Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 18:00

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Zesilovač - doporučení
PříspěvekNapsal: 15 led 2014 17:38 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Zdravím
Před časem se mi podařilo sehnat dva ARZ 668. Půjdou samozřejmě do dvoupásma, uzavřené ozvučnice 25 - 30 litrů. Zde není celkem co řešit. Přemýšlím ale nad vhodným zesilovačem - může to být i nějaký starší osvědčený stroj, ale kvůli vlastnostem těch reproduktorů musí mít ošetřený lupanec při zapnutí a přiměřenou spolehlivost, aby ty celkem raritní repráky nepoškodil. Máte nějaké doporučení? Díky

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Zesilovač - doporučení
PříspěvekNapsal: 16 led 2014 22:24 
Řádný člen

Kraj:
Lupanec ti ošetří jakýkoliv zesilovač, který má zpožděné připojení výstupu. Obvykle tato funce bývá zakomponována jako součást stejnosměrných ochran, které slušné zesilovače mívají. Rovněž celosymetricjké konstrukce mívají mnohdy hladký start.

Mě by spíš zajímalo co k těm ARZtkům chceš dávat za výškáče že je chceš dávat automaticky rovnou do dvoupásma. Je sice fakt že ARZ66x jsou jako jediné Tesla 8" v takové konfiguraci použitelné, ale bude hodně záležet na výškáči a výhybce.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 led 2014 22:55 
Moderátor

Bezlupancový provoz mám s obyčejnou malou Unitrou PW8010. Udělá 2x20W do 8R, hraje dobře a celkově se k téhle koncepci hodí. Krom toho bývá k dostání za mnohem rozumnější cenu než předražené Tesly.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 led 2014 19:43 

Koncepci beden chci úmyslně co nejjednodušší, tak jak se v těch sedmdesátých letech běžně bedny s ARZ66X stavěly. Výškáče mám nachystané ARV168. Bude to buď ARZ 668 jako širokopásmo s výškáčem přes kondenzátor, nebo jednoduchá 6dB výhybka.
Možná to dopadne se zesilovačem i jinak, mám zde jakž - takž hrajícího Stereodirigenta v původním stavu, do kterého nechci zbytečně hrabat. Navíc mám ještě samotné náhradní šasi z odvozeného gramorádia, kde už není moc nárok na původnost stavu, tak se na něm vyřádím. Nejdřív vyměním svitkové hovňáky v NF části za nové, když se podaří aby NF část perfektně fungovala, budu pokračovat výměnou stereodekodéru za moderní místo původního nefunkčního a přestavbou vstupního VKV dílu na CCIR pásmo. A potom by to upravené šasi šlo do skříně, původní originální šasi pečlivě schovám pro případ že bych chtěl znovu originální stav. Trochu zádrhel je v nesouladu impedancí, 4 versus 8 Ohmů, zbytečná ztráta už beztak nevalného výkonu. Ale byla by to aparatura jakou hned tak někdo doma nemá :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 led 2014 21:03 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Jelikož jsem již pamětník, tak si vzpomínám i na dobu, kdy se tento produkt Tesly Bratislava objevil v prodeji. Nevím, co od toho očekáváš, ale už tehdy to byl výrobek (a i mnohé další z jejich produkce) nevalných kvalit. Spolupráce zesilovače ve třídě A o výkonu sotva 2,5W s reprosoustavami s moderními reproduktory s velkým zdvihem a malou účinností tomu také nepřidá. Pokud nutně musíš mít elektronky, tak by to chtělo získat něco výkonnějšího, pracujícího ve třídě B s dvojčinným koncovým stupněm.
Docela nechápu dnešní touhy mnoha mladých po "elektronkovém" zvuku. My jsme zase kdysi právě naopak utíkali od elektronek k tranzitorům.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 led 2014 00:29 
Moderátor

A tak já to zas chápu, je to zase něco jiného. Kluci, co se narodili v éře digitálu znovuobjevují gramofony a kinofilm...
Když už to rádio bude rozvrtaný, možná by se dalo přivinout kus sekundáru na výstupní trafa a udělat výstup i pro 8 Ohm.
Souhlasím nicméně s Elytem v tom, že ty rádia už v době vzniku stály za prd. Ono stačí si přečíst nelichotivé recenze v Amatérském rádiu...
Jestli ty bedny ještě nejsou rozhodnuté, zvaž taky možnost kombinace ARZ s menším eliptickým širokopásmem místo ARV. Sám jsem byl notně překvapený, jak taková kombinace dovede přítulně zahrát (nenapadá mě lepší vyjádření).
Možná bych vyhrabal pár ARZ669, kdybys je chtěl vyměnit za 4R verzi. Ale to budu muset nejdřív projít skladiště.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 led 2014 12:28 

Přesně tak byly stavěné originální bedýnky ke Stereodirigentovi nebo odvozenému gramorádiu Prelůdium - ARZ669 jako širokopásmo a malý elipťák s kondenzátorem tuším 16uF jako výškový - nebo spíš středovýškový. Probíralo se to určitě i zde.
Jinak nejsem žádný skalní hifista ani militantní příznivce elektronek, dvacet už mi taky dávno není, spíš něco jako "mládí v p...., důchod v nedohlednu". Ale zkrátka jsem postupně zjistil, že zvukově se mi líbí širokopásmová řešení, i přes problémy které to na druhou stranu přináší. Proto ty ARZka. Jsou to ale repráky už dost raritní a citlivé na zacházení, Stereodirigent má tu výhodu že má výstupní transformátory, takže když se něco v rádiu stane, nevezme sebou do hrobu i ty repráky.
Stereodirigent má ovšem jeden zásadní problém - je to spíš historický stroj, něco jako youngtimer mezi auty. Bude to zajímavé pro občasné hraní, já ale přece jen potřebuju něco co bude fungovat denně.
Čistě technicky - nejjednodušší a přitom přijatelné řešení by byl jednoduchý klasicky řešený zesilovač s TDA2030 nebo nějakým modernějším klonem na konci, se symetrickým napájením, opožděným připojením repráků a alespoň nějakou pojistkou na výstupu. Nic nemožného by nebylo ani řešení s elektronkami, párované EL84 pro symetrický lampový konec s příslušnými výstupáky a napájecím trafem mají stále ještě v GESu. Problém je ovšem v tom, že to má stát v obýváku. Postavit hrající zesilovač není problém, ale postavit ho tak aby potom na polici nestrašil je mnohonásobně náročnější.
Zatím mám doma starý Telefunken Hymnus z půlky 70. let, což je celkem dobrý receiver, ale... Dostal se mi do ruky taky kdysi na radioamatérské burze v Holicích, za 100,- Kč, s vystříleným koncovým stupněm v obou kanálech a proraženými výstupními kondenzátory. Na výstupu jsou teď KDčka a protože má 40W na kanál s příslušným výkonovým dimenzováním a přece jen má vzhledem k věku svoje mouchy, připojit k němu ty ARZka se prostě neodvážím. Proto přemýšlím nad zesilovačem, který bude slušně hrát, netrpí na fatální poruchy ohrožující připojené repráky, má opožděný start a přiměřený vzhled. Pokud se mi podaří někde narazit na zmíněnou Unitru za rozumnou cenu, tak ji zkusím, další možné řešení by byl nějaký vypálený, ale vzhledově zachovalý bazarový zesilovač a do něj si postavit něco sám....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 led 2014 12:53 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Já mám Prelúdium stereo, což je to samé jako Stereodirigent ale i s gramofonem a na nožičkách. Je to krásný kus nábytku ale na každodenní poslouchání to není - hraje to prostě jak z prdele. Jinak zajímavostí bylo (zmiňoval jsem to tady), že v originálních 1PF 068 29 nebyly osazeny ARZ 669 ale ARO 667. Takže to sice hrálo hlasitěji ale totálně bez basů.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]