Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 23:09

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 72 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Prosba o radu stran SW
PříspěvekNapsal: 21 pro 2013 00:58 

Kraj: ČR - Středočeský
Ahoj kluci. Jsem novej, tak se kdyžtak omlouvám jestli je to tady trochu OT.
Sháním rychle radu. Přemýšlím nad koupí tohoto bazarového kousku, ale nechci koupit šmejd a zase se toho složitě zbavovat. Firma mi nic neříká...
Poraďte jestli máte povědomí. Mě na tom zaujal ten velkej basák poněvadž potřebuju ozvučit 70m2
Předem díky za rady. Elbi
http://elektro.bazos.cz/inzerat/2972031 ... -repro.php

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Prosba o radu stran SW
PříspěvekNapsal: 21 pro 2013 05:44 
Řádný člen

Kraj:
70m2 je velká plocha. To asi nebude na podkres do tvého obýváku že ne? Spíš předpokládám že s tím chceš ozvučovat nějakou párty nebo tak něco. Na to to vhodné nebude.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 pro 2013 02:28 

Párty ne. Jen mám hodně velký nároky na hlasitost reprodukce. přímo mám tendenci doma vyrábět koncerty. Nejraději opravdu koukám přímo na koncerty a roštuju to. Musí vybrovat hrudní kost a pod prdelí :-D. No ale samozřejmě to nemá bejt kravál z kterýho tě rozbolí hlava. Postavil sem na to dost brutální bedny, ale bohužel se nepovedly tak aby měly tendenci hrát opravdu hodně od spoda. Je to takový hraniční. Musím to hodně korigovat-tlačit spodky na plno a výsledek je jak u čeho. Někdy je to dobrý, ale většinou bych uvítal ještě o kus víc. Prostě když budu stát u bicí aparatury a šlehne do toho, taky bych se měl možná i leknout? Basa musí jasně zřetelně bručet a taky to chci cítit po těle. Má to k tomu blízko, ale neni to ještě 100%. Jak kdy. Potřeboval bych k tomu ještě pomoc. Věřím tomu, že pokud by ten SW byl dobrej a podával výkon hodnej 380mm repce a nebyl to nějakej hučák, tak by to mohlo bejt to ono. jenomže netuším co to mám vlastně před sebou a nechci tahat do baráku nějakej paskvil...

Jinak samo díky za radu!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 pro 2013 09:25 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
To, co popisuješ, se rozhodně nedá pořídit lacino. Na to už by ses měl poohlídnout po PA subu, nebo i po několika subech. Ale bude to řešení za desetitisíce.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 pro 2013 13:56 

Šmarjá, snad ne? Neříkej že když bych vrznul do subu nějakej 700W brutus a nakrmil to 300W zesíkem, tak to tady nevymlátí společně s těma bednama okna?
Zas taková hala to tady neni-řekněme dva větší pokoje. Ono by to šlo určitě i spočítat ne? Co by umělo vyrobit jakej akustickej tlak a jestli by to zvládlo k těm bednám přidat na spodkách třeba 10dB? Ale to jde samozřejmě mimo mě. Já sem "zahradník" :-D
Pravda je ale že už takovejhle sub co popisuje tu desítku spolkne-tedy když si ho budu dělat sám. To je fakt.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 pro 2013 17:02 
Moderátor

Já myslel, že jak to popisuješ, jde ti o poslech muziky, ne o simulaci armageddonu. Není to jenom ve výkonech. Ten reprák musí krom rumplování taky nějak hrát. Jinak si místo něho můžeš namontovat motor z vyřazeného MiGu, ten ti okna vyrazí taky. Na jakou muziku to chceš? A jak máš řešený zbytek aparatury? Brutální bedny, to je dost obecný popis :mrgreen:
10dB, to znamená desetinásobek akustického výkonu. Akustického, ne elektrického. S málo citlivým reprákem můžeš mít klidně kilowatt a furt to bude málo - výkon sice proměníš v teplo, ale nic stejně neuslyšíš. Velký požadovaný akustický (ne elektrický) výkon na basech znamená velké a citlivé repráky. To není laciná záležitost jako megasub do auta, který má 700W zatižitelnost, ale mizernou účinnost (citlivost kolem 87dB), takže jeho příkon přichází vniveč. Výkonem se u něj dohání mizerná citlivost, ale v malém prostoru auta to vyhovuje. Tady musíš jít do velké plochy, velkého příkonu a zároveň do velké citlivosti - která ale zase směrem dolů u všech repráků klesá. Takže by mohly posloužit PA subbasy, možná s neodymovým magnetem. Nebo multisub - několik subů rozmístěných po místnosti. Nějakým obecným reprákem plus velkým výkonem to nedoženeš.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 pro 2013 18:00 
Řádný člen

Kraj:
Neodym mu nic nevyřeší, ten se používá kvůli hmotnosti při transportu, technicky žádná pozitiva nemá, jen je kvůli tomu dražší. Souhlasím však s tím že tady jiná cesta než s nějakým pořádným PA18" nevede. Alespoň podle velmi vágního popisu. Zajímalo by mě co jsou zač ty "brutální bedny" 8-) Já tam tuším nějaký problém.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 pro 2013 18:12 

Kraj: ČR - Jihočeský
taky by mě zajímala fotka a popis těch "brutálních" :-D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 pro 2013 22:58 

Dobrá.S tou koncepcí já souhlasím a taky mám něco takovýho v hlavě. Kterej rep. se mi v poslední době docela zalíbil je ten co tady kluci použili do těch megabeden B@C15PL 700W, 97dB.
http://eshop.prodance.cz/15pl100-8-ohm/d-82880/
Případně ta 18ka.
Do multisub se mi moc nechce. Drahý řešení a všude krabice :-)

Ty moje bedny-no nevím jestli se chlubit. Nemám hotovej vnějšek-čili vypadaj jako krabice z MDF
Rozměry 155x48x48cm. Litrů asi dost ne?:-) Odečíst tl. materiálu plus objem středobasový části která je oddělená. (tedy zhruba 250l) Je to čtyřpásmo repce Visaton. 2x 12" W 300 S (150W, citl si nejsem jistej asi 91 nebo 92dB), pak dva středobasy 130mm, a střeďák a vejškáč jsou oba kaloty.(nevím jestli dobrá volba). Jo ty subbasy sou bassreflex 2x100mm.
Možná ta koncepce nebyla úplně supergood. Navrhoval mi to před deseti lety jeden inženýr.

Jo a boha Ramsone jak můžeš napsat že musej taky hrát. To je jak kdybys mi rovnou napsal že jsem asi nějakej 15 letej pitomec co chce jen bourat barák :-) Chci to nahlas a samozřejmě věrně a o to tu jde. Řvát uměj jako krávy když do nich pustím celou Yamahu AX-870 (jo na tohle sem zapomněl-tu aparaturu -někdy to jde z PC, jindy z DVD, jindy z CD taky Yamaha-tady to neni úplně hi-end, ale výsledek je vždycky podobnej) 2x125W.

Ještě jsem zapomněl na jakou muziku. Vesměs progresiv rock - teď mám jednoznačně top Anathemu, Asia, Marillion, Demon, Mission, Pink Floyd, U2, AC/DC atd...Ale i nějakou elektroniku-Depeche Mode..

Jo a ještě tedy sorry za ten vágní popis. O moc líp to zatim neumím. Jak si můžeš všimnout, jsem tady úplně novej. Nějaký bedny už jsem postavil, ale vždycky to bylo dle nějakého návrhu buď v časáku, nebo od toho borce co jsem o něm psal. Teď jsem se rozhodl do toho trochu proniknout a dozvídám se v zásadě hromady naprosto elementárních informací. Holt žádnej učenej z nebe nespadnul ne? :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 pro 2013 05:37 
Řádný člen

Kraj:
Já tě nechci nijak prudit, já se snažím jen dobrat k tomu, co tam vlastně máš a to enjde bez vstupních dat. Napiš ještě jak dlouhé jsou ty bassreflexoví nátrubky a pokud máš od toho někde schema výhybky tak i to dodej. Problém může být klidně i tam pokud je to třeba jen obyčejná vzorečková výhybka v kombinaci s nevhodným naladěním.

Ten zesilovač který si jmenoval se mi zdá vůči těm bednám a tvým potřebám neadekvátní. Domnívám se že pro tvé potřeby je jedinou finančně schůdnou cestou řídící předzesilovač (nevýkonový) a k tomu výkonné DIY monobloky.

15" PA repráky bych z úvah raději vynechal protože si myslím že tobě jde hlavně o ty nejnižší frekvence a na to by to chtělo fakt něco většího pokud potřebuješ současně i zatížitelnost a nechceš to nějak znásilňovat. Ostatně ty by sis klidně mohl dovolit s tím místem co tam máš i nějakou 21" obludu pokud bys byl schopen to zaplatit. To už by tě muselo uspokojit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 pro 2013 08:44 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Elbi: Kdyby tě Thales přesvědčil, že ten tvůj zesík je na howno, tak bych si ho od tebe asi vzal.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 pro 2013 08:47 
Řádný člen

Kraj:
Já jsem neřekl že je na hovno a ani si to nemyslím! Naopak - i když topologicky to není žádný zázrak tak z hlediska dimenzování to vypadá jako velice solidní kousek. Vůbec se není zač stydět. Myslím si však že když chce doma dělat megakravál tak nepotřebuje normální slušný zesilovač, ale zesilovač na kravál. Prostě adekvátní jeho enormním potřebám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 pro 2013 09:23 
Moderátor

Tak z toho, co jsi vyjmenoval za muziku a jak jsi popsal svá očekávání je jasné, že jen tak s něčím spokojený nebudeš. Vítej mezi magory.
Thales: co jsem koukal, tak s neodymem se dá udělat přeci jen o fous větší indukce v mezeře.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 pro 2013 09:31 
Řádný člen

Kraj:
To máš pravdu - teoreticky i prakticky to co píšeš lze. Čistě prakticky to záleží čistě jen na tom, co výrobce zamýšlí. Není to tedy dané. Nelze říci že neodymový = automaticky silnější. Feritové mohou být stejně dobré, jen budou ve většině případů levnější. Pokud cena nehraje roli tak se ani nebudu dívat na poměr mezi užitnou hodnotou a cenou, ale většina lidí řeší cenu. Pokud to nebude přenášet a z toho principu nebude požadovat nižší hmotnost, pak je pravděpodobnost že najde to co hledá u feritu přeci jen větší. Neodym má neoddiskutovatelný přínos zejména u výškáčů. Lze s ním vyrobit příjemně malé výškáče, které by s feritovým magnetem vyrobit nešly.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 pro 2013 10:03 

Ad Ramson. Díky tedy za přivítání mezi magory. Magor jsem a tak jsem rád že tu nejsem sám :D

Ty nátrubky jsou tam dva -průměr 100mm, délka 14cm. Vyhybka: pojem vzorečková-tím myslíš prostě v krámě koupená 4 pásmová vyhybka a smyčec nebo co? (ne, už ti rozumím-prostě teoreticky vypočtená) To nevím, ale nejspíš jo, když měl k dispozici jen Ts parametry od výrobce a parametry bedny. Vyhybku vymejšlel a dělal ten ing co to celý navrhnul. Neni to žádnej krypl, ale samo nejsem schopnej říct jestli jí navrhl úplně optimálně nebo ne. Každopádně bedny nejsou ve finále změřený a vyladěný. Na tom jsem domluvenej s Crashem (tedy na té první fázi), ale nějak k tomu neni ještě pořádně vybavenej. V tomhle-kdyby náhodou někdo z vás vybavenej byl a uměl to a byl ochotnej, tak bych byl nesmírně zauzlovanej!
Ty schémata si myslím, že mi k tomu ale nedal. Zkusím pohledat jestli něco dodal.

Ad Aiwa. V zásadě se tomu nebráním. Ale mám to komplet i s kazeťákem, tunerem a CD. A navíc v šedivý barvě. Takže jedině komplet.

Ad zesilovač. Na tom se pracuje. Tady vám prozradím svůj koncept, ale neumlaťte mě a nezahoďte do kanálu. Nechávám si dělat zesík DIY 2x300W. Ale jelikož mám rád i dizajn těch strojů-(hrozně se mi líběj vintage hifi z 70-80 let ve stříbrným provedení-na tom ulítávám.), takže sem vymyslel, že k tomu koupím nějakej takovej zesík-slabej, levnej z druhý ruky-ale pěknej s kterým to propojím a tim to budu řídit. Ten výkonovej bude mít čistě jen hladkou Al broušenou desku vepředu. Takže snad to bude vypadat dostatečně prďácky a snad to bude taky tak fungovat. Kdyby ne-popelnici mám před barákem :D Jestli je to úplná píčovina tak mě hodně jemně upozorněte ;)

Mno a ty repce. No, krásnej nápad s 21", ale uhlobaron zase nejsem. Mám představu že jsem ochotnej dát do repráku třeba 5k, ale 15k už je na můj vkus fakt hodně.Nicméně taková 18"ka už se dá koupit za rozumější peníz ne? V tomhle bych taky byl vděčnej za radu. Páč tu někdo správně uhodnul, že se chci dostat co nejvíc dolů - Páč když se Tony Lewin opře do basy a pořádně to broukne-tak mě fakt sere že ty repce hodlaj odejít na terasu a dostanou záchvat kašle že je musím polejvat Mukosolvanem :D Nepovedlo se mi najít nic co by fakt bylo schopný hrát řekněme -3dB až třeba ke 30Hz, natož k 25Hz...

Tož tak..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 pro 2013 14:31 

Co třeba tenhle? Byl by to ten pravej vořechovej? ;)
http://www.dexon.cz/katalog/reproduktor ... asovy.html

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 pro 2013 15:01 
Moderátor

Do subu ne. Moc vysoký Fs.
Něco takovýho: http://www.dexon.cz/katalog/reproduktor ... asovy.html

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 pro 2013 15:18 

Kraj: ČR - Liberecký
Zajímavý téma. Když na to tak koukám, tak jsem docela rád že jsem si oblíbil hraní v takové té běžné až nižší hlasitosti. Z mého pohledu jsem tím předešel mnohým problémům. K věci...

V pátek nám zvučil věčírek exxxi tady z fóra a měl s sebou samozřejmě nějakou tu PA aparaturu s dvěma basovkama. Co jsem u toho tak stál, tak dokázalo vytvářet pěknej pocit tlaku a třeba kopáky tam zněli vskutku řízně. Je otázka, jestli by ses opravdu neměl poohlédnout po nějakém tom PA řešení. Nemám v tomhle prakticky žádný zkušenosti, ale co jsem to tak slyšel přijde mi to jako dobré řešení pro tvůj případ.

Snad to nebude moc OT :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 pro 2013 00:28 

Kraj: ČR - Plzeňský
Na malé akce bohatě stačí jeden, jen to chce poctivě krmit, aby zesík řídil reprák a ne obráceně.
http://eshop.prodance.cz/18h-8-ohm/d-82987/
http://eshop.prodance.cz/18ps76-8-ohm/d-83009/

Kemo: hlavně, že nikdo nechtěl M.Davida .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 pro 2013 02:36 

No ten první je trochu přes finanční limit. Musel bych asi hodně nezlobit abych si ho zasloužil :-)
Ty druhý dva-cena tak jak jsem měl zhruba na mysli, ale už je vidět zase kompromis. A teď babo raď. Já nemám naposloucháno tak abych tušil jak až hluboko to hraje, když to hraje od 40Hz a Fs je 39Hz. Je to opravdu ten hlubokej bas a nebo je fakt potřeba aby to šlapalo od těch 25Hz? (samo si uvědomuju že je to zjednodušený)

Třeba když bych tam strčil nějakej PA basák-kdyby padal od 100Hz už dolu. Ekvalizérem to nenapravím? Nebo vyrobím paskvil. Prostě dá se kompromis a nebo mě to bude stát těch 7k jen na tom repci ??? A odhadem-kolik mě přijde relativně kvalitní zesík k tomu s tím správným výkonem??? (vím že se vyjadřuju dost nepřesně, ale snad už je zhruba jasný co chci a co si můžu dovolit)

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 72 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]