Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 23:10

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Subwoofer
PříspěvekNapsal: 22 pro 2013 18:14 

Kraj: SR - Prešovský
no jasom prave robil tie suby kvoli sirokacom pretoze som chcel vyskusat nieco nezvycajne s elektronkacom. na normalny posluch vsak mam ine 3 pasmovky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 pro 2013 18:46 
Řádný člen

Kraj:
Tak to musíš v poslechovce nějak rozumně rozestavět.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 pro 2013 13:53 

OK takze ked by som dal to aro 932 ako subwoofer mam sa rozhodnut pre aky typ ozvucnice (bassreflex alebo uzavrenka - repro nieje zas v tom najlepsom stave ten papier je trosku rozstrapkany a trosku zosulkany - skusal som ho naprazno pustit hlbky su tam fak dost nizko ale trosku bolo pocut ten papierovy zaves (foto)). Poprosil by som nejake konkretne objemy pre bednu ak basreflex tak aj rozmer pren (volil by som radsej strbinovy). Ale poprosim o presne rozmery kebi mi to vedel niekto nasimulovat.

Co sa tika zosilnovaca a veci okolo toho stacilo by nieco take ??
Zosilnovac: http://www.gme.sk/integrovany-koncovy-z ... x-p760-483
Filter: http://www.gme.sk/aktivni-vyhybka-pro-s ... x-p760-577
??? bude treba aj predzosilnovac ??? - co by sa stalo keby som ho tam nedal ? , snazim sa ist s cenou co najnizsie.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 pro 2013 18:33 
Řádný člen

Kraj:
Membráně prospěje můj černící proces. On krom toho že to pak vypadá pěkně uzavře póry v membráně a zvýší odolnost proti vlhkosti, otěru a podobně. Na závěs pomáhá nátěr speciálním antirezonančním nátěrem.

Co se týče ozvučnice i zesilovače pro ten reproduktor tak si zcela evidentně nečetl co jsem psal na předchozí straně. Proč se obtěžuju s tím abych to sepsal když si to nepřečteš? Pak bys pochopil že to co linkuješ je zcela neadekvátní a nezahraje to jak má a může.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 pro 2013 19:35 

Thales tu dlhu odpoved som si precital a velmi si toho vazim len neviem aku ozvucnicu pouzit kedze ransom napisal ze staci 200 l uzavrenka no a ty ze bassreflex ked si vyberiem bassreflex chcel by som vediet konkretny rozmer bassreflexu (rad by som strbinovy ale neviem si ho vypocitat)
co sa tyka zosilnovacou a filtra preco nemozu by tie uvedene v linku tak isto ransom pisal ze staci 100W.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 pro 2013 20:36 
Řádný člen

Kraj:
Protože u zesilovače se udává jaký výkon protlačí do jaké impedance. Z TDA7294 se dá rozumně a bezpečně tahat asi tak 70-80W do 4 ohmů. Ty máš 15ohm reproduktor, kam dodá asi tak 1/3 z uvedeného výkonu. To sice stačí aby to hrálo, dokonce i relativně nahlas, ale ne aby to hrálo kvalitně. Ty potřebuješ mít cca 100W ale do impedance 15R. Protože zesilovače čistě do 15R se dnes nevyrábí (leda že by sis to ty, nebo někdo koho znáš ubastlil jako jednoúčelový speciál) tak hledáš zesilovač který dodá přibližně dvojnásobek do poloviční impedance (8R) nebo trojnásobek do čtvrtinové impedance (4R). To že to matematicky nesedí teď neřeš, to je zase na jiné povídání. Já bych třeba vzal tu 300W verzi Leacha, dal tam místo tří párů MJ15003/4 jeden pár MJ15024/25, přepočítal nadproudovku a bylo by to vyřešené. Trafo a chlazení by však stačilo dimenzovat na těch 100W. Schema máš v knize NF Zesilovače 4 (vydavatelství BEN) na straně 29, ale desku můžeš použít stejnou jako u standardní 200W verze ze strany 13. Na tu knihu odkazuju proto že tam to máš popsané pěkně česky. Pokud ke knize nemáš přístup ať už na papíře nebo v eklektronické formě tak schema a desku najdeš i na stránce autora (anglicky). DPS umí vyrobit na zakázku třeba Kohout (firma PlSpoj). Samozřejmě možných řešení je více, já napsal jen jednu z nich.

Co se ozvučnice týče tak rozhodnout se musíš sám, já si myslím že 200L uzavřenka není dobrý nápad. Parametry toho reproduktoru jsou jasné. Já jsem sice návrh řešil pro ARO942, ale ten by měl být až na impedanci shodný s tvým ARO932. Samozřejmě pokud nebereme v úvahu výrobní tolerance. Ty víme že jsou u Tesly velké takže by nebylo od věci ten reprák změřit a podívat se zda je i pro tvůj kus můj návrh vyhovující. Ale to už jsem psal!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 pro 2013 20:51 

OK no tak nad tym zosilovacom musim pouvazovat ale 300 W zosilnovac na 15 w repro aj ked ma 15 OHM sa mi zda vela .
Co sa tyka ozvucnice dat to merat atd atd su zas naklady keby som si vybral tvoj navrh aky by bol rozmer strbinoveho bassreflexu ?

Dakuje za rady

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 pro 2013 21:57 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Tak zesilovač 300W/4R dá do 15R kolem 100W. Měl by pěknou dynamickou rezervu, ale už bych se začínal (Thales promine) bát o zničení vzácného starého repráku. Předpokládám, že když to je opravdu jako doplnění flašek, nebude to sloužit pro velmi hlasité zvučení, takže bych radši z výkonu slevil.
Napadá mě jedna možnost, která by mohla být elegantní: Použít starý elektronkový Music 70, který má 50W a výstup přímo určený pro 15R reprák. Musel by ale být v dobrém stavu, nejlépe po renovaci. K flaškovému zesilovači hlavních beden i k tomu repráku by se to podle mého hodilo. Taky by to nebylo až tak drahé řešení.
Jinak jsem nikde nepsal o uzavřené ozvučnici. 200l jsem ovšem střelil od boku, k čemuž se pokorně přiznávám. Neměl to být definitivní a konkrétní návrh, jen nasměrování ve stylu "když máš tenhle reprák, udělej s ním velkou bednu a máš to". Za to se omlouvám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 pro 2013 22:39 

Naozaj by to hralo zle s tymto zosilnovacom bez predzosilnovaca s tyto filtrom
ked tak pozeram nato tak by to bolo dost zlozite s tim aro 932

Zosilnovac: http://www.gme.sk/integrovany-koncovy-z ... x-p760-483
Filter: http://www.gme.sk/aktivni-vyhybka-pro-s ... x-p760-577

ak ano tak asi budem musiet najst nejaky arn 738 - tam by boli tieto diely vhodne ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 pro 2013 01:45 
Řádný člen

Kraj:
Spyker co máš pořád s tím 300W zesilovačem? Ten zesilovač by byl 100W/15R, já jsem ti jen vysvětlil jak udělat takto výkonný zesilovač do tak vysoké impedance.

Tím zesilovačem bys mohl živit třeba ARN734, ale i ten zahraje lépe s pořádným tranzistorákem. Navíc škoda se připravovat o to že ten ARO932 zahraje kvalitněji, více nahlas a s lepší charakteristikou. Jen sežere víc místa a je tam ta komplikace se zesilovačem a nutností jednoduché ekvalizace jak jsem napsal, ale stojí to za to.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 pro 2013 10:53 

Ok dakujem za odpoved mohol by si mi vysvetlit presnejsie co ta ekvalizacia znamena.
A co tento zosilnovac : http://zosilnovace.eu/JPA100.htm
Thale este ta poprosim aky by bol rozmer strbinoveho bassreflexu pre ten tvoj navrh ozvucnice

Dakujem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 pro 2013 12:30 
Řádný člen

Kraj:
Pořád to samé - JPA100 je sice 100W zesilovač, ale do 4 ohmů. Ty potřebuješ 100W do 15R. To ti nedá. 100W do 15R ti dá zesilovač který ti dá 300W do 4R. Je ale zbytečné ho proudově takto dimenzovat (tj. drahé trafo, drahé chladiče, zbytečně moc výkonových tranzistorů) a proto jsem navrhoval levnější řešení na míru. Už to píšu potřetí. Ostatně takové řešení ti na zosilnovace.eu také udělají, stačí se domluvit! Nevyjde to o mnoho dráž.

Štěrbinu bych přizpůsobil tomu, jak ta bedna bude ve výsledku vypadat. Vymysli si rozměry tak, aby ti to vyhovovalo a pak ten bassreflex přiblížíme. Počítej ale s tím že v reálu bude stejně nutné ho doladit dle měření. Rovněž bych ti doporučoval ten reprák přeměřit a udělat mu návrh na míru. Je sice celkem slušná šance, že ten návrhh na ARO942 bude sedět, ale jistota je jistota. Přeci jen tohle bude poněkud nevšední sub tak ať se z něj vymačkne kvalitativní maximum.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 pro 2013 13:41 

Ale stale nechapem preco zosilnovac 100W do 15 OHM ked repro ma iba 15W nestacilo by tam 30W do 15 OHM. A este co to znamena ta ekvalizacia ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 pro 2013 14:54 
Řádný člen

Kraj:
Tam nejde o hlasitost. Tam jde o to aby si ten zesilovač reprák pořádně pohlídal aby byl zvuk přesný pevný hutný a prostě takový jaký má být. Když tam připojíš slabý zesilovač tak máš pocit že je ten zvuk takový rozblemcaný, rozplizlý, nedynamický. Kravál to udělá, ale prostě to nebude mít šťávu. je to jako bys jedl jídlo, které je neosolené a neokořeněné. Repráku tak silný zesilovač nevadí je-li provozovánm rozumně. Těch 15W je myšleno trvalý sinusový příkon, což je to nejhorší co se repráku může dít. Zejména z hlediska chlazení cívky. Pokud však posloucháš nějakou normální hodbu tak taková situace nemůže praktricky nastat. Většinou ten reprák lechtáš ani ne 1W a pak přijde špička a pak potřebuješ krátkodobě těch 100W. Repráku to nijak neublíží. mechanicky to v domácích podmínkách tvého typu zvládne a tepelně také. Odměnou je pak podstatně lepší zvuk, to seprostě nedá srovnávat. Ostatně u novějších verzí tohoto reproduktoru, kde už se neudával příkon sinusový ale šumový bylo udáváno 50W a později dokonce 100W (ARO9415). Přitom mechanické změny nebyly veliké. Cívka je stále stejně velká, jen o něco tužší uložení a membrána z jiné papíroviny. To že reproduktory s tehdejším velmi opatrným udáváním výkonu vydržely v reálném provozu až desetinásobné přetížení ve špičce se psalo už v tehdejší literatuře. Například v Radiovém Konstruktéru věnovanému ozvučování z roku 1965. Bylo to myslím číslo 2. Platí to samozřejmě pro rozumný domácí provoz. Kdybys s tím chtěl někde něco ozvučovat tak by ten rozdíl byl menší. Ale to ty dělat nebudeš. Takže nechci poradit a dej to na 100W/15ohm zesilovač.

Ekvalizace je nutné protože ten reprák má takové parametry, že když jí dáš do běžné ozvučnice tak nehraje prostě rovně (viz ukázka v příloze). Může za to zejména malé Qts. Výsledkem je že citlivost reproduktoru směrem k vyšším frekvencím roste. To je však nežádoucí. V tomto konkrétním případě máš o více jak polovinu nižší citlivost třeba na 45Hz oproti 120Hz. To už je hodně velký rozdíl. Ekvalizace zajistí že to hraje rovně. Toho se dosáhne tím, že se filtrem sníží citlivost na vyšších kmitočtech na úroveň nižších kmitočtů takže citlivost není závislá na kmitočtu (myšleno v aktivním pásmu). V tomto případě se toho dosahuje dolnopropustným filtrem typu Butterworth druhého řádu naladěným na frekvenci 90Hz. Zajímavé je to zejména tehdy, pokud ten sub NEdělíš strmě a opravdu hodně nízko (třeba na 50-60Hz), což je právě tvůj případ. Není to nic složitého, stačí ti třeba jeden operák a nějaké to smetí kolem.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Naposledy upravil Thales dne 27 pro 2013 15:05, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 pro 2013 15:03 

Dakujem za vysvetlenie
takze tento by uz sedel zosilnovac ? http://zosilnovace.eu/JPA250TO3.htm len ale neviem kde najst stavebnicu na ten filter

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 pro 2013 15:16 
Řádný člen

Kraj:
JPA250 se tomu blíží už přeci jen více. Nevím ale proč nevyužiješ možnosti individuálního přístupu jak jsem psal.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]