Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 05:55

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 230 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: nova prenoska na starsi gramofon
PříspěvekNapsal: 15 úno 2014 10:57 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
chtel jsem tim rict, ze jsem s touto casti nic nedelal...

raminko neni vodive, kostra gramofonu je uzemnena, do raminka vsak vedou jen ty ctyri barevne dratky...

ale asi uz vim, ten brum je zrejme od prenosky a je pod hlukem drazky, ja to zkousel "nasucho" bez desky a na sluchatka... brum je pri vytoceni nad polovonu vohulmne a pri teto hlasotosti se uz hudba neda poslouchat, to by zabylo i rybky v akvariu, tak zda se je to ok

:oops: ;)

Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se pak najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Q.

Naposledy upravil Quido dne 19 čer 2019 11:16, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 úno 2014 12:16 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Pokud se dotkneš ramínka a začne to brumět, tak to rameno vodivý JE. Takže uzemnit, jak má být. Mimochodem- problém může být i v tom pětikolíku, na kterým je nasazený rameno, nebo v drátu od trubky ramene k tomu pětikolíku na remínku... Proměř zemění ohmmetrem mezi trubkou ramene a výstupem země.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 úno 2014 13:47 

trochu jsem zbytecne panikaril, sice nemam cim zmerit odstup, ale myslim ze bude v norme
asi takto:
brum je slysitelny pri velke hlasitosti a pri uplnem klidu cili neni-li prenoska na desce (pokud je prenoska na desce, jsou vsechny hluky z drazky, a dejme tomu z lozisek a tak, silnejsi, takze brum je "pod" vsim),
mirne se zesili, kdyz se dotknu nebo tesne priblizim k ramenku, prenosce, nebo sloupku ramenka, pri normslni hladitosti meho poslechu neni slyset...
ramenko neni vodive ve smyslu, ze kdyz pustim proud z batrie do zemniciho vodice a propojim s ramenkem nebo prenoskou, tak nevedou, propojeni na kostru vede...
vodicu je pet: bily, modry, zeleny, cerveny a zlutozeleny, posledni nevede do prenosky, konci na kostre, ktera je od "krabice" oddelena pruzinsmi s pryzovymi uchyty, na kostre je umisteno vse (ramenko se sloupkem, vypinaci mechanismus a zvedaci sloupek, lozisko talire a mechanicke propjeni na otocny vypinac), krome motoru;
do zapojeni jsem nezasahoval, jen zkontroloval - bily , zeleny, cerveny a modry drat vedou do cinchu, zlutozeleny do zemniciho kabliku

podle mne je vse jak ma byt a vse hraje, uz jsem gramec zavrel a ustavil a celkem spokojenost na tu bidu, zbyva vymenit prenosku za poradnou, opatrit novy reminek a tlumici vazelinu do sloupku zvedani prenosky a uz tomu nic nechybi, s oderkami a stopmami pouzivani si hlavu lamat nebudu

Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se pak najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Q.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 úno 2014 17:41 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Každopádně to v pořádku není, ale to bych musel vidět.
Není pravda, že když to je maskované signálem, tak to nevadí. I slabý brum zkresluje reprodukci.

Tady máš na kouknutí pár sovětských a polských gramofonů z 80. let

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 úno 2014 17:47 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
NAD 5120 jsem nikdy doma neměl...raménko by ale mělo být pertinaxový, čili nevodivý. A možná to je ten problém...dráty vedoucí raménkem nemá co stínit. Proto se po přiblížení k raménku brum zesílí...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 úno 2014 18:01 

Kraj: ČR - Olomoucký
Já ty raménka někde doma mám, ale zaboha nemůžu najít... každopádně to byl spíš cuprextit, zespod byly ty cesty k přenosce normálně vyleptané ale jestli to mělo zhora stínění si nevybavím... jestli to někde vyhrabu, prozkoumám a nafotím.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 úno 2014 19:43 

Ahááá, tak ty mluvíš o NADu... Já myslel že o NC470. No jo, to placatý rameno je neštěstí. Tam to není jak stínit. Kamarádovi jsem ho měnil za karbonovou trubku z rybářskýho teleskopickýho prutu. Konec trubky zevnitř jsem trošku vyšmirgloval stočeným smirkem, napatlal vodivým lepidlem a vlepil prstýnek z tenký mědi. K tý jsem připájel zemnění ramene. Karbonová trubka vodivá je. Na povrchu trubku ošmirgloval smorkama od zrnitosti 100 až po 600, stříknul čirým lakem a vypadá to luxusně, draze a je to podstatně kvalitnější. Váhově jsem se dostal s tím ramenem z původních 9g na 5g s tím karbonem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 úno 2014 23:42 

je to presne jak rika unicorn

ja netvrdim, ze ten brum tam ma byt a ze je to tak obecne vporadku, ale tak je to konstruovane a tim padem to neni vada, ale vlastnost... bohuzel
brum je asi tak 2x az 3x slabsi nez hluk z drazky, cili ho pri mem poslechu neslysim, ale pochopitelne citim, ze by tam jako takovy byt nemel - to druhe raminko z 470 je ale ponekud zdeformovane u konce kde se dava headshell
o duvod vice, abych se poohlidl po nejakem slusnejsim stroji

neni to cuprexit a cesty vyleptane, ale pertinax a ty drahy vodicu jsou tam nastriknute nebo naparene a zalakovane

sagitarius: nemas jeste jeden takovy prut ;)

Q.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 úno 2014 23:46 

Kraj: ČR - Liberecký
A je tam zase Adámek....tak já nevim. Já do něj možná i půjdu. ;)
Jenom je škoda že má na talíři ty viditelný strobo značky. To já nerad.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 úno 2014 08:19 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Libor si plete vážené a nevážené odstupy, Quido zase míchá ceny nových a ojetých gramofonů. Pro vyjasnění - Dual 604 je míle NAD modely 435 či 505. Když ten skutečný Dual bratří Steidingerů v Sankt Georgenu končil, byl model 505 jejich nejnižší. Dneska je to nejvyšší model jejich pohrobka. K "hlučnosti" directdrivů - vygoogli si "nejtišší gramofon na světě".
Ostatně podle mne vůbec nezáleží na typu pohonu, když je dobře proveden. Jsou davy lidí, kteří nedají dopustit na pohon s mezikolem (Garrard 301, 401, Lenco L75, Dual 12x9) a všichni asi blbí nejsou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 úno 2014 11:28 

takze, ja se tu bavim o nejnizsi hifi tride, jakmile to nekdo zacne srovnavat s vysima tridama a predhanet, kdo co umi, nema to smysl a pro mne je to neuzitecne
za velke penize se da udelat cokoli a to co je nejlepsi na svete pro mne tady v te diskuzi nema vyznam... tak vratme se na zem
ceny motam zamerne - ve finale je pro mne podstatne sehnat co nejvyssi kvalitu v ramci moznosti za co nejmensi penize
informace o rozdilech mezi modely Dual jsou pro mne jiste uzitecnejsi, nez co je nej na svete
kazdopadne diky za vysvetleni a informace

jeste bych potreboval vysvetlit: pokud si pustim ruzne desky a v mezerach slysim rozdil mezi deskami (dano asi kvalitou vyroby desky), jaky vliv zde ma jeste hluk pohonu, nebo co jeste ovlivnuje - myslim tim poznatelne - odsup ?
je se domnivam ze to uz je samotny hluk drazky, ale podle toho co tady ctu, by tam mely byt jeste nejake prenasne hluky, jak to ze pak ale slysim rozdily v deskach? to bych se domnival, ze kdyby prevazoval hluk z pohonu atp., tak bych rozdily v deskach nemel slyset - jak to tedy je?

Q.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 úno 2014 12:34 

Quido:
No ještě nějaký mám, ale ty si schovávám právě pro takovýhle účely. Není ale problém koupit nějaký neznačkový teleskop z karbonu. Já koupil za 150,- karboňáka 2.2m ve výprodeji. Stačí kupovat ty nejkratší, u těch dlouhejch jsou navíc jen ty silný trubky a ty stejně nevyužiješ. Dají se sehnat i v modelářských prodejnách karbonový trubky různých průměrů. A nejsou drahý.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 úno 2014 15:06 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Quido: Už TLU se ti (marně) snažil vysvětlit, že když mluvíš o ojetinách od Tesly, tak bys měl srovnávat taktéž s ojetinami od jiných značek. Za sto éček je Ebay zavalen modely, na které si nedosáhne ani topmodel od Tesly, ani levný ProJect.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 úno 2014 15:10 
Řádný člen

"ve finale je pro mne podstatne sehnat co nejvyssi kvalitu v ramci moznosti za co nejmensi penize"
V tom případě zapomeň na Teslu. Laminát to teď napsal výstižně.

Hluk z drážky: A nenapadlo Tě, že kdybys měl lepší gramo, byl by hluk z drážky ještě menší? A je jedno, u jaký desky - i u těch hlučných by se to o něco snížilo. Prostě mnoho lidí si nedovede připustit, že v tý prázdný drážce slyší hluk. U trochu solidní desky je tam v podstatě jen šum. Jakýkoliv hučení, vrzání, šramot atd. jsou pohon. Na tohle ale přijdeš jen tehdy, když vedle sebe postavíš dva přístroje, z kterých jeden má ten pohon fakt tichý. Teprve pak Ti dojde, o čem se tady dookola mluví. Patriotismus je krásná věc, ale pravda je taková, že ty teslácký gramce nejsou ve skutečnosti až taková hitparáda, jak se všude o nich mluví. Polemizovat nemá smysl. Je potřeba to slyšet...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 úno 2014 16:09 

Kraj: ČR - Olomoucký
"U trochu solidní desky je tam v podstatě jen šum. Jakýkoliv hučení, vrzání, šramot atd. jsou pohon. Na tohle ale přijdeš jen tehdy, když vedle sebe postavíš dva přístroje, z kterých jeden má ten pohon fakt tichý. Teprve pak Ti dojde, o čem se tady dookola mluví."

Takhle nějak jsem procitnul taky. Dokud nebyla možnost opravdu si to porovnat, taky jsem si myslel bůhvíco ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 úno 2014 17:33 

tak nemyslim si buhvi co...
verim, ze pri porovnani s kvalitnejsim strojem poznam rozdil, ale to pak bude cesta do pekel
;)
ptam se jen ted, jak je mozne ze kazda deska ma jiny hluk v pauze, kdyz je to udajne hluk z jednoho a tehoz pohonu, snimany jednou a touz prenoskou na jednom a temz ramenku?

a pak se ptam, jake stroje mam shanet, abych mel uz slusnou kvalitu a nemusel za to davat majlant?

Q.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 úno 2014 17:38 

Já jsem možnost porovnat měl. Tesla NC470 versus Dual CS620q. Když si hodíš oba ty gramce na sluchátka je to slyšet pekelně i přes to že oba jsou takový plasťáčci. Když mi ho Laminat dával do ruky tak jsem na to koukal trochu přes prsty, ono to bylo lehounké jak papír a já tomu prostě nevěřil. Z Tesly má nejtišší pohon (v případě že je technicky v pořádku) údajně NC440 s motorkem M302 (To je důležité pač se dělal s dvěma verzema motorku), no a pak podle mě i MC600Q jako jedinej DD.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 úno 2014 18:15 
Řádný člen

Quido: Nevím, protože já slyším jen ten charakteristickej šum a praskot. V podstatě na všech deskách. Na některých je šumu a praskotu míň, na některých víc...ale nic jinýho tam není. Ty rozdíly jsou dány stavem a kvalitou desky. Je snad samozřejmý, že Opus 1000x osoustružený nějakou VK-čkou nebude to samý, co EMI hraný 20x slušnou přenoskou.
Já mám ten DUAL 604. Dá se běžně koupit pod 100€ (můj stál 85€ + tuším 22€ pošta a je v luxusním stavu). Nejlíp Ti asi poradí třeba Laminát. Má s gramofony podstatně víc zkušeností a orientaci v cenách.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 úno 2014 18:54 

Protože stále sháním tuner ke svému Universum systemu 8000, tak jsem narazil na ebay na toto. Samozřejmě z fotky nelze posoudit, ale vypadá docela slušně a třeba by se nemusel vyšplhat vysoko.

http://www.ebay.de/itm/Universum-F2002-baugleich-Micro-Seiki-DQ44-Quarz-Direct-Drive-Plattenspieler-/321319639583?pt=Plattenspieler&hash=item4ad0249a1f

http://www.ebay.de/itm/Universum-Studio-Automatik-System-6000-/181325377284?pt=Plattenspieler&hash=item2a37d5af04

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 úno 2014 19:32 
Zabanovaný

Kraj: ČR - Zlínský
mrkni po lepším.
http://www.ebay.de/itm/Dual-CS-5000-Pla ... 461ad595fd

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 230 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]