Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 19:58

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Pokus s WS20E + G25 FFL - simulace, mereni
PříspěvekNapsal: 21 úno 2014 09:55 
Řádný člen

Kraj: ČR - Liberecký
Diky moc.
Kazdopadne ale stale si nejsem jisty, ze merim spravne fazi. Jde mi predevsim o umisteni mikrofonu pri mereni, potazmo pak zero time v Holmu. Na Diyaudio.com mi jeden clovek radi, abych mikrofon umistil do osy vejskace, nehejbal s nim a tak nameril i basak. Takze prvni impuls od vyskace bude skutecne 0, tedle cas zamknu jako 0 a impuls basaku se pak offsetuje (posune) podle vzdalenosti od osy vejskace (potazmo rozdil vzdalenosti od mikrofonu). Takhle by se mi to i jevilo logicky, ale nevim, jestli to chapu spravne ?
Ted jsem meril tak, ze mikrofon byl na spodni hrane zvukovodu WG148r, a pak samozrejme zde asi musi byt offset jak od vejskace tak od basaku, protoze mikrofon je "nekde"mezi.....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 úno 2014 09:59 

Kraj: ČR - Středočeský
Chápeš to nejspíš dobře. Čas nula lze v podstatě libovolně zvolit. Poloha mikrofonu s tím přímo nesouvisí.
Jde vždy o zachycení relativních zpoždění mezi reproduktory** a je celkem jedno, jaká to budou absolutní čísla a který reproduktor dostane nulu (nebo jakékoliv jiné číslo). A to se celé dělá nejsnáz tak, jak jsi popsal, a obojí je dobře.

** samozřemě vzhledem k dané poloze mikrofonu

Citace:
Ted jsem meril tak, ze mikrofon byl na spodni hrane zvukovodu WG148r, a pak samozrejme zde asi musi byt offset jak od vejskace tak od basaku, protoze mikrofon je "nekde"mezi.....

Jak je psáno výše, nemusí. Předpokládám ale, že postup byl jinak stejný, jako v tom prvním případě. Je jedno, který čas, impuls, potažmo reproduktor, vezmeš jako nulu, ale časovou osu musíš nejpozději po změření prvního vždy zafixovat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2014 11:03 
Řádný člen

Mabat: prosim, mohl bys mi rcit, co si myslet o chovani WS20E v pasmu 20-500hz pri nearfiled mereni (viz foto). Cerveny prubeh je komplet bedna merena ve far-field, hneda near-filed (mikrofon cca 10mm od vrchliku v ose basaku). Na impedancnim prubehu WS20E je kolem cca 400hz nejaka osklivost, ktera by toto mohla zpusobit ? Kolem te "diry" se meni faze cca z 0 na as +50stupnu, pak se zase vraci na 0 (na 500hz) a dal pada do minusu.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2014 11:21 

Bude to chyba metody, ve far-fieldu se to takhle nechová. S tou impedancí to je IMHO jen shoda okolností (nějaká anomálie tam je, ale ne tak výrazná).
Použitelnost near-fieldu je typicky omezená na frekvence do řádu několika málo stovek Hz a tady už je i 400Hz zřejmě moc.

Naposledy upravil mabat dne 23 úno 2014 11:22, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2014 11:21 
Řádný člen

Ok, diky moc.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2014 11:37 

Netvrdím ale, že to tak nutně je. Bohužel na to, abys detailně viděl far-field chování na 400Hz, potřebovalo by to podstatně delší bezodrazové okno... Jasné je, že něco tam je. Otázka zůstává, jaká je skutečná míra. Takhle změřené, tj. s oknem někam pod 200Hz, je to bohužel vidět pořád jen dost vyhlazeně.

BTW, máš v tom ještě odraz.

Moje měření surových WS 20 E v near-fieldu vypadají takhle..

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Naposledy upravil mabat dne 23 úno 2014 11:50, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2014 11:49 
Řádný člen

Ano vim, prvni je uz nekde pred 3ms (cca 1m je lustr, nechce se mi ted znova sundavat + gauc asi 120cm).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2014 16:53 
Řádný člen

Takze jsem to zkusil cele zatlumit o cca 2dB + pridat kompenzaci baffle stepu. Nejsem si jisty, jestli to je alespon trochu v souladu s teorii, nicmene asi 2hod ted posloucham a musim rict, ze basy se dramaticky zlepsily (=je jich vic), celkove ve zvukovem projevu nevidim problem (poslouchal jsem world music, ambient, dubstep apod. pri nizke hlasitosti). V priloze aktualni simulace vyhybka + jeji realny namereny prubeh. (C5 by asi chtel o neco vetsi, tim se vice zvednou vysky, ale asi nemam potrebu...)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 čer 2014 22:20 
Řádný člen

Po delší době kdy posloucham porad na "prototypu" musim rict, ze mne to neustale moc bavi, proste to hraje vyborne, bojim se to rict, ale snad i lip nez T100 (který stojej vedle). Docela by mne zajimal názor nekoho jiného, jestli se mi to jen nezda :)

Edit: je pravda, ze citlivost nebude kdovijaka, ale na beznou hlasitost do obyvaku vice nez dostacujici.

Edit2: s tim nazorem nekoho jinyho sem myslel, aby si to poslechnul i nekdo jinej, ne se tady jen rozplyvat nad nejakejma grafama (i kdyz ty samozrejme tez reknou hodne... :)

Naposledy upravil pet007 dne 13 čer 2014 08:37, celkově upraveno 2

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 čer 2014 08:29 

To klidně může hrát líp, však proč by ne. Původní stovka je krutej kompromis. Mně se taky T80 líbily víc, byť si toho nenechají tolik líbit.

BTW, dobrá práce.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]