Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 22:39

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Tesla ARS 1054/1058
PříspěvekNapsal: 02 led 2014 19:21 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Zdravím, obracím se zde na Vás s pomocí ohledně mého projektu. Chtěl bych si postavit reprobedny ARS 105x. Co jsem zatím mohl slyšet, tak hrají pro mé uši výborně (mám odposlechnuto pouze pár kvalitnějších beden, jako Shan sněhulák, Tesla ARS 1058, ARS 1034, známého dělané tesly).
Rozhodl jsem se pro tuto možnost, protože finančně si myslím, že poměr kvalita přednesu/cena jsou na dobré úrovni. Co jsem různě četl, tak si je spousta lidí chválí, jak umí krásně zahrát, ti náročnější už ovšem stejného názoru nebyli, ale pro moje amatérské uši a poslech jsou myslím-že plně dostačující. :) Prvně jsem se zamýšlel pouze zeptat, zda-li postavit variantu na 4 nebo 8 ohm, krmil bych to zesilovačem NAD 302 stereo integrated amplifier, nakonec si raději ale celkově nechám od Vás ,jistě více zkušenějších než já, poradit, když už to budu stavět, zda by stálo za to zkusit třeba zvětšit objem ozvučnice, nebo zaexperimentovat s BR. Bohužel mám omezený rozpočet, proto raději budu, když se dozvím co je blbost nebo co by stálo za to vyzkoušet. Jsem v Hi-Fi odvětví dosti amatér, takže každá rada pro mě nad zlato. ;) Snad ale časem budu moudřejší a nebudu mít případně takové hloupé otázky. :D

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Tesla ARS 1054/1058
PříspěvekNapsal: 03 led 2014 09:57 
Moderátor

Ten výčet beden, co jsi slyšel, zrovna není o velké kvalitě. ARS 1058 na první poslech ohromí, ale jinak to je vážně krám. Dalo by se u nich laborovat se spodkem, ale středová a výšková část je zvukově strašně protivná a nic moc se s ní podniknout nedá. Jaký máš rozpočet a co už máš naskladněno? Co od toho očekáváš? Co posloucháš? Chceš hrát na pohodovku, nebo dělat rambajz? Ono se totiž za stejné prachy dají udělat bedny po všech stránkách lepší. Pokud se ptáš na impedanci, předpokládám, že zatím na ně nemáš nic?
Víš co, něco jiného je slyšet bedny někde na návštěvě a něco jiného je poslouchat je dlouhodobě. Pokud nejsi vyloženě hluchý a lhostejný, je lepší se nešidit. Nemusí to nutně znamenat, že budeš dělat něco za desetitisíce, spíš nejít do něčeho dávno překonaného.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 led 2014 11:03 

Tak výčet beden byl asi co jsem já mohl slyšet ty nejlepší z nich, bohužel lepší jsem neslyšel. Tak hrál bych na nich novější muziku, ale styl nějaký nemám, podle nálady co se zrovna líbí. :) Nakoupeno nic nemám, raději jsem se chtěl poradit, než začnu něco schánět. Poslouchal bych na pohodovku spíš (ale i někdy to trochu i přidat), bydlím v paneláku a sousedi nemají příliš dobrých vlastností. Jediné co mám, tak je ten zesilovač NAD 302 stereo integrated amplifier (mám na výběr jestli 4 nebo 8 ohm-přepínač). Rozpočet bych viděl na 4 000 kč, jelikož jsem student a příjmy jsou jen z kapesného, či případných brigád, tak si více moc nemohu dovolit kupovat za 10 000 a podobně. Samozřejmě pokud by bylo něco za dobrý peníz hodně muziky tak bych si hold musel chvíli ještě počkat a něco našetřit. Elektrotechnicky jsem zdatný, takže vyhýbku si mohu postavit (samozřejmě návrh vyhýbky to nezahrnuje, tu musí navrhnout někdo odbornější než já). Moje očekávání je, aby ty bedny byli 2.0 (kvůli zesilovači) a nejlépe 3pásmové, aby byli hloubky pěkně vykreslovány. Případně by šlo ještě jít do 2.1, zesilovač má pre out a zesilovač se dá sehnat, ale spíše budu rád za 2.0. Děkuji za pomoc. :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 led 2014 13:30 
Moderátor

ARS 105x, to je taková dobová záležitost. Je to spíš pro sentimentální staromilce. Pokud to někdo má doma, no tak pro radost se to dá zrenovovat. Ale stavět je zgruntu, kupovat na ně předražené staré repráky, to je dnes vrchol zoufalství. Nebudu se opakovat, projdi si tady sousední vlákna. Schválně, co se dozvíš o špatné kombinaci středů a výšek. A právě na nich stojí, jestli se to bude nebo nebude poslouchat dobře.
Za 4000 bys na ně posháněl právě tak ty repráky, protože Tesla je dnes jako kouzelné zaklínadlo a prodává se to za úplně nesmyslné ceny. Připočti k tomu materiál výhybek, dřevo a spoustu materiálu kolem. No a za tu cenu a možná levněji koupíš stejné bedny hotové. Čili to není cesta.
Dal by se s výhradami použít tak ten basák, ale on taky není žádný zázrak a jeho nejlepší využití je do subu k nějakým 10-20l satelitům. Každý ví, že by se u téhle sestavy musel použít úplně jiný střeďák, případně to udělat jako čtyřpásmo. Jenomže dodnes do toho nikdo nezainvestoval čas a práci, protože se to prostě nevyplatí. Při stejných nákladech se dá udělat soustava z modernějších repráků a líp hrající.
V podstatě za nevelký příplatek bys mohl pořídit třeba zde prezentované Totemy. Nehleď na to, že je to dvoupásmo a že mají o trochu menší basák. Ve skutečnosti ty ARSka převálcují ve všech ohledech. Ten tvůj zesilovač by se s nimi skamarádil myslím docela pěkně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 led 2014 13:42 

Zde prezentované totemy, myslíte ty totemy jako stavebnice? :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 led 2014 13:47 
Moderátor

Jo. Ono to sice na pohled vypadá drahé, ve skutečnosti to ale zas taková darda není. Je samozřejmě i řada jiných možností, tam už ale ten příplatek nebude malý.
Když jsem z autora Totemů dyndal rozumy, domluvili jsme se, že není problém u nich použít ozvučnice v podstatě jakýchkoli tvarů a rozměrů, pokud se dodrží objem v určitém rozsahu - to je jedna z výhod tlakového repráku, který v nich hraje vyšší středy a výšky.
Koukám, že jsi z nedaleka. Tak si můžeš udělat výlet k Lukyssovi a poslechnout si je. To je lepší než celá kniha popisování.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 led 2014 18:55 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Ano buďto si ke mě můžeš udělat výlet, nebo přijedou bedny k tobě :). Jen teda mám dost omezené prostory, takže buďto obývák rodičů. A nebo prázdná místnost v domě co rekonstruuji. Tedy nic není zatím ideální jako poslechový prostor. Ale to by se do konce letošního roku mělo změnit a budu moci návštěvy konečně uvítat v reprezentativní místnosti.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 led 2014 21:01 
Moderátor

S občerstvením?

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]