 litrů) o poznání líp. ARN738 je poměrně vydařený basák, jeden z nejlepších, co Tesla vyprodukovala. Ale v Těch PF je zabitý hned nadvakrát - malou bednou a tím, že ho zbytek repráků díky odfláknuté výhybce překřikuje. Opravdu, jestli posuzuješ basy zrovna podle těchhle beden, jdeš na to ze špatného konce. Naopak - Tesle bedny nebasovaly prakticky nikdy (až na zmíněné výjimky).
Z toho, co odkazuješ, tak nic. Koukej po nějakých třípásmových Grundig Boxech s 8" basákem a kalotama na středech (Grundig Box 5500 tudíž ne). Spíš tady házej odkazy, jestli se najde někdo, kdo to slyšel a doporučí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2014 17:22 

Kraj: ČR - hl. m. Praha
Ale oni ani ty ARS744 moc nebasujou..Taky mi přijdou trochu jak ty Pfka,to ARE46x je docela uřvaný.Já mám bastl 8R a na středy sem dal ARE4608 a upravil uchometricky výhybku.na basech cívka jako byla,středy 6,6 db okt. a RLC,na ARV 081 je 18db okt. všechno od ucha a na Teslu to hraje dost slušně.Basů je hodně a není to nijak uřvaný atd. ale pomohla by tomu lepší výška než ARV081 a odladěná výhybka by taky nebyla na škodu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2014 20:45 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
tady napr. mas supr bedny jestli nevyleti cena moc vysoko ( ja bych dal klidne tak 2,5 tis a kdybych nemel zadne tak i vice...
http://aukro.cz/c-a-n-t-o-n-i4018837097.html
po jejich poslechu na tesly zapomenes uplne ;)

Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se pak najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Q.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2014 22:29 

no, ty canton vypadají luxusně..

a ještě k těm grundigům, co např. GRUNDIG 850A PROFESSIONAL SUPER HI-FI BOX, ty se dají považovat za dobré bedny?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2014 23:15 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Ano, rozhodně dají. Sice nemám 850 ale mám jejich menší (650) i větší (1500) bratříčky a jsou vynikající.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 bře 2014 22:30 

Tak díky za tip na grundigy, sehnal jsem v parádním stavu Grundig Box 850a a s kombinací TW600CD paráda...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 bře 2014 23:00 
Moderátor

Takhle rychle?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 bře 2014 00:06 

jo, normálně ty musely na mě čekat…

včera se objevily na bazoši, dneska jsem pro ně hned jel, pohodovej pán, v klidu jsem si je u něj poslech a odvez :)

ještě nesmazal inzerát, tyhle: http://elektro.bazos.cz/inzerat/32808955/GRUNDIG-850A-PROFESSIONAL-SUPER-HI-FI-BOX.php

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 bře 2014 01:06 
Moderátor

Tak si dej pár dnů k naposlouchání a pak poreferuj.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 66 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]