Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 00:30

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Gramofon - nedrží otáčky, potenciometry?
PříspěvekNapsal: 09 úno 2014 23:23 

Kraj: ČR - hl. m. Praha
Dobrý den
Mám takový problém, u gramofonu se mi nedrží otáčky a celkem mě to rozčiluje. Proto bych se Vás rád zeptal, čím by to mohlo být. Někde jsem vyčetl, že za to častou mohou potenciometry, u kterých se nastavuje rychlost otáčení. Jestli by to mohlo být tím, tak jestli je možné tyto potenciometry někde ještě sehnat a popřípadě vyměnit...a kde? :) Jedná se o gramofon Technics SL15-10. K příspěvku posílám odkaz na fotografie gramofonu (rozdělaného). Popřípadě, kde by mohla být jinde chyba... než to odnesu k elektrikáři, tak jestli to není jen nějaká drobnost, kterou bych zvládl i sám :) Elektrice vůbec nerozumím, proto bych se do toho moc nechtěl šťourat :) Za veškeré rady hrozně děkuji.

Odkaz na foto: http://sdrv.ms/1cldWs9

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Gramofon - nedrží otáčky, potenciometry?
PříspěvekNapsal: 10 úno 2014 14:01 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Potenciometry jsou jen jedním z mnoha možných problémů, vzhledem k tomu, že jde o středový motor se složitým elektronickým řízením. Měnit potenciometry by byl jen výkřik do tmy. Především je nutné, jako u každého složitějšího stroje, zjistit příčinu. Spíš než k elektrikářovi bych to odnesl někomu, kdo ovládá a má zkušenosti v elektronice.
Mimochodem kolísání otáček může způsobovat i ložisko- např. zatuhlé mazivo. Bohužel takto na dálku ti nikdo neporadí- prostě to není možné.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 úno 2014 15:42 

Kraj: ČR - Liberecký
Pravda pravdoucí. U takhle složitého gramofonu s pohonem DD není radno se do toho vrtat. Dopadneš jako já když jsem se vrtal do MC600Q a to jsem se ani nevrtal v pohonu ale "pouze" v raménku. Nakonec to stejně dopadlo tak že jsem ho musel poslat přes celou republiku k odborníkovi.
Desku řízení otáček z NC440 jsem vlastně také svěřil raději odborníkovi.
Maximum na co bych si po téhle zkušenosti troufnul je prostříknutí potenciometrů kontaktolem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 úno 2014 17:11 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
kemo87 píše:

Ona nechodila, když jsem ti ji vrátil?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 úno 2014 18:48 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
to by asi rozcilovalo kazdeho
tak predne , nedrzi otacky jak? ma to jine otacky permanentne, anebo kolisaji? pokud se jen zpomalily nebo zrychlily a pokud jsi na tom jako ja, ze elektrice nerozumis, ale vis co kde a jak anebo se umis zeptat, pak mas vyhrano... zkus strejdu googla anjdi si schema k tomu gramofonu, pokud vim, tak k technicsum a yamaze se dost dobre hleda, ale musis na cizojazycne weby, a kdyz takto pak budes vedet, kterym potakem otacet a budes mit k tomu referncni desku (anebo neco na mereni, ale to nevim co presne, to by ti mel poradit nekdo fundovany), pak juzes vesele stelovat.... pokud ale nems oboje, stejne nic nenastelujes, takze predej odbornikovi - snad se tu nekdo najde

horsi vsak bude, pokud ty otacky kolisaji, to bych se do toho sam vubec nepoustel, na to tam je nejaky krystal, co to ridi a ten asi bude v haji

a jestli kecam, at mne nekdo opravi ;-)

Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se pak najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Q.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 úno 2014 19:54 

ransom píše:
kemo87 píše:

Ona nechodila, když jsem ti ji vrátil?

Chodila. Vždyť říkám že jsem jí svěřil odborníkovi. ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 úno 2014 23:59 

Kraj: ČR - hl. m. Praha
Quido píše:
to by asi rozcilovalo kazdeho
tak predne , nedrzi otacky jak? ma to jine otacky permanentne, anebo kolisaji? pokud se jen zpomalily nebo zrychlily a pokud jsi na tom jako ja, ze elektrice nerozumis, ale vis co kde a jak anebo se umis zeptat, pak mas vyhrano... zkus strejdu googla anjdi si schema k tomu gramofonu, pokud vim, tak k technicsum a yamaze se dost dobre hleda, ale musis na cizojazycne weby, a kdyz takto pak budes vedet, kterym potakem otacet a budes mit k tomu referncni desku (anebo neco na mereni, ale to nevim co presne, to by ti mel poradit nekdo fundovany), pak juzes vesele stelovat.... pokud ale nems oboje, stejne nic nenastelujes, takze predej odbornikovi - snad se tu nekdo najde

horsi vsak bude, pokud ty otacky kolisaji, to bych se do toho sam vubec nepoustel, na to tam je nejaky krystal, co to ridi a ten asi bude v haji

a jestli kecam, at mne nekdo opravi ;-)

Řeknu to asi takto: už při zapínání se to občas nerozjede na 33....když gramofon sepnu na 33 tak se rozjede a občas takhle po začátku se i zastaví.... Takže musím dát prvně 45 a potom přepnu na 33. Když potenciometrem vyladím rychlost tak to hraje tak nějak, ale dost se to rozjíží. Třeba 5 minut to hraje v poho a potom se to náhle zpomalí, pak ihned o něco zrychlí, ale nevrátí se to na prvně nastavenou hodnotu. Takže je to na dost na bobek... Doufám, že tahle jednoduchej popis stačí. :) Takže na odborníka je to určo...:) Teď teda jediná otázka komu schopnému a relativně slušnému to hodit :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 úno 2014 10:47 

No...to bude asi oříšek. Kdyby to byla Tesla tak jednoznačně Zatloukal, je klidně i možné že by zvládnul tohle. Nejsem si ale jist. Sinclaire je asi hlava na tohle, jenže je dlouhodobě zaneprázdněn. Nikdo jiný mě nenapadá. Pro srandu můžeš zkusit napsat tomu Zaloukalovi....

elektroservis.zatloukal(zavinac)seznam.cz

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 úno 2014 10:57 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
ja presne nedokazu odhadnout, jestli je to mechanicka zavada (nekde neco drhne v pohonu nebo jsou v haji loziska a elektronika to uz neukociruje), anebo je to primo v elektronice - sam bych to tipnul spise na tu elektroniku - a v tom pripade bych se pomalu poohlizel po jinym gramci... myslim ze cena za soucastky a opravu by mohla presahnout porizeni nejakeho zachovaleho kousku z inzerce, leda bys mel stesti a slo to opravit levne...

ale nechci te rovnou odrazovat - zkus ten kontakt co uvadi kemo

Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se pak najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Q.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 úno 2014 16:39 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Pokud by bylo v pr*** ložisko, není problém, za něco přes 300 koupíš nový originál. Stejně tak všechny díly na ten středovej motor. Celej motor pak za cca 600...
http://www.tsnova.cz/dily-a-prislusenstvi/gramofony-technics/?pageno=1

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]