Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 22:07

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 72 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Prosba o radu stran SW
PříspěvekNapsal: 24 pro 2013 07:37 
Řádný člen

Kraj:
To je na delšá debatu jak to s tím laděním a kevalizací je. Spíš tak do hospody na jedno jinak se tu v tom písemně budeme asi nějakou dobu motat. Také nutno pamatovat že není ekvalizace jako ekvalizace a že je třeba vědět co si člověk může dovolit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 pro 2013 09:30 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Tak ty nejnižší tóny se v hudbě každopádně vyskytují. Baskytara, kontrabas, dolní oktávy klávesových nástrojů. Není jich tam zastoupeno tolik, ale jsou. Pořád mám pocit, že to je jedna z věcí, co ti tam chybí (ne jediná).
Pod 30 - 60 Hz nezahraje žádný reprák bez poklesu proti ostatku spektra, takže nějaká ekvalizace bude potřeba. Tam jde spíš o to, že při ekvalizaci doháníš na těch kmitočtech pokles citlivosti výkonem, což musí zvládnout jak reprák, tak zesilovač. A jde tady o nemalé výkony, pokud chceš velké hlasitosti ve velké místnosti. Od rezonančního kmitočtu repráku se odvíjí dolní mezní kmitočet bedny, pod kterým už začíná reprák rapidně ztrácet účinnost a výkonovým přibuzením dostává na prdel. Velký PA reprák s rezervou výkonu, tuhým závěsem a nízkým Fs to zvládne líp. Mě třeba na pohodovku v mrňavém obýváku stačí historický 11" HiFi basák s citlivostí kolem 89dB a 100W zesilovač, který je využitý na 20% výkonu, abych se dostal ke 30Hz. S každým požadovaným decibelem navíc ale roste náročnost na zpracovaný výkon geometrickou řadou. Pokud nechceš slevit ze svých očekávání, budeš se muset trochu rozšoupnout. Přeci není problém být chvilku hodný, ne?

Elbi píše:
Tady vám prozradím svůj koncept, ale neumlaťte mě a nezahoďte do kanálu. Nechávám si dělat zesík DIY 2x300W. Ale jelikož mám rád i dizajn těch strojů-(hrozně se mi líběj vintage hifi z 70-80 let ve stříbrným provedení-na tom ulítávám.), takže sem vymyslel, že k tomu koupím nějakej takovej zesík-slabej, levnej z druhý ruky-ale pěknej s kterým to propojím a tim to budu řídit. Ten výkonovej bude mít čistě jen hladkou Al broušenou desku vepředu. Takže snad to bude vypadat dostatečně prďácky a snad to bude taky tak fungovat. Kdyby ne-popelnici mám před barákem :D Jestli je to úplná píčovina tak mě hodně jemně upozorněte

Není to vyloženě píčovina, pokud vezmeš za základ něco slušného s dobrým předzesilovačem a pokud to nezničíš, protože potom bych tě musel vyhledat a rituálně tě zabít a na to bych si musel vzít v práci dovolenou. Možná by bylo řešení najít nějaký kus s poškozeným koncákem - pak by to bylo i laciné. Krom toho i v éře vintage existovaly dělené zesilovače - v jedné krabici předzesilovač, ve druhé koncáky. Možná by se dal dostat i takový předzesilovač.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 pro 2013 16:00 

Kraj: ČR - Středočeský
Co myslíš že tam ještě chybí???

No jako ten předzesík sem koupil jen bazarovej kousek Technics. Uvidíme co to bude celý dělat. Nejsem si zatim jistej kvalitou toho koncovýho zesilovače. Dělá mi to jeden týpek za 6k.

Tedy dotaz. Co myslíte o možnosti vyrobit aspoň trochu slušnej zesík 2x300W za pouhých 6k ???

To rituální zabití provádíš jak? Jsou věci který je dobrý vědět :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 pro 2013 19:42 
Řádný člen

Kraj:
Zesilovač 2x300W za 6 litrů? To nevypadá moc pravděpodobně. Leda že by tam nacpal moduly z EZK s TDA7250, foukal na to větrákem místo pořádného chladiče a zavřel to do krabice já nevím z čeho. Nebo by to musel být velmi šikovný recyklátor. Zjisti co a jak to vlastně páchá.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 pro 2013 20:27 
Moderátor

Za předpokladu, že bych to potřeboval (což nepotřebuju) bych se se samodělkou 2x300W v můstku právě tak do 5k vešel. Ale bylo by to v ošklivé krabici, na zrecyklovaných chladičích ze svářečky nebo z lokomotivy a napájené dvěma bezpečnostními 630W trafy vyrabovanými z rozvaděčů. Prachy by šly jen do součástí. Při své profesi posbírám všelijaké užitečné haraburdí. Ale nevím, jestli bych měl svědomí tohle nabídnout někomu jinému. A kdybych si měl nechat zaplatit za práci, stálo by to trojnásobek.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 pro 2013 22:16 

Kraj: ČR - Plzeňský
Tohle je ve výprodeji za 5k. Fungujou mi doma dva , ale kupoval jsem dráž.
http://www.dumhudby.cz/eshop/kat-313.html?PHPSESSID=2nmshudrs5u7368akas7iv5460

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 pro 2013 22:42 
Řádný člen

Kraj:
Tak to schválně nafoť bez krytu. Aby to nebylo něco jako tohle - papírově prý 2x300W :mrgreen: To trafo je 2x24V 100VA, zbytek se dá snadno odvodit.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 pro 2013 13:03 

Bohužel, mam to v dřevěném racku, takže se mi to nechce vyndavat. Leč výkonu jsem měl vždy dost i na živé hraní (kopák, basa). Používám to na suby (1kW do 8R v můstku).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 pro 2013 19:22 
Moderátor

Thales: Moc pěkný. To jsi stavěl sám?
:lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 pro 2013 20:33 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
elbi: To záleží na tom, jaké konkrétní modely toho zbytku máš. Já jsem totiž kdysi měl AX-1070, se kterým jsem byl maximálně spokojen ale ve finanční krysi jsem ho prodal.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 pro 2013 22:34 
Řádný člen

Kraj:
Ransoom - Jo. Na zem když jsem to fotil. Já to koupil s vadou jednoho kanálu za pár korun v podstatě jen kvůli kastli. Myslel jsem že bych jí zrecykloval, ale když ona je také skoro papírová. Nic rozumného by neunesla pokud bych jí nějak důkladně nevyztužil. Takže mě spíš napadlo to opravit a prodat to.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 pro 2013 02:50 

Ad axxxi : Díky za odkaz a mám dojem, že do toho snad budu muset jít. Toho kluka jsem dneska už musel poslat kamsi. Jednak mi ta cena byla prostě od začátku podezřelá-i když to člověku moc nevadí, že za to nechce moc peněz. Ale co mě totálně vytočilo bylo když se mě dneska po několika tejdnech mejlování zeptak kam má dát ovládací prvky...Tady všichni víte jak to celý mělo bejt udělaný pač sem to tady jednou napsal. Jemu to nestačilo asi 30x a tak jsem se trochu bál aby mi nakonec nevyrobil třeba holící strojek 2x300W. Páč z toho by mohl trochu bolet xicht :D

Čili řekněme tenhle koncák. Jakej k tomu předzesilovač? A nebo by to šlo propojit třeba s tim Technicsem? Z výstupu třeba Tape out ???

No a nebo jít do tohu subu. Ale zesík si sám neudělám a taky mi neni jasný jak vlastně aktivní sub případně dva připojím ke stereo zesíku??? :geek:

Tady ještě jednou ta moje koncepce. On mi totiž po měsíční debatě po té co to vše schválil a já si ten zesík (Technics ) objendal oznámil, že to nepůjde. Když mi jako argument udal že za to nemůže on, ale elektronika a to že přestaly dělat nějaký součástky co tam potřebuje mě jaksi dorazil. Pokud mě má za mentála na úrovni dítěte z mateřský školky, tak se nemám o čem bavit...

Ad zesilovač. Na tom se pracuje. Tady vám prozradím svůj koncept, ale neumlaťte mě a nezahoďte do kanálu. Nechávám si dělat zesík DIY 2x300W. Ale jelikož mám rád i dizajn těch strojů-(hrozně se mi líběj vintage hifi z 70-80 let ve stříbrným provedení-na tom ulítávám.), takže sem vymyslel, že k tomu koupím nějakej takovej zesík-slabej, levnej z druhý ruky-ale pěknej s kterým to propojím a tim to budu řídit. Ten výkonovej bude mít čistě jen hladkou Al broušenou desku vepředu. Takže snad to bude vypadat dostatečně prďácky a snad to bude taky tak fungovat. Kdyby ne-popelnici mám před barákem :D Jestli je to úplná píčovina tak mě hodně jemně upozorněte ;)

Kluci, šlo by to takhle teda udělat a nebo ne??? A připojit k tomu ještě nějakej starší hifi ekvalizér???

A ještě , pokud bych se teda rozhodnul pro variantu SW, tak zesík od Dexonů
http://www.dexon.cz/katalog/profesional ... ovace.html ??? Často slyším že neeee. Určitě? Proč? A co jinýho?

Omlouvám se že tady chaosím dvě věci dohromady. Ale sám v tom mám teď taky chaos. Doufám, že teda jen v tomhle :D :geek:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 pro 2013 09:17 
Řádný člen

Kraj:
Ano jde to udělat tak, že by se nějaký starší zesilovač použil bez výkonovývh konců jako řídící. V tom nevidím problém. Samostatně dělané řídící předzesilovače bývají kvalitnější, ale zase se hůř shání, ale tato varianta je možná. Úprava nebude nijak složitá ani drahá a dokonce některé lepší kousky, které mají pre-out, by se nemusely upravovat vůbec.

S čím ale nesouhlasím je používání nekvalitních zesilovačů. Já sice vím že to co posílal Exxxi je cenově lákavé a že psal že je spokojený, ale sorry - za tuhle cenu se komerčně kvalitní ani výkonné zesilovače prostě neprodávají. Uvnitř jsem to sice neviděl, ale prostě vím že to bude ojeb. Pokud chceš kvalitu za rozumnou cenu tak se domluv s klukama ze zosilnovace.eu. Vysvětli jim že chceš v podstatě zesilovač kvalitativně v kategorii lepší HiFi pro domácí poslech, ale že s tím chceš dělat fakt megakravál ve velké místnosti, takže vyžaduješ výkonové dimenzování jako u PA. Řekni jim že ti stačí jen výkonová část u zesilovačů pro stereokanály, protože jako řídící předzesilovač použiješ ten starší HiFi stroj jak si tu psal. Navrhnou ti i vhodný modul na suba. Doporučuju si připlatit za kvalitnější subový filtr, který ti také mohou nabídnout. To je něco, co se většinou značně podceňuje, ale já to považuju za stejně zásadní jako jakoukoliv jinou část při návrhu subwooferu. To nejlepší co se v tomhle ohledu dá u nás normálně sehnat je SubSenior od Aldaxu. Ten z určitých důvodů považuju za o něco kvalitnější než alternativy ze zosilnovace.eu byť nabízí obdobnou funkčnost. Výhoda je že u zosilnovace.eu ti to zkompletují do podoby, jakou si s nimi domluvíš. Nejsi omezený nějakou fixní nabídkou. I když tě to něco bude stát tak jsem si jistý že poměr kvalita/cena bude dobrý a dalo by ti mnohem víc práce abys ho překonal. To by sis to musel postavit sám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 pro 2013 09:34 
Moderátor

On mezitím odpověděl Thales, ale nechám to už tak. Snad se naše odpovědi moc nebudou rozcházet.

Elbi píše:
Čili řekněme tenhle koncák. Jakej k tomu předzesilovač? A nebo by to šlo propojit třeba s tim Technicsem? Z výstupu třeba Tape out ???

Tape Out je pro nahrávání na magneťák. Není regulovaný, nejsou na něm korekce, nefungují na něm filtry. Pokud bys použil vstupní část jiného zesilovače, musel bys najít uvnitř signál, co vede ke vstupům koncových zesilovačů a ven vyvést ten. Nejlépe ještě přes přidaný oddělovací stupeň.

Elbi píše:
No a nebo jít do tohu subu. Ale zesík si sám neudělám a taky mi neni jasný jak vlastně aktivní sub případně dva připojím ke stereo zesíku???

Subwooferový modul má vždycky možnost přivést signál přímo z repro výstupu stereozesilovače pro hlavní bedny - jsou tam pro to svorky.

Elbi píše:
Kluci, šlo by to takhle teda udělat a nebo ne??? A připojit k tomu ještě nějakej starší hifi ekvalizér???

Jasně že šlo. Ale ještě by stálo za zvážení, z čeho vlastně hraješ. Protože poměrně elegantní by bylo hrát z počítače, kdy můžeš s výhodou využít softwarové DSP. Nebo do cesty zařadit hardwarový DSP. Ten ekvalizér zas tak šťastná volba není. Pro solidní nazvučení potřebuješ buď parametrický nebo třetinooktávový (který má přes třicet pásem). To není zrovna levná záležitost a ve vintage provedení jich asi sotva bude existovat na výběr. Potom bys de facto vystačil jenom s koncákem a slušným regulátorem hlasitosti.

Elbi píše:
A ještě , pokud bych se teda rozhodnul pro variantu SW, tak zesík od Dexonů
http://www.dexon.cz/katalog/profesional ... ovace.html ??? Často slyším že neeee. Určitě? Proč? A co jinýho?

S citlivým reprákem snad jo. Mě tam jen překvapuje, že na 400W použili chladič, jaký mám sám na tom svém 100W.

Hele, to tvoje pojetí se začíná blížit spíš PA řešení. Možná by stálo za zvážení přesunout to do rubriky PA. Chlapi tam mají s použitím PA na doma přeci jen víc zkušeností. Pak by taky nebylo špatné si jich několik objet a prohlédnout si, jak to může/má vypadat a hrát.

A napadá mě ještě jedna věc: Nahrávky. Je totiž možné, že se tvé představy o zvuku zkřížily s tou tristní skutečností, že hudební vydavatelé nahrávky zvukově kurví, aby hrály atraktivně (ne však dobře) v autě a v rádiu, ale ono to pak hraje na slušném aparátu na vyližprdel. Bohužel se to týká právě i té muziky, kterou jsi jmenoval.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 pro 2013 12:27 

Kraj: ČR - Zlínský
ransome, ta fotografie z odkazu Dexonu nepatří k popisu submodulu. Proto ten rozdíl ve velikosti chladiče.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 pro 2013 14:59 

Chlapi dík moc. Těch info je ale dost takže na všechny nebudu odpovídat. Ale ad použití technicse chápu.
Ad připojení subu-tam se mi tenhle způsob nezdál z toho důvodu že vlastně zesílenej signál jde zase do zesilovače...
A ad ekvalizér-asi možná fakt nejlíp použít to PC. Co když mám ale jako zdroj Blue-Ray-na koncerty-což je asi jediná forma kdy si k tomu fakt sednu a vychutnám-právě proto dB na úrovni koncertu :-)

A ještě, kdo jste to psal o těch modulech subu ze slovenska. Kolik by stál takovej co potřebuju? Nebo můžeš na takovej pro mě vhodnej poslat link? (v tom subu by měl bejt použitej některej z těch repců co jste navrhovali-tedy výkony okolo 600-700W. To by mi přišlo přeci jen asi zbytečně moc ne? Co tam strčit 2x250W, udělat dvě bedny a z jedný natáhnout ještě drát do druhý...Měl bych né multisub ale bisub :-)

Ještě ad ekval z PC. Jakej používáte player na kompu a co ten ekvalizér? Já znám WMP, VLC, MPC a myslím že žádnej z nich nemá takovej super ekv. tolika pásmama. Tam jich obvykle dávaj tak 7-8 ne?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 pro 2013 17:28 

Thalesi, to se dělá, takhle ostatním kopat do báboviček? Nafotil jsem to mobilem, takže nahovno. Myslím, že je to jedna z mála věcí, co soudruh Číňan, udělal slušně. Taky je původní cena 10000Kč. Kdybych teď měl volných těch pět, tak si ten třetí zesík ve slevě koupím a pojedu na tři suby do kardio setupu. Akorát ta váha, má to 17kg.

http://exxxi.rajce.idnes.cz/Soundking_AA1500

Edit: mě teda 5 párů trandů na kanál jako ojeb nepřijde. Jinak ty zdrojové kondy jsou po 3300uF, 4 kusy na kanál.
Jinak neni problém půjčit na změření.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 pro 2013 19:18 
Řádný člen

Kraj:
Do báboviček sjem ti kopat nechtěl to fakt ne. Sice je z těch fotek vidět prd, ale nevypadá to tak zle jak jsem čekal. Celé to vzniklo z toho že jsme se bavili o zesilovači prodávaném za 5K. Nicméně stejně si myslím že to kdovíjaké HiFi nebude a vsadil bych tedy spíše na Jožiho s Kubou z webu, o kterém jsem psal. ne že by nebylo možné něco podobného sehnat i v ČR, ale ne jako komplet, pouze jako moduly, kdežto s klukama jde domluvit přesbně formu ve které to bude. To tady nikdo běžně nenabízí. Tedy myšleno oficiálně. To že to udělá někdo známý bokem je jiná věc. Kdyby se dala běžně pořídit doporučil bych ti DPA880 jako mám já. Výkonu to má až se hory zelenají a v solidní HiFi kvalitě. Je to v podstatě legendární DPA440 s výkonovou sekcí na steroidech. Nevzniká tak rozpor mezi požadavkem výkonu a současně kvality. něco podobného by šlo domluvit i s klukama, ale určitě ne u toho Soundkingu nebo jiného levnějšího PA zesilovače. Tam lze čekat výkon, se zbytkem to bude horší. Možná by to nemuselo tolik vadit u toho subu, ale na bedny bych se tomu raději vyhnul.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 pro 2013 19:41 

Kdybys měl chuť, klidně přivezu na změření a když to dopadne blbě, budu to muset vzít jako fakt. Ostatně kdysi tu byl nápad udělat akci a porovnat PAčka, ale asi se to nestalo. Nebo jo?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 pro 2013 20:51 
Řádný člen

Kraj:
To nevím, já do PA sekce moc nelezu. Nicméně měření také není všechno. Můžeš mít zesilovač, který dobře měří, ale poslechově to prostě není ono. Netvrdím že měření je k ničemu, to vůbec ne. Meření je dobrý základ aby se člověk ujistil že je vše technicky v pořádku, ale prostě to není záruka kvalitního zvuku. To že zesilovače na PA nejsou zvukově totéž co kvalitní HiFi víme, čest výjimkám. Je však těžké se o tom s někým bavit protože to musí být člověk, který má přehled v obou vlastnostech. Když se o tom budeš bavit s PAčkářem tak se ti může klidně stát že ten ti to vychválí do nebe a HiFista ohrne nos. Je to jednoduše proto, protože ač obojí je o reprodukci zvuku tak PA je prostě něco jiného. Je to podobný rozdíl jako mezi HiFi a autohifi. Dobře a fundovaně by o tom mohl povídat třeba pan Bunta z BV Audio, jelikož má rozsáhlé zkušenosti s obojím. Pan Dudek by k tomu také jistě měl co povědět. Určitě mnohem lépe než já. Já na to nejsem ten pravý protože jednak nemám jejich zkušenosti, technicky o tom můžu mluvit jen omezeně (i když určité představy co se tam děje mám), ale nejsem ten pravý HiFista jelikož neumím a nechci používat takové ty úchylné asociace a přirovnání z poslechu, jimiž se to v recenzích a podobně hemží.

Naposledy upravil Thales dne 27 pro 2013 00:06, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 72 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]