Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 16:08

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 46 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Reproduktory ´´Samodomo´´ vnitřek Tesla
PříspěvekNapsal: 18 pro 2013 18:46 
Řádný člen

Kraj: ČR - Jihomoravský
Na ukázku dávám foto svých reprobedýnek,na které jsem sháněl součástky hluboko za totáče a to
bez keců,několik let.Stavěno podle nákresu na kusu papíru,bez podrobnějších informací.
Výhybka zakoupena v Hifi prodejně na ul.Ve smečkách.Podle nákresu jsem nebyl tehdy schopen výhybku udělat.Dnes když se mi vrátili po zapůjčení synovi(dostal Totemy),se mi už jejich zvuk nezdá tak super,jak někdy mezi roky 1973-76.Ale s AZS 215+ magnetofon B57 to byl pro mne
vrchol...
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Uvnitř ARN664,ARE567.ARV081.Objem 30l.Vytlumení ´´vaječníky´´!

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Reproduktory ´´Samodomo´´ vnitřek Tesla
PříspěvekNapsal: 18 pro 2013 18:57 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Sestava dobová a stylová, ale výhybka je myslím od RS238 (8Ohm). A budka u střeďáku chyběla vždycky? Takhle to nemohlo správně fungovat (skoro bez basů, zato repráky musely lítat jako o život).
Magnetofon určitě B57? To byl takový ten jednorychlostní monofonní pro výuku jazyků a ovládání diaprojektoru, většinou byly jen ve školách. I když já měl tehdy jeden taky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2013 19:19 
Řádný člen

Mno jo.Budka na středech nebyla.A výhybku jsem vzal jakou mi dali a byl jsem rád,že vůbec něco
mám a že to vůbec hraje..Informace se sháněla stylem jedna paní povídala...
Přemýšlím jestli je mám dodělat s lepší výhybkou,ale nejsem v tom kovanej...tak ,aby to nedopadlo jako poprvé.Asi jako KE 20?
Jo ten magneťák byl mono ve dřevě,reprák měl dopředu jako B58.Ten co myslíš Ty měl repro
vodorovně.

Naposledy upravil Yarmil dne 18 pro 2013 19:34, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2013 19:32 
Moderátor

Kdybys to pojal jako retro pro staromilce, tak v první řadě je nezbytné oddělit střeďák od zbytku objemu. Stačí litr, radši dva. Budku z překližky nebo dřevotřísky, pevný plastový kyblíček, nebo něco podobného. Pak vyčistit závěs basáku, aby hrál jak má. Potom bych řešil výhybku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2013 19:36 
Řádný člen

S budkama je mi to jasný a závěsy basáků jsou čistý jako slovo Boží.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2013 20:15 

Kraj: ČR - Liberecký
Yarmil píše:
závěsy basáků jsou čistý jako slovo Boží

To jsem si taky myslel, dokud jsem je nazačal čistit nitroředidlem. Ono to vypadá, ale pokud se neošetřovali od pořízení, tak myslim že by jsi koukal co za brkel z toho leze. Stejně jako já...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2013 20:22 
Moderátor

Tak ono nejde o to, jestli gumové závěsy vypadají čistě. Jde o to, jestli nejsou ztvrdlé, jestli na nich není tenká zoxidovaná vrstvička. Závěs pak neplní správně svou funkci a na zvuku to je svinsky znát. Je velmi, velmi nepravděpodobné, že by po těch letech byly v naprostém pořádku. To by musely být skladované ve vakuu. Zkus gumovou vlnku párkrát přetřít smotkem vaty namočené do acetonu nebo nitroředidla (C6000). Jestli bude pouštět takový hnědý humus, je to na renovaci. Nic náročného na práci ani na materiál. Popisováno to tady bylo mnohokrát.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2013 22:40 
Řádný člen

Kraj:
Popisováno to bylo mnohokrát, ale nikdy ne pořádně. Přesný podrobný popis jsem dával jen jednomu člověku a ten slíbil že to šířit nebude.

Ten aceton moc nefunguje. Hlavně na nic nepatlat ani ředidlo, ani aceton pokud není připraveno okamžité pokračování procedury. Jakmile se to na gumu napatlá a pak k tomu může vzduch tak je to špatně a ublíží to tomu víc než kdyby se nedělalo nic.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 pro 2013 10:38 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
použij technický líh, funguje stejně a pak regum. ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 pro 2013 11:44 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Je to dobrá a zmysluplná kombinácia reproduktorov a aj vyhotovenie je v zásade poctivé, na pár drobností... výškáč by som dal buď z vonkajšej strany alebo jeho otvor v prednej stene by som vypílil kónicky, rovnako ako otvor pre ARE. Hlavný dôvod, prečo zvuk 'nie je super', je chýbajúca búdka pre ARE. To je zásadná chyba. Jednak kvôli zvuku, ktorý tým musí byť totálne znehodnotený, ale aj kvôli samotnému streďáku - je šťastie, ak jeho kmitací systém doteraz basák nevymlátil alebo úplne nevytrhol. Búdku mu tam treba bez pochýb, ale bude to oveľa viac ako liter, minimálne 2,5 litra. Na to postačí preglejka 8 - 10 mm. A vymeň zadnú stenu, je veľmi tenká. Práve tá by mala byť totiž najhrubšia.

P.S. Ešte k tej zadnej stene - na tie lišty, ku ktorým je priskrutkovaná, nalep dokola prúžky molitanového tesnenia do okien. Bude jednak lepšie tesniť a aj tam lepšie sadne. Prípadne ich nalep tak, aby po pritlačení NOVOU HRUBŠOU zadnou stenou utesnili aj škáry medzi tými lištami. Okrem streďáku aj ten basák tam tých takmer 40 rokov dosť trpel. Určite sa ti za takéto vylepšenie odvďačí... ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 pro 2013 14:40 
Řádný člen

Kraj:
Venouši ten líh finguje ze všeho nejméně, respektrive nefunguje vůbec z hlediska změkčení závěsu.

Kombinace ARV081 a ARE567 mi teda moc smyslupná nepřijde.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 pro 2013 16:12 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Mne zmysluplná príde.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 pro 2013 23:22 
Řádný člen

Teda nečekal jsem,že se tu to tak rozjede.Původní můj záměr byl jen ukázat jak jsem bedny řešil za totáče.Nebyly peníze,nabyly součástky a ty se prodávaly jen ve specializovaných prodejnách
na pár místech v republice,kam jste museli dojet a mít štěstí,aby měli to co sháníte.Většinou neměli nic.Když jste chtěli někam volat,museli jste na poštu a tam si stoupnout do fronty na telefon a hovor Vám spojila spojovatelka.Domácí linka byla jen pro vyvolené.Doma jsem měli linku až od roku 1980 a to jen proto,že na náš pozemek si operátor dal sloup.Informace hledat
jako dnes,o tom se nikomu ani nezdálo.
Takže za všechny rady díky.Dnes jsem vyčistil závěsy basáků-Isopropilalkoholem,nebo tak nějak
se to zove.Bordel z toho šel,ale nebylo to zas tak hrozné.Že by se přednes nějak zlepšil...no nevím
Vyhodil jsem výhybku.Na to,že by byla pro RS 238 Ransome dle pánů Svobody a Štefana,navypadá.Aspoň píší něco jiného.Výhybku zkusím dát prozatím jako KE 20.I když se m to nějak nezdá.ARV 081 se má dělit na 5tisících a ve schematu je kondík 2M.Neměl by tam být 8M?
Kastlík zatím nebude.V garáži mi mrzne.Tož tak.Jo ty bedny mám zatím jako nouzovku.High tech
z nich dělat nebudu.Časem je možná i rozprodám na díly.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 pro 2013 08:27 
Moderátor

To je tady normální. To víš, elektrosekta.

Teda, krom toho, že máš ty bedýnky v dobovém stylu pěkné, ti bohužel nemůžu odkývat nic.
Dokud neuděláš kastlík ke středům, nemůžeš očekávat, že se cokoli na zvuku zlepší. To, že tam není, není špatně, ale absolutně špatně, i v dobovém kontextu. Všechny dobové návody tohle zdůrazňovaly. Basák MUSÍ být v uzavřené ozvučnici, což teď není - výsledkem je, že lítá jak o život, aniž by kloudně hrál - pracuje do akustického zkratu. Zato pěkně rumpluje membránou střeďáku. Výsledkem je to, že jsou oba systematicky ničené, přičemž nehrají tak, jak mají.

Isopropylalkoholem gumu nevyčistíš, na to je třeba rozpouštědlo na bázi acetonu. A jak tu bylo psáno, MUSÍ okamžitě následovat konzervace. Pokud některý krok vynecháš, mrháš časem a materiálem. Následné změknutí závěsu nemáš šanci rozeznat, pokud basák necháš v děravé a nevyztužené ozvučnici - každý krok má souvislost s ostatními.

Tu dobu popisovat nemusíš, pamatuju ji velice dobře. Taky jsem lítal po Praze od krámu ke krámu se seznamem součástí a vymýšlel náhrady, sháněl boty nebo kolo a pak si nemohl ani vybrat barvu.

K výškám by v žádném případě neměl být kondík větší než 3uF. Na 5 kHz se ten prcek sice dělit dá, ale za prvé to jaksi souvisí i s dělením střeďáku pod ním a za druhé by výhybka pro něj měla být aspoň 12, lépe 18 dB/okt, tedy ne jenom jeden kondík. A nemůžu si pomoct, ta výhybka opravdu jako by z oka vypadla výhybce pro RSka prodávané kdysi ve Svazarmu Ve smečkách. Elyty 2x22, případně 22+47uF, hovňák 2uF, cívky na trafo kostrách 3,2 + 0,55mH. Pár jsem jich v rukách měl:)

Neber to prosím, jako kritiku, to v žádném případě. Pouze dobře míněné rady, jak to vylepšit směrem ke správnému řešení. Tady to je samý odborník, a takový jak vidí, že něco není úplně košer, zježí se po celém těle a v noci kvůli tomu nemůže spát. Pak se kvůli tomu někdy ještě i zhádáme. Bav se tím.

Thales: Buďto ty svoje tajné postupy zveřejni, nebo je ani nezmiňuj, protože tajemné náznaky jsou nám k prdu. Neboli nechvástej se, že ho máš velkýho, když ho stejně nevyndáš :mrgreen:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 pro 2013 09:34 

Kraj: ČR - Liberecký
Pindíky ven a jde se měřit :mrgreen:

Já jsem teda zrenovoval pouze 4 páry basáčků, ale dělám to podle Ransoma a zatím jsem nic viditelně nezničil. Používám nitroředidlo C6000 a obří uchošťour vyrobený z vaty a špejle. Z vaty se dá udělat balbulka podle libosti veliká, talýe pásne na jakýkoliv rozměr. Na roh mezi závěsem a tesněním používám klasickej kupovanej uchošťour. Čistim dokud z toho leze ten hneděj brkel a potom zakonzervuju emulzí od Ransoma. Konzervuju pár minut po vyčistění membrány, když se C6000 vsákne do závěsu. Podle Thalese jsem při renovaci ARN8604 ještě zkusil to, že udělám nejdřív vnitřní stranu membrány, nechám "uležet" pár týdnů a potom udělám vnějšek.

Nedávno tady na fóru někde byl odstrašující případ renovace závěsu, ve formě "mírně" zkroucenného závěsu. Po tomhle vcelku chápu že má Thales starosti :mrgreen:

Naposledy upravil kemo87 dne 20 pro 2013 11:12, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 pro 2013 10:16 
Řádný člen

Kraj:
Třeba jednou budu mít dobrou náladu a přesný postup zveřejním. Bez uchošťoury. Sice ještě nejsem zcela rozhodnut, ale měl jsem v plánu ho zakomponovat do toho návodu k 1PFkám, takže ti, kdo se zůčastnili skupinové akce budou mít bonus navíc ;)

Ano je to výhybka pro RS234. Stejnou výhybku jsem viděl i v 8ohm verzi RS20. Jako přílohu přikládám výhybku pro RS238 která je na stejné DPS a má stejnou topologii, jen jiné hodnoty součástek. Provedení je pravděpodobně pro všechny verze stejné, osobně ověřený výskyt mám ve verzi B a D. Co je ve verzi A, C a bez indexu nevím.

Kondenzátory jsou (ale tím si nejsem teď jistý) na středech je 68uF/160V typ TE680 a na basech 100uF/250V typ TE681. Prosím o ověření.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 pro 2013 19:16 
Řádný člen

Ty ´´moje´´výhybky mají stejný tišťák,ale na výškách jsou 4mikroF(hovňáky),na středech 0,3mH+elyt50mikroF,na basech 1,7mH+50mikroF elyt.Takže to na RS nevypadá.
Označení 780 401 na tišťáku.Zajímalo by mne kam byly původně určeny.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 pro 2013 22:48 
Moderátor

Pak to je jednoznačně tatáž výhybka přepočítaná a vyrobená pro repráky 4Ohm. A proto vypadá na fotce na pohled stejně. Původ bude ale stejný - Elektronika Svazarmu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 pro 2013 07:17 
Řádný člen

Kraj:
Vždyť tuhle variantu jsem popisoval, jen jí nemám nafocenou.

Jen bych ještě doplnil že některé varianty té 8ohm verze byly na středech místo TE683 22uF/450V osazovány jen TE988 20uF/70V.

Mimochodem nemá někdo jednu tuhle výhybku lichou nebo jen desku z toho?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 led 2014 14:23 
Řádný člen

Tak jsem neodolal a začal dělat bedýnky na středy.Jsem totiž zvědavej co se stane až budou
nainstalovány uvnitř.Čistý objem 3 litry.Padly na ně dva šuplíky co jsem měl nachystány do stolu
v garáži.Holt bez oběti není poznání.Dnes nalepím jednu dovnitř.Na druhou není čas,neb ván.stromek chce do věčnejch lovišť.Tak mu musím pomoci...

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 46 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]